FORUM
no to ciekawie zaczyna się robić, warchlak górę tucznik troche w dół..
Jestem dyspozytorem własnych torów.....
To po co dawać się rąbać jak towar dobry to moja waga cena za żywą i nikt nie wydyma. WBC jest po to żeby zm-y miały możliwość kantu.
To po co dawać się rąbać jak towar dobry to moja waga cena za żywą i nikt nie wydyma. WBC jest po to żeby zm-y miały możliwość kantu.
Masz rację ale w moich stronach cena na żywą to rozbój w biały dzień. Większe zakłady chcą na wbc, a gdy obcy dałby dobrą cenę na żywą to strach oddać.
A jak im nie damy tym większym na wbc to co zrobią? Narysuja wieprze zaczarowanym ołówkiem? Oczywiście jak jeden się wyrwie i postawi warunki to nic z tego nie wyniknie ale w porozumieniu, działajac zbiorowo można taki a nie inny sposób wymusić. Jak juz kiedys pisałem w Hiszpanii ponad 90% żywca jest rozliczane na wagę żywą.
Odnośnie cen to patrząc na dane historyczne przy tych obrotach jaki sa na obecną chwile powinno byc juz 7 z przodu na wbc lub 6 jesli ktos preferuje na zywą. Przed świetami zm biły 350 tyś tyg, od kilku tyg jada poniżej 220tyś to jest patrząc na dane historyczne naprawde nisko, jesli tucznik nie drożeje to najwidoczniej przetwórcy jada na mrożonkach albo ciągna skadś tanie okrawki.
Zreszta niska podaz tucznika tłumaczyła by podwyzki warchlaka, jak mamy dużo pustych tuczarni to i popyt na wsad jest duży.
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
A jak im nie damy tym większym na wbc to co zrobią? Narysuja wieprze zaczarowanym ołówkiem? Oczywiście jak jeden się wyrwie i postawi warunki to nic z tego nie wyniknie ale w porozumieniu, działajac zbiorowo można taki a nie inny sposób wymusić. Jak juz kiedys pisałem w Hiszpanii ponad 90% żywca jest rozliczane na wagę żywą.
Odnośnie cen to patrząc na dane historyczne przy tych obrotach jaki sa na obecną chwile powinno byc juz 7 z przodu na wbc lub 6 jesli ktos preferuje na zywą. Przed świetami zm biły 350 tyś tyg, od kilku tyg jada poniżej 220tyś to jest patrząc na dane historyczne naprawde nisko, jesli tucznik nie drożeje to najwidoczniej przetwórcy jada na mrożonkach albo ciągna skadś tanie okrawki.
Zreszta niska podaz tucznika tłumaczyła by podwyzki warchlaka, jak mamy dużo pustych tuczarni to i popyt na wsad jest duży.
..widze ,że robisz czarno robote w GUS-ie.
a ja produkuję takie tuczniki.
http://www.gr-parcewo.pl/images/stories/ferma.pdf
Mają być bezkonkurencyjne. Strefa czerwona i żółta do czegoś zobowiązuje.
jak nie wiadomo ile wazyły na gospodarstwie to nic nie wiadomo bo miesność przy tak niskiej wadze to standart
1963
żeby to był ktoś inny to bym napisał że świni z bliska nie widział.
weź sobie kilka świń z zestawienia powyżej 100 kilo wbc i policz średnią mięsność, zrób zestawienie grup wagowych w przedziałach co 5 kilo i wylicz ich średnią mięsność. Różnice są niewielkie. Smoki to nie były, to fakt. Mięsność to jest genetyka i karmienie. Każdy może ją mieć jeśli ma genetykę i karmienie. Jest tylko pytanie czy warto, czy ktoś za to zapłaci. Jeśli płacą od 56 procent na haku to robienie 59 procent jest bez sensu. To kosztuje, samo z nieba nie spada.
Na lokalnym rynku z dobra mięsnością łatwiej się sprzedać ale u dużych to faktycznie ponad 56 niema co się wysilać.
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
u nas skupy -20g ale o towar podpytują
dzisiejszy tel. za tucznikiem 6,3 WBC, podobno od wczoraj o 20 gr spadlo, na szczescie narazie nic nie ma do sprzedazy...
dzisiejszy tel. za tucznikiem 6,3 WBC, podobno od wczoraj o 20 gr spadlo, na szczescie narazie nic nie ma do sprzedazy...
Czy na szczęście to się okaże jak Twoje dorosną, bo wtedy cena może być jeszcze niższa
a ja produkuję takie tuczniki.
http://www.gr-parcewo.pl/images/stories/ferma.pdf
Mają być bezkonkurencyjne. Strefa czerwona i żółta do czegoś zobowiązuje.jak nie wiadomo ile wazyły na gospodarstwie to nic nie wiadomo bo miesność przy tak niskiej wadze to standart
1963
żeby to był ktoś inny to bym napisał że świni z bliska nie widział.
weź sobie kilka świń z zestawienia powyżej 100 kilo wbc i policz średnią mięsność, zrób zestawienie grup wagowych w przedziałach co 5 kilo i wylicz ich średnią mięsność. Różnice są niewielkie. Smoki to nie były, to fakt. Mięsność to jest genetyka i karmienie. Każdy może ją mieć jeśli ma genetykę i karmienie. Jest tylko pytanie czy warto, czy ktoś za to zapłaci. Jeśli płacą od 56 procent na haku to robienie 59 procent jest bez sensu. To kosztuje, samo z nieba nie spada.
Mariusz troche sie nie zrozumieliśmy ,podaj wagę zywą u siebie ,chce znać % ubojowości
Przed ostatnia sprzedaż, średnia waga WBC ponad 113 kg i miesnosc 57,6%.. Troche przesadziłem... Ale sumka ladna wyszla
Przed ostatnia sprzedaż, średnia waga WBC ponad 113 kg i miesnosc 57,6%.. Troche przesadziłem... Ale sumka ladna wyszla
113 kg ważyły na WBC już po uboju?
dzisiejszy tel. za tucznikiem 6,3 WBC, podobno od wczoraj o 20 gr spadlo, na szczescie narazie nic nie ma do sprzedazy...
Czy na szczęście to się okaże jak Twoje dorosną, bo wtedy cena może być jeszcze niższa
oczywiscie, ze moze, ten biznes to loteria, ale trzeba byc dobrej mysli
Przed ostatnia sprzedaż, średnia waga WBC ponad 113 kg i miesnosc 57,6%.. Troche przesadziłem... Ale sumka ladna wyszla
113 kg ważyły na WBC już po uboju?
Tak
Przed ostatnia sprzedaż, średnia waga WBC ponad 113 kg i miesnosc 57,6%.. Troche przesadziłem... Ale sumka ladna wyszla
Mięsność jak na loszkach przy dawkowanym żywieniu. Super wynik przy żywieniu do woli jak sądzę. Ja się cieszyłem, że na WBP-ie miałem 58,7 ale tylko 91 kg po wybiciu.
Przed ostatnia sprzedaż, średnia waga WBC ponad 113 kg i miesnosc 57,6%.. Troche przesadziłem... Ale sumka ladna wyszla
113 kg ważyły na WBC już po uboju?
Tak
To straszne potracenia musiałeś mieć za przerosty jeśli poszły tam, gdzie zawsze?
Ok 20 groszy od umówionej ceny.
niektore ZM jak jest pow 106 WBC to dziela sie prawie na pol .Raz w ten sposob mnie tez skroili .Raz tu raz tam i jest na wyplate dla naganiaczy ktorych zwa PH .
Przed ostatnia sprzedaż, średnia waga WBC ponad 113 kg i miesnosc 57,6%.. Troche przesadziłem... Ale sumka ladna wyszla
Mięsność jak na loszkach przy dawkowanym żywieniu. Super wynik przy żywieniu do woli jak sądzę. Ja się cieszyłem, że na WBP-ie miałem 58,7 ale tylko 91 kg po wybiciu.
Tak, żywienie do woli oczywiście..
Troche przeholowały z pasza, ale waga to rekompensuje..
A jak im nie damy tym większym na wbc to co zrobią? Narysuja wieprze zaczarowanym ołówkiem? Oczywiście jak jeden się wyrwie i postawi warunki to nic z tego nie wyniknie ale w porozumieniu, działajac zbiorowo można taki a nie inny sposób wymusić. Jak juz kiedys pisałem w Hiszpanii ponad 90% żywca jest rozliczane na wagę żywą.
Odnośnie cen to patrząc na dane historyczne przy tych obrotach jaki sa na obecną chwile powinno byc juz 7 z przodu na wbc lub 6 jesli ktos preferuje na zywą. Przed świetami zm biły 350 tyś tyg, od kilku tyg jada poniżej 220tyś to jest patrząc na dane historyczne naprawde nisko, jesli tucznik nie drożeje to najwidoczniej przetwórcy jada na mrożonkach albo ciągna skadś tanie okrawki.
Zreszta niska podaz tucznika tłumaczyła by podwyzki warchlaka, jak mamy dużo pustych tuczarni to i popyt na wsad jest duży.
Baraki
Hiszpania to jest przypadek do naśladowania lub nie. Mają największe stada zapewne w Europie ale pytanie dlaczego? i dlaczego na żywą a nie na bitą? Mnie też to zastanowiło podczas nieodległej wizyty na ich fermach. Otóż - jest to moje zdanie. Trzodowa Hiszpania nie tak dawno zbankrutowała praktycznie w całości bo nabrali kredyty na prawo i lewo, fermy pod klucz, wielki rozwój, a kilka lat temu padło hasło trzoda ma być tania i była tania i hodowcy poszli z torbami. Wtedy mieszalnie lub zakłady też by poszły z torbami i zrobili tucze nakładcze. i Powiedzieli bankrutom: albo zginiesz, albo my w twoje budynki wstawimy naszego warchlaka, damy nasze pasze, wetów, a potem to co daliśmy odbierzemy i zapłacimy ci 10 Eurasów od sztuki. Wchodzisz? Weszli. Dlatego mali padli bo przy niskich cenach paść musieli a powstawały i powstają jedynie duże fermy. Teraz to jedynie na kilka tysięcy macior się tam buduje. I jeśli wszystko co dają jest ich własnością to odbierają to co dali i jedynym wyznacznikiem jest żywiec bo zbierają co zasiali. Dobrze zasieją, dobrze zbiorą. Chłop dale jedynie od siebie sztuki. Może są jeszcze jakieś premie. Tam na autostradach jedynie świnie, świnie i świnie. Czasem przemknie jakiś inny tir.
Pojęcia nie mam, gdzie i jak Wy te świnie sprzedajecie, że nie znacie limitów wagowych określonych przez kupującego...to raz
Dwa...jeśli jednak znacie, to wypadałoby się do tego dostosować, świnki co jakiś czas przeważyć(nie tylko w trakcie sprzedaży), te z tendencją do szybkiego wzrostu wyłapać i jeśli zajdzie taka konieczność, przegłodzić. Tak się da...można również tego nie robić i bredzić później, jak to mnie "ojebali".
Co do samych potrąceń...pewien zakład w zachodniopomorskim, stosuje potrącenia w wysokości 5% ceny bazowej, za półtusze o wadze ponadnormatywnej.
Przy okazji:
Stanisław...Ponawiam pytanie
Skąd wziąłeś 3% potrącenie od wagi żywej, przy sprzedaży naWBC?
Ciekawe jest to że jak odbierają od nakladczego to jest super jak ważą 130-140 żywe a jak kupują na wolnym rynku to potrącenia stosują.
Bezbarwny gdzie jest logika w Twojej wypowiedzi i gdzie logika w potraceniach pow 106 WBC . Polska norma przewiduje poltusze w wadze 125 WBC ,ale" Panstwo polskie istnieje teoretycznie" i ZM nieprzestrzegajac PN udowadniaja ze tak jest . Nie ma znaczenia skad wziolem 3% potracenia ,Wazny jest procentowy udzial tuszy do wagi calkowitej . Po prostu sprzedajac na zywo jest trzy procent potracenia ..Ktos zna przepisy wykonawcze do "sprzedazy bezposredniej "?
Stanisław podaj maila to Ci prześlę. Jest 9 aktów wykonawczych. Chyba, że Muchozoli na www wsadzi.
DOGADAŁEM SIĘ Z KOSOWEM NA WBC DAŁEM TOWAR GŁODNY POPROSIŁEM KIEROWCĘ O WAGĘ ŻYWCA JAK ZWAŻĄ NA ZAKŁADZIE PRZYCHODZI FAKTURA OKAZUJE SIĘ ŻE BRAKUJE 1,5 PROCENT Z WAGI ŻYWEJ ROLNIK NIECH SIĘ CIESZY ŻE MA DOBRE WYBICIE
Potrącenie 3 % wzięło się z tego że nasz patriota zważył sobie na kantarku 20 tuczników i próbuje obliczyć ile i gdzie go okradli
Masz tu źródełko nie mam czasu na zabawy z tekstem:
Ustawa: Dz.U.2016.1961 z dnia 2016.12.05
akty wykonawcze
Dz.U.2016.874
Dz.U.2014.1029
Dz.U.2013.434
Dz.U.2011.103.597
Dz.U.2010.93.600
Dz.U.2006.147.1067
Dz.U.2004.86.808
Dz.U.2010.173.1178
Dz.U.2010.187.1258
kichaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
https://isn-schweineboerse.de/Auktion/Auktionshaus.aspx
pytanie brzmi : czy ludzie już się wyprzedali świń i teraz będzie stablilizacja lub wzrost, czy raczej ilość świń na rynku nikogo nie obchodzi i cene ustalą jak chcą w zależności od widzimisie?