Witam, nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda, zauważyłem że ruch robi sie dopiero poniżej 3zł za kilogram żywca ale poszukuje porady, mysle nad przerobieniem tuczarni z płytkiej ściółki na ruszta, jak narazie jest to tylko plan, chce policzyć koszty, rozważyć wszystkie za i przeciw, przeanalizować zanim wezme sie do roboty. Uprzedzam od razu porady typu "głęboka ściółka jest lepsza.." itd. mam stare budynki z lat 70-tych i ich rozwiązania nie pozwalają na nic innego a moim zdaniem ruszt można założyć w każdym nawet najbardziej pokręconym pomieszczeniu, więc wybór padł na ruszta betonowe. Przechodząc do sedna sprawy, jaki system usuwania gnojowicy jest najlepszy, myslałem o kanałach gnojowych pod rusztami o takiej głębokości aby zmagazynować gnojowice z jednego rzutu tucznika, no i właśnie ile tego sie produkuje w tym czasie, jak głęboki musiał by byc taki kanał? ile metrów kwadratowych powierzchni powinno przypadać na jednego tucznika w przypadku utrzymania na ruszcie? jak sprawdzają sie wygrodzenia z PCV w tuczarniach i jaki jest pzrybliżony koszt 1mb takiego wygrodzenia? jakiej wydajności wentylacja powinna być zamontowana w komorze dla 100 sztuk tucznika bo według mojej wiedzy min 8000m3/h czyli wystarczy wentylator fi 56cm i 6 wlotów powietrza? jeśli wloty mają byc umieszczone z jednej strony pomieszczenia a komin wentylacyjny z drugiej to w jakiej odległości od ściany?? dużo tego a jak coś mi sie przypomni to jeszcze będe pytał, prosze o porade użytkowników. Dzieki i pozdrawiam.
metr wygrodzenia pcv kosztuje ok 17 zł !!! powierzchnie pod tucznika sprawdz wedlug broszur informacyjnych AriMR zeby bylo zgodnie z wymogami UE co do wentylacji najlepiej zapros przedstawiciela jakiejsc firmy i niech on powie co by najlepiej pasowalo pod twoj budynek
a muchozali co do tego filmiku ktory przedsyawiles !! jest tu pokazany jakis skrajny przypadek , jesli tuczarnia bedzie zrobiona dobrze to swinie nawet brudne nie beda !!!! a te urazy konczyn na ruszcie to tez jest przereklamowana sprawa, na plytkiej sciolce jakies urazy tez sie zdazaja. Kazdy system utrzytmania jest dobry w zaleznosci od potrzeb rolnika ale przedewszytkim w zaleznosci od prawidlowego wykonania - na budowie nie warto oszczedzac !!!!
Maciek zapomiałes tylko dodać że 17zł kosztuje m bierzący deski pcv 20cm szerokości, czyli m gotowego wygrodzenia będzie około 70zł (chyba że ostatnio były jakies przeceny o których nie wiem)
no tak metr biezacy wysokosci 25 cm przepraszam za drobne przeoczenie sadze ze na tuczarni musiał by byc metr wiec wychodzi tak jak mowisz 68 zł /m biezacy
@Muchozolali nie wiem czy dobrze zrozumiłem, ale chciałeś mi przekazać ze nie wolno popelnic błędu w czasie projektowania i budowy chlewni i trzeba dbac o swinki i czystość w budynku moim zdaniem najlepszym systemem utzrymania był by jakis ogrodzony sad i swinki po nim biegajace i ryjace w blotku, ale czy ktos moze sobie na cos takiego pozwolic? a jak sie nie dba to i sciółka nie wiele pomoże.
@maciek* napewno zaprosze jakiegoś przedstawiciela firmy wyposazającej budynki ale chciałem tez usłyszeć opinie uzytkownikow, głównie chodzi mi o usuwanie gnojowicy i głębokość kanałów pod rusztem, jakie według Was rozwiązanie jest najodpowiedniejsze.
Pozdrawiam
u nas kanał był kopany albo do poczatku fundamentów lub do tego pozimu az woda nie wychodziła. JEdne są o głebokosci 90 cm a inne tez o 120 cm, ruszta o długsći 5m, 2x250. na sodku jest belka betonowa na 2 słupkach. Miedzy słupkami jest scianka łącząca słupki, umożliwia to lepsze mieszanie. I nie załuj otworów do wyciągania.
U nas na ruszcie swinki są czystsze niz u niektórych na słomie, zalezy od gospodarza:)
no dokladnie bobo jesli wentylacja bedzie pracowala prawidlowo to swinki beda czyste
Maciek a jaka drubośc tej deski?? Ojciec płacił za metr2 100zł deska grubosći 4cm i szeroksć 50 cm
nie powiem dokladnie jaka grubosc ale tak na oko moze byc te 40 mm sprawdze w chlewni to napisze
sprawdzilem moje plyty maja 35mm grubosci
@maciek* czyli każdy błąd w wentylacji przybliża do takiego stanu jak w filmiku od Muchozolali-ego?
@bobo w czasie jednego wsadu czyli od warchlaka do oprużnienia ile gnojowicy przybywa w takim kanale czy te 90cm wystarczy aby nie opruzniać w trakcie tuczu, bo gdziesz slyszałem ze w czasie jednego żutu przy pełnej obsadzie i kanale pod całym rusztem gnojowicy przybywa ok 75-80 cm czyli robiac takiej głębokości kanał można opruzniać go z gnojowicy po zakończeniu tuczu, czy tak jest?
znaczy bledy w wentylacji moga sie przyczynic do takiego stanu rzezcy - choc przypadek pokazny przez muchozalali jest totalnie skrajnym przypadkiem jak bylismy u dunczyka w chlewni to byly 2 kojce pod sciana brudne swinie reszta czysiutkie - mowil ze mial robione pomiary i ze tam nie ma odpowiedniej wymiany powietrza ( czyt wieksza wilgotnosc , stezenie gazow )
tak 90 wystarczy, ale jak masz możliwość to zrób głębsze. A nie bedziesz miał możliwości w czasie tuczu wybrania chociażby beczki gnojowicy??