bn_CA_kredyt-Agro-042025-1200x250
1200x250_baner_duchman
1200x250_baner_topigs
1200x250_baner_miya_gold
biopoint1200
004 AG-PROJEKT 2025-04a

CENY TRZODY
 
Notifications
Clear all

CENY TRZODY

56.4 K Posty
821 Users
0 Reactions
17 M Widok
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

zawsze to dwa zaklady a nie jeden monopolista

 
Opublikowany : 2009-07-01 21:35
jagienka
(@jagienka)
Posty: 451
Reputable Member
 

ja obawiałabym się niskich cen...sądząc po tym, co Pini robi na Węgrzech...

 
Opublikowany : 2009-07-02 12:35
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Niczego dobrego w związku z tego typu zakładami bym nie oczekiwał.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 2009-07-02 15:28
monikaa
(@monikaa)
Posty: 1876
Noble Member
 

wg mnie bedzie ciezko dopasowac sie do niego z jakoscia a przede wszystkim waga.....

tel: 502 021 584
WARCHLAKI Z IMPORTU

 
Opublikowany : 2009-07-02 15:53
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

wg mnie bedzie ciezko dopasowac sie do niego z jakoscia a przede wszystkim waga.....

tzn.

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 2009-07-02 17:30
(@stary11)
Posty: 16
Active Member
 

drodzy państwo napiszcie na forum jakie są ceny tuczników w tym tygodniu pozdrawiam :P

 
Opublikowany : 2009-07-02 18:03
monikaa
(@monikaa)
Posty: 1876
Noble Member
 

waga od do, twarde przedzialy, nawet 1 kg w ta lub w tamta strone= potracenie z ceny, to sama z miesnoscia, i nie ma ze boli

tel: 502 021 584
WARCHLAKI Z IMPORTU

 
Opublikowany : 2009-07-02 18:54
marek mokwa
(@marek-mokwa)
Posty: 622
Honorable Member
 

5,4 netto

 
Opublikowany : 2009-07-02 20:03
(@andre)
Posty: 1116
Noble Member
 

waga od do, twarde przedzialy, nawet 1 kg w ta lub w tamta strone= potracenie z ceny, to sama z miesnoscia, i nie ma ze boli

skoro takie maja warunki to powiedz kto im sprzedaje ? kto bedzie wstanie im udowodnic ze jest tak a nie inaczej , to raczej przypomina gre w rosyjska ruletke :lol:

 
Opublikowany : 2009-07-02 20:55
(@daniel0)
Posty: 421
Reputable Member
 

no jasne że limity wagowe i pułap mięsności będa.przecież Animex i inne zakłady już tak rozliczaja od dawien dawna.żeby tylko kg jak mówi Monika...wystarczy 1g przekroczonego limitu i kilka gr na każdym kg leci do dołu.nie wygodne takie zasady ale co zrobic

 
Opublikowany : 2009-07-02 21:35
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

jak co zrobic zmienic odbiorce od i cala logika

 
Opublikowany : 2009-07-02 22:34
(@kasia-i-pawel)
Posty: 278
Reputable Member
 

jak co zrobic zmienic odbiorce od i cala logika

Zgadzam się z tobą Arek.
Chciałam zauważyć również, że oznaczanie tucznika jako klasa druga ze względu na to, że jego waga przekroczyła określone limity wagowe, jest dla mnie niezrozumiałe, gdyż nie spotkałam się z mięsem ani wyrobem mięsnym w sklepie oznaczonym klasą drugą. W takim razie pytam co dzieje się z tucznikiem, który otrzymał wagową klasę drugą? Z tego co wiem, taki tucznik w ZM traktowany jest na równi z klasą pierwszą (chyba że się mylę, może ktoś naświetli mi sprawę przyznawania klas w wadze żywej).

Kto pyta nie błądzi!!!!!!!

 
Opublikowany : 2009-07-02 23:05
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

w klasie drugiej swinia jest bardziej otluszczona sami to widzicie jak zabijecie dla siebie tucznika takiego 130 kg to na grzbiecie i nie tylko okrasa na cegle no troche przesadzam ale chyba zrozumiecie a za tluszcz nikt nie chce drogo placic

 
Opublikowany : 2009-07-02 23:23
(@prosiaq)
Posty: 244
Estimable Member
 

Słyszeliście o tym jakimś Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego?
Czemu znów jakieś potrącenie z faktury, niby tylko 0,1% od kwoty netto ale zawsze. Po co to komu?

 
Opublikowany : 2009-07-02 23:59
(@robek)
Posty: 365
Reputable Member
 

Słyszeliście o tym jakimś Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego?
Czemu znów jakieś potrącenie z faktury, niby tylko 0,1% od kwoty netto ale zawsze. Po co to komu?

Oczywiście, stara sprawa i mocno nagłośniona w ostatnim czasie !
Idea słuszna i nie problem że robią potrącenia ale żeby te pieniądze dobrze wydali !!!

Robert

 
Opublikowany : 2009-07-03 08:39
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

w klasie drugiej swinia jest bardziej otluszczona sami to widzicie jak zabijecie dla siebie tucznika takiego 130 kg to na grzbiecie i nie tylko okrasa na cegle no troche przesadzam ale chyba zrozumiecie a za tluszcz nikt nie chce drogo placic

Głównie liczy sie % udział mięsa a nie grubośc słoniny. Wiekszy tucznik to słonina grubsza ale i schab też.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 2009-07-03 09:55
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

no jasne że limity wagowe i pułap mięsności będa.przecież Animex i inne zakłady już tak rozliczaja od dawien dawna.żeby tylko kg jak mówi Monika...wystarczy 1g przekroczonego limitu i kilka gr na każdym kg leci do dołu.nie wygodne takie zasady ale co zrobic

Wymagania jak wymagania, wszystko jest do zrobienia tylko że za wymaganiami powinna iść w parze wyższa cena, bo jeśli mam dokładac staran żeby zmiescic sie w limitach wagowych a potem dostaje cene taka sama ( np Ełk) jak w zakładach gdzie takie drastyczne wymagania nie maja miejsca to dziękuje bardzo!

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 2009-07-03 10:03
 MM
(@_mm_)
Posty: 17
Active Member
 

Moim zdaniem większy wpływ na mięsność ma grubość słoniny.Kiedyś sprzedawałem do ZM Matczak oni na rozliczeniu podawali gr. słoniny, oko polędwicy , % mięsności. Wynikało z tego że 1mm słoniny równoważy ok.2,5 mm oka polędwicy czyli aby miesność wzrosła o określoną jednostkę słonina musi być mniejsza o 1mm lub oko polędwicy większe o ok.2,5mm. Pozdrawiam Marek

Marek

 
Opublikowany : 2009-07-03 13:02
(@magier)
Posty: 441
Reputable Member
 

A wracajac do cen... Cos sie dzieje niedobrego (poszlo zamowienie na zachod) i od poniedzialku cena ma poleciec o ok 20-30gr w dol. Pozdrawiam

 
Opublikowany : 2009-07-03 17:48
(@kasia-i-pawel)
Posty: 278
Reputable Member
 

Moim zdaniem większy wpływ na mięsność ma grubość słoniny.Kiedyś sprzedawałem do ZM Matczak oni na rozliczeniu podawali gr. słoniny, oko polędwicy , % mięsności. Wynikało z tego że 1mm słoniny równoważy ok.2,5 mm oka polędwicy czyli aby miesność wzrosła o określoną jednostkę słonina musi być mniejsza o 1mm lub oko polędwicy większe o ok.2,5mm. Pozdrawiam Marek

I tak wszystko razem zmielą i dadzą do kiełbasy a ludzie na grilu usmażą i powiedzą - "pyszne było".
Mój znajomy ma małą przydomową ubojnie i masarnie, kiedyś przyszedł do niego mądry pan z teczką i zaproponował mu przepis na kiełbaskę. Koszt wytworzenia kilograma kiełbasy wynosiłby ok. 2 zł!!!. Kolega nie przyjął przepisu, ale ilu przyjęło - tego niestety nie wiemy. :!:

Kto pyta nie błądzi!!!!!!!

 
Opublikowany : 2009-07-03 18:18
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Moim zdaniem większy wpływ na mięsność ma grubość słoniny.Kiedyś sprzedawałem do ZM Matczak oni na rozliczeniu podawali gr. słoniny, oko polędwicy , % mięsności. Wynikało z tego że 1mm słoniny równoważy ok.2,5 mm oka polędwicy czyli aby miesność wzrosła o określoną jednostkę słonina musi być mniejsza o 1mm lub oko polędwicy większe o ok.2,5mm. Pozdrawiam Marek

Zgoda, tak jak powiedziałes grubośc słoniny ma wpływ na mięsnosc tak samo jak wielkość oka polędwicy, są to argumenty funkcji która wylicza %miesności, więc skoro w rozliczeniu bierze sie pod uwage %miesa to doliczanie dodatkowo potraceń za grubośc słoniny jak to robia niektóre zakłady jest nieporozumieniem!

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 2009-07-03 21:48
(@andre)
Posty: 1116
Noble Member
 

co jest nikt nie komentuje aktualnych cennikow zakladow miesnych? np. duda czy salus

 
Opublikowany : 2009-07-03 22:50
(@kasia-i-pawel)
Posty: 278
Reputable Member
 

Dzisiaj jest piątek. U nas skupują tylko w poniedziałki i środy.

Kto pyta nie błądzi!!!!!!!

 
Opublikowany : 2009-07-03 22:52
 arti
(@arti)
Posty: 121
Estimable Member
 

5,3 + vat za żywą

 
Opublikowany : 2009-07-04 00:06
(@daniel0)
Posty: 421
Reputable Member
 

jak co zrobic zmienic odbiorce od i cala logika

no jasne to normalka bo przecież nie będę narażał się na straty z powodu jakichś śmiesznych zasad wytyczonych wyłącznie po to żeby uszczknąc dodatkowe grosze z ceny.

 
Opublikowany : 2009-07-04 20:10
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

cos slychac ze od poniedzialku lekkie obnizki

 
Opublikowany : 2009-07-04 22:04
marek mokwa
(@marek-mokwa)
Posty: 622
Honorable Member
 

zeszły tydzień 5,40

 
Opublikowany : 2009-07-06 20:13
(@kasia-i-pawel)
Posty: 278
Reputable Member
 

u nas dzisiaj 5 + Vat - spadek :!:

Kto pyta nie błądzi!!!!!!!

 
Opublikowany : 2009-07-06 20:16
Peron
(@peron)
Posty: 2717
Famed Member
 

5.25 plus Vat.

 
Opublikowany : 2009-07-07 10:40
(@magier)
Posty: 441
Reputable Member
 

A pisalem juz w piatk o szykujacych sie obnizkach ale forumowicze byli
zajeci wymiana pogladow na temat miesnosci swin, gruboscia sloniny...:) Przyjechaly samochody z zachodu i przez 2 tyg maja ponoc obowiazywac te obnizone stawki. Jezeli euro stanieje to niestety ale znowu przyjedzie zywiec z zachodu. Jezeli nie to po chwilowych obnizkach cenniki wroca do poziomu z przed tygodnia. Podobna sytuacja miala miejsce na przelomie sierpnia i wrzesnia jak pamietacie, tylko wtedy spadek byl o 40-50gr. Co by nie bylo to i tak dzisiejsza "niska" cena jest zadowalajaca:) Pozdrawiam!

 
Opublikowany : 2009-07-07 17:56
Strona 242 / 1880
Share:

350x470_baner_dsm-firmenich
350x470_baner_dsm-firmenich

Slide
biopoint1200
1200x250_baner_duchman
1200x250_baner_pig_at
template (2)
1200x250_baner_topigs
1200x250_baner_miya_gold
Trzoda Chlewna - Ogólnopolskie czasopismo dla producentów trzody, zootechników i lekarzy weterynarii
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.