FORUM

CENY TRZODY
 
Notifications
Clear all

CENY TRZODY

56.4 K Posty
821 Users
0 Reactions
16.8 M Widok
 Bobo
(@bobo)
Posty: 801
Prominent Member
 

no to ciekawie zaczyna się robić, warchlak górę tucznik troche w dół..

Jestem dyspozytorem własnych torów.....

 
Opublikowany : 12/01/2017 6:03 pm
(@danielski813)
Posty: 863
Prominent Member
 

To po co dawać się rąbać jak towar dobry to moja waga cena za żywą i nikt nie wydyma. WBC jest po to żeby zm-y miały możliwość kantu.

 
Opublikowany : 12/01/2017 6:14 pm
(@tukan)
Posty: 283
Reputable Member
 

To po co dawać się rąbać jak towar dobry to moja waga cena za żywą i nikt nie wydyma. WBC jest po to żeby zm-y miały możliwość kantu.

Masz rację ale w moich stronach cena na żywą to rozbój w biały dzień. Większe zakłady chcą na wbc, a gdy obcy dałby dobrą cenę na żywą to strach oddać.

 
Opublikowany : 12/01/2017 6:29 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

A jak im nie damy tym większym na wbc to co zrobią? Narysuja wieprze zaczarowanym ołówkiem? Oczywiście jak jeden się wyrwie i postawi warunki to nic z tego nie wyniknie ale w porozumieniu, działajac zbiorowo można taki a nie inny sposób wymusić. Jak juz kiedys pisałem w Hiszpanii ponad 90% żywca jest rozliczane na wagę żywą.

Odnośnie cen to patrząc na dane historyczne przy tych obrotach jaki sa na obecną chwile powinno byc juz 7 z przodu na wbc lub 6 jesli ktos preferuje na zywą. Przed świetami zm biły 350 tyś tyg, od kilku tyg jada poniżej 220tyś to jest patrząc na dane historyczne naprawde nisko, jesli tucznik nie drożeje to najwidoczniej przetwórcy jada na mrożonkach albo ciągna skadś tanie okrawki.
Zreszta niska podaz tucznika tłumaczyła by podwyzki warchlaka, jak mamy dużo pustych tuczarni to i popyt na wsad jest duży.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 12/01/2017 6:59 pm
mytotoksyna1
(@mytotoksyna1)
Posty: 3081
Famed Member
 

A jak im nie damy tym większym na wbc to co zrobią? Narysuja wieprze zaczarowanym ołówkiem? Oczywiście jak jeden się wyrwie i postawi warunki to nic z tego nie wyniknie ale w porozumieniu, działajac zbiorowo można taki a nie inny sposób wymusić. Jak juz kiedys pisałem w Hiszpanii ponad 90% żywca jest rozliczane na wagę żywą.

Odnośnie cen to patrząc na dane historyczne przy tych obrotach jaki sa na obecną chwile powinno byc juz 7 z przodu na wbc lub 6 jesli ktos preferuje na zywą. Przed świetami zm biły 350 tyś tyg, od kilku tyg jada poniżej 220tyś to jest patrząc na dane historyczne naprawde nisko, jesli tucznik nie drożeje to najwidoczniej przetwórcy jada na mrożonkach albo ciągna skadś tanie okrawki.
Zreszta niska podaz tucznika tłumaczyła by podwyzki warchlaka, jak mamy dużo pustych tuczarni to i popyt na wsad jest duży.

..widze ,że robisz czarno robote w GUS-ie. 8)

 
Opublikowany : 12/01/2017 7:49 pm
(@marucha)
Posty: 2242
Noble Member
 

a ja produkuję takie tuczniki.
http://www.gr-parcewo.pl/images/stories/ferma.pdf
Mają być bezkonkurencyjne. Strefa czerwona i żółta do czegoś zobowiązuje.

jak nie wiadomo ile wazyły na gospodarstwie to nic nie wiadomo bo miesność przy tak niskiej wadze to standart

1963
żeby to był ktoś inny to bym napisał że świni z bliska nie widział.
weź sobie kilka świń z zestawienia powyżej 100 kilo wbc i policz średnią mięsność, zrób zestawienie grup wagowych w przedziałach co 5 kilo i wylicz ich średnią mięsność. Różnice są niewielkie. Smoki to nie były, to fakt. Mięsność to jest genetyka i karmienie. Każdy może ją mieć jeśli ma genetykę i karmienie. Jest tylko pytanie czy warto, czy ktoś za to zapłaci. Jeśli płacą od 56 procent na haku to robienie 59 procent jest bez sensu. To kosztuje, samo z nieba nie spada.

 
Opublikowany : 12/01/2017 7:52 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Na lokalnym rynku z dobra mięsnością łatwiej się sprzedać ale u dużych to faktycznie ponad 56 niema co się wysilać.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 12/01/2017 7:58 pm
(@szklanka18)
Posty: 32
Eminent Member
 

u nas skupy -20g ale o towar podpytują

 
Opublikowany : 12/01/2017 8:01 pm
Bugsik
(@bugsik)
Posty: 656
Honorable Member
 

dzisiejszy tel. za tucznikiem 6,3 WBC, podobno od wczoraj o 20 gr spadlo, na szczescie narazie nic nie ma do sprzedazy...

 
Opublikowany : 12/01/2017 8:11 pm
(@krzysieko71)
Posty: 387
Reputable Member
 

dzisiejszy tel. za tucznikiem 6,3 WBC, podobno od wczoraj o 20 gr spadlo, na szczescie narazie nic nie ma do sprzedazy...

Czy na szczęście to się okaże jak Twoje dorosną, bo wtedy cena może być jeszcze niższa :)

 
Opublikowany : 12/01/2017 8:25 pm
 1963
(@1963)
Posty: 1503
Noble Member
 

a ja produkuję takie tuczniki.
http://www.gr-parcewo.pl/images/stories/ferma.pdf
Mają być bezkonkurencyjne. Strefa czerwona i żółta do czegoś zobowiązuje.

jak nie wiadomo ile wazyły na gospodarstwie to nic nie wiadomo bo miesność przy tak niskiej wadze to standart

1963
żeby to był ktoś inny to bym napisał że świni z bliska nie widział.
weź sobie kilka świń z zestawienia powyżej 100 kilo wbc i policz średnią mięsność, zrób zestawienie grup wagowych w przedziałach co 5 kilo i wylicz ich średnią mięsność. Różnice są niewielkie. Smoki to nie były, to fakt. Mięsność to jest genetyka i karmienie. Każdy może ją mieć jeśli ma genetykę i karmienie. Jest tylko pytanie czy warto, czy ktoś za to zapłaci. Jeśli płacą od 56 procent na haku to robienie 59 procent jest bez sensu. To kosztuje, samo z nieba nie spada.

Mariusz troche sie nie zrozumieliśmy ,podaj wagę zywą u siebie ,chce znać % ubojowości

 
Opublikowany : 12/01/2017 8:33 pm
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

Przed ostatnia sprzedaż, średnia waga WBC ponad 113 kg i miesnosc 57,6%.. Troche przesadziłem... Ale sumka ladna wyszla :)

 
Opublikowany : 12/01/2017 8:47 pm
(@krzysieko71)
Posty: 387
Reputable Member
 

Przed ostatnia sprzedaż, średnia waga WBC ponad 113 kg i miesnosc 57,6%.. Troche przesadziłem... Ale sumka ladna wyszla :)

113 kg ważyły na WBC już po uboju?

 
Opublikowany : 12/01/2017 9:12 pm
Bugsik
(@bugsik)
Posty: 656
Honorable Member
 

dzisiejszy tel. za tucznikiem 6,3 WBC, podobno od wczoraj o 20 gr spadlo, na szczescie narazie nic nie ma do sprzedazy...

Czy na szczęście to się okaże jak Twoje dorosną, bo wtedy cena może być jeszcze niższa :)

oczywiscie, ze moze, ten biznes to loteria, ale trzeba byc dobrej mysli :D

 
Opublikowany : 12/01/2017 9:35 pm
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

Przed ostatnia sprzedaż, średnia waga WBC ponad 113 kg i miesnosc 57,6%.. Troche przesadziłem... Ale sumka ladna wyszla :)

113 kg ważyły na WBC już po uboju?

Tak

 
Opublikowany : 12/01/2017 10:24 pm
(@tukan)
Posty: 283
Reputable Member
 

Przed ostatnia sprzedaż, średnia waga WBC ponad 113 kg i miesnosc 57,6%.. Troche przesadziłem... Ale sumka ladna wyszla :)

Mięsność jak na loszkach przy dawkowanym żywieniu. Super wynik przy żywieniu do woli jak sądzę. Ja się cieszyłem, że na WBP-ie miałem 58,7 ale tylko 91 kg po wybiciu.

 
Opublikowany : 12/01/2017 10:51 pm
(@krzysieko71)
Posty: 387
Reputable Member
 

Przed ostatnia sprzedaż, średnia waga WBC ponad 113 kg i miesnosc 57,6%.. Troche przesadziłem... Ale sumka ladna wyszla :)

113 kg ważyły na WBC już po uboju?

Tak

To straszne potracenia musiałeś mieć za przerosty jeśli poszły tam, gdzie zawsze?

 
Opublikowany : 13/01/2017 4:09 am
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

Ok 20 groszy od umówionej ceny.

 
Opublikowany : 13/01/2017 7:19 am
(@stanislaw)
Posty: 2311
Noble Member
 

niektore ZM jak jest pow 106 WBC to dziela sie prawie na pol .Raz w ten sposob mnie tez skroili .Raz tu raz tam i jest na wyplate dla naganiaczy ktorych zwa PH .

 
Opublikowany : 13/01/2017 7:27 am
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

Przed ostatnia sprzedaż, średnia waga WBC ponad 113 kg i miesnosc 57,6%.. Troche przesadziłem... Ale sumka ladna wyszla :)

Mięsność jak na loszkach przy dawkowanym żywieniu. Super wynik przy żywieniu do woli jak sądzę. Ja się cieszyłem, że na WBP-ie miałem 58,7 ale tylko 91 kg po wybiciu.

Tak, żywienie do woli oczywiście..
Troche przeholowały z pasza, ale waga to rekompensuje..

 
Opublikowany : 13/01/2017 7:35 am
(@marucha)
Posty: 2242
Noble Member
 

A jak im nie damy tym większym na wbc to co zrobią? Narysuja wieprze zaczarowanym ołówkiem? Oczywiście jak jeden się wyrwie i postawi warunki to nic z tego nie wyniknie ale w porozumieniu, działajac zbiorowo można taki a nie inny sposób wymusić. Jak juz kiedys pisałem w Hiszpanii ponad 90% żywca jest rozliczane na wagę żywą.

Odnośnie cen to patrząc na dane historyczne przy tych obrotach jaki sa na obecną chwile powinno byc juz 7 z przodu na wbc lub 6 jesli ktos preferuje na zywą. Przed świetami zm biły 350 tyś tyg, od kilku tyg jada poniżej 220tyś to jest patrząc na dane historyczne naprawde nisko, jesli tucznik nie drożeje to najwidoczniej przetwórcy jada na mrożonkach albo ciągna skadś tanie okrawki.
Zreszta niska podaz tucznika tłumaczyła by podwyzki warchlaka, jak mamy dużo pustych tuczarni to i popyt na wsad jest duży.

Baraki
Hiszpania to jest przypadek do naśladowania lub nie. Mają największe stada zapewne w Europie ale pytanie dlaczego? i dlaczego na żywą a nie na bitą? Mnie też to zastanowiło podczas nieodległej wizyty na ich fermach. Otóż - jest to moje zdanie. Trzodowa Hiszpania nie tak dawno zbankrutowała praktycznie w całości bo nabrali kredyty na prawo i lewo, fermy pod klucz, wielki rozwój, a kilka lat temu padło hasło trzoda ma być tania i była tania i hodowcy poszli z torbami. Wtedy mieszalnie lub zakłady też by poszły z torbami i zrobili tucze nakładcze. i Powiedzieli bankrutom: albo zginiesz, albo my w twoje budynki wstawimy naszego warchlaka, damy nasze pasze, wetów, a potem to co daliśmy odbierzemy i zapłacimy ci 10 Eurasów od sztuki. Wchodzisz? Weszli. Dlatego mali padli bo przy niskich cenach paść musieli a powstawały i powstają jedynie duże fermy. Teraz to jedynie na kilka tysięcy macior się tam buduje. I jeśli wszystko co dają jest ich własnością to odbierają to co dali i jedynym wyznacznikiem jest żywiec bo zbierają co zasiali. Dobrze zasieją, dobrze zbiorą. Chłop dale jedynie od siebie sztuki. Może są jeszcze jakieś premie. Tam na autostradach jedynie świnie, świnie i świnie. Czasem przemknie jakiś inny tir.

 
Opublikowany : 13/01/2017 8:51 am
(@bezbarwny)
Posty: 239
Estimable Member
 

Pojęcia nie mam, gdzie i jak Wy te świnie sprzedajecie, że nie znacie limitów wagowych określonych przez kupującego...to raz
Dwa...jeśli jednak znacie, to wypadałoby się do tego dostosować, świnki co jakiś czas przeważyć(nie tylko w trakcie sprzedaży), te z tendencją do szybkiego wzrostu wyłapać i jeśli zajdzie taka konieczność, przegłodzić. Tak się da...można również tego nie robić i bredzić później, jak to mnie "ojebali".
Co do samych potrąceń...pewien zakład w zachodniopomorskim, stosuje potrącenia w wysokości 5% ceny bazowej, za półtusze o wadze ponadnormatywnej.
Przy okazji:
Stanisław...Ponawiam pytanie
Skąd wziąłeś 3% potrącenie od wagi żywej, przy sprzedaży naWBC?

 
Opublikowany : 13/01/2017 9:05 am
(@danielski813)
Posty: 863
Prominent Member
 

Ciekawe jest to że jak odbierają od nakladczego to jest super jak ważą 130-140 żywe a jak kupują na wolnym rynku to potrącenia stosują.

 
Opublikowany : 13/01/2017 9:33 am
(@stanislaw)
Posty: 2311
Noble Member
 

Bezbarwny gdzie jest logika w Twojej wypowiedzi i gdzie logika w potraceniach pow 106 WBC . Polska norma przewiduje poltusze w wadze 125 WBC ,ale" Panstwo polskie istnieje teoretycznie" i ZM nieprzestrzegajac PN udowadniaja ze tak jest . Nie ma znaczenia skad wziolem 3% potracenia ,Wazny jest procentowy udzial tuszy do wagi calkowitej . Po prostu sprzedajac na zywo jest trzy procent potracenia ..Ktos zna przepisy wykonawcze do "sprzedazy bezposredniej "?

 
Opublikowany : 13/01/2017 10:05 am
MekkaB
(@mekkab)
Posty: 655
Honorable Member
 

Stanisław podaj maila to Ci prześlę. Jest 9 aktów wykonawczych. Chyba, że Muchozoli na www wsadzi.

 
Opublikowany : 13/01/2017 10:33 am
 Edd
(@edd)
Posty: 55
Trusted Member
 

DOGADAŁEM SIĘ Z KOSOWEM NA WBC DAŁEM TOWAR GŁODNY POPROSIŁEM KIEROWCĘ O WAGĘ ŻYWCA JAK ZWAŻĄ NA ZAKŁADZIE PRZYCHODZI FAKTURA OKAZUJE SIĘ ŻE BRAKUJE 1,5 PROCENT Z WAGI ŻYWEJ ROLNIK NIECH SIĘ CIESZY ŻE MA DOBRE WYBICIE

 
Opublikowany : 13/01/2017 10:37 am
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Potrącenie 3 % wzięło się z tego że nasz patriota zważył sobie na kantarku 20 tuczników i próbuje obliczyć ile i gdzie go okradli :lol: :lol: :lol:

 
Opublikowany : 13/01/2017 10:40 am
MekkaB
(@mekkab)
Posty: 655
Honorable Member
 

Masz tu źródełko nie mam czasu na zabawy z tekstem:

Ustawa: Dz.U.2016.1961 z dnia 2016.12.05

akty wykonawcze
Dz.U.2016.874
Dz.U.2014.1029
Dz.U.2013.434
Dz.U.2011.103.597
Dz.U.2010.93.600
Dz.U.2006.147.1067
Dz.U.2004.86.808
Dz.U.2010.173.1178
Dz.U.2010.187.1258

 
Opublikowany : 13/01/2017 10:41 am
 0909
(@0909)
Posty: 2818
Famed Member
 

kichaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
https://isn-schweineboerse.de/Auktion/Auktionshaus.aspx

 
Opublikowany : 13/01/2017 11:05 am
 Ulan
(@ulan)
Posty: 511
Honorable Member
 

pytanie brzmi : czy ludzie już się wyprzedali świń i teraz będzie stablilizacja lub wzrost, czy raczej ilość świń na rynku nikogo nie obchodzi i cene ustalą jak chcą w zależności od widzimisie?

 
Opublikowany : 13/01/2017 11:26 am
Strona 1817 / 1880
Share: