FORUM

CENY TRZODY
 
Notifications
Clear all

CENY TRZODY

56.4 K Posty
821 Users
0 Reactions
16.8 M Widok
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Baraki !! a niby po co tych 500 ludzi miałoby się zebrać pod sądem ??????????????? i skąd 500 debili poszukać :lol: :lol: :lol: ubój gospodarczy jest legalny , trzeba spełnić kilka warunków to fakt , ale niestety za głupotę trzeba płacić :lol: :lol: :lol:

Może jako prezes lepiej wytłumaczyć jak to zrobić , niż organizować pucz :lol: :lol: :lol: :lol:

Z tego co mi wiadomo to trzeba zgłosić do inspekcji weterynaryjnej 24 godz przed ubojem , zamęczyć gada po wcześniejszym zdobyciu uprawnień , mięso zbadać i zjeść :lol: :lol: :lol: :lol: i to wszystko służy temu co zeżre :lol: :lol: a nie urzędnikowi :D :D :D i po co protestować ???????????? no chyba że się coś ostatnio zmieniło o czym nie wiem :twisted:

 
Opublikowany : 18/03/2017 10:34 am
(@stanislaw)
Posty: 2311
Noble Member
 

stan sprawa nie polega na spelnieniu pewnych warunkow tylko na wspolmiernosci czynu do kary i hipokryzji ustawodawcy , uboj rytualny vs uboj gospodarczy . https://www.youtube.com/watch?v=ca3_JWyRY5k

 
Opublikowany : 18/03/2017 11:06 am
mytotoksyna1
(@mytotoksyna1)
Posty: 3081
Famed Member
 

Co wam powiem ,to wam powiem .
Te trzy lata więzienia za ubój świni to bardzo dobry zamysł i pomysł.
Pi razy oko około 30 % rolników skorzysta z tego udogodnienia (czytaj wybawienia) , chociaż będą mieli wikt i opierunek darmowy ! 8)

 
Opublikowany : 18/03/2017 12:31 pm
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Sprostowanie na wniosek użytkownika forum
Właściciel zwierzęcia nie musi mieć ponoć żadnych uprawnień :D

 
Opublikowany : 18/03/2017 1:27 pm
Peron
(@peron)
Posty: 2717
Famed Member
 

znajomy od kilku lat zgłasza i ubija. Nie ma uprawnień żadnych. Mówił mi, że jeszcze nikt się nie przyczepił do niego o to. Jest ze świętokrzyskiego.

 
Opublikowany : 18/03/2017 2:05 pm
(@andrzej19570)
Posty: 1008
Noble Member
 

Wiecie jakie jest zalecenie nie Polskich mediów a nadal wierzycie w to co usłyszycie wiadomo gdzie.W dzisiejszych czasach wiadomości trzeba sprawdzać w kilku źródłach!!!

Ministerstwo Sprawiedliwości uspokaja wszystkich, którzy uwierzyli publikacjom wprowadzającym czytelników w błąd. Nie ma żadnego pomysłu, który wprowadzałby karę 3 lat pozbawienia wolności za „ubicie świni bez zezwolenia”. Jak dodają, obecnie grozi za niezgłoszenie faktu uboju grozi wyłącznie kara pieniężna i nic się tutaj nie zmienia. Co więcej, ustawa o ochronie zwierząt nie ma zastosowania w przypadku uboju świni, nawet w przypadku braku zgłoszenia uboju.

Nie jest prawdą, że Ministerstwo Sprawiedliwości chce wprowadzić karę 3 lat pozbawienia wolności za „ubicie świni bez zezwolenia”. Niespełnienie wymogu zgłoszenia uboju zwierząt w odpowiednim terminie podlega administracyjnej karze pieniężnej. Przepisy karne z ustawy o ochronie zwierząt nie mają obecnie zastosowania w takich sytuacjach i Ministerstwo Sprawiedliwości nie planuje zmiany przepisów w tym zakresie. – uspokaja ministerstwo.

http://wmeritum.pl/ministerstwo-sprawie ... olenia/174

 
Opublikowany : 18/03/2017 2:36 pm
(@piter112)
Posty: 14
Active Member
 

Czy to prawda ze pini zaniża mięsność i wybicie o 2-3% orientuje się może ktoś?

 
Opublikowany : 18/03/2017 6:51 pm
 mar
(@mar)
Posty: 442
Reputable Member
 

może nie aż tyle ale zaniża

 
Opublikowany : 18/03/2017 7:07 pm
(@buzka411)
Posty: 96
Trusted Member
 

jake macie wybicie po dobie głodowki w innych zakładach?

 
Opublikowany : 18/03/2017 7:50 pm
(@piter112)
Posty: 14
Active Member
 

Handlowałem z jednym zakładem trochę czasu i miałem zawsze mięsność od 58 do 59 a wybicie 79-80 ostatnio sprzedałem do pini i mięsność spadła na 55,6 a wybicie 78

 
Opublikowany : 18/03/2017 7:59 pm
(@buzka411)
Posty: 96
Trusted Member
 

ja miełem u piniego 2 tyg temu miesnosc srednia 58,5 a wybicie 78,3 po dobie głodowki a teraz w srode tez do niego odstawiłem to miesnosc 57,6 a wybicie 79,3 tez po dobie głodowki

 
Opublikowany : 18/03/2017 8:04 pm
(@mietko75)
Posty: 3303
Famed Member
 

Może musicie się lepiej postarać :?: :?:
https://www.youtube.com/watch?v=LRP8d7hhpoQ

 
Opublikowany : 18/03/2017 8:05 pm
(@stanislaw)
Posty: 2311
Noble Member
 

niema nad tym zadnej kontroli i kazdy robi jak uwaza .W tej dziedzinie nasze panstwo" istnieje teoretycznie " i ministerstwu nawet spojrzec sie na to niechce .Najgorzej jest u posrednikow .

 
Opublikowany : 18/03/2017 8:08 pm
(@saszeta)
Posty: 14
Active Member
 

A jak jest w Pini na kontrakcie? Teoretyczie powinno byc lepiej. A w praktyce jak to wychodzi? Bo znajomy na wyboj placze. U mnie zawsze wyboj 78.5-79.5. Bez glodowki ale dosyc dlugo jada. Miesnosc 57,3-57,6. Wydruk zawsze mam z Pini a nie od posrednika

 
Opublikowany : 18/03/2017 8:18 pm
(@buzka411)
Posty: 96
Trusted Member
 

no ja tak z ta wybojowoscia to mam troche do zyczenia bo troche przy tym ingeroja na bank tak jak z miesnoscia tez tak macie ze te co maja powyzej 60 pr miesnosci to sa ostatnie pod rzad na wydruku?

 
Opublikowany : 18/03/2017 8:25 pm
(@danielski813)
Posty: 863
Prominent Member
 

jake macie wybicie po dobie głodowki w innych zakładach?

a po co głodzić kilo swini droższe niz 3 kg finiszeru a na wyboju i tak zrobią co zechcą.

 
Opublikowany : 18/03/2017 8:27 pm
(@danielski813)
Posty: 863
Prominent Member
 

niema nad tym zadnej kontroli i kazdy robi jak uwaza .W tej dziedzinie nasze panstwo" istnieje teoretycznie " i ministerstwu nawet spojrzec sie na to niechce .Najgorzej jest u posrednikow .

Ale z ciebie Stanisław państwowiec jak każdy by sie na państwo oglądał to by głodem przymierał. Ja od 11 lat nie sprzedałem nic na wbc i śmiem twierdzić ze nie straciłem. A do tego mam pewność że nikt mi nie przyciął na parametrach cena za żywą i własna waga i nie trzeba się niczego domyślać. Skoro moloch płacą i tak mniej niż niemcy a do tego walą na wadze mięsności i wybiciu ti po co z nimi gadacie . Ciekawe jest tez to jak agri+ tnie swoich niewolników na wadze . Tyle że zaden sie nie chce pochwalić 8) 8)

 
Opublikowany : 18/03/2017 8:32 pm
(@buzka411)
Posty: 96
Trusted Member
 

a kedy on ci urosnie te kilo jak z 2-3 godz je bendziesz przebierał i wyganiał ze skojcow potem iles godz jada do zakłady i stoja w kolejce takze wyjdzie na to ze tego kila on ci nie przyrosnie a finiszer zjedzony nie przetrawiony

 
Opublikowany : 18/03/2017 8:36 pm
(@stanislaw)
Posty: 2311
Noble Member
 

ciekawe kiedy to zdementuja ,Glupota goni glupote w ministerstwie rolnictwa . http://agrobiznes.money.pl/artykul/ewid ... 82172.html

 
Opublikowany : 18/03/2017 8:57 pm
(@buzka411)
Posty: 96
Trusted Member
 

stanisław a ty orietujesz sie może jake u was sa ceny gotowych pasz dla nytkow?

 
Opublikowany : 18/03/2017 8:59 pm
(@bezbarwny)
Posty: 239
Estimable Member
 

ciekawe kiedy to zdementuja ,Glupota goni glupote w ministerstwie rolnictwa . http://agrobiznes.money.pl/artykul/ewid ... 82172.html

Mój znajomy z PIW mówi, że "nowych zadań" co rusz im przybywa, stanowisk pracy również, tylko pensje do przodu na równi z przepisami nowymi nie prą :lol:
Ktoś te idiotyzmy kontrolować będzie musiał, a w skali kraju, to już kilka nowych miejsc pracy będzie. Bezrobocie dzięki temu coraz mniejsze i co nie mniej istotne, wśród dobrze wykształconych spadać będzie.
Co do samych głupotą trącących przepisów...nie wiem jak jest u Was (biorąc pod uwagę fakt z antybiotykami w paszy), ale u mnie, wymagany był codzienny monitoring wilgotności i temperatury w pomieszczeniach na pasze i mpu, jak również, pomimo iż faktury były, ewidencja zakupu pasz i mpu, rejestr monitoringu stacji deratyzacyjnych, rejestr mycia i/lub dezynfekcji, a tuż przed zakończeniem przeze mnie hodowlanej kariery, doszedł jeszcze rejestr zagospodarowania obornika :lol: Pani która z PIW na kontrole do mnie przyjeżdżała, "po znajomości" doradziła mi, cobym nigdy przypadkiem gryzonia martwego w stacji, czy na terenie gospodarstwa nie znalazł, ponieważ na te okoliczność, protokół z czynności pogrzebowych sporządzić podobno trzeba :lol:

Co do samych rejestrów...raz w miesiącu pół godziny poświęcić trzeba i wszystkie "na bieżąco" są prowadzone...a i bezrobocie dzięki chłopu spada :roll: :wink:

 
Opublikowany : 18/03/2017 9:47 pm
(@stanislaw)
Posty: 2311
Noble Member
 

co panowie jest z tym" Was", jeszcze jakies sugerowanie antybiotykow w paszy . Kiedys moze tak bywalo .Czy zyjemy w innych krajach ,bo tak mi sie wydaje .

 
Opublikowany : 18/03/2017 10:50 pm
(@chrumii)
Posty: 24
Eminent Member
 

Czy to prawda ze pini zaniża mięsność i wybicie o 2-3% orientuje się może ktoś?

Wyjdą 79% ,Pini zetnie ci na 78% a pośrednik przedrukuje na 76% i wszyscy są zabowoleni łącznie z tobą bo sprzedałeś do Pini o 10 gr. drożej niż u konkuręcji. Najgorsze jest ATH , zachłannoś Pani Edyty niezna granic.

 
Opublikowany : 19/03/2017 8:36 am
(@buzka411)
Posty: 96
Trusted Member
 

czrumi a kto to jest te ATH?

 
Opublikowany : 19/03/2017 8:41 am
(@chrumii)
Posty: 24
Eminent Member
 

A jak jest w Pini na kontrakcie? Teoretyczie powinno byc lepiej. A w praktyce jak to wychodzi? Bo znajomy na wyboj placze. U mnie zawsze wyboj 78.5-79.5. Bez glodowki ale dosyc dlugo jada. Miesnosc 57,3-57,6. Wydruk zawsze mam z Pini a nie od posrednika

Wydruk od Piniego,to najpierw miał u siebie pośrednik.Niesłyszałem by Pini komuś dał bespośrednio jego wybicie.Pośrednik ma wolną ręke na którą pozwala Pini i rolnik mu sprzedając.

 
Opublikowany : 19/03/2017 8:54 am
(@chrumii)
Posty: 24
Eminent Member
 

niema nad tym zadnej kontroli i kazdy robi jak uwaza .W tej dziedzinie nasze panstwo" istnieje teoretycznie " i ministerstwu nawet spojrzec sie na to niechce .Najgorzej jest u posrednikow .

Puki ten co bada mięsnoś , będzie pracownikiem ubojni zawsze tak będzie.W Danii pracownik badający jes opłacany przez związek hodowców,i tam wydruk jest święty nikt go niekwskionuje.

 
Opublikowany : 19/03/2017 9:07 am
(@jarekmalina)
Posty: 11
Active Member
 

czrumi a kto to jest te ATH?

Agrotranshandel

Wyjdą 79% ,Pini zetnie ci na 78% a pośrednik przedrukuje na 76% i wszyscy są zabowoleni łącznie z tobą bo sprzedałeś do Pini o 10 gr. drożej niż u konkuręcji. Najgorsze jest ATH , zachłannoś Pani Edyty niezna granic.

Co prawda, to prawda...

 
Opublikowany : 19/03/2017 10:11 am
 PL01
(@pl01)
Posty: 50
Trusted Member
 

Puki ten co bada mięsnoś , będzie pracownikiem ubojni zawsze tak będzie.W Danii pracownik badający jes opłacany przez związek hodowców,i tam wydruk jest święty nikt go niekwskionuje.

Przeznaczyć pieniądze z funduszu promocji mięsa na niezależne osoby badające mięso i po problemie. Pewnie przepisy trzeba byłoby dostosować, ale to nie jest problem.

Odnośnie uboju. Na moim terenie za 55-60 zł ubój wykonują wyspecjalizowane firmy. Zawozi się świnkę, na drugi dzień odbiera schłodzone półtusze.

 
Opublikowany : 19/03/2017 10:35 am
(@kondzio)
Posty: 62
Trusted Member
 

Najbardziej wiarygodna ocena rozliczenia to kwota na fakturze podzielona przez wagę żywca z mojej wagi. Mam częściowy kontrakt do Piniego i nie mogę patrzyć jak mnie pośrednik kroi ale jak oddam do Agryfu lub Sokołowa to bywa tak samo lub gorzej. U Piniego za 56-57 i wybicia 79 nie dostaniesz wywoławczej niemieckiej -6, skroi cię o ok 15 - 20 gr. Miałem raz 59 i 81 i wtedy dostałem wywoławczą + 2 gr, myślę że wzięli czyjeś rozliczenie.Nikt nie jest głupi ani po jednej ani podrugiej stronie , ubojnie wiedzą ile kto płaci i nie wychylają się ani w dół ani w górę , bo albo zbańczą albo nie będą miały towaru i też zbańczą. Przed każdym leży indywidualny wybór za ile kupić i za ile sprzedać , każdy dokonuje optymalnego dla siebie wyboru , a potem ocenia i wyciąga wnioski czy mógł zrobić to lepiej. Sory trochę pofilozofowałem ale każdy powinien znać swoje miejsce . ŚWINIE BĘDĄ DROGIE.

 
Opublikowany : 19/03/2017 11:43 am
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

kondzio mogłeś dodać ze świnie będą drogie szkoda tylko ze w hodowli a nie w skupie

 
Opublikowany : 19/03/2017 11:50 am
Strona 1860 / 1880
Share: