FORUM
znajomy sprzedał dziś 200 szt po 5,8 WBC
i jak tu się nie wkurzyć ? ponad tydzień temu naczepa po 5.2 za e ale dłużej już nie mogłem czekać ,normalnie załamka
ta branża zaczyna przypominać rosyjską ruletke w której na 6 miejsc w magazynku, jest 5 naboi.. komu się uda ten skacze pod niebiosa.. przynajmniej dopóki znowu nie musi pociągnąc za spust.
moim zdaniem nie jest uzasadniony ani taki szybki wzrost ani jeszcze szybszy spadek. Znacznie lepiej dla rynku było by gdyby ceny zmieniały się maxymalnie 10gr w ciągu tygodnia.. a nie jednego tygodnia 3,8, następnego 4,6 a za tydzien 3,5 .. i tak w kółko, można dostać pierdolca .. to nie jest żadne wolny rynek tylko czysta spekulacja, tak samo jak to co się dzieje z soją.
bo tu chodzi o to, żeby drogo stare mięso sprzedać. A świnie w styczniu płacili 4-4.2, więc teraz musi iść do góry, żeby zarobili. Sztuczny tłok zrobia i za miesiąc powtórka.
a z tego, co mówią, najwięcej było umów na przechowanie na 120 i 150 dni. Więc za 1-2 tyg spadek i za miesiąc znów odbicie.
bo tu chodzi o to, żeby drogo stare mięso sprzedać. A świnie w styczniu płacili 4-4.2, więc teraz musi iść do góry, żeby zarobili. Sztuczny tłok zrobia i za miesiąc powtórka.
Tak to właśnie działa
a do tego przyczynia się właśnie to forum
całe zamieszanie rozpoczyna nasza koleżanka od sprzedaży warchlaka komisarz Monikaa
po uruchomieniu machiny od kilku hodowców kupią po droższej cenie , do kilku przedzwonią i cała reszta pierdoli o podwyżkach większość się wstrzymuje od sprzedaży ci co chcą drożej towar upchnąć to mięso sprzedają z magazynów i od sąsiadów , świnie u hodowców przerastają [ będa tańsze ] , warchlak kilka euro do góry po czym następuje normalność
Macie tu różne teorie spiskowe a na farmerze tak piszą!!
Prawie wszystkie kraje zanotowały wzrost cen. Najpierw zaczęły rosnąć rynku duńskim, a obecnie również na niemieckim.
Wzrost cen wynosi od 1,7 eurocentów za kilogram we Francji do 4 eurocentów w Niemczech.
Według informacji z poszczególnych krajów, przyczynił się do tego wzrost popytu ze strony Chin. W marcu był on dwukrotnie większy w porównaniu z marcem 2015 r.
Zwiększa się też popyt na krajowym rynku UE, gdzie zaczyna rosnąć sprzedaż wieprzowiny związana z początkiem sezonu grillowego.
Zaobserwowano też spadek wagi ubojowej trzody chlewnej w Hiszpanii i Francji, lekki spadek jej nastąpił też ostatnio w Niemczech, a spodziewany jest wkrótce także w Austri
a ja nie byłbym sobą, gdybym nie obstawiał przy swojej wersji... bardzo chciałbym się mylić, bo i ja wolę sprzedać po 4.6 niż po 4.
Po co wstawiasz link ktory wszyscy dobrze widzimy w TV ?
po tym miesie tylko sraka
Dzisiejsza giełda +3 centy
Moje opchnięte po 4.5 80szt. Po Niedzieli drożej? ??
Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja w linii prostej
Spptch@wp.pl
Dużo świń dostało aplikację antybiotykową dzisiaj
4,6 to powszechna i ogólnie dostępna cena za zestaw 4,7 i 4,8 też jest dostępne
mam na sprzedaż solóweczke 120 szt ale wezmę na wstrzymanie
tylko do kiedy......
4,50 netto za żywiec na przyszły tydzień,koło Konina, tak mi powiedział skupnik, który w tym tygodniu płacił 3,80 netto. Mówił, że świń mało a zapotrzebowanie duże...
tydzień dwa jak będą braki
to nie będzie przepłacania
zredukują uboje i nabycie wewnątrz wspólnotowe ruszy .
Tak wam zaprawdę mówię
To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,
Za dobry towar 1 sortu 4,00 netto.
W przyszłym tygodniu rzucę co nieco na polski rynek smakowitej wieprzowiny !
Pewnie z Chin przywieziesz ale tam w cenie szynki kupisz tylko kilo żywca.Wystarczyła jedna wizyta Ministra Jurgiela do Chin a tak niechciane mięso wraca do łask.
łola , boga , matko jedyna to wy nie wieta ,że Niemcy lubią polski szpek , po co po świecie szukata .
Chiny z Polski świni chco tylko uszy i ogony.
może przyczyna podwyżek są zaczynające się komunie
może przyczyna podwyżek są zaczynające się komunie
Jak mi wiadomo to komunii w tym roku nie ma
To Ci źle wiadomo
Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja w linii prostej
Spptch@wp.pl
Nowy skądś ty się urwał? Jak może nie być komuni?? Czy ty aby nie kłaniasz się 5 razy Dziennie w stronę Rzeszowa???
Niemcy internetowi na poziomie 6,55 hak czyli 5,2 na żywo!!!!!!!
A u nas niektórzy chcieliby po 5 kupić, ale na haku http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
I tak czasem bywa. Czasami jeden mówi 5 myśląc o haku a drugi mówi sprzedane myśląc o żywcu. Takich jak ten okresów bywa 1-2 w roku. Podwyżki są bardzo gwałtowne. Nie wszyscy nadążają.
http://www.arimr.gov.pl/aktualnosci/art ... iuj-1.html
Będzie ciekawie...
Będzie ciekawie...
...to jednak idzieta w budowe nowych chlewów .
To wszystko ma krótkie nóżki , te pieniądze przeznaczyć na budowę dróg lokalnych , albo ścieżek rowerowych i chodników.
i bardzo dobrze
drobiarze biorą na potęgę i są potęga
a my się w końcu zdecydowaliśmy
To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,
Toksyny Twoją wypowiedź można porównać do tego, że po co "robić" dzieci, lepiej dziadków remontować Kończą się wielogatunkowe obory na wsi i zostają tylko nieliczne, nowe bądź Zmodernizowane. Na wsi Ciężko tucznika zdobyć do obucha, Zresztą teraz wieś kupuje Wszystko w mieście, sam stoisz w kolejce do mięsnego a swoje po 3,6 oddajesz.
Jak ni mata nic do powiedzenia to zamilczta.
5 brutto żywa albo 6 netto za E