20 kg załadowane w Dani =17 kg w Polsce a to wstawione na ruszta = nieboszczyk
![]()
Stan na ładowanych 30 z gospodarstwa brakuje do kilograma, z bazy 1,5. Trzy brakuje na takich co ktoś nowe CMRki pisał żeby odbiorce naciągnąć na pare tysięcy.
Tuczniki tanie i będą tanie bo Polska wybija dziki a on jest za grosze
to moze zmienmy hodowle na strusie albo kroliki
nr GG- 93678
pozdrawiam
tadek
po holere hodowac lepiej zrobic kurs na koparke i 35 zl na h * 10 h i jest tucznik a młodzież wraz z BARAKIM zaleją europe tucznikiem

daj mi robote po te 35zl i moge od jutra zaczynac.
on raczej przeliczyl zysk z 1 godziny swojej koparki na uslugi heheheh
nr GG- 93678
pozdrawiam
tadek
po holere hodowac lepiej zrobic kurs na koparke i 35 zl na h * 10 h i jest tucznik a młodzież wraz z BARAKIM zaleją europe tucznikiem
35 podziel przez 2
i to brutto
z samym kursem i bez doświadczenia podziel przez 3
Skup 3,5 - 3,6
16.03.2015 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
Zawsze aktualne ceny na http://www.cenyrolnicze.pl!
Pieczeń wieprzowa
Składniki na 4 porcje: 2 kg szynki wieprzowej, 2 jabłka, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki dżemu porzeczkowego, 5 łyżek soku z jabłek, 10 ziaren jałowca, po 1/2 łyżeczki kminku i ostrej papryki, mielony cynamon, liść laurowy, sól, pieprz.
Ziarna jałowca zmiażdżyć. Czosnek posiekać, rozetrzeć z solą i jałowcem. Mięso umyć, osuszyć, naciąć w kratkę. Natrzeć czosnkiem i jałowcem, zawinąć w folię, wstawić do lodówki na noc.
Mięso posmarować dżemem, oprószyć pieprzem, cynamonem, kminkiem, ostrą papryką i skruszonym liściem laurowym. Ułożyć w brytfannie. Wokół położyć kawałki cebuli, podlać sokiem jabłkowym. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie dołożyć jabłka pokrojone w ćwiartki i wydrążone, przykryć mięso folią i piec jeszcze około 50 minut.
Bardzo smaczna
Geslerowa przy tobie wymięka
Jedno ale to musi być z polskiej świni ??
Bo z innych się nie uda
Jedno ale to musi być z polskiej świni ??
Bo z innych się nie uda
Tylko z Polskiej
jednak głód się robi
ma ktoś wiedzę jaka cena po środzie ? Mój odbiorca twierdzi,że warto poczekać ze sprzedażą.
na coś się dzieje bo ja dziś też miałem już 2 tel
16.03.2015 Ceny skupu tuczników i macior - możliwe wzrosty w najbliższym czasie?
http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... zym-czasie
Zawsze aktualne ceny na http://www.cenyrolnicze.pl!
na coś się dzieje bo ja dziś też miałem już 2 tel
cenę podali ?
Na czwartek umówione 4,5 netto 60 szt, w sobotę pojechało 50 po tej samej cenie
nie
ja dziś umówiłem samochód po 4,4-1%
a ja czekam jeszcze
ja dziś umówiłem samochód po 4,4-1%
Jeszcze powiedz że na Pini to sprzedałeś to z krzesła spadnę

Pieczeń wieprzowa
Składniki na 4 porcje: 2 kg szynki wieprzowej, 2 jabłka, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki dżemu porzeczkowego, 5 łyżek soku z jabłek, 10 ziaren jałowca, po 1/2 łyżeczki kminku i ostrej papryki, mielony cynamon, liść laurowy, sól, pieprz.
Ziarna jałowca zmiażdżyć. Czosnek posiekać, rozetrzeć z solą i jałowcem. Mięso umyć, osuszyć, naciąć w kratkę. Natrzeć czosnkiem i jałowcem, zawinąć w folię, wstawić do lodówki na noc.
Mięso posmarować dżemem, oprószyć pieprzem, cynamonem, kminkiem, ostrą papryką i skruszonym liściem laurowym. Ułożyć w brytfannie. Wokół położyć kawałki cebuli, podlać sokiem jabłkowym. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie dołożyć jabłka pokrojone w ćwiartki i wydrążone, przykryć mięso folią i piec jeszcze około 50 minut.
Bardzo smaczna
...dodam tylko ,że kminek trzeba utrzeć w moździerzu a liść laurowy SKRUSZYĆ!!!
już od pewnego czasu nie handluje z dużymi koncernami - bo po prostu Ci pośrednicy mniej oferują. Pod koniec zeszłego tygodnia oferowali mi 4,1 no może 4,2 (ale tylko jak będą pół dnia na głodzie conajmniej) ... wiec sorry. Wole polskie zakłady. Czasy są takie że na tuczniku zostaje 50gr/kg, wiec te 20-30 gr to nie są grosze tylko 40-60% zysku wiecej...a to jest w chuchu. Swoją drogą rzeczywiście ciekawe co będzie w środe w niemcowni.. bo na ten moment 4,5zl/kg chyba nie da się przeskoczyć??
ja dziś umówiłem samochód po 4,4-1%
Jeszcze powiedz że na Pini to sprzedałeś to z krzesła spadnę
już od pewnego czasu nie handluje z dużymi koncernami - bo po prostu Ci pośrednicy mniej oferują. Pod koniec zeszłego tygodnia oferowali mi 4,1 no może 4,2 (ale tylko jak będą pół dnia na głodzie conajmniej) ... wiec sorry. Wole polskie zakłady. Czasy są takie że na tuczniku zostaje 50gr/kg, wiec te 20-30 gr to nie są grosze tylko 40-60% zysku wiecej...a to jest w chuchu. Swoją drogą rzeczywiście ciekawe co będzie w środe w niemcowni.. bo na ten moment 4,5zl/kg chyba nie da się przeskoczyć??
ja dziś umówiłem samochód po 4,4-1%
Jeszcze powiedz że na Pini to sprzedałeś to z krzesła spadnę
tylko skąd ten uczciwy POLSKI zakład handluję od 5 lat sam bez ojca i tak szczerze średnio to wygląda bronię się przed dużymi ale mały to może ...

U mnie z zeszłego wtorku wyszły 4,585 (ZMP-2)
Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja w linii prostej
Spptch@wp.pl
u mnie bez kontraktu ciut wyżej (cenyrolnicze) i chcą brać więcej niż mam. święta idą . Kontraktowcze są do przodu w stosunku do rynkowiczów ale znajomy wyliczył że średnia cena tucznika fermowego -normalne całosamochodowe ilości ( wykluczając całosamochodową przyczepkę Stana) rynkowa cena w Polsce jest wyższa niż zmp, a już napewno zmp - 2%. Pomijam fakt że podobno kara za kontrakt to 50 złotych od sztuki nieodebranej lub niedostarczonej ( tak słyszałem). Wiec dzisiaj piniemu pomału opłaca się już płacić karę niż odbierać w kontrakcie. Ale gdyby nie miał kontraktów to nie obniżałby ceny rynkowej aż tak nisko. Tak to mniej więcej działa. Średnia cena się liczy a nie ekstremum. Ale dzisiaj kontraktowicze wygrywają . Moze też wygrają w skali roku. To jest rynek świński - nieprzewidywalny.
Wczorajszy skup 3,70 netto

u mnie bez kontraktu ciut wyżej (cenyrolnicze) i chcą brać więcej niż mam. święta idą . Kontraktowcze są do przodu w stosunku do rynkowiczów ale znajomy wyliczył że średnia cena tucznika fermowego -normalne całosamochodowe ilości ( wykluczając całosamochodową przyczepkę Stana) rynkowa cena w Polsce jest wyższa niż zmp, a już napewno zmp - 2%. Pomijam fakt że podobno kara za kontrakt to 50 złotych od sztuki nieodebranej lub niedostarczonej ( tak słyszałem). Wiec dzisiaj piniemu pomału opłaca się już płacić karę niż odbierać w kontrakcie. Ale gdyby nie miał kontraktów to nie obniżałby ceny rynkowej aż tak nisko. Tak to mniej więcej działa. Średnia cena się liczy a nie ekstremum. Ale dzisiaj kontraktowicze wygrywają . Moze też wygrają w skali roku. To jest rynek świński - nieprzewidywalny.
U mnie jest 100 kary od sztuki.
Umowa do czerwca z możliwością przedłużenia do końca roku ale chyba wejdę w lipcu na wolny rynek licząc na grillowe branie u miastowej braci.
Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja w linii prostej
Spptch@wp.pl
To jak to jest z tymi dopłatami do prywatnego przechowalnictwo? Podobno niektóre zakłady kupią na zachodzie (Dania, Niemcy) potrzebne im na drugą część okresu grillowego mięsa a Unia dopłaci im za przechowanie. W lipcu zamiast płacić wyższe ceny za żywiec - wyjmą mięso z zamrażarek i git. Co na to nasz Pan minister? Czy pozwoli aby dopłacać do składowania mięsa innego pochodzenia jak z POLSKI??? A może już się zgodził?
- 11 Fora
- 2,099 Tematy
- 129.8 K Posty
- 0 Online
- 5,387 Członkowie