FORUM

CENY TRZODY
 
Notifications
Clear all

CENY TRZODY

56.4 K Posty
821 Users
0 Reactions
16.8 M Widok
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

http://www.youtube.com/watch?v=bfH6dXPUTu0

 
Opublikowany : 20/12/2013 7:00 pm
(@chinczyk)
Posty: 214
Estimable Member
 

dzisiaj sprzedane 20szt 5,2 netto lokalna ubojnia. Na ten rok koniec

 
Opublikowany : 20/12/2013 7:23 pm
(@grajdolek)
Posty: 128
Estimable Member
 

Jak to mówi mój sąsiad - dejta se po razie i chodzta wypijymy cuś!!!

 
Opublikowany : 20/12/2013 7:34 pm
(@kaciocha)
Posty: 465
Reputable Member
 

Panowie po co sie stresować typkami typu 09 to sa ludki chyba czerpiący energię z wkurw...ia innych, co ma być to będzie! I przez to czy mi opłca sie po 5 a tobie po 7 cena ani nie wzrośnie ani nie spadnie, tu liczy sie popyt i podaż na rynku i ameryki nie odkryłem ale jak będzie 4,5 to bedzie i niedługo 6,5 i jak sami wiecie liczy się wynik w czsie a nie w danej chwili, i zluzujcie troszkę Panowie Świeta idą i nie dajcie sie prowokować cwaniakom i agentom.
Pozdrawiam i luziku troszeczkę :D :D :D

W Pol­sce ciągle rację ma sil­ny, a nie ten, kto ma rację.

 
Opublikowany : 20/12/2013 7:53 pm
(@pietrek75)
Posty: 152
Estimable Member
 

Na poniedziałek 5,25 z wagi 400 szt.

 
Opublikowany : 20/12/2013 8:26 pm
(@mietko75)
Posty: 3303
Famed Member
 

Ale kogo Nazywać cwaniakiem , a kogo agentem . Tego co straszy niskimi cenami tucznika , czy tego co koszty surowców paszowych liczy po nieosiągalnych dla żadnego z nas cenach . Siedziałem cicho od chwili lipnego kosztorysu taniej tuczarni , ale ciśnienie mi się podnosi jak czytam głupoty które nam wszystkim szkodzą . Komu ma to służyć ???? I kto jest kim???

 
Opublikowany : 20/12/2013 8:30 pm
(@tabou)
Posty: 798
Prominent Member
 

Trzeba z żywymi naprzód iść,
Po życie sięgać nowe,
A nie w uwiędłych laurów liść
Z uporem stroić głowę

Wy nie cofniecie życia fal!
Nic skargi nie pomogą:
Bezsilne gniewy, próżny żal!
Świat pójdzie swoją drogą!

Adam Asnyk

 
Opublikowany : 20/12/2013 8:42 pm
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

A ja dziś zawiesiłem lampki przed domem 8)

Trochę zejście z tematu, ale niedługo Święta...

 
Opublikowany : 20/12/2013 8:43 pm
(@bezbarwny)
Posty: 239
Estimable Member
 

Widzę, że Pan Prezes świeżo zarejestrowanego Stowarzyszenia, mającego służyć producentom trzody chlewnej, wziął się do roboty i promuje tanią wieprzowinę :lol:

Ale kogo Nazywać cwaniakiem , a kogo agentem . .......... Komu ma to służyć ???? I kto jest kim???

...otóż to mietko :wink:

 
Opublikowany : 20/12/2013 8:54 pm
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

Czytam i czytam i az mnie kusi aby podliczyc ile kosztowało mnie wyprodukowanie prze zemnie mojego ziarna na pasze i ile kosztuje mnie pasza.

 
Opublikowany : 20/12/2013 9:21 pm
(@brzydal)
Posty: 1804
Noble Member
 

własne zboże trzeba liczyć po cenie rynkowej a nie po kosztach produkcji :!:

Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114

 
Opublikowany : 20/12/2013 9:32 pm
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

http://www.izoo.krakow.pl/zalaczniki/ta ... 2010_E.pdf

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 20/12/2013 9:53 pm
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

Ziarno kukurydzy jest doskonałą paszą energetyczną w żywieniu świń. Ze względu na wysoki poziom plonu ziarna, wynoszący około 8 ton suchego ziarna z ha i niskie koszty konserwacji, tucz świń z wykorzystaniem ziarna kukurydzy z dodatkiem koncentratu białkowego jest atrakcyjnym kierunkiem produkcji żywca wieprzowego. Ten kierunek produkcji intensywnie rozwija się w Europie Zachodniej. Ze względu na znaczną wilgotność (około 30-35%) najkorzystniej jest kisić rozdrobnione ziarno. Biologiczny proces fermentacji mlekowej w ziarnie przebiega spokojnie, a ilość produktów fermentacji jest stosunkowo niska. Prawidłowy przebieg fermentacji zapewnia stosowanie dodatków kiszonkarskich w postaci bakterii kwasu mlekowego. Straty fermentacyjne i straty związane z wybieraniem kiszonki z silosu lub pryzmy silosowej są stosunkowo małe i nie przekraczają 3-5%. Kiszone ziarno kukurydzy zawiera około 100-110 g białka i około 3 g lizyny w 1 kg, stąd system żywienia świń powinien być oparty na skarmianiu dawek pokarmowych zawierających kiszone ziarno wraz z koncentratem białkowym. Już 300-500 g koncentratu na zwierzę zaspokaja potrzeby pokarmowe na białko i aminokwasy, a także składniki mineralne i witaminy. Obliczenia wskazują, że z 1 ha kukurydzy uprawianej na ziarno, uwzględniając zakup koncentratu białkowego, można wyżywić do 30 sztuk tuczników o masie ciała 100 kg.

Źródło:Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 20/12/2013 9:59 pm
(@andrzej-guzik)
Posty: 867
Prominent Member
 

własne zboże trzeba liczyć po cenie rynkowej a nie po kosztach produkcji :!:

Ha i znowu się zacznie.

A dlaczego tak??? Mnie na studiach nauczyli, że zboże kosztuje tyle ile jego wyprodukowanie, ale być może człowieki od ekonomii z tytułem doktora czy profesora nie mają pojęcia o kalkulacji produkcji.

Jak policzysz po cenie rynkowej to po jakiej ?? Jaka w ogóle jest cena rynkowa taka z agrobiznesu czy z gazety czy może do sąsiada trzeba z flaszką uderzyć i podpytać, trochę niedokładny parametr do obliczeń bo może się sporo różnić???

Poza tym jeżeli cena rynkowa jest większa od kosztów produkcji co miało miejsce przez kilka poprzednich lat to pomiędzy tymi dwoma wartościami mamy pewną różnicę czy wtedy uwzględniasz że to jest twój dochód???

W tym roku możemy mieć inną sytuację zwłaszcza zaraz po żniwach że koszty produkcji są większe od ceny rynkowej i co wtedy????

Nemezis licz po kosztach bo to jest jedyne racjonalne podejście do tego tematu.

 
Opublikowany : 20/12/2013 10:51 pm
(@pablo80)
Posty: 1507
Noble Member
 

Tylko tyle białka to kukurydza ma w suchej masie. W kiszonce to 7 z hakiem na ogół. Liczenie zboża po kosztach to oszukiwanie siebie w ciężkich chwilach, a takich jest dużo w tej branży. Swoją prace też liczysz po kosztach, czyli pranie ciuchów + dodatkowe 2 skibki chleba? Amortyzacja po kosztach czyli budynki już stoją, naprawić i tak trzeba bo niszczą się puste w podobnym tempie. Nie wiesz jak obliczyć cene rynkową, zadzwoń pod jedno z tysięcy ogłoszeń skup zboża, odbiór z domu i Ci powiedzą po ile dawają. Durnych ludzi z tytułami w tym kraju nie brakowało nigdy.

 
Opublikowany : 20/12/2013 10:52 pm
(@andrzej-guzik)
Posty: 867
Prominent Member
 

Tylko tyle białka to kukurydza ma w suchej masie. W kiszonce to 7 z hakiem na ogół. Liczenie zboża po kosztach to oszukiwanie siebie w ciężkich chwilach, a takich jest dużo w tej branży. Swoją prace też liczysz po kosztach, czyli pranie ciuchów + dodatkowe 2 skibki chleba? Amortyzacja po kosztach czyli budynki już stoją, naprawić i tak trzeba bo niszczą się puste w podobnym tempie. Nie wiesz jak obliczyć cene rynkową, zadzwoń pod jedno z tysięcy ogłoszeń skup zboża, odbiór z domu i Ci powiedzą po ile dawają. Durnych ludzi z tytułami w tym kraju nie brakowało nigdy.

Natomiast liczenie zbożach po cenie rynkowej to wiecznie nieopłacalna produkcja ale jakoś nikt z niej nie rezygnuje co najwyżej beczy jak to się nie opłaci.
No właśnie po ile dają jeden 500 drugi 700 jak dla mnie to liczenie dla zabicia czasu/ które niczego nie pokazuje, a nie poważne rachunkie.
Jak ja liczyłem koszty na studiach to uwzględniałem wszystko co brało udział w produkcji amortyzację maszyn, budynków, koszty robocizny, usług, paliwa, materiałów eksploatacyjnych, materiału siewnego, nawozów, środków chemicznych, podatki, nawet koszt wody do opryskiwacza czy koszt magazynowania więc mi tu nie pierdziel o oszukiwaniu samego siebie bo trochę mam pojęcia jak temat ugryźć, a jak ktoś nie wie to się w życiu nie doliczy niczego.

 
Opublikowany : 20/12/2013 11:30 pm
mytotoksyna1
(@mytotoksyna1)
Posty: 3081
Famed Member
 

Jestem Głupi ,bardzo głupi , ale cena tucznika na dzień dzisiejszy to ----powinna oscylować w granicach (cena na wadze) ok.5,30 +vat .
..a kto durny to niech zostanie idiotą i niech udowadnia ,że jest baranem z matematyki .
Wesołych świąt !!!

 
Opublikowany : 21/12/2013 12:41 am
mytotoksyna1
(@mytotoksyna1)
Posty: 3081
Famed Member
 

...a! przepraszam -powinno być Wesołych Świąt !

 
Opublikowany : 21/12/2013 12:43 am
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

każdy najlepiej wie ile zostaje w kieszeni

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 21/12/2013 12:49 am
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

a tak do dyskusji
czy kieszenie podnosi wartosc biologiczna białka w paszy

Białka w odżywkach - produkcja białek
BIAŁKA

Deficyt białka w świecie spowodował podjęcie badań nad możliwością jest syntezy przy użyciu drobnoustrojów. Do biosyntezy białka, w ilościach umożliwiających rozpoczęcie przemysłowej produkcji, zdolnych jest wiele bakterii, drożdży, grzybów nitkowatych, glonów.
Określenie SCP (ang. Single cell protein) było po raz pierwszy użyte przez uczonych w Massachusetts Instytute fo Technology w 1966 roku i początkowo dotyczyło biomasy drobnoustrojów zawierającej białka używane, jako dodatek do żywności i pasz. Obecnie określenie SCP dotyczy zarówno biomasy, jak i izolatów białek z komórek drobnoustrojów.
W ostatnich latach SCP produkuje się na skalę przemysłową, głównie, jako dodatek do paszy, albowiem koszt produkcji białka mikrobiologicznego, które można użyć, jako dodatek do żywności, jest wielokrotnie wyższy od kosztów produkcji białka paszowego. Biomasa mikroorganizmów nie może być użyta w żywieniu człowieka, ze względu na dużą zawartość kwasów nukleinowych (algi 4-6%, bakterie 10-16%, drożdże 6-10%, grzyby nitkowate 2,5-6%).
Wolne trawienie komórek drobnoustrojów przez organizm człowieka może wywoływać alergie, a także niestrawność.
Drobnoustroje używane do biosyntezy białka powinny odznaczać się m.in.:
- Zdolnością wszechstronnego i maksymalnego wykorzystania odżywczych składników (węglowodanów, związków azotowych, kwasów organicznych, alkoholi, aldehydów, substancji mineralnych);
- Odpowiednim składem chemicznym biomasy, odpowiadającym wysokoodżywczym produktom spożywczym i paszowym (wysoką zawartością białka, tłuszczu, węglowodanów i witamin, brakiem substancji antyżywieniowych, niską zawartością kwasów nukleinowych);
- Dobrze rozbudowanym kompleksem enzymów oddechowych, warunkujących szybki wzrost biomasy;
- Właściwościami syntetyzowania korzystnych i wymaganych w środkach odżywczych substancji o działaniu oligodynamicznym (witamin i specyficznych organicznych połączeń związków mineralnych);
- Odpornością na niekorzystne zmiany składu podłoża i warunków hodowli;
- Korzystnymi cechami technologicznymi, ułatwiającymi dalszą obróbkę technologiczną biomasy (wydzielanie, dezintegracja itp.);
- Brakiem zdolności syntezy substancji toksycznych;
- Brakiem zdolności adsorpcji substancji toksycznych lub rakotwórczych z pożywki.

Korzyści wynikające z zastosowania mikroorganizmów do syntezy białka są następujące:
- Mikroorganizmy w optymalnych warunkach wykazują bardzo szybki wzrost a niektóre z nich podwajają swoją masę co 0,5-1 h;
- Efektywność biosyntezy białka przez zwierzęta (bydło), rośliny (soja), i drobnoustroje (drożdże) wyraża się stosunkiem 1:81:100 000;
- Mikroorganizmy łatwiej podlegają modyfikacji genetycznej dla nadania ich białku cech wymaganych przez człowieka (np. szybkości wzrostu, poprawy składu aminokwasowego) aniżeli rośliny i zwierzęta;
- Mikroorganizmy zawierają dużą ilość białka odpowiedniej jakości;
- Mikroorganizmy można namnażać w sposób ciągły, co zapewnia dużą wydajność biosyntezy niezależnie od warunków klimatycznych;
- Mikroorganizmy mogą przetwarzać produkty uboczne, surowce odpadowe i ścieki;
- Przez zmianę składu pożywki i parametrów hodowli można zmieniać skład aminokwasowi białka.

Decyzja o podjęciu mikrobiologicznej produkcji białka powinna uwzględniać aspekty technologiczne, w tym toksykologiczne, ekonomiczne oraz społecznej akceptacji. W celu uzyskania możliwie największej ilości biomasy o pożądanym składzie białka, w możliwie najkrótszym czasie, prowadzi się ciągłą selekcję szczepów i ich mutagenizację. Duże znaczenie może tu mieć inżynieria genetyczna.
Poszczególne mikroorganizmy są zdolne do syntezy następujących ilości białek (w suchej masie substancji): bakterie 40 – 70%; drożdże 40 – 50%; grzyby 10 – 25%; glony 10 – 60%. Aby otrzymać preparaty białkowe SCP, otrzymaną biomasę drobnoustrojów poddaje się dezintegracji – w celu rozbicia ścian komórkowych – metodami hydrolizy chemicznej, enzymatycznej lub też metodami mechanicznymi. Metodą ekstrakcji białka wydziela się, rozpuszcza w alkaliach i wytrąca w punkcie izoelektrycznym. Zawartość kwasów nukleinowych w otrzymanym preparacie białkowym może być wielokrotnie niższa w porównaniu z biomasą drobnoustrojów.
Do produkcji SCP, jako głównego składnika pożywki, wykorzystuje się: n-alkany, metan, metanol, oleje roślinne, odpady i produkty uboczne przemysłu spożywczego. Dwa produkty przemysłu petrochemicznego były używane, jako substraty do produkcji SCP, czyli białka o zastosowaniu wszechstronnym – odżywki dla sportowców, dla dzieci itd. tj. olej napędowy zawierający alkany C15 – C30 oraz otrzymany z oleju napędowego alkany
C10 – C13 lub C13 – C17.
Wiele grzybów, np. Mucorales, Moniliales, a zwłaszcza drożdże Candida tropicalis, Candida oleophila, Saccharomyces lipolytica jest zdolnych do biosyntezy białka na wymienionych substratach. W procesie fermentacji dużym utrudnieniem jest mała rozpuszczalność alkanu i tworzenie dużych kropel, wymagających użycia emulgatorów.
W latach 1973 – 1975 firma Cap Lavera (Francja) produkowała SCP, prowadząc ciągłą hodowlę Candida tropicali, zużywając rocznie 16 000 ton oleju napędowego.
W Anglii przy użyciu Saccharmyces lipolytica na n-alkanach przez kilkanaście lat przez produkowano 4 000 ton SCP rocznie. Ciągłą hodowlę drożdży prowadzono w temp. 30 stopni Celsjusza przez 125 dni. Proces wymagał silnego napowietrzania (2,2 kg O2/kg biomasy), a jednocześnieodprowadzenia dużych ilości ciepła z fermentora. Biomasę zagęszczano metodą wirówkową (do 15%s.s), a następnie suszono metodą rozpryskową, otrzymując z 1 kg węglowodorów zawartych w pożywce 0,3 – 0,7 kg białka. Należy nadmienić, że otrzymana biomasa może być zanieczyszczona składnikami pożywki, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Ekstrakt tych składników znacznie podwyższa koszt produkcji.
Bakterie Bacillus, Pseudomonas, a zwłaszcza Methylomonas methanica, Methylomonas margaritae, Methylococcus capsulatus i inne, są zdolne do biosyntezy białka z wykorzystaniem metanu, będącego głównym składnikiem gazu ziemnego.
Słaba rozpuszczalność metanu w pożywce jest przyczyną pewnych trudności w procesie fermentacji. W czasie hodowli bakterii metan zostaje utleniony do metanolu. Jednocześnie enzymy bakterii mogą utleniać inne składniki pożywki, które nie są zużywane do wzrostu komórki, ale mogą hamować proces rozwoju bakterii. Dlatego też często stosuje się hodowle kultur mieszanych zawierających bakterie, które do wzrostu wykorzystują niektóre metabolity znajdujące się w pożywce.
Rozwijające się bakterie metanowe wymagają dużych ilości tlenu, a jednocześnie wydzielają dużą ilość ciepła. Optymalna proporcja metanu i tlenu w pożywce wynosi 1:7 (v/v), co stwarza niebezpieczeństwo wybuchu. Przyjmuje się, że na wyprodukowanie 1g biomasy przez bakterie zużywa się średnio 1,8g metanu i 4,7g tlenu. Przy użyciu, Pseudomonas methanica produkcja 1 tony biomasy (40 – 50% białka) wymaga 4 ton metanu i 4 ton powietrza. Natomiast wyprodukowanie 1,0 – 1,03 grama biomasy przy użyciu Methylococcus capsulatus wymaga 1 gram metanu.
Metanol jest jednym z najważniejszych substratów do przemysłowej produkcji białka przy użyciu drobnoustrojów. Wiele bakterii może wykorzystać metanol do syntezy białka (Methylomonas, Methylococcus, Arthrobacter, Bacillus, Pseudomonas, Micrococcus), drożdży (Candida, Hansenula, Pichia, Torulopsis), grzybów (Trichoderma, Paecilomyces, Gliocladium).
Szybkość wzrostu niektórych drobnoustrojów na pożywce zawierającej metanol wynosi 0,38 – 0,50/h – dla Pseudomonas rosea, 0,53 – dla Methylomonas methanolica, 0,22 – dla Hansenula polymorpha i 0,11/h dla Torulopsis glabrata. Z 1 grama metanolu można otrzymać np.: 0,54 g s.s. komórek Pseudomonas; 0,53 g P. methyloprophus; 0,49 g Methylomonas methanol; 0,32 Candida boidini; 0,38 g Hansenula polymorpha.
Teoretycznie użycie drożdży do otrzymywania SCP jest korzystniejsze niż użycie bakterii, gdyż łatwiej je wydzielić z pożywki, ich komórki są większe niż komórki bakterii, zawartość kwasów nukleinowych jest mniejsza, a ponadto z psychologicznego punku widzenia ludzie łatwiej akceptują białko drożdży, jako żywność. Niemniej jednak do produkcji SCP na skalę przemysłową używa się bakterii ze względu na ich szybki wzrost, wysoką zawartość białka w komórce, duży wydatek i mniejsze niż drożdże wymagania pokarmowe.
Imperial Chmical Industries (Anglia) pierwszy rozpoczął przemysłową produkcję SCP metodą fermentacji ciągłej Pseudomonas methylotrophus. Kosztem 40mln. Funtów w roku 1979 uruchomiono produkcję SCP, używając fermentora o pojemności 1000 m3.
Roczna produkcja białka wynosi 50 – 70 tysięcy ton. W Niemczech do otrzymywania SCP firma Hoechst używa mutanta Pseudomonas methylotrophus uzyskanego metodą inżynierii genetycznej. Ciągłą hodowlę ww. bakterii w temperaturze 38 – 40 stopni Celsjusza prowadzi się na syntetycznej pożywce o pH 6,8.
W czasie hodowli pH jest utrzymywane na stałym poziomie dzięki użyciu NH4. Stężenie metanolu w pożywce wynosi 0,005%, a współczynnik rozcieńczania pożywki wynosi 0,3 na h. Wydajność biomasy wynosi 3 – 5 g/(dm3 x h).
Tłuszcze pochodzenia roślinnego, takie jak: olej palmowy, słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, mogą być wykorzystane przez drożdże Candida, Rhodotorula, Torulopsis, Yarrowia, Trichosporon do produkcji białka. Prowadząc hodowlę Y. Lipolytica ATCC 8661 w temperaturze 30 stopni Celsjusza przez 12 – 18 h na pożywce o pH 3,5 zawierającej 20 g / dm3 surowego oleju rzepakowego, otrzymano około 20 g s.s. / dm3. Znaczny wzrost wydajności i szybkości produkcji biomasy osiągnięto, dodając tłuszcz w trzech 1 procentowych porcjach, co 4 h hodowli.
Możliwość prowadzenia hodowli w środowisku o niskim pH eliminuje możliwość zakażenia hodowli. Jednocześnie należy podkreślić, że szczep Y. Lipolytica należy do grupy mikroorganizmów bezpiecznych. Zainteresowanie badaczy otrzymywania biomasy z użyciem, jako substratu tłuszczów roślinnych wynika z faktu, że uzyskana biomasa zawiera dużo tłuszczu w komórce – do 33%, w którym ponad 90% stanowią kwasy nienasycone. Biomasa drożdży Y. Lipolytica charakteryzuje się dużą wartością biologiczną i energetyczną. O wartości białka mikrobiologicznego decyduje jego skład aminokwasowi. Skład aminokwasowi SCP zależy od doboru szczepów i pożywki do ich hodowli. Przez zmianę parametrów hodowli lub mutację drobnoustroju można wpływać na skład aminokwasowy białka.

Białko drożdży charakteryzuje się niedoborem aminokwasów siarkowych, natomiast zawartość lizyny jest bardzo wysoka, i dlatego białko drożdży może stanowić uzupełnienie białek roślinnych.
Poprzez dodatek aminokwasów egzogennych lub przez zwiększenie strawności białka można zwiększyć wartość biologiczną preparatów białek SCP. Wartość biologiczna białka mikroorganizmów, wyrażona wskaźnikiem NPU (stosunek ilości azotu zatrzymanego do ilości azotu spożytego) wynosi 27,0 – 50,3, a więc jest pośrednia między wartością biologiczną białek roślinnych (16 - 35) i zwierzęcych (75 - 78).Okazuje się że próby wyjaśniania o pochodzeniu białek i ich produkcja z „naturalnych i coraz lepszych metod” – ogranicza się tylko do ich motywów szybkości transportu i produkcji na skalę światowego zastosowania. Błędnym myśleniem, że nowa technologia daje dużo wartościowego białka. Technologia posuwa się do przodu na tyle, aby można było jak najszybciej wyprodukować białka i ich izolaty przy pomocy olejów napędowych i przemysłu zajmującym się gazem ziemnym. Kupując produkt o zawartości określonej ilości białka kupujący ma na myśli – dobro i zdrowie. Natomiast producenci interpretują to znacznie bardziej na własną korzyść.

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 21/12/2013 12:50 am
 1963
(@1963)
Posty: 1503
Noble Member
 

w pelni popieram brzydala i pablo ze zboze liczymy dla swinek po cenie rynkowej a to ze koszty jego wyprodukowania trzeba liczyc i znac to zupelnie inna sprawa robiac inaczej niewiele mozemy powiedziec o oplacalnosci hodowli

 
Opublikowany : 21/12/2013 5:38 am
(@mietko75)
Posty: 3303
Famed Member
 

Czy drobiarze liczą koszty paszy po cenach wyprodukowania ziarna ?? Raczej nie , gdyż mało który jest samowystarczalny i drobiarstwo nie jest dla ubogich na umyśle .

 
Opublikowany : 21/12/2013 6:26 am
(@rolas-222)
Posty: 435
Reputable Member
 

DZIS ZOBACZYLEM ze niemcy -8 no to bedzie sie dzialo nie bedzie zabawy

 
Opublikowany : 21/12/2013 7:46 am
(@stanislaw)
Posty: 2311
Noble Member
 

ci wszystcy ktorzy licza zboze po cenie produkcji i cene wyprodukowania kila tucznika po 3 zl chca nam wmowic zebysmy produkowali tucznika za wszelka cene aby mogli tanio kupic ale teraz to dopiero dojdziemy do 5 mln sztuk .We wsi bylo nas trzech chodowcow jeden najwiekszy wlasnie sprzedal 40 lochma 55lat i muwi ze chce sobie pozyc spokojnie .Zwolnil pracownika te 50 ha to mowi spoko sam Muchozali bialko sklada sie z okolo 90 aminokwasow z podzialem na endogenne i egzogenne 9 czy 10 musza byc podane w odpowiedniej proporcji bo organizm ssakow moze reszte wyprodukowac sam mozna cos tam dolozyc syntetycznego ale przyswajalnosc jest rozna.W latach 70 uczyli nas ze kotlet bedziemy jedli z ropy naftowej i to jest tok twojego rozumowania chociaz troszeczke sie zmienilo z racji postepu biotechnologi ktura opisujesz ,ale chyba na gorsze.Wlasnie wycofano neonikotynidy ktorymi pryskalismy rzepak bo sa winne wymieraniu pszczol ,zniknie 13 srodkow .Na sile prubujemy poprawiac Pana Boga ale kiepsko nam to wychodzi

 
Opublikowany : 21/12/2013 8:31 am
(@pablo80)
Posty: 1507
Noble Member
 

Ja zboża dokupuje i mi się opłaci, a wiem że są tacy którzy na swoim jadą, a jak się skończy to płacz bo na kupnym się nie opłaci. A co zrobisz jak by Cię spotkało to co kolegów w łódzkim w tym roku choć i w moim powiecie były takie plantacje że prawidłowo siane i prowadzone jare z powodu zbyt dużych opadów, mało przepuszczalnej gleby wysokiej klasy sypały zbiornik od bizonka z hektara. Policzysz wtedy po 1500 zboże plus dodatki to będzie 2000za pasze. Powiesz że Ciebie tona paszy 2000 wynosi i dokładasz do świń bo nikt 8 za nie nie chce dać?
Tak jak Stanisław pisze, woda na młyn dla zakładów mięsnych, przecież zboże swoje możecie wyprodukować tanio i jeszcze dopłaty dołożyć. A z tych 5 mln to co najmniej 1 mln duńskie kolczyki nosić będzie.

 
Opublikowany : 21/12/2013 8:39 am
(@engie)
Posty: 173
Estimable Member
 

Witam
Sprzedam 180 sztuk duńczyków, okolice Piotrkowa Tybunalskiego tel 600659811

 
Opublikowany : 21/12/2013 9:01 am
(@bezbarwny)
Posty: 239
Estimable Member
 

własne zboże trzeba liczyć po cenie rynkowej a nie po kosztach produkcji :!:

A dlaczego tak??? Mnie na studiach nauczyli, że zboże kosztuje tyle ile jego wyprodukowanie, ale być może człowieki od ekonomii z tytułem doktora czy profesora nie mają pojęcia o kalkulacji produkcji.

Jak policzysz po cenie rynkowej to po jakiej ?? Jaka w ogóle jest cena rynkowa taka z agrobiznesu czy z gazety czy może do sąsiada trzeba z flaszką uderzyć i podpytać, trochę niedokładny parametr do obliczeń bo może się sporo różnić???

W tym roku możemy mieć inną sytuację zwłaszcza zaraz po żniwach że koszty produkcji są większe od ceny rynkowej i co wtedy????
.

Dziwi mnie,że człowiek po studiach nie wie co to jest cena rynkowa i gdzie szukać informacji jaka ona jest w danym momencie :shock:

''W tym roku możemy mieć inną sytuację zwłaszcza zaraz po żniwach że koszty produkcji są większe od ceny rynkowej i co wtedy????''
...jak to 'co wtedy' - pomniejsz koszty produkcji o wartość dopłat do hektara(to podobno pieniądze wypłacane za nic) i znów(kieruję się Twoim tokiem rozumowania) będziesz na plusie - dziwię się, że tego nie wiesz - czyżby 'człowieki od ekonomi z tyt doktora czy profesora' jeszcze na ten pomysł nie wpadli ? :roll:

 
Opublikowany : 21/12/2013 11:21 am
(@mietko75)
Posty: 3303
Famed Member
 

Oto przyczyna drastycznych spadków u Niemców .
http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pog ... 7,1,0.html
Ksawery pozbawił nie tylko nas prądu i przed świętami każdy się boi powtórki .

 
Opublikowany : 21/12/2013 12:28 pm
(@zeus-1)
Posty: 610
Honorable Member
 

Andrzeju- to co ty piszesz to jest liczenie zysku z całego gospodarstwa a nie z produkcji świń. Jak nie chcesz wiedzieć czy zarabiasz na świniach czy tracisz to licz sobie tak dalej i wszystko jest ok. Ten system liczenia się sprawdza jak zboża starcza ci z twoich pól dla świnek, tylko nigdy nie wiesz czy nie miał byś więcej kasy jak byś zboże sprzedał a świnią powiedział baj baj

 
Opublikowany : 21/12/2013 1:07 pm
Peron
(@peron)
Posty: 2717
Famed Member
 

Trzeba liczyć tak:
1) cena rynkowa zboża - koszt wyprodukowania= dochód/strata z produkcji roślinnej. I to wkładamy do (albo wyjmujemy z ) jednej kieszeni,
2) cena rynkowa tucznika - cena rynkowa zboża- cena rynkowa pozostałych komponentów- cena prosiaka - pozostałe koszty = dochód/strata z produkcji zwierzęcej. I to wkładamy do (albo wyjmujemy z ) drugiej kieszeni.

W ten oto sposób mamy obie kieszenie pełne. Albo puste :D

 
Opublikowany : 21/12/2013 1:13 pm
Strona 1009 / 1880
Share: