FORUM
4,60 zł to za mało?
A jakie masz koszty - przykładowo wyprodukowania jednego tucznika w wadze 110 kg?
A kiedy odrobimy straty jak byly ponizej kosztow
produkcji, po za tym zaklady juz placily po 5 zeta
i jakos nikt nie splajtowal.
JD2140 MF255 C330
teraz będzie mowa o tym że drogo http://www.ewgt.com.pl/ ale zakłady płaco ile trzeba5,73zł netto podstawowa za 52%mięsności .Jak myślicie będa musieli teraz tyle płacić?
Jak myślicie będa musieli teraz tyle płacić?
kiedyś musiało dojść do pierwszej transakcji...
cena U 5,73 jest do przyjęcia, tym bardziej że polowę kwoty trzeba przelać jeszcze tego samego dnia.
Na rynku można sprzedać też drożej.
GG 4102275 zapraszam do wymiany poglądów.
Rej zgadzam się z tobą, Czarny wszystko zależy od siły złotówki, jeżeli będzie się umacniać to wzrost zje nam podwyżkę cen na zachodzie, dolar i giełdy muszą iść w górę wtedy będzie dobra cena, jest dość duże prawdopodobieństwo odbicia dolara na jesieni.
Do Krzysztof_spec.
A jakie ty kolego masz koszty że drwisz z kogoś jak mówi że 4.6 to mało?
Dzisiaj prosiak (dobry, polski, zdrowy) kosztuje 180 zł za 20 kg. Trzeba go sobie przywiezć z fermy za kolejne 10 zł sztuka.
180 zł prosiak
10 zł transport
280 kg paszy X 1000 zł/t =280 zł
woda,prąd,słoma,ludzie,amortyzacja budynków, upadki = min 50zł
Łącznie koszty -520 zł
tucznik 120kg X 4.6m=552zł
32 złote na tuczniku to chyba kiepski interes no chyba że znów po żniwach znajdą się idioci którzy będą mówić że ze swojego zboża to paszę za 500 zł ukręcą. Jedyna nadzieja w programie zwalczania Auyaszkiego bo chłopi co jezdzili z maciorkami do knura który dymał wszystkie z okolicznej wioski dzisiaj masowo żegnają się ze świnkami.
Do Corvina,
Wyluzuj proszę, czy ja drwię z kogokolwiek?
Po prostu zapytałem, bo znajomi hodowcy różnie się na ten temat wypowiadają, więc rzeczowo pytam.
Do Corvina Kolego w jakim województwie są tak drogie prosiaki bo u nas w małopolsce za prosiaka ponad 20kg mówi się 130zł za sztukę z dowozem na miejsce.
Corvina ma cykl zamkniety. Ale tak liczy aby udowodnic, ze sie nie oplaca. Bo za taka cene moglby sprzedac prosiaka.
Tragon
Pewne jest, ze przy cenach 6,00 zł za kg wbc żadna sieć nie kupi ani kilograma mięsa z polskiego zakładu, bo różnice na podstawowych elementach typu schab, karczek czy szynka idš już w złotówki, a to widmo szybkich bankructw.
Nie ma co się dziwić, że Duńczycy i Smithfield rozwijajš produkcję tuczników w polsce, przecież oni wkrótce przejmš za marne pienišdze przemysł mięsny. Tylko czy apłacš polskiemu rolnikowi tyle co teraz??? Na pewno nie. Będziemy zmuszeni tak tańczyć jak nam zagrajš w przeciwnym razie co najwyżej będziemy tuczyć ich prosiaki za 27 złotych.
Mylę że na sytuację jaka jest na rynku zywca trzeba patrzeć głęboko i w różnych płaszczyznach. teraz mamy swoje 5 mniut ale nie wróżę dobrze na długo. Aby nie przeliczyli się Ci, którzy pod wpływem emocji zachłysnš się rentownociš i ruszš z produkcjš przy 10, 20, 30-tu lochach.
Nie liczę na większe zyski jak 20 zł/szuce. Wynik można robić tylko efektem skali, przynajmniej kilka tys rocznie, bo tak jest na zachodzie, Jeżeli kto liczy że utrzyma się z produkcji 500 sztuk rocznie (dochód - 10 tys) to niech powie w jaki sposób.
nic dodać nic ując - prosiaczek
popieram Cię
GG 4102275 zapraszam do wymiany poglądów.
jak narazie to takie są różnice w cenach że nasze krajowe półtusze 6,35zł a importowane z dani czy belgi około 6,90 i jeśli przy cenie 6zł za kg żadna sieć ma nie kupić polskiego miesa to chyba tylko dla tego że tak piszą na tym forum nie dawno pisano tu o wielkich obniżkach a jak narazie to cena zmienia sie ale w przeciwnym kierunku wydaje mi sie że producenci tuczników mają naj mniej do powiedzenia na tym forum forum miało pomagać rolnikom a jak widać staje sie narzędziem do spekulacji ceną
Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114
4.6 plus vat
zgodze sie z brzydalem bo to forum powoli umiera zobaczcie ile jest nowych postow ilu przegladajacych to forum zostali nieliczni pozostali widocznie sie rozczarowali i nie zagladaja tu
Idąc tokiem myślenia Prosiaczka to zostaną nie tylko wielcy producenci żywca, ale i trzech, czterech dużych graczy w przerobie mięsa. W tym może jeden Polski.
Tomek
Koszt wyprodukowania 100kg tucznika w moim gosp.
28 dniowe prosie - 74 zł
4-6 tyg + 15.5zł
6-9 tyg + 29.5zł
9-14 tyg + 84zł
14-23 tyg + 208 zł
=411zł
plus upadki
411 x (10%x60kg) = 435zł
plus prąd i woda
435zł + 22zł = 457 zł
plus słoma 10zł = 467 zł
467zł - wyprodukowanie 100kg tucznika w cyklu zamkniętym w moim gospodarstwie z pasz z zakupu
467zł + 75 zł zysku z tucznika = 540 zł
cena za kg żywej wagi = 5.4zł
Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja w linii prostej
Spptch@wp.pl
witam
poszukuje ludzi z woj warminisko-mazurskiego prosze o kontak na gg 4444485
GG-4444485
***POZDRAWIAM SERDECZNIE***
Corvina dlaczego w swych madrych obliczeniach nie dodajesz vatu 552+6%=585zł brutto
Dlatego mądry Jelonku że nie wszyscy są rolnikami ryczałtowymi. Ci co są na vat nie mają tych 6 %.
Ile Ty masz lat ?
jeśli nawet rozliczają sie na zasadach ogólnych to prosiak nie kosztuje cie 180zł tylko 169,81netto od paszy soji, prądu odliczasz vat stawisz budynek odliczasz to w czym problem?
p.s nikt nie zmusza nikogo do rezygnowania z ryczałtu na rzecz zasad ogólnych
-
I oto kolejny zakład mięsny plajtuje i co ciekawe w zagłębiu surowcowym na kujawach: http://www.rolpetrol.pl/
Mylę, że w Polsce zostanie najwyżej kilka dużych grup kapitałowych (żadna z większociowym udziałem kapitału rodzimego) i najlepsze, nieduże zakłady operujšce na rynku lokalnym posiadajšce własnš sieć sklepów, nie uzależnieni od sieci. redniaki, które poniosły duże nakłady inwestycyjne i teraz spłacajš kredyty albo splajtujš albo wchłonie je która z grup kapitałowych. Z tego co się orientuję aby ubić i wyprodukować tę samš masę wystarczy wykorzystać moce 50% potencjału jaki majš wszystkie polskie zakłady. To jest droga do szukania rentownoci (duże serie, mniejsza gama asortymentowa, a nie jak teraz, wejdziesz na stoisko i masz mętlik w oczach).
A co się tyczy nas to nie liczmy na 75 zł zysku. Niech on będzie 25 na czysto ale pewny. Obecne żšdania 5zł i więcej na pewno spotkajš się z ograniczeniami ubojów a z drugiej strony zintensysikowaniem importu żywca i mięsa (EURO poniżej 3,30zł). Umiar to złoty rodek jak mawiał Arystoteles i abymy po niego sięgali. winek nie ma za dużo i wnet się to nie zmieni. Nikt nam jednak nie będzie płacił gotówkš i abymy nie musieli stać u bram zakładu i litociwie błagać o należne nam pienišdze, bo przy upadłoci jko dostawcy jestemy na szarym końcu listy.
Spokojnie i madzrze. Już jest dobrze, ale nie "przeginajmy" bo można się zachłysnšć i po chłopie.
[/list:u:1xch675b]
wczoraj oddałem po 4,6 + vat po ostrych negocjacjach średnia waga 110kg
a na skupie świnki po 85-95 kg po 4,2
a zakład ma gdzieś nas Polaków i od miesiąca ciagnie z holandii twierdzi że po 4,5 czy to możliwe? wątpie a co wy na to?
zauważyłem że niektórzy podważają moje stwierdzenie że dokładam przy cenie 4,6 oto moje wyliczenie
150zł prosiak 20 kg po 7,5 za kg a w czercu cenili nawet 9
63zł starter 50kg
105zł grower 90kg
143zł finiszer 130 kg
35zł amotyzacja budynku nowego zasiedlonego w styczniu
10zł leczenie+leki
5zł woda + światło
5zł upadki bardzo niskie ten koszt czasami wynosił 20zł
=516zł 110 kg żywiec netto- koszt wyprodukowania
4,6x110= 506zł netto
jestem vatowcem więc policzyłem netto
brutto to 521 zł
wnioski pozostawiam wam
*Prosiaczek
Za sytuacje ZM Bydgoszcz odpowiada wyłącznie Pan Marek Sadkowski, właściciel większościowego pakietu akcji firmy Kujawy produkującej do Byd-Meat. Kilka lat temu jak sytuacja zakładu była już krucha ten Pan zakupił 3 Hondy dla szefostwa.
Za sprzedany teren pod market w centrum miasta (5,5 ha) skasował ok. 12 mln dolarów.
Ja mam układ z poprzedniego upadku zakładów (16 rat kwartalnych). Na koniec każdego kwartału pieniądze powinny spłynnąć na konto. Dzisiaj jest 12 lipca, a pieniędzy nie ma na koncie. Podobno w przyszłym tygodniu mają ruszyć wypłaty, ale wszystko zależy od Pana prezesa.
Do najbliższej środy ma trwać przestój w produkcji, zaległości wobec rolników wynoszą ok 200 000 zł.
Najlepiej jakby Pan prezes odpowiedział karnie za swoje poczynania, ale ma wysoko postawioną rodzinę i jest niestety bezkarny w swoich działaniach.
Tomek
prosiaczek ty nie jesteś rolnikiem skoro mówisz że jest już dobrze . A propo ceny że ni będą kupować bo cena dla ciebie 5zeta jest przy duża, to przypomni sobie 8lat temu były nawet po5,5zł ,a ceny w sklepach pozostały a nawet między czasie zwyżkowały bo na pewno nie spadły.Marża w zwykłych sklepach masz 20% a nawet więcej, a nasz towar?Ty chcesz 5%,prz takie twojej marży sklepy by upadły.z chłopa chcą zrobić białego murzyna,a państwo niech się bawi.więc NIE PIERDO.......... MI TU O GWAZDACH
Dlatego mądry Jelonku że nie wszyscy są rolnikami ryczałtowymi. Ci co są na vat nie mają tych 6 %.
No niestety po majowej podwyżce ryczałtu hodowcy świń kupujący pasze i zboże będący na ryczałcie wychodzą lepiej niż ci na zasadach ogólnych. Za to rolnicy producenci zbóż zostali na tej podwyżce pokrzywdzeni wzrost vatu na nawozy i środki OR,Oczywiście chodzi o tych na ryczałcie. Takie to małe zawirowania.
nie tylko prosiaczek na tym forum nie jest rolnikiem jak uważacie że ktokolwiek będzie produkował tuczniki za 20 zł zysku to jesteście w błedzie ani mały rolnik z pięcioma lochami ani nawet tacy utrzymujący po 500 też nie będą produkować za tyle poprost7u nie da się mieć zysku 20zł na sztuce jakieś małe wachnięcie cen paszy lub tuczników albo pogorszenie zdrowotności w stadzie i już nie zarabiasz tylko dokładasz 20zł
Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114
Duda zszokowany pierwsza transakcja na giełdzie ,brak wytycznych co do cen skupu
dakota
panowie po ile tucznik fermowy PIC na ten tydzień?
Dzisiaj dają 4,65 na żywą + vat , nie wiem czy sprzedać bo duda wystawił 5,80 za E
Hodowla Zarodowa
Serio wyjściowa jest 5.8 za E ?? bo na necie zawiesił ceny?? sprzedawać czy czekać ??
Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja w linii prostej
Spptch@wp.pl