FORUM

CENY TRZODY
 
Notifications
Clear all

CENY TRZODY

56.4 K Posty
821 Users
0 Reactions
16.8 M Widok
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

A wiesz jaki jest procent upadkow z tzw. jednego kolczyka?

 
Opublikowany : 26/03/2016 10:05 am
 F1
(@_f1_)
Posty: 1613
Noble Member
 

Nie wiem ale moim zdaniem nie powinien przekraczać 1-2 %

 
Opublikowany : 26/03/2016 11:38 am
(@dragonlux)
Posty: 217
Estimable Member
 

..tu właśnie jest cały szkopuł , cała tajemnica.
..prosiak jak idzie w obce ręce musi być przegłodzony , ziarno pszenicy przedniej na początek do pogryzienia.
.musi szukać żarcia.

A ty musisz szukać rozumu

 
Opublikowany : 26/03/2016 11:55 am
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

Nie wiem ale moim zdaniem nie powinien przekraczać 1-2 %

Zgadza się..
A na targowych dochodziło do 6-8%, a może nawet i więcej.. Nie mówiąc już o różnicy w przyrostach i mięsności..
Zaoszczędzisz na kupnie prosiaka, ale w efekcie końcowym jesteś w plecy zarówno finansowo jak i nerwowo..

Teraz jest trochę inaczej, bo targowisk już nie ma, a polski warchlak fermowy dorównuje duńskiemu..

 
Opublikowany : 26/03/2016 1:21 pm
(@turbogrocho49)
Posty: 2210
Noble Member
 

Polski danbreb nie rowna się dunskiemu

 
Opublikowany : 26/03/2016 1:27 pm
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

Nie chciałem tego głośno mówić..
Miesnosc ok, ale przyrosty slabsze.

 
Opublikowany : 26/03/2016 1:37 pm
 F1
(@_f1_)
Posty: 1613
Noble Member
 

To jakie są przyrosty tego danbreda? Powiedz jeszcze kto na targowiskach sprzedawał warchlaka 20 -30 kg? Bo z tego co pamiętam to pod pachę byś te prosiaczki mógł włożyć a upadki na prosiaku odsadzonym a warchlaku to dwa różne światy więc nie ma co nawet porównywać

 
Opublikowany : 26/03/2016 1:47 pm
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

Jak zaczynalem tuczyc warchlaki od sasiadow to kupowalem najczesciej w wadze 20-22kg. Zwykle mieszance PBZ. Szalu nie bylo.. 0,7kg przyrostu max. Na polskim danbredzie od 25kg juz bylo 0,8-0,85kg. Co do dunczyka to niech inni sie moze wypowiedza, bo ja duzo powyzej 1kg nie przeskoczylem.

 
Opublikowany : 26/03/2016 1:56 pm
(@turbogrocho49)
Posty: 2210
Noble Member
 

Ostatni lot 1.14 na dobę srednio

 
Opublikowany : 26/03/2016 1:57 pm
 F1
(@_f1_)
Posty: 1613
Noble Member
 

Jak zaczynalem tuczyc warchlaki od sasiadow to kupowalem najczesciej w wadze 20-22kg. Zwykle mieszance PBZ. Szalu nie bylo.. 0,7kg przyrostu max. Na polskim danbredzie od 25kg juz bylo 0,8-0,85kg. Co do dunczyka to niech inni sie moze wypowiedza, bo ja duzo powyzej 1kg nie przeskoczylem.

Może błędy w żywieniu popełniłeś ? Ja na pbz 150 dni 125 średnia waga upadków od tej wagi to praktycznie nie pamiętam kiedy były ale wiadomo jak łączone z różnych miejsc to różne cuda wychodzą a i szczepienie na cirko to podstawa w dzisiejszych czasach ale kto chcce za to płacić u nas :roll:

 
Opublikowany : 26/03/2016 2:05 pm
(@gos11)
Posty: 52
Trusted Member
 

Co koledzy z ceno się dzieje podobno ostre spadki. Czy tylko chcą zbić cenę ? A co do polskiego danbreda to 1kg można wyciągnąć średniej i jak dobry towar to upadki sporo mniejsze niż na dk

 
Opublikowany : 26/03/2016 2:19 pm
(@brzydal)
Posty: 1804
Noble Member
 

duńczyk ma prawdopodobnie zawsze ponad 30 kg średnio a polski danbred jak ma zakładając 25 dni mniej to jest tydzień do dziesięciu dni młodszy i o tyle dłużej rośnie jak ma 20 kg to przyrost dzienny od 20 do 30 średni jak wyjdzie 0,5 kg na dobę to jest bardzo dobrze ale cały tucz wydłuży się o 20 dni ! druga sprawa to zależy też kto czym kryje tego danbreda bo cwani duńczycy loszki F1 to bez problemu sprzedają do polski ale już z knurami jest problem tylko jedna stacja w kraju ma kilka sztuk duńskiego duroca (a twierdzą że nasienie mają dostępne dla każdego), pozostaje import z niemiec ale to wychodzi conajmiej dwa razy drożej. przyrosty i wykożystanie paszy w największym stopniu tuczniki dziedziczą właśnie po ojcu i podejrzewam że dla tego ten cwany naród przebiegłych wikingów nie pcha się wcale do nas z knurami żeby nie robić sobie za bardzo konkuręcji

Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114

 
Opublikowany : 26/03/2016 3:25 pm
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

Ano moze I racja brzydal..
Ja testowalem polskiego danbreda skrzyzowanego z knurem PIC.
F1 na zywienie bym raczej nie skladal. A miesnosc tragedia ok. 55%.

 
Opublikowany : 26/03/2016 3:37 pm
 F1
(@_f1_)
Posty: 1613
Noble Member
 

55% to nie jest zła mięsność E klasa ja znam gościa co na duńczyku miał 52 :wink: jak byś miał 59 to też więcej Ci nie dadzą nie wiem czy u was zauważyliście że im tucznik ma lepszą mięsność to wybicie spada :wink: ?

 
Opublikowany : 26/03/2016 3:56 pm
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

No nie wiem czy 55% to nie jest zła mięsność..

http://www.pinipolonia.pl/cennik-skupu

 
Opublikowany : 26/03/2016 5:05 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Tak, 55% by starczyło jak by każdy tucznik tyle miał i był w klasie E. W praktyce to żeby nie było w parti sztuk poniżej E to średnia musi być koło 60% i wtedy sprzedajesz gdzie chcesz i nie narzekasz na odbiorce że znowu źle pomierzył.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 26/03/2016 5:53 pm
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

[

 
Opublikowany : 26/03/2016 7:30 pm
 F1
(@_f1_)
Posty: 1613
Noble Member
 

No nie wiem czy 55% to nie jest zła mięsność..

http://www.pinipolonia.pl/cennik-skupu

Nie popadajmy w skrajności system EUROP jest wszędzie jednakowy wynika że Pini tego systemu nie stosuje
http://www.cenyskupu.pl/3-klasyfikacja-europ.html

 
Opublikowany : 26/03/2016 7:40 pm
 F1
(@_f1_)
Posty: 1613
Noble Member
 

Dlatego na dziś jedyny racjonalny sposób sprzedaży to waga żywa bo sprzedaż na wbc nie ma sensu wielu boleśnie się ostatnio o tym przekonało aha zapomniałem jeszcze dodać ważone na swojej wadze 8)

 
Opublikowany : 26/03/2016 7:43 pm
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

Jak zaczynalem tuczyc warchlaki od sasiadow to kupowalem najczesciej w wadze 20-22kg. Zwykle mieszance PBZ. Szalu nie bylo.. 0,7kg przyrostu max. Na polskim danbredzie od 25kg juz bylo 0,8-0,85kg. Co do dunczyka to niech inni sie moze wypowiedza, bo ja duzo powyzej 1kg nie przeskoczylem.

Nie wiem czy dobrze rozumiem kazik -porównujesz przyrosty z tym że te od sąsiadów liczysz od wagi 20kg polskiego danbreda od 25kg a duńczyka od 30 -czy wszystkie powiedzmy kategorie od wagi 30kg??????????

Dunczyki nie zawsze przyjezdzaja w wadze 30kg. Czasem maja 27-28kg, a mimo wszystko 1kg wychodzi na koniec przyrostow. Do tego na starcie od wstawienia maja juz ok. 0,7kg przyrostow. Dodam tez, ze polski na 118-120 kg jakos sie zatrzymuje I srednio pozniej przyrasta. Dunczyk powyzej 120kg dopiero sie rozpedza.

 
Opublikowany : 26/03/2016 7:58 pm
(@stanislaw)
Posty: 2311
Noble Member
 

coscie sie z tym przyrostem zawzieli[ jak male dzieci] Czy nie najwazniejsze jest zuzycie paszy na ten przyrost ?

 
Opublikowany : 26/03/2016 8:02 pm
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

.

 
Opublikowany : 26/03/2016 8:05 pm
(@brzydal)
Posty: 1804
Noble Member
 

Dodam tez, ze polski na 118-120 kg jakos sie zatrzymuje I srednio pozniej przyrasta. Dunczyk powyzej 120kg dopiero sie rozpedza.

mówisz chyba o tej krzyżówce z PIC ? po dobrym knurze duroc będą rosły szybko do dużo większej wagi, Kazik wszystkich polskich nie próbowałeś i nie uogólniaj. Napisz jakie ci wychodzi zużycie paszy na kg przy ponad kilogramowych dziennych przyrostach

Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114

 
Opublikowany : 26/03/2016 9:13 pm
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

od 28 do 135 kg ostatnio wyszło mi prawie 2,9 kg
Dobra zmieńmy temat, bo o cenach powinniśmy pisać..
Spokojnych i Radosnych Świąt Wszystkim życzę!

 
Opublikowany : 26/03/2016 9:55 pm
mytotoksyna1
(@mytotoksyna1)
Posty: 3081
Famed Member
 

:D

 
Opublikowany : 26/03/2016 11:03 pm
Peron
(@peron)
Posty: 2717
Famed Member
 

taka prawda, duńczyk rośnie i je. Jak mi ktoś mówi, że ma ponad 1.1kg przyrostu i zużycie 2.7kg, to niedowierzam...

 
Opublikowany : 26/03/2016 11:08 pm
(@dripol)
Posty: 102
Estimable Member
 

Zdrowych Wesołych Świąt :D

 
Opublikowany : 27/03/2016 7:35 am
(@dawid1999)
Posty: 14
Active Member
 

Nie można porównywać polskiego warchlaka 20kg do duńczyka 30kg przyrosty zależne są od rasy warchlaków i są do siebie zbliżone tylko jest jedna różnica polskiego tucznika można przerobić na kiełbasy :D.

 
Opublikowany : 27/03/2016 10:30 am
(@chief)
Posty: 786
Prominent Member
 

taka prawda, duńczyk rośnie i je. Jak mi ktoś mówi, że ma ponad 1.1kg przyrostu i zużycie 2.7kg, to niedowierzam...

Peron ja znam u mnie w okolicy niejednego madrusia co zużycie mu wychodzi po 2,5kg
I jak żartobliwie im odpowiadam ze chyba leku do dozownika to obrażają sie i nie chcą dalej rozmawiać :D

 
Opublikowany : 27/03/2016 11:47 am
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

.

 
Opublikowany : 27/03/2016 1:08 pm
Strona 1664 / 1880
Share: