FORUM

CENY TRZODY
 
Notifications
Clear all

CENY TRZODY

56.4 K Posty
821 Users
0 Reactions
16.8 M Widok
(@po-pulista)
Posty: 1015
Noble Member
 

panowie tanim zbożem karmicie świnki i dlatego wam spadła mięsność bo podobno co tanie to tandeta nie szukajcie u kogoś poszukajcie u siebie

Ja też tak myślałem że to moja wina i siedziałem cicho ale jeżeli inni mają ten sam problem to daje to coś do myślenia.

 
Opublikowany : 11/02/2010 12:54 pm
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

Sprzedałem do Dudy wczoraj po 4,5E szt 126.
Dziś w raporcie 4 szt K płatność 0zł
2 szt C płatość 2,90 za kg.

Mięsność 51,42% !!!Najniższa od czasów niepamiętnych dla mnie (u mnie norma to przedział 55-56)

I cena z premią wyszła 3,35+wat.

Płakać?

a dlaczego ci skonfiskowali na k
maoze pady w transporcie.
od czasu jak wprowadzili wat w rolnictwie
zaczeły sie terminy ustawa 14 dni
no ale jakosc w sklepie niema terminu
mojim zdanie taki zapis to powinin byc podany do trybunału stanu.
i oglonie te wszystkie wbc itc.

poz

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 11/02/2010 1:50 pm
(@agrorolnik)
Posty: 14
Active Member
 

co to oznacza klasa k

 
Opublikowany : 11/02/2010 2:40 pm
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

konfiskata to oznacza k czyli inaczej mówiąc dałeś gratisa

 
Opublikowany : 11/02/2010 3:22 pm
(@krims)
Posty: 378
Reputable Member
 

U mnie mięśność latem gwałtownie spadła o 5% jak sprzedawałem jeszcze do Dudy. Po zmianie odbiorcy tucznika znowu powróciła do 57% i tak jest do dziś na zbliżonym poziomie.
Jakość paszy kontrolujcie na bieżąco wysyłając próbki do laboratorium producenta dodatków. Bez żadnej łaski każda pożądna firma zrobi badania. Ode mnie co dwa miesiące próbki jadą na badania do Mieściska i bardzo chwalę sobie takie rozwiązanie.

Tomek

 
Opublikowany : 11/02/2010 4:49 pm
(@navaho13)
Posty: 570
Honorable Member
 

coraz częściej, jak chcę coś powiedzieć, to tylko ch... przychodzą mi do głowy, bo żaden ze mnie hodowca, ale produkuję tucznika i szlak mnie trafia jak uczestniczę w tej farsie. mam pomysł:współpraca na zasadzie firmy . producent prosiąt podpisuje umowę z producentem tucznika na wspólnie wypracowanych zasadach i trwamy... korygujemy ceny w razie anomalii, ale współpracujemy>>>

... mnie oszukasz, przyjaciela oszukasz, mamusię oszukasz, ale życia nie oszukasz...

 
Opublikowany : 11/02/2010 4:54 pm
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

no juz ci to wyszło

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 11/02/2010 5:38 pm
(@beniu33)
Posty: 264
Reputable Member
 

U mnie też poleciała mięsnoœć, ale z ostatnim transportem pojechałem na ubój i o dziwo mięsnoœć skoczyła o 4 oczka do góry-chyba pańskie oko konia tuczy :wink: ,mówić krótko ,kantujš jak mogš :cry:

 
Opublikowany : 11/02/2010 7:43 pm
(@maciek)
Posty: 2315
Noble Member
 

beniu masz w takim ukladzie magiczne oko

 
Opublikowany : 11/02/2010 7:51 pm
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

dziwne ze cie na zakład wpuścili i nie wołali książeczki zdrowia

 
Opublikowany : 11/02/2010 8:00 pm
(@andre)
Posty: 1116
Noble Member
 

niestety to jest minus dla podpisywania umow kontraktacyjnych bo pod grozba kar trzeba sie z nich wywiazac,a zakłady dobrze wiedza co robia i ocena WBC sluzy tylko do regulowania sobie kosztów. naszczescie umowe z panem D. mam do czerwca a i tak nie na cała produkcje wiec mam pole manewru i moge pozwolic sobie na sprzedaz do innego "potrzebujacego" :wink:

 
Opublikowany : 11/02/2010 8:47 pm
(@jarki)
Posty: 305
Reputable Member
 

no właśnie co z tą mięsnością {zima}czy raczej jak się handlujemy to oni nas z drugiej strony w d.pe :!: :?:
@LUKAS1982 miały być jakieś kontrole jak sprzedajemy na WBC co z tym jest grane wie ktoś :?: przecież tusze powinny wisieć i powinna być możliwość ich kontroli zdało by się zadzwonić do Izby Rolniczej :!:
a może REDAKCJA coś wie na ten temat bo ostatnio to wszyscy narzekają na mięsność :!:

ponawiam pytanie co jest grane z tymi kontrolami

 
Opublikowany : 11/02/2010 9:13 pm
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

Dzwoniłem, ogólnie to nic nie wiadomo aby tyle, że w protokole zapisane było - różyca. Tylko, że przy różycy powinna być zawsze gorączka a ja takich objawów nie zauważyłem.

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 11/02/2010 9:20 pm
(@aconar)
Posty: 459
Reputable Member
 

Witam!

Cytat z pisma MRiRW:
Podsekretarz Stanu MRiRW Artur Ławniczak napisał 23 grudnia 2008 r. w piśmie RR-mdj-js-076- 273 /08 do Wiktora Szmulewicza Prezesa Krajowej Rady Izb Rolniczych w odpowiedzi na jego pismo z dnia 20 listopada 2008 r., nr KRIR/AS/3594/08, w sprawie stworzenia systemu niezależnej oceny płodów rolnych następujące informacje (m. in.):

Należy zauważyć, iż ani przepisy wspólnotowe ani krajowe nie precyzują statusu rzeczoznawcy prowadzącego klasyfikację tusz – może on być pracownikiem zakładu ubojowego, ale może być także pracownikiem np. grupy producentów lub prywatnej firmy klasyfikacyjnej, może też prowadzić działalność gospodarczą na własny rachunek. Wymagania, które musi spełnić, ustala szczegółowo art. 35 Ustawy (tekst jednolity: Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.).

W tym zakresie pojawiały się inicjatywy, m.in. Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”, który zaproponował utworzenie przez branżę podmiotu w formie spółki, w skład której weszliby przedstawiciele przemysłu mięsnego i producentów trzody chlewnej, który mógłby zająć się prowadzeniem klasyfikacji.
Koniec cytatu.

Problem uczciwej oceny mięsności tuczników nie jest nowym problemem, wszyscy to wiedzą, ale jak zwykle, kończy się na zwykłym narzekaniu...

Pozdrawiam,
Andrzej Konarkowski

 
Opublikowany : 11/02/2010 9:59 pm
 ccc
(@ccc)
Posty: 4
New Member
 

w/g przepisów ubojnia musi niezwłocznie(najpóźniej rano następnego dnia po sprzedaży)poinformować rolnika o konfiskacie ,ponieważ jako dostawca masz 24 godziny na odwołanie się do powiatowego lekarz weterynarii a ten w praktyce wysyła kogoś do ponownego badania mięsa.
Ubojnie ni musi dłużej niż 24 godziny półtuszy niezdatnej do spożycia

 
Opublikowany : 11/02/2010 10:00 pm
 ccc
(@ccc)
Posty: 4
New Member
 

a ha za ponowne badanie płaci dostawca ale warto jest czasem zaryzykować

 
Opublikowany : 11/02/2010 10:01 pm
(@jarki)
Posty: 305
Reputable Member
 

czyli organu kontrolującego NIE MA :!:
oceniający jest pracownikiem ZM :evil:
a jeśli towar wybrakowany{chory}to weterynarz powiatowy?

 
Opublikowany : 11/02/2010 10:26 pm
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

Dzwoniłem, ogólnie to nic nie wiadomo aby tyle, że w protokole zapisane było - różyca. Tylko, że przy różycy powinna być zawsze gorączka a ja takich objawów nie zauważyłem.

czy robiłe szczepienie
dwa kiedy był ubój od od odbioru
jesli sie zebrało ok 24 godzin to mozliwe ale pól stada a nie 4 sztuki
poz.

poprostu padły na samochodzie i czesc.
teraz bedze to notorycznie nowe wytyczne dyrektora ograbka.
ten człowiek od poczatku działa na szkode tego zakładu.

poz

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 12/02/2010 7:44 am
(@gofer)
Posty: 235
Estimable Member
 

coraz częściej, jak chcę coś powiedzieć, to tylko ch... przychodzą mi do głowy, bo żaden ze mnie hodowca, ale produkuję tucznika i szlak mnie trafia jak uczestniczę w tej farsie. mam pomysł:współpraca na zasadzie firmy . producent prosiąt podpisuje umowę z producentem tucznika na wspólnie wypracowanych zasadach i trwamy... korygujemy ceny w razie anomalii, ale współpracujemy>>>

Ty chyba od niedawna w Polsce :!: Polski rolnik da zarobić handlarzowi, Holendrowi, Niemcowi. Ale złość go rozsadza jak zarobi drugi polski rolnik. Zorganizować się i dotrzymać słowa - utopia. Słyszę czasem co mówią wzajemnie o sobie członkowie jednej grupy producenckiej.
W takich warunkach baty na mięsności, baty na terminie płatności, ściąganie mięsa z zachodu jak u nas dostatek tylko po to, żeby polski rolnik nie wstawał z kolan.
Ale w znacznej części sami jesteśmy sobie winni. Ciężko pracujemy, żeby postrzegali nas jako niezorganizowanych dostawców kapuchy.

 
Opublikowany : 12/02/2010 8:16 am
(@navaho13)
Posty: 570
Honorable Member
 

jestem w kraju od urodzenia, ale już taki ze mnie niepoprawny optymista> pmb 4zł netto 52% i na mięsności raczej nie oszukują

... mnie oszukasz, przyjaciela oszukasz, mamusię oszukasz, ale życia nie oszukasz...

 
Opublikowany : 12/02/2010 9:37 am
 figo
(@figo)
Posty: 38
Eminent Member
 

jestem w kraju od urodzenia, ale już taki ze mnie niepoprawny optymista> pmb 4zł netto 52% i na mięsności raczej nie oszukują

navaho 4 zł płacili ci na żywą? no to ładnie. a jak wygląda w tej firmie płatność, i jak myslisz byli by wstanie odebrac świnki z wlkp? poz.

 
Opublikowany : 12/02/2010 10:06 am
(@navaho13)
Posty: 570
Honorable Member
 

wbc, chłopie

... mnie oszukasz, przyjaciela oszukasz, mamusię oszukasz, ale życia nie oszukasz...

 
Opublikowany : 12/02/2010 12:39 pm
(@beniu33)
Posty: 264
Reputable Member
 

dziwne ze cie na zakład wpuścili i nie wołali książeczki zdrowia

W zakładzie jestem udziałowcem, ale ksišżeczka musi być :!:

 
Opublikowany : 12/02/2010 12:56 pm
jelonek
(@jelonek)
Posty: 362
Reputable Member
 

Oferta handlowa
Warchlaki duńskie
pierwsza klasa ( PRRS Negative )
waga średnia 30 kg +/- 2kg
cena z transportem do 150 km: 262 zł + VAT 3% za sztukę wg kursu EUR 4,05
druga klasa, pierwszy sort ( PRRS Positive)
waga średnia 30 kg +/- 2kg
cena z transportem do 150 km: 256 zł + VAT 3% za sztukę wg kursu EUR 4,05
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Warchlaki holenderskie
waga średnia 23 kg +/- 2 kg, rasa Duroc
cena z transportem do 150km: 216+ VAT 3% za sztukę wg kursu EUR 4,05
Warchlaki niemieckie
waga średnia 25 kg +/- 2 kg
cena z transportem do 150km: ? zł + VAT 3% za sztukę wg kursu EUR 4,07
Data sporządzenia oferty 12-02-2010r.
Cennik obowiązuje od 15-02-2010 do 20-02-2010.
Podstawą do wyliczenia wartości warchlaka jest waga duńska, niemiecka lub
holenderska. Ceny podane wyżej są cenami wyjściowymi, które mogą różnić się od
ceny ostatecznej +/- 5zł w zależności od indywidualnych ustaleń z klientem, wielkości
zamówienia, kosztów transportu.

 
Opublikowany : 12/02/2010 2:11 pm
jelonek
(@jelonek)
Posty: 362
Reputable Member
 

To nie moja oferta znalazłem tylko w necie
Co Wy na to?, jedyny plus że nikt tego nie kupuje prawdopodobnie

 
Opublikowany : 12/02/2010 2:12 pm
(@kaciocha)
Posty: 465
Reputable Member
 

cena z wtorku 3,7 z Vat za żywą 73 szt. średnia waga 118 kg.
mali dostawcy ( kilka sztuk) 3,40 z Vat.

W Pol­sce ciągle rację ma sil­ny, a nie ten, kto ma rację.

 
Opublikowany : 12/02/2010 2:32 pm
 figo
(@figo)
Posty: 38
Eminent Member
 

cena z wtorku 3,7 z Vat za żywą 73 szt. średnia waga 118 kg.
mali dostawcy ( kilka sztuk) 3,40 z Vat.

a gdzie sprzedałes świnki?

 
Opublikowany : 12/02/2010 2:40 pm
 Don
(@don)
Posty: 610
Honorable Member
 

jelonek ja bede kupował, choc nie po tych cenach które podałes na koniec lutego mam zamówione 850 sztuk po 220+3%vat / 30 kg z 1 gospodarstwa.
Nalezy zwrócić uwage, że kupno prosiaka po 220 nie oznacza sprzedaży tucznika po 350, bo po pierwsze mozna nie sprzedawć 100 kilowych tylko 130, choc u mnie ostatnio średnia waga partii była jeszcze cięższa, po drugie wiadomo jaka cena bedzie w czerwcu? patrząc na wykresy z ostatnich lat nie powinna byc nizsza a dużo wyzsza. Głowa do góry pozdrawiam :wink:

 
Opublikowany : 12/02/2010 3:49 pm
(@dawidjanek11)
Posty: 7
Active Member
 

kolega powyzej ma racje

janko

 
Opublikowany : 12/02/2010 4:38 pm
(@brzydal)
Posty: 1804
Noble Member
 

chyba zaczną się podwyżki na rolpetrol 15gr do góry

Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114

 
Opublikowany : 12/02/2010 5:29 pm
Strona 282 / 1880
Share: