FORUM

CENY TRZODY
 
Notifications
Clear all

CENY TRZODY

56.4 K Posty
821 Users
0 Reactions
16.8 M Widok
(@tawaso)
Posty: 60
Trusted Member
 

Jaka cisza na forum, czyzby wszyscy upajali sie wysokimi cenami. Nawet Staszek zamilknał ale on z innego powodu. Szef pewnie kaze kupic tuczniki po 5,20 w E, tylko gdzie takie znalesc . Oj nie bedzie premi przez najblizsze miesiace. Osobiscie bede mial duzo mniej swin na sprzedaz ale mam satysfakcje odbierajac telefony z prosba o tuczniki na przyszly tydzien. Nawet u nas w wielkopolsce firmy zaczely podkupowanie towaru. Oficjalne cenniki takie sobie, rzeczywiste ceny duzo wyzsze.

 
Opublikowany : 30/05/2008 9:34 pm
(@rychu)
Posty: 204
Estimable Member
 

a jeszscze miesiac temu wszyscy chcieli 50 zl na sztuce zarabiac. co tu duzo gadac to musialo w koncu nastapic szkoda ze tak pozno moze gdyby w styczniu tucznik chociaz 4 zl kosztowal to mialbym teraz gdzie prosieta kupic

 
Opublikowany : 30/05/2008 9:50 pm
(@tawaso)
Posty: 60
Trusted Member
 

Niektorzy udowadniali ze przy 3 zl szli po kosztach a przy 3,4 to juz mieli zadawalajace zyski . Jesli bylo tak dobrze to dlaczego spadlo poglowie. Nasi " specjalisci" twierdza ze jest okolo 10% spadek poglowia, moim zdaniem obserwujac wlasna hodowle a takze kolegow to jest spadek rzedu 30-40%.

 
Opublikowany : 30/05/2008 10:08 pm
(@rychu)
Posty: 204
Estimable Member
 

u nas spadek jest z 80%. nikt tez nie zamierza dalej hodowac. jak tak dalej bedzie to we wrzesniu swinie 7 zl beda kosztowac

 
Opublikowany : 30/05/2008 10:14 pm
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

tawaso ja poszedlbym dalej z tym spadkiem bo w mojej wsi za dobrych czasow bylo okolo 200 macior teraz zostalo okolo 70 czyli okolo
60 % i taki jest spadek w wiekszosci wsi w mojej okolicy

 
Opublikowany : 30/05/2008 10:17 pm
 JAN
(@jan)
Posty: 31
Eminent Member
 

wczoraj dzwonił do mnie pośrednik i mówi sprzedawaj bo lecom na dół dobre,sobie hahaha

 
Opublikowany : 30/05/2008 10:24 pm
 JAN
(@jan)
Posty: 31
Eminent Member
 

próbujom jurz wszystkiego

 
Opublikowany : 30/05/2008 10:26 pm
(@tawaso)
Posty: 60
Trusted Member
 

Oby tak bylo, to moze czesciowo zrekompensujemy sobie poniesione straty.

 
Opublikowany : 30/05/2008 10:27 pm
staszek
(@staszek)
Posty: 103
Estimable Member
 

Jaka cisza na forum, Nawet Staszek zamilknał ale on z innego powodu.

Tak z innego powodu. Uznałem, że nie mogę zdominować tego forum, nie mogę odpowiadać na każdego posta!
Ale czuję się wywołany do odpowiedzi. Niektóre firmy rzeczywiście próbują obniżać ceny tak jak tydzień temu i pewnie tak jak w ubiegłym tygodniu się nie powiedzie.
Post musi być krótki bo długich nie czytacie albo odbieracie inaczej niż zamysła autora --> patrz Glebiusz więc...
Pozdrawiam życzliwie

GG 4102275 zapraszam do wymiany poglądów.

 
Opublikowany : 30/05/2008 10:42 pm
(@brzydal)
Posty: 1804
Noble Member
 

może ktoś wie czy jest zmiana ceny w sokołowie na przyszły tydzień :?:

Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114

 
Opublikowany : 30/05/2008 11:13 pm
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

ja nie wiem ile podniesli ale na pewno podniesli

 
Opublikowany : 30/05/2008 11:18 pm
(@tawaso)
Posty: 60
Trusted Member
 

Na gieldzie zywca Sokolow ma oferte kupna po 5,70 w U, za E+3%

 
Opublikowany : 30/05/2008 11:31 pm
staszek
(@staszek)
Posty: 103
Estimable Member
 

Na gieldzie zywca Sokolow ma oferte kupna po 5,70 w U, za E+3%

może i to będzie przydatne:
Zasady rozliczenia trzody
Cena wyjściowa dla klasy U,
do klas S i E 3% dopłaty,
do klasy R potrącenie 10%,
do klasy O potrącenie 23%,
do klasy P potrącenie 27%.
Ceny powyższe obowiązują dla limitu mtc 70-97,9 kg. W przypadku sztuk w wadze od 60,0 do 69,9 kg mtc i sztuk w limicie wagowym od 98,0 kg mtc do 119,9 kg mtc ceny będą obniżone o 15,0% odpowiednio dla każdej z klas.
Sztuki w limicie wagowym poniżej 60,0 kg mtc oraz 120,0 i więcej potrącenie o 30% od ceny wyjściowej dla klasy R.

A tak swoją drogą... wie ktoś może czy już doszło do jakiejś transakcji na IGŻ (Intrenetowej Giełdzie Żywca)?

GG 4102275 zapraszam do wymiany poglądów.

 
Opublikowany : 30/05/2008 11:41 pm
(@krzych)
Posty: 12
Active Member
 

Staszek wiesz dobrze, że przy cenie ok. 6,30 z U w ofercie sprzedaży nawet pojedyncza transakcja pokazałby prawdziwą sytuację na rynku. Zakłady będą robić wszystko aby nie pojawiła się ta cena w transakcji. Dla ZM giełda wystartowała w najgorszym czasie dla rolników w najlepszym. Popatrzcie sobie na dysproporcje w ilości pomiędzy zgłoszeniami kupna a sprzedaży.
Myślę, że Ci z nas którzy dysponują partią 50 szt powinni zarejestrować się i handlować na giełdzie. Ja osobiście zrobię to w przyszłym tygodniu.

 
Opublikowany : 31/05/2008 8:47 am
(@po-pulista)
Posty: 1015
Noble Member
 

tawaso ja poszedlbym dalej z tym spadkiem bo w mojej wsi za dobrych czasow bylo okolo 200 macior teraz zostalo okolo 70 czyli okolo
60 % i taki jest spadek w wiekszosci wsi w mojej okolicy

W mojej wsi jest wzrost pogłowia w ubiegłym roku otwarto produkcję w nowej chlewni dalsze dwie są w budowie. Hodują wszyscy rolnicy,emeryci,renciści, ci co mają ziemie i ci co mają ją tylko w doniczkach. Nikt się nie poddaje wszyscy dokupują pasze i zboża tylko firmy paszowe zacierają ręce gdyż towar idzie jak świeże bułeczki.

 
Opublikowany : 31/05/2008 11:48 am
(@Anonymous)
Posty: 0
New Member Gość
 

U NAS CZYLI W PODLASKIM Z TEGO CO SIE ORIENTUJE WYCIETO OK 2000 LOCH A SWIN DUZO NIEMA ZACZYNA SIE PODKUPYWANIE PRZEZ ZAKLADY , TELEFON DZWONI CZESTO
CENA JESZCZE POWINNA ISC DO GORY I NIEMA SILY !!

 
Opublikowany : 31/05/2008 12:51 pm
JUREK
(@jurek)
Posty: 661
Honorable Member
 

WE WRZESINU NIE BEDZIE TUCZNIK PO 7 ZŁ ZYWIEC, NIEMA SZANS.
PRZEPRASZAM JAK KOGOS TYM OBRAZIŁEM
NAPEWNO NIEPOZWOLĄ NA TO , ZE UNAS JEST ZREDUKOWANO MOCNO TO NIE ZNACZY ZE EUROPA SPAŁA I NIEMA SWIN. ZBOZE UNAS BYLO JEDNO Z NAJDROZYCH W EUROPIE .
ZADAŁBYM PYTANIE KTO STAŁ ZA BARDZO WYSOKĄ CENĄ ZBOZA W POLSCE ?
TUTAJ NA FORUM JEDNA OSOBA NAPISAŁA I PODANY BYŁ LINK NAWET DO CEN PASZ W EUROPIE , ALE WIELE OSOB TO NIECHCIALO CZYTAC TEGO ,I PO TYM BYLO MOZNA WNIOSKOWAC ZE POLSKA MIAŁA JEDNE Z NAJDROZSZYCH ZBOZ. CEL BYL JEDEN OTWORZYC RYNEK ZBYTU W POLSCE
A KTO ZAROBIŁ BARDZO DUZE PIENIĄDZE NA ZBOZU PROSZE POMYSLEC TYLKO , TO SA LUDZIE RZADZACY NIEPODAM NAZWISK
WIEM JEDNO ZE ZAROBIŁI KROCIE TUCZNIKI TRZEBA CHODOWAC KILKA LAT , ZEBY TAKA KASE ZROBIC , JAK ZYTO KUPIŁO SIE PO 150 ZL ZA TONE I SPRZEDANO PO 750 ZA TONE TO MAŁY ZYSK ?
POLAK JEST STRASZNIE NAJWNY I DZIWNY (PRZEPRASZAM JAK KOGOS OBRAZĘ ) , ALE JAK PROSIAKI BYŁY NAWET PO 50 ZŁ PARKA TO KAZDY NA TARGOWISKU SIE SMIAL I ZAZEKAŁ ZE NIGDY JUZ SWINI NIE BEDZIE CHODOWAŁ , A DZIS PARA PROSIĄT DOSZŁA DO 400 ZŁ ZA PARKE I JEDEN DRUGIEMU WYRYWA Z REKI I DOCHODZI DO REKO CZYNOW , CZY TO NIE SMIESZNE I WSZYSCY WIERZĄ ZE JAK DZIS ZAPŁACI ZA PROSIAKA 200 ZŁ TO 7 ZŁ OTRZYMA ZA ZYWIEC !
TAKA CENA BY BYŁA 7 ZL ZEBYSMY NIE WSTĄPILI DO UNII , ALE DZIS TO JEST NIE REALNE

GG-4444485

***POZDRAWIAM SERDECZNIE***

 
Opublikowany : 31/05/2008 2:25 pm
(@grysza03)
Posty: 313
Reputable Member
 

aa kiedy zyto bylo po 150 zł?????????

 
Opublikowany : 31/05/2008 2:46 pm
(@maximkaa)
Posty: 55
Trusted Member
 

Jurek ma całkowitą rację i każdy człowiek orientujący się w temacie mu ją przyzna...

 
Opublikowany : 31/05/2008 3:25 pm
jelonek
(@jelonek)
Posty: 362
Reputable Member
 

JUREK!
Nie pisz dużymi literami bo źle się czyta, to tak jakbyś krzyczał!@@!

 
Opublikowany : 31/05/2008 6:52 pm
staszek
(@staszek)
Posty: 103
Estimable Member
 

A może rzeczywiście chciał pokrzyczeć... ale popieram red. Jelonka.
Z innej beczki: dziś w "mięsnym" ludzie wykupili wszystko świeże mięso! Ileż to od pogody zależy...

GG 4102275 zapraszam do wymiany poglądów.

 
Opublikowany : 31/05/2008 6:58 pm
(@krims)
Posty: 378
Reputable Member
 

Świeże wykupili, a mrożony import pozostał? :)

Tomek

 
Opublikowany : 31/05/2008 7:39 pm
(@karol)
Posty: 68
Trusted Member
 

Drogie świnie to skupowcom nie nareke bo mało mogą kupić .bazują na kredytach obrotowych ,zakłady płacą im po 2 miesiące ,ciekawe ilu z nich wyleci z interesu

 
Opublikowany : 31/05/2008 8:00 pm
 JAN
(@jan)
Posty: 31
Eminent Member
 

noi dobrze niech import tusk wcina

 
Opublikowany : 31/05/2008 8:16 pm
 JAN
(@jan)
Posty: 31
Eminent Member
 

miasto wkoncu przejrzało na oczy,co dobre to polskie

 
Opublikowany : 31/05/2008 8:18 pm
staszek
(@staszek)
Posty: 103
Estimable Member
 

Ręce opadają, Wy naprawdę czytacie i interpretujecie tak jak chcecie. Miałem na myśli, że zabrakło mięsa nieprzetworzonego!!! Karkówki przede wszystkim ludzie szukali - na grilla!
Czy Wy uważacie że z duńskich przodków mięso nie pojawia się w sklepach?? O naiwności...
Myślicie że konsument odróźni w sklepie mięso z polskiej świni od świni holenderskiej?

Dużo zdrowia i zdrowego rozsądku

GG 4102275 zapraszam do wymiany poglądów.

 
Opublikowany : 31/05/2008 9:13 pm
 JAN
(@jan)
Posty: 31
Eminent Member
 

staszek nic lepszego nie mogłes wymyslec,trudna jest rzeczywistosc,no ale...........,zielone, od czerwonego napewno odrózni

 
Opublikowany : 31/05/2008 9:33 pm
staszek
(@staszek)
Posty: 103
Estimable Member
 

JAN, nie chce mi się już brać udziału w tej dyskusji... Kto Ci wpuści zielone mięso do sklepu!
A swoją drogą jak karmisz swoje POLSKIE tuczniki? Tylko POLSKĄ paszą? Z POLSKIEJ firmy? Tylko POLSKIE leki? Prosięta też od POLSKIEGO hodowcy?
To gratuluję, pewnie w lodówce też masz tylko POLSKIE produkty? Ale ten temat już kiedyś był!
Acha jeździsz też pewnie Polonezem albo WSKą a paliwo masz z POLSKIEJ rafinerii wydobywane z POLSKICH złóż w Karlinie.
Zdrowego rozsądku życzę.
A POLSKA ograła Islandię w szczypiorniaku!
i dodam jeszcze że jestem patriotą! zdroworozsądkowym!

GG 4102275 zapraszam do wymiany poglądów.

 
Opublikowany : 31/05/2008 9:57 pm
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

Panowie trochę spokoju, jak świnia doszłaby by do 7 zł to wiaruchna nawet na ogródkach działkowych by świnie trzymała a za dwa laty świnie byłyby po 2 zeta a tego by już nikt nie wytrzymał i amerykańskie ścier.. przejęło by z 50% rynku
Także panowie kubeł zimnej wody co niektórym

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 31/05/2008 10:14 pm
(@wetman)
Posty: 421
Reputable Member
 

Z tym zielonym mięsem, to masz Staszek rację! Żeby nie było zielone wystarczy kąpiel w nadmanganianie potasu i wygląda jak nowe(świeże). Tylko w smaku jakieś takie (tfu! tfu!) foliowe! Dziś kupiłem chleb razowy, patrzę a tu konserwant e282. No dobra, kwas propionowy nie jest źle, ale od kiedy konserwuje się chleb? A grillowej kiełbasy nie opisują, może im metek zbrakło! :D

 
Opublikowany : 31/05/2008 11:51 pm
Strona 167 / 1880
Share: