FORUM

Kurnik zamiast chle...
 
Notifications
Clear all

Kurnik zamiast chlewni ??

19 Posty
15 Users
0 Reactions
32.6 K Widok
(@vicia1223)
Posty: 1271
Noble Member
Topic starter
 

Witam . Może pogadamy o budowie kurnika na ptactwo lądowe??
Od budynku itd aż po wstawienie , pasze , koszty no i oczywiście zyskach z tych piór..

Ile to rośnie , ile zeżre , ile słomy udepcze itd ??

Zaproponuje ktoś budynek , ktoś kto się orientuje ..

A i nie krzyczeć że nie ta branża... :lol:

 
Opublikowany : 26/01/2013 3:47 pm
(@grzes1234)
Posty: 626
Honorable Member
 

No już odpowiedziałeś sobie w ostatnim zdaniu :D :D :D

....

 
Opublikowany : 26/01/2013 8:31 pm
(@vistula)
Posty: 69
Trusted Member
 

przy hodowli drobiu potrzebujesz mnóstwo soi, groch nawet szkodliwy chyba jest

musisz idealnie zbilansować paszę, bo inaczej drób będzie ci albo nie rósł albo będą upadki, ale najczęściej jedno i drugie.

broiler kurzy zjada 1,7-1,9kg paszy/kg przyrostu, z tym że jest w niej ze 40% soi. Weterynarza gdy wezwiesz to za jedno przejście przez kurnik 100-metrowy bierze ok. 5 tys. złotych, z tym że ty też musisz być mądry bo jak spierdoli weterynarz to powinieneś do sądu z tym pójść.

pasza nie może mieć włókna, więc w paszy soja i kukurydza. Do tego znajomy weterynarz żeby ci dawał recepty na pasze z antybiotykami, żeby było legalnie - większość kurzorzy tak robi.

wentylacja, gdy brakuje prądu powinieneś mieć agregat prądotwórczy, do tego komputer od światła, bo nie masz okien i masz "dzień świetlny". Światło czerwone bo inaczej będzie mocny kanibalizm.

Dlaczego ja w to nie wejdę nigdy? Bo weterynarz i żywieniowiec praktycznie nie wychodzi z fermy. Wystarczy inna partia zboża, wystarczy że z jednego pola kuku sypała 11t/ha a na drugim 6t/ha i to są już dwie inne kukurydze do których powinny być osobne dawki paszowe.

Dlatego jakikolwiek błąd w kurniku to wynoszenie setek martwych brojlerów.

PS. po to żywieniowiec żeby bilansował pasze bo wyobraźcie sobie że jakiegoś aminokwasu jest za dużo - stężenie amoniaku w kurniku znacznie wzrośnie a to nie pomoże zdrowotności w stadzie.

Dziś bycie kurzorzem opłaca się od trzech kurników.

 
Opublikowany : 27/01/2013 8:23 am
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

W mojej okolicy działa cedrob, to przetwórnia drobiu która ma tez swoje kurniki, wytwórnie pasz, ostatnio postawili wylęgarnię (hala wielka jak 3 centra handlowe).
Jak tak patrze na tempo rozwoju tej firmy to mam wrażenie że jeszce kilka lat i wszystkie kurniki w polsce będą nalezłały do cedrobu!
Wydaje mi sie że tylko niszowa organiczna produkcja wchodzi w grę,
http://www.youtube.com/watch?v=BAyoRTaUSYM

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 27/01/2013 9:07 am
(@vistula)
Posty: 69
Trusted Member
 

u mnie we wsi są opinie że kurniki teraz wyjątkowo się opłacają bo panowie z rządu mają kurniki...

 
Opublikowany : 27/01/2013 9:15 am
(@krzywy)
Posty: 914
Prominent Member
 

W przypadku kurników to jeden kredyt drugim poganiasz. Budujesz kurnik, oczywiście za kredyt. Kończysz jeden bierzesz kredyt na drugi i już masz kasę na rzut w pierwszym. itd, itd. W okolicy jest gościu, który na 50 urodziny chce mieć 50 kurników. Dużo mu nie brakuje. Na razie ma na tym zakończyć. A co będzie? Jest oczywiście współwłaścicielem Cedrobu.
Baraki nie dodałeś, że zbudowali 2 duże mieszalnie pasz, przez co cena zboża w okolicy wzrosła. Oczywiście za środki unijne.
Mrpaulo, Ty "chyba" masz słabe pojęcie o drobiu.
W rejonie Żuromina są chlewni, że na dole są świnie, na poddaszu kury.

 
Opublikowany : 27/01/2013 9:46 am
(@vistula)
Posty: 69
Trusted Member
 

Mrpaulo, Ty "chyba" masz słabe pojęcie o drobiu.
W rejonie Żuromina są chlewni, że na dole są świnie, na poddaszu kury.

może i mam bo to nie moja branża
poza tym gdzie PIW że takie chlewnie w ogóle funkcjonują?!

 
Opublikowany : 27/01/2013 12:03 pm
 greg
(@greg)
Posty: 87
Trusted Member
 

osobiście taką widziałem :)

 
Opublikowany : 21/07/2013 8:07 pm
(@wojce)
Posty: 763
Prominent Member
 

przy hodowli drobiu potrzebujesz mnóstwo soi, groch nawet szkodliwy chyba jest

musisz idealnie zbilansować paszę, bo inaczej drób będzie ci albo nie rósł albo będą upadki, ale najczęściej jedno i drugie.

broiler kurzy zjada 1,7-1,9kg paszy/kg przyrostu, z tym że jest w niej ze 40% soi. Weterynarza gdy wezwiesz to za jedno przejście przez kurnik 100-metrowy bierze ok. 5 tys. złotych, z tym że ty też musisz być mądry bo jak spierdoli weterynarz to powinieneś do sądu z tym pójść.

pasza nie może mieć włókna, więc w paszy soja i kukurydza. Do tego znajomy weterynarz żeby ci dawał recepty na pasze z antybiotykami, żeby było legalnie - większość kurzorzy tak robi.

wentylacja, gdy brakuje prądu powinieneś mieć agregat prądotwórczy, do tego komputer od światła, bo nie masz okien i masz "dzień świetlny". Światło czerwone bo inaczej będzie mocny kanibalizm.

Dlaczego ja w to nie wejdę nigdy? Bo weterynarz i żywieniowiec praktycznie nie wychodzi z fermy. Wystarczy inna partia zboża, wystarczy że z jednego pola kuku sypała 11t/ha a na drugim 6t/ha i to są już dwie inne kukurydze do których powinny być osobne dawki paszowe.

Dlatego jakikolwiek błąd w kurniku to wynoszenie setek martwych brojlerów.

PS. po to żywieniowiec żeby bilansował pasze bo wyobraźcie sobie że jakiegoś aminokwasu jest za dużo - stężenie amoniaku w kurniku znacznie wzrośnie a to nie pomoże zdrowotności w stadzie.

Dziś bycie kurzorzem opłaca się od trzech kurników.

Z tą ceną za jedne przejście weterynarza to chyba mocno przesadziłeś ,i hodowcy kurników to raczej się nie bawią w śrutowanie i mieszanie paszy zamawiają gotowe pasze i żywieniowiec już nie jest potrzebny na cały etat

 
Opublikowany : 21/07/2013 10:37 pm
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

panowie obok mnie powstaje ferma drobiu na 1 mln sztuk kurcząt rozmawiałem z gościem ze jak będzie zeta zysku z kurczaka to przy 5 wstawieniach rocznie będzie 5 mln zysku tak ze spokojnie da redę z kredytami

 
Opublikowany : 21/07/2013 10:38 pm
(@core2ucho)
Posty: 129
Estimable Member
 

Kurnik na ok 50 tys brojlera 1,5 mln fulwypas :D Tuczarnia za 1,5 bańki ok 1000 szt. Cykl brojlera 45 dni, FCR, koszty słomy, pisklaka, walka o klienta firm paszowych ( przy kilku kurnikach) Warto podejmować dobre decyzje...

 
Opublikowany : 21/07/2013 11:14 pm
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

panowie obok mnie powstaje ferma drobiu na 1 mln sztuk kurcząt rozmawiałem z gościem ze jak będzie zeta zysku z kurczaka to przy 5 wstawieniach rocznie będzie 5 mln zysku tak ze spokojnie da redę z kredytami

Jak będziesz gadał jeszcze raz z tym gościem to mu powiedz żeby poszedł do lekarza i to do specjalisty :oops: bo ten 1 kontaktu może być za słaby na niego :oops:

 
Opublikowany : 21/07/2013 11:55 pm
 Bobo
(@bobo)
Posty: 801
Prominent Member
 

A jak będzie 1zł dokładki to 5mln na minusie..

Jestem dyspozytorem własnych torów.....

 
Opublikowany : 22/07/2013 7:38 pm
(@turbogrocho49)
Posty: 2210
Noble Member
 

dobre Bobo, ale tak jest w rzyczywistości

 
Opublikowany : 22/07/2013 9:50 pm
 Bobo
(@bobo)
Posty: 801
Prominent Member
 

W przypadku drobiu tucz nakładczy bardziej się sprawdza niż przy trzodzie. Moze jak pasze potanieją to i te 3.70za kg nie bedą straszne ale przy paszy 1400-1600 to jeszcze większa dokładka jak na tuczniku, tyle ze tucz trwa około 50dni to szybko kasą obracają..

Jestem dyspozytorem własnych torów.....

 
Opublikowany : 22/07/2013 10:05 pm
(@grzes1234)
Posty: 626
Honorable Member
 

u mnie sąsiad ma kury czy to tak wesoło to nie wiem szybki zysk jak i szybka strata.... a to co liczy w milionach to albo niech zmieni kalkulator albo księgową to się zachłyśnie tymi milionami... teraz jest ok a miesiąc temu było pod kreską i tak w kółko jak ze wszystkim...

....

 
Opublikowany : 24/07/2013 12:11 am
(@pablo80)
Posty: 1507
Noble Member
 

Ja mam w rodzinie troche drobiarzy i biedni to oni nie są. Ale był taki czas, że budzili się w nocy z krzykiem "ptasia grypa". Niby kredytów dużo, ale stałymi klientami w salonie porsche są to chyba tragedii nie ma. Ale wylęgarnia, fermy na jaja zarodowe i ubojnia to trochew innej są sytuacji. Tych z fantazją mają u siebie jak agri swoich tuczących. Z marzeń o złotówce może ze 20 gr im zostawią. Żeby złotówke mieć średnio to trzeba byc mocnym finansowo i troche swoich hektarów mieć żeby w czasach kryzysu i drogiego zboża zarabiać gdzieś na spłate kredytów. Bo tak jak ktoś pisał kurnik 1,5 mln a jeden kórnik to tak jakby 50 świń rocznie sprzedawać.

 
Opublikowany : 24/07/2013 7:33 am
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

No u mnie na północnym mazowszu też sporo rolników przekształciło swe hodowle na brojlery. Ze świń przejść na kury to się nawet nie dziwię, bo średni zysk, ale z bydła mlecznego (niemałe ilości) na brojlery to takiego czegoś się nie spodziewałem :)

 
Opublikowany : 12/09/2013 12:12 pm
 fix
(@fix)
Posty: 613
Honorable Member
 

Mrpaulo, Ty "chyba" masz słabe pojęcie o drobiu.
W rejonie Żuromina są chlewni, że na dole są świnie, na poddaszu kury.

może i mam bo to nie moja branża
poza tym gdzie PIW że takie chlewnie w ogóle funkcjonują?!

może temat stary ale ta chlewnia z kurnikiem to jest u mnie we wiosce :)

 
Opublikowany : 07/01/2014 10:59 pm
Share: