FORUM
to nie jest zabawne gdy jest 1 zeta mniej za towar o podobnych parametrach
sprzedam 210 sztuk w wadze śr. 120 kg, mięsność min 57,5% tel. 517413854
to nie jest zabawne gdy jest 1 zeta mniej za towar o podobnych parametrach
To się fachowo nazywa "rozbój w biały dzień"!
U mnie jest podobna sytuacja jak piszesz, ale jak ktoś woli sprzedać kabana 1zł/kg taniej niż umówić się z jednym sąsiadem, drugim, trzecim i sprzedać w kilku chociaż te 20-30szt do zakładu i nie dać się "wydymać" pośrednikowi to już jego strata.
Pomału żeby się umówić z sąsiadem hodowcą na sprzedaż tucznika to trzeba go szukać w innym województwie
a prawda jest taka że te skupowe nie są wcale gorsze od tej fermówki nie wspominając już o duńczyku którego nawet niektóre ubojnie nie chcą wcale kupować obawiając się kontroli bo nim wszystko się może zdarzyć ...........................
a to że jeszcze mają możliwość kupić taniej od mniejszych to niech się cieszą i korzystają , bo pomału mniejsi hodowcy świń zajmowanie się świniami mają w dup........... a jak się mali hodowcy wykrusza to ci mniejsi wędliniarze będą zamykać swoje biznesy
bo jak im więksi zaśpiewają za półtusze to się biedaczki poprzewracają
Oni zyja chwila ,u mie facet mial ladna ubojnie z masarnia, przyszli nastepcy rzeznikow na bruk zostawili sobie masarstwo i tez dobrze zyja a kontroli pewnie mniej
Te roznice miedzy fermowka a skupem to owszem sa ale w druga strone niz piszecie. Ostatnie obnizki wyszly od duzych zakladow, na lokalnym rynku ilosci kilkusztukowe mozna bylo sprzedac 50gr drozej niz do piniego czy sokolowa cale zestawy. Chocby tutaj http://www.zmlenarcik.pl/kontakt/wspolpraca/ceny-skupu
cena byla ponad 5zl za ilosci kilkusztukowe w czasie kiedy zescie za cale sklady dunczyka cudem 4 zeta wydusili, to samo na wiekszosci malych zakladow.
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
Baraki ta cena to netto czy brutto,bo ceny bydla podane sa brutto- dlaczego.
i.
ciekawe czy w końcu będziemy legalnie mogli ubijać swoje tucznik, przerabiać i sprzedawać to był by dopiero towar pierwsza klasa
do czsu gdy bedzie "nasz koalicjant" zapomnijcie im nigdy nie bedzie zalezalo .Licza sie tylko sponsorzy,czyt. ZM Jestem tego pewien,u mnie w czesci wsi po PGR nowa sala za 2 mln i z hektar kostki brukowej po ktorej beda mogly jezdzic TIRy ,nawet przed garazami sobie wylozyli do samych drzwi a reszta wsi nawt drog nie ma oswietlenia kanalizacji rowniez,ale tam mieszka kilkuset wyborcow aPSL to juz sami siebie przechodza w przechwalkach jakby za swoje robili.najlepsze w tym jest to ze do kosciola ktory jest 100 metrow dalej piesi i samochody jezdza 2metrowa droga a miejsca na sciezke jest nawet 3 metrowa ,argumentow przeciw kilka ale logiki zadnej
Sprzedawałem w środy 80 kabanków po 4,5.wczoraj dzwonił ten sam zakład i również chce na środę ale proponuje już 4,7 choć może da 4,75. więc bez szaleństwa ale idze w dobrym kierunku:)
mimo ze mam cykl zamkniety oparti na lochach pbz i f1 z wbp nie bardzo rozumiem niektore posty odnosnie dunczyka czym on sie ruzni od naszej fermówki nawet kupny warchlak jest tuczony u nas i tylko od tego w zasadzie zalezy jakie da mięcho wiadomoz ze tuczone na mokro z zastosowaniem coli i resztych tanich cudow i wypelniaczy to czy wbp czy pic czy york itd bedzie sie znacznie roznil od tuczonego tradycyjnie czy intensywnie na sucho...
moze to nam cos uzmyslowi http://www.youtube.com/watch?v=9WfkUB9FeP8
tez nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tym dunem .Pewnie cudze chwalicie swego nie znacie i za chwile swego nie macie za cudze placicie.Przeciez u nas sa dostepne wszystkie rasy i mozna wszystko wyprodukowac co sie chce .Pbz iWBP moga miec przy odpowiednim zywieniu okolo60% Mysle ze sa najmniej wymagajace ,no ale cuz glupota polska nie zna granic tylko Europe
Racja Stanisławie nasze rasy nie ustępują europejskim ja zmieniając żywienie tzn dopieszczając skład aminokwasów do zalecanego poziomu uzyskałem o około 2-3% wyższą mięsność tj. 57,5 - 58,5% i przyrosty o 10-15kg więcej w tym samym czasie co wcześniej.
Linią żeńska PBZ linia męska Pietrain x Duroc. i bedzie cacy
moim zdaniem nie warto kosztem kolorowcow podnosic miesnosci ponad 60% ale to jest moje zdanie,byc moze to sie zmienilo lecz kiedys byly bardziej delikatne i stresowe .Patrzac na nasze miesnosci to na f1 jest 58-61 na mieszancach do63
Podzielam Stanisław Twoje zdanie poco mieć mięsność ponad 60% jak płacą tyle samo za 55 a na f1 bez problemu do 60 dociągam
to po cholere ten idiotyczny import powtarzam idiotyczny ,niech ta cena potrwa jeszcze z rok .przy 10 mln szt zaklady nauczylyby sie nas szanowac,bo tak to ani nas nie szanuja ani tych dziadow ktorzy dla nich pracuja za 30 zl.Trzeba byc debilem zeby wybudowac chlewnie za milion i liczyc na dobre serce tych kapitalistow i sponsorow.Czy nie lepiej trzymac swoje i miec lepsza cene no ale jak jak sie ma parobkow bez rozumu ,szkoda gadac bo niektorzy i tak wiedza swoje
?
a co to jest za różnica czy jest import czy go niema
tak ok jeszcze 1-2mis cena pójdzie jeszcze niżej
a z tego powodu tylko ze prosiak nie utuczony w Polsce
jest Tuczony w kraju eksportera i bedzie
tak ze w kraju bedzie mniej i to znacznie
a i ceny nie będzie
cena bedzie oscylowac 3,7-4,2
obym się pomylił
To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,
ceny bez zmian 3.80 netto na skupie
podobno tucznika zakładom brakuje??
podobno od wiosny brakuje
20gr do gory!
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
20gr do gory!
ten sie bawi w 09
06.10.2014 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
http://cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
Zawsze aktualne ceny na http://www.cenyrolnicze.pl!
Tylko żeby nie było gadki, że podniecam się Niemcami ale jutrzejsza licytacja zaczyna się od 1,55
A jednak zmienili na 1.35