FORUM

złodzieje złodzieje...
 
Notifications
Clear all

złodzieje złodzieje złodzieje

22 Posty
12 Users
0 Reactions
3,864 Widok
(@anastazy)
Posty: 3
Active Member
Topic starter
 

podobno jest kłopot nadwyżka mięsa i te sprawy pododbno dbamy o srodowisko i roslinki i zwierzęta no tak o to to dbamy ale o nas ludzi to kto dba nikt nie dba powiedzcie mi dlaczego ten świat jest taki po...... przecież wystarczyło by zakazać urzywania lub chociaż ograniczenia chemi i środków które są dodawane do szynek kiełbas i tej całej reszty co jest przetwarzna z naszych swiń jeżeli my chcielibyśmy coś dać tym świnią to nie bo im to może zaszkodzić ale jeżeli z rzeżni po zabiciu to samo dziadostwo ktoś dołoży do wyrobów to jest wszysko ok a jeżeli to byłoby ukrócone to skączył by sie nasz problem z ceną świń i naszym zdrowiem zdrowiem nas wszystkich czy ja czasem niemam racji|?? czy jakby robili z kilograma naszej świni kilograma wyrobu niebyło by to dla wszystkich lepiej i zdrowiej o przepraszam niedla wszystkich zapomiałem o tych co produkują tą chemie mieli by cieńsze portwele a teraz to stać ich na taką szynke w której niema tego świnstwa

 
Opublikowany : 16/11/2007 1:31 pm
(@robek)
Posty: 365
Reputable Member
 

Popieram w całej rozciągłości ! Im wiekszy zakład tym wiecej chemii niektórych wyrobów nie daje się zjeść ,taki syf , a dzisiaj widziałem w sklepie kiełbasę krakowską suchą za bagatela 42,50 /kg, ponoć bez chemii, tylko kogo stać na takie wędliny , biedniejsi muszą sie zadowolić wyrobami mięsopodobnymi !! Małe zakłady dają nieco mniej proszków ale im już się zbyt zmniejsza , bo kto tylko może to bije świniaka w łeb i robi wyroby bez chemii a nie sprzedaje go za 280 zł !!!
Pomysł z ograniczeniem dodatku polepszaczy dobry ale nie do załatwienia ,bo przetwórcy to jest za silne lobby, niestety lobby producentów żywca praktycznie nie istnieje ! To sie pytam kto ma zadbać o nasze interesy !!!

Robert

 
Opublikowany : 17/11/2007 7:39 pm
(@corvina)
Posty: 294
Reputable Member
 

Złóżmy się na kampanię informacyjną społeczeństwa. Niech ludzie dpwiedzą się co jedzą. Załóżmy związek zawodowy, zbierzemy kasę i zacznijmy walczyć. Trzeba pokazać to w TV.

 
Opublikowany : 20/11/2007 6:09 pm
(@piotr1964)
Posty: 27
Eminent Member
 

Jeżeli społeczeństwo dowie się z czego zrobiony jest tani asortyment wędlin to marny nasz los,gdyż większośc przejdzie na wegetarianizm.A tak już na marginesie to wiecie,że w małych przetwórniach dają mniej chemii ale w zamian do polskiej zamiast wołowiny dodają mieso z knura . Pozdrawiam wszystkich i życzę smacznego

 
Opublikowany : 20/11/2007 9:12 pm
(@maciejbolo)
Posty: 37
Eminent Member
 

Witam popieram piotr1964 pozdrawiam Maciej

 
Opublikowany : 20/11/2007 9:32 pm
(@wetman)
Posty: 421
Reputable Member
 

Słuchajcie! W Radomiu jest taka masarnia gdzie wydajność szynki sięga 220 %, tzn z jednego kilograma szynki otrzymują 2,2 kg wyrobu gotowego. Jakby naszym piłkarzom zabrakło futbolówek to polecam szynkę. Zaręczam, że przy takiej ilości żelatyny i mączki sojowej jedną połowę rozegraliby na pewno. A potem można ja zjeść. Błeeeee!!!!

 
Opublikowany : 20/11/2007 10:11 pm
 nita
(@nita)
Posty: 79
Trusted Member
 

podobno nie ma żadnych norm ilości chemi dodanej do art. żywnościowych mogą walić ile chcą mało tego niektóre kompnenty są wysoko rakotwórcze ale o tym cisza bo nie ma zamienników

 
Opublikowany : 21/11/2007 9:02 am
(@blazej_1737501433)
Posty: 603
Honorable Member
 

a niektozy sie jeszcze dziwia jak przekroja szynke i litr wody wyplynie

gg 673912

 
Opublikowany : 22/11/2007 6:24 pm
(@dunczyk)
Posty: 88
Trusted Member
 

blazej
wiekszosc sie nie dziwi tylko bardzo mocno placze , ze dotepne jest to w sklepach
i nic nikt z tym nie robi
ale i tak to jedza :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
nie wiedziec czemu ?????????????
pozdro

duńczyk

 
Opublikowany : 22/11/2007 8:35 pm
(@anastazy)
Posty: 3
Active Member
Topic starter
 

a ja to nawet byłbym za taka kampania na rzecz zdrowej zywności bo kto z tym zacznie walczyć jak nie my rolnicy ktos w końcu musi im powiedzieć pokazać o co w tym wszystkim chodzi jeżeli zacznie sie romować te zakłady te rzężnie które tego nie dawają niewiem czy takie są ale napewno są takie które dawaja to w małej ilości a cena produktu niewynosi 40 zł/kg bo tacy tez są tylko musimy o tym zacząć mówić głośno i sie niebać jak niebedziemy nic robić to za chwile napoewno nawet niebedziemy produkować żywca bo sie nam już to i tak teraz nieopłaci ale każdy z nas żyje ta nadzieją ze w końcu sie coś poprawi ale wielu i tak już też rezygnuje a magazynowanie co nam da nic nam nieda tylko chwilowa podwyżke cen bo za pół roku i tak to bedzie musiało wyjść spowrotem na rynek zacznijmy cos z tym robić

 
Opublikowany : 23/11/2007 12:29 pm
(@anastazy)
Posty: 3
Active Member
Topic starter
 

teraz jak sprzedam świniaka to jak bym poszedł zaraz kupić dobrej niecyganbionej szynki to nawet 10kg bym niekupił i gdzie tu jest ta polityka a gdzie ta reszta

 
Opublikowany : 23/11/2007 12:33 pm
 J.W.
(@j-w)
Posty: 99
Trusted Member
 

blazej
wiekszosc sie nie dziwi tylko bardzo mocno placze , ze dotepne jest to w sklepach
i nic nikt z tym nie robi
ale i tak to jedza :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
nie wiedziec czemu ?????????????
pozdro

Witaj Dunczyk ! Dawno Cię tu nie widziałem ! Jak leci ?
Tak przy okazji co duńscy farmerzy mówią o terminie końca tego kryzysu,czy po Nowym Roku polepszy się koniunktura ??

Murarze do murów, piekarze do ciast...!!!

 
Opublikowany : 25/11/2007 11:41 pm
(@dunczyk)
Posty: 88
Trusted Member
 

J.W.
Leci w porzadku , tylko jak zwykle czasu brakuje .
Jak nie praca to szkola a i wyjsc czasami do ludzi i do sklepu trzeba , czyli tzw normalka .
O kryzysie jedni ,ze juz sie konczy inni ze tak naprawde dopiero sie zaczyna itd. Tak naprawde dopiero czas pokaze .
Ale tutaj bardzo duzo ludzi juz naprawde zwariowalo od tego wszystkiego , jakies 2 tyg. temu np. policja znalazla farmera ktory pozwalnial wszystkich pracownikow , pozamykal posesje i wystrzelal 2 stada macior (jedno ok 300 szt drugie ok 500 szt ) po czym zrobil z tego wielkie holdy na swoich placach , no naprawde masakra .

Pozdrawiam dunczyk :D :D :D

duńczyk

 
Opublikowany : 26/11/2007 6:54 pm
(@gregorius)
Posty: 174
Estimable Member
 

Aż sie nie chce wierzyć w to co piszesz.A jak inni reagują na ten kryzys,czy są zamykane fermy,czy hodowcy zmniejszają lub zaprzestają produkcji?

 
Opublikowany : 26/11/2007 7:39 pm
(@dunczyk)
Posty: 88
Trusted Member
 

Gregorius
Pisalem juz o tym na poczatku kryzysu .
Tak duzo ludzi zamyka , bardzo duzo remontuje stada .
A np. po ostatniej kontroli ktora mielismy , tylko moge stwierdzic , ze bedzie jeszcze gorzej .
Nawet szkoda gadac , kazde zuzycie medycyny musi byc udokumentowane ( na wiekszej farmie to po prostu niemozliwe , nawet jak mi sie butelka z medycyna rozbije to musze protokol walic itd. itp. ) i tak bedziemy musieli kare zaplacic za pare pierdol ( ok 100 tys. pln )
Katastrofa , jak i jeszcze to przyjdzie do Polski to sie ludzie nie pozbieraja .
:cry: :cry: :cry:

duńczyk

 
Opublikowany : 27/11/2007 9:32 pm
(@gregorius)
Posty: 174
Estimable Member
 

dunczyk
u nas tez wszystkie leki muszą byc rozpisywane!
druga sprawa wymogi odnośnie wytwarzania pasz,myślę że jeszcze przez jakis czas nie będą one egzekwowane,ale to kwestia czasu.

 
Opublikowany : 27/11/2007 9:59 pm
(@maciek)
Posty: 2315
Noble Member
 

musza być ale czy sa????????????????????????????? rozpisywane nasze leki?

 
Opublikowany : 27/11/2007 10:16 pm
(@gregorius)
Posty: 174
Estimable Member
 

maciek jak zbierasz karty leczenia zwierząt to tam powinno byc napisane:opis zwierzęcia,rozpoznanie choroby,lek,dawka,karencja!!

 
Opublikowany : 27/11/2007 10:48 pm
(@maciek)
Posty: 2315
Noble Member
 

no wiem ze powinno byc ale nie wszedzie tak jest!!!!!!!!!!!!!!!

 
Opublikowany : 27/11/2007 10:52 pm
(@dunczyk)
Posty: 88
Trusted Member
 

gregorius maciek *

a czy u was dotyczy to wszystkich zwierzat , poczawszy od prosiakow na porodowkach
i tak w kolko dzien za dniem co ile i oczywiscie podpis i musi byc jak na recepcie stoi , jest napisane 1 raz dziennie 1 ml przez piec dni to ma tak byc
niektore wymogi sa po prostu niemozliwe do zrobienia bo musialo by nas 10 ciu pracowac
atesty na igly ..........................................

duńczyk

 
Opublikowany : 28/11/2007 9:29 am
(@gregorius)
Posty: 174
Estimable Member
 

Dunczyk ,tak własnie powinno byc rowniez w Polsce.....:)

 
Opublikowany : 29/11/2007 7:51 pm
(@dunczyk)
Posty: 88
Trusted Member
 

gregorius

no ok , ale jestesmy tylko ludzmi i czasami popelniamy bledy , zapomnimy cos zapisac , a kontrol na to wasza wina i koniec
wala kare farmerowi i pracownikowi ktory jest z to odpowiedzialny

uwazam wiec , ze niektore pomysly sa chore
:shock: :shock: :shock: :shock:

duńczyk

 
Opublikowany : 29/11/2007 8:09 pm
Share: