FORUM

Przeróbka chlewni -...
 
Notifications
Clear all

Przeróbka chlewni - wentylacja

28 Posty
10 Users
0 Reactions
44.1 K Widok
(@darx86)
Posty: 2
New Member
Topic starter
 

Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum i od razu pragnę prosić o pomoc. Jestem na etapie zmian w gospodarstwie. Do tej pory miałem własne lochy, lecz na wiosnę przyszłego roku mam zamiar wziąć pierwszą partię duńczyków. A co za tym idzie muszę wprowadzić zmiany w obecnym budynku. Może ktoś z Was ma ogarnięte co i jak z wentylacją by dobrze to funkcjonowało i może pomóc.

Do rzeczy, budynek ma wymiary 29,5mx11,5m. Po środku szerokości i po 7,5m od końców budynku znajdują się dwa kominy wentylacyjne które chciałbym wykorzystać. Otwory kominów mają wymiar 80cmx130cm. Planowałem założyć wentylatory 63cm średnicy o wydajności około 12000 m3/h. Budynek posiada 15 okien w wymiarze 80x120cm, na razie w tym roku muszą zostać jeszcze stare drewniane okna już mocno nadgnite, potem będą plastiki. Chciałbym założyć wloty wentylacyjne jednak jak je rozmieścić by wentylacja dobrze funkcjonowała. Oraz ile tych wlotów zrobić? Na pierwszy rzut przewiduję 150szt. trzody, po wszystkich przeróbkach będzie maks 170-180 szt. W przyszłości być może 200-220, bo w tej chwili w jednej części budynku znajduje się 10 szt bydła.

A jeszcze co do wentylatorów brać Multifan czy Ziehl-Abegg który ma podobną wydajność a jest trochę cichszy, ma mniejszą moc i jest tańszy. Trochę obawiam się że tyle zalet a niższa cena. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

 
Opublikowany : 30/10/2016 7:04 pm
mytotoksyna1
(@mytotoksyna1)
Posty: 3081
Famed Member
 

Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum i od razu pragnę prosić o pomoc. Jestem na etapie zmian w gospodarstwie. Do tej pory miałem własne lochy, lecz na wiosnę przyszłego roku mam zamiar wziąć pierwszą partię duńczyków. A co za tym idzie muszę wprowadzić zmiany w obecnym budynku. Może ktoś z Was ma ogarnięte co i jak z wentylacją by dobrze to funkcjonowało i może pomóc.

Do rzeczy, budynek ma wymiary 29,5mx11,5m. Po środku szerokości i po 7,5m od końców budynku znajdują się dwa kominy wentylacyjne które chciałbym wykorzystać. Otwory kominów mają wymiar 80cmx130cm. Planowałem założyć wentylatory 63cm średnicy o wydajności około 12000 m3/h. Budynek posiada 15 okien w wymiarze 80x120cm, na razie w tym roku muszą zostać jeszcze stare drewniane okna już mocno nadgnite, potem będą plastiki. Chciałbym założyć wloty wentylacyjne jednak jak je rozmieścić by wentylacja dobrze funkcjonowała. Oraz ile tych wlotów zrobić? Na pierwszy r zut przewiduję 150szt. trzody, po wszystkich przeróbkach będzie maks 170-180 szt. W przyszłości być może 200-220, bo w tej chwili w jednej części budynku znajduje się 10 szt bydła.

A jeszcze co do wentylatorów brać Multifan czy Ziehl-Abegg który ma podobną wydajność a jest trochę cichszy, ma mniejszą moc i jest tańszy. Trochę obawiam się że tyle zalet a niższa cena. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

....moja rada - usuń połać dachową na całej powierzchni i zrób dach z pleksi tak przezroczystego ,ażeby było dobrze widać wszechświat i zajmij się egzorcyzmem. 8)

 
Opublikowany : 30/10/2016 7:41 pm
(@gmichal1)
Posty: 5
Active Member
 

W lato na głębokiej ściółce towarzystwo się ugotuje.

 
Opublikowany : 30/10/2016 8:10 pm
(@darx86)
Posty: 2
New Member
Topic starter
 

....moja rada - usuń połać dachową na całej powierzchni i zrób dach z pleksi tak przezroczystego ,ażeby było dobrze widać wszechświat i zajmij się egzorcyzmem. 8)

Do patrzenia we wszechświat mam dwa teleskopy i zapewniam, lepiej przez nie widać niż przez pleksi. Egzorcyzmy mogę zacząć od Ciebie, proponuję oczyszczanie przez pałowanie. :P

W lato na głębokiej ściółce towarzystwo się ugotuje.

Nie rozumiem czemu ma się ugotować, w najlepszym okresie obsada była tylko trochę mniejsza i nic się nie ugotowało mimo braku mechanicznej wentylacji.

 
Opublikowany : 31/10/2016 6:53 am
(@gmichal1)
Posty: 5
Active Member
 

Świnie podczas intensywnego tuczu będą miały przyśpieszony metabolizm. To nie będzie to co miałeś do tej pory. W granicach 75 dnia mają ok 120 kg . W lato najlepiej trzymać towarzystwo pod tzw. wiatą.

 
Opublikowany : 31/10/2016 9:26 am
(@chief)
Posty: 786
Prominent Member
 

Świnie podczas intensywnego tuczu będą miały przyśpieszony metabolizm. To nie będzie to co miałeś do tej pory. W granicach 75 dnia mają ok 120 kg . W lato najlepiej trzymać towarzystwo pod tzw. wiatą.

żeby miały taka mase jak podałes to musiały by przyjechać w wadze blisko 40kg
i jak masz komuś doradzać żeby hodował świnie pod wiatą to lepiej puknij się w czoło po czym najlepiej nic nie pisz...

 
Opublikowany : 01/11/2016 11:14 am
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Na Twoim miejscu zaczął bym od przerobienia tego budynku na ruszt, oknami się nie przejmuj, można kawałek folii dechami przybic i będzie git ale ruszt zrób koniecznie!

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 01/11/2016 12:24 pm
(@gmichal1)
Posty: 5
Active Member
 

żeby miały taka mase jak podałes to musiały by przyjechać w wadze blisko 40kg

Co do wagi to udowadniasz tym że nie masz wiedzy o temacie, tucznika trzymam pierwszy raz w życiu ale dzięki mojej upartości w dążeniu do wiedzy i otwartości na sugestie innych efekt jest widoczny i namacalny a nie czysto teoretyczny

Wiata - miałem na myśli budynek w rzucie prostokąta z możliwością  najlepszej wentylacji (okres lata) której nie osiągniesz w inny sposób

chyba że możesz zapewnić szczelność pomieszczenia oraz wytworzyć podciśnienie, po długości przydałby się przedmuch budynku aby w najbardziej kryzysowych sytuacjach spać spokojnie.

Kolega doradza ruszta, owszem niesamowita wygoda ale proszę mi powiedzieć

1. jak odbywa się dezynfekcja pod rusztami, rozbieracie wszystko i myjecie co rzut ?
2. czy gnojowica ma wyższość nad gnojem - nawożenie ?
3. czy tak często wymagane jest ściółkowanie jeśli wielkość obsady jest prawidłowo dobrana do powierzchni chlewni ?
4. kwestia/ekonomia ogrzewania ?
5. przechowywanie gnojowicy / obornika ?

Zrobiliśmy jeden rzut i już dzisiaj wiemy że aby w to się bawić budynek będzie najlepiej postawić od zera. Ale znamy już swoje oczekiwania.

Pozdrawiam,
Michał Grefkowicz

 
Opublikowany : 01/11/2016 1:02 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Jak odbywa sie dezynfekcja słomy? Rozwija się bele i psika ecocidem? Czy może gorąca para traktuje kazda porcję? :D

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 01/11/2016 2:34 pm
(@chief)
Posty: 786
Prominent Member
 

żeby miały taka mase jak podałes to musiały by przyjechać w wadze blisko 40kg

Co do wagi to udowadniasz tym że nie masz wiedzy o temacie, tucznika trzymam pierwszy raz w życiu ale dzięki mojej upartości w dążeniu do wiedzy i otwartości na sugestie innych efekt jest widoczny i namacalny a nie czysto teoretyczny

Wiata - miałem na myśli budynek w rzucie prostokąta z możliwością  najlepszej wentylacji (okres lata) której nie osiągniesz w inny sposób

chyba że możesz zapewnić szczelność pomieszczenia oraz wytworzyć podciśnienie, po długości przydałby się przedmuch budynku aby w najbardziej kryzysowych sytuacjach spać spokojnie.

Kolega doradza ruszta, owszem niesamowita wygoda ale proszę mi powiedzieć

1. jak odbywa się dezynfekcja pod rusztami, rozbieracie wszystko i myjecie co rzut ?
2. czy gnojowica ma wyższość nad gnojem - nawożenie ?
3. czy tak często wymagane jest ściółkowanie jeśli wielkość obsady jest prawidłowo dobrana do powierzchni chlewni ?
4. kwestia/ekonomia ogrzewania ?
5. przechowywanie gnojowicy / obornika ?

Zrobiliśmy jeden rzut i już dzisiaj wiemy że aby w to się bawić budynek będzie najlepiej postawić od zera. Ale znamy już swoje oczekiwania.

Pozdrawiam,
Michał Grefkowicz

No i widzisz baraki udowodnił ci ze co dla jednych jest sufitem dla drugich podłogą....
Wrzechwiedzacy człowieku :D
I masz racje rób takie przeciągi swiniakom tak jak opowiadasz to w zimę bedziesz w trampkach chodził

 
Opublikowany : 02/11/2016 9:40 am
Peron
(@peron)
Posty: 2717
Famed Member
 

nie jest możliwa sprzedaż świń w średniej wadze ok.120 kg po 75 dniach tuczu, jeśli przyjechały w wadze nominalnej 28kg na miejscu, tym bardziej w okresie lata. Z pewnością znajdą się sztuki o takiej wadze, ale będzie to ok 20 procent rzutu.

 
Opublikowany : 02/11/2016 12:19 pm
Peron
(@peron)
Posty: 2717
Famed Member
 

nie jest możliwa sprzedaż świń w średniej wadze ok.120 kg po 75 dniach tuczu, jeśli przyjechały w wadze nominalnej 28kg na miejscu, tym bardziej w okresie lata. Z pewnością znajdą się sztuki o takiej wadze, ale będzie to ok 20 procent rzutu.

 
Opublikowany : 02/11/2016 12:22 pm
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

DarX86 Okna to najmniejszy problem. Zrób swoimi możliwościami tak aby powietrze z tych okien nie szło od razu na świnie tylko pod sufit lub na ganek. Pomieszczenie masz ponad 300m2. Na rusztach weszło by ok 320szt.
Wentylatory ok, zimą zakładasz ringi zmniejszające przeciąg i dadzą radę.
No i jednak w miarę możliwości ruszt.

1. jak odbywa się dezynfekcja pod rusztami, rozbieracie wszystko i myjecie co rzut ?
Się nie odbywa. Jak koniecznie chcesz to posyp czymś do suchej dezynfekcji.

2. czy gnojowica ma wyższość nad gnojem - nawożenie ?
W obsłudze tak, poza tym równomierniej ją rozlejesz na polu - warunek - mieszanie.

3. czy tak często wymagane jest ściółkowanie jeśli wielkość obsady jest prawidłowo dobrana do powierzchni chlewni ?
ok 2 balotów tyg/60-70szt

4. kwestia/ekonomia ogrzewania ?
Nie rozumiem pytania

5. przechowywanie gnojowicy / obornika ?
Gnojowicę najlepiej w zamkniętych zbiornikach, nie traci wtedy swojej wartości.

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 02/11/2016 12:44 pm
(@gregor588)
Posty: 9
Active Member
 

Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum i od razu pragnę prosić o pomoc. Jestem na etapie zmian w gospodarstwie. Do tej pory miałem własne lochy, lecz na wiosnę przyszłego roku mam zamiar wziąć pierwszą partię duńczyków. A co za tym idzie muszę wprowadzić zmiany w obecnym budynku. Może ktoś z Was ma ogarnięte co i jak z wentylacją by dobrze to funkcjonowało i może pomóc.

Do rzeczy, budynek ma wymiary 29,5mx11,5m. Po środku szerokości i po 7,5m od końców budynku znajdują się dwa kominy wentylacyjne które chciałbym wykorzystać. Otwory kominów mają wymiar 80cmx130cm. Planowałem założyć wentylatory 63cm średnicy o wydajności około 12000 m3/h. Budynek posiada 15 okien w wymiarze 80x120cm, na razie w tym roku muszą zostać jeszcze stare drewniane okna już mocno nadgnite, potem będą plastiki. Chciałbym założyć wloty wentylacyjne jednak jak je rozmieścić by wentylacja dobrze funkcjonowała. Oraz ile tych wlotów zrobić? Na pierwszy rzut przewiduję 150szt. trzody, po wszystkich przeróbkach będzie maks 170-180 szt. W przyszłości być może 200-220, bo w tej chwili w jednej części budynku znajduje się 10 szt bydła.

A jeszcze co do wentylatorów brać Multifan czy Ziehl-Abegg który ma podobną wydajność a jest trochę cichszy, ma mniejszą moc i jest tańszy. Trochę obawiam się że tyle zalet a niższa cena. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

W przypadku tuczników przelicza się 1m3 na 1 kg tucznika, przy założeniu 200 szt x 120 kg wydajność wentylacji musi wynosić 24000 m3/h , więc musiałbyś mieć 8 takich wlotów: http://www.fermo.pl/produkt-2546-wlot-p ... ir-xl.html, 4 po jednej stronie i 4 po drugiej i najlepiej 3 takie wentylatory: http://www.fermo.pl/produkt-2879-wentyl ... -230v.html, wydajność jest zależna od ciśnienia, więc lepiej mieć zapas, żeby się nie podusiły. W kwestii wentylatorów to Ziehl-Abegg jest bardzo dobrą marką i jak je zamontujesz to na pewno nie będziesz żałował.

 
Opublikowany : 03/11/2016 2:46 pm
(@chief)
Posty: 786
Prominent Member
 

W przypadku tuczników przelicza się 1m3 na 1 kg tucznika, przy założeniu 200 szt x 120 kg wydajność wentylacji musi wynosić 24000 m3/h , więc musiałbyś mieć 8 takich wlotów: http://www.fermo.pl/produkt-2546-wlot-p ... ir-xl.html, 4 po jednej stronie i 4 po drugiej i najlepiej 3 takie wentylatory: http://www.fermo.pl/produkt-2879-wentyl ... -230v.html, wydajność jest zależna od ciśnienia, więc lepiej mieć zapas, żeby się nie podusiły. W kwestii wentylatorów to Ziehl-Abegg jest bardzo dobrą marką i jak je zamontujesz to na pewno nie będziesz żałował.

Jeżeli założy po dwóch stronach te wloty to wentylatory bedzie musiał po środku montować
Zależy jak budynek usytuowany Z reguły wloty montuje sie po jednej stronie obiektu zaś wentylatory po drugiej
Wtedy powietrze ma możliwość przełamania temperatury nie lecąc bezpośrednio na świniaki szczególne w okresie zimowym

 
Opublikowany : 03/11/2016 6:49 pm
(@gregor588)
Posty: 9
Active Member
 

w przypadku wentylatorów ściennych wloty montuje się tylko z jedne strony, ale DarX86 pisał , że ma kominy więc w takim przypadku wloty zakłada się z 2 stron. Zimą wloty uchyla się minimalnie, wtedy zimne powietrze przy wysokim podciśnieniu kieruje się do góry i po zmieszaniu z ciepłym powietrzem z pomieszczenia opada na dół. W okresie letnim wloty otwiera się szeroko i powietrze kieruje w dół, później zużyte powietrze usuwa wentylator kominowy. Na wlotach można zamontować takie listwy kierunkowe: http://www.fermo.pl/produkt-2687-listwa ... ir-xl.html , żeby można ustawić kierunek pod jakim powietrze ma wpadać do chlewni.

 
Opublikowany : 04/11/2016 10:47 pm
(@chief)
Posty: 786
Prominent Member
 

w przypadku wentylatorów ściennych wloty montuje się tylko z jedne strony, ale DarX86 pisał , że ma kominy więc w takim przypadku wloty zakłada się z 2 stron. Zimą wloty uchyla się minimalnie, wtedy zimne powietrze przy wysokim podciśnieniu kieruje się do góry i po zmieszaniu z ciepłym powietrzem z pomieszczenia opada na dół. W okresie letnim wloty otwiera się szeroko i powietrze kieruje w dół, później zużyte powietrze usuwa wentylator kominowy. Na wlotach można zamontować takie listwy kierunkowe: http://www.fermo.pl/produkt-2687-listwa ... ir-xl.html , żeby można ustawić kierunek pod jakim powietrze ma wpadać do chlewni.

Ciekawe kto ci takich rad udzielał...?
Ja mam wszędzie kominy, budynki usytuowane północ-południe
Wloty jak i korytarze mam od wschodu zaś kominy wentylacyjne po zachodniej części i wtedy wlatujace powietrze moze sie ogrzać nie lecąc bezpośrednio na zwierzynę

 
Opublikowany : 05/11/2016 10:11 am
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Rozwiązanie gregora jest wymyślone głową , czego nie mozna powiedziec o pomysle chiefa

 
Opublikowany : 05/11/2016 7:49 pm
(@chief)
Posty: 786
Prominent Member
 

Rozwiązanie gregora jest wymyślone głową , czego nie mozna powiedziec o pomysle chiefa

Stanie masz jakies doświadczenia ze możesz sie tak wypowiadac?

 
Opublikowany : 05/11/2016 9:07 pm
mytotoksyna1
(@mytotoksyna1)
Posty: 3081
Famed Member
 

...czy nie lepiej wybrać proste rozwiązanie .
..zimą okna zamykać i odchylać , a w lato wyjąć z futryny. 8)

 
Opublikowany : 05/11/2016 9:20 pm
Peron
(@peron)
Posty: 2717
Famed Member
 

i to jest głos rozsądku! Mądrego to aż miło poczytać:)

 
Opublikowany : 06/11/2016 7:02 am
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Wcale głupio nie gada :lol: :lol: Jak były duze mrozy to był problem ze sztuczna mgła w chlewni i z tego co pamiętam wyjsciem z tego było własnie uchylenie okien i otwarcie kominów zeby wymiana powietrza była wolno ale cały czas :lol: :lol:

Nie widzę powodu żeby wykorzystywać zimą naturalna wentylację a wymuszona ustawić tak żeby ja w razie potrzeby uzupełniała :lol: :lol: :lol:

Chief zanim powietrze świeże ze wschodu dotrze do zachodu to juz świeże nie będzie a tam tez potrzebne :lol: :lol: :lol: :lol: za bardzo tez się nie nagrzeje na korytarzu o szerokości pół metra :lol: :lol:

 
Opublikowany : 06/11/2016 11:41 am
(@chief)
Posty: 786
Prominent Member
 

Wcale głupio nie gada :lol: :lol: Jak były duze mrozy to był problem ze sztuczna mgła w chlewni i z tego co pamiętam wyjsciem z tego było własnie uchylenie okien i otwarcie kominów zeby wymiana powietrza była wolno ale cały czas :lol: :lol:

Nie widzę powodu żeby wykorzystywać zimą naturalna wentylację a wymuszona ustawić tak żeby ja w razie potrzeby uzupełniała :lol: :lol: :lol:

Chief zanim powietrze świeże ze wschodu dotrze do zachodu to juz świeże nie będzie a tam tez potrzebne :lol: :lol: :lol: :lol: za bardzo tez się nie nagrzeje na korytarzu o szerokości pół metra :lol: :lol:

Tak zes widział wentylację jak świnia niebo... I pojecia nie masz na temat tego co piszesz bo starys jak węgiel a życie i tak cie nic nie nauczylo
Jak zima włączysz wentylatory i tak jak mowisz to w chlewni nie zobaczysz nic na odległość 3metrow
Zima wentylatory mam wyłączone wloty otwarte na 10% temp średnia to 27 i tak to funkcjonuje az do wiosny
Co do korytarza i ogrzewania powietrza nie zsmierzam psuć sobie języka na tłuków bez doświadczenia

 
Opublikowany : 06/11/2016 2:29 pm
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Jak masz temperature 27 stopni na tuczarni średnio w zimie i wentylację wyłaczoną to o czym z Tobą dyskutować ??????????? chyba o specjalistach z NFZ :lol: :lol:

 
Opublikowany : 06/11/2016 4:16 pm
(@falco)
Posty: 844
Prominent Member
 

Chief, wymień wyświetlacz od termometru bo cię oszukuje...

 
Opublikowany : 06/11/2016 4:24 pm
(@chief)
Posty: 786
Prominent Member
 

Wszystko zależy od powierzchni grzewczej...

 
Opublikowany : 06/11/2016 7:16 pm
Peron
(@peron)
Posty: 2717
Famed Member
 

nie zapomnij się do nich zgłosić po wypłatę za reklamę na forum.

 
Opublikowany : 03/12/2016 4:25 pm
(@chief)
Posty: 786
Prominent Member
 

nie zapomnij się do nich zgłosić po wypłatę za reklamę na forum.

Szkoda ze nie można lajkowac postów :D

 
Opublikowany : 08/12/2016 10:57 pm
Share: