FORUM

CENY TRZODY
 
Notifications
Clear all

CENY TRZODY

56.4 K Posty
821 Users
0 Reactions
16.8 M Widok
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

Szklanka 18 na poniedziałek mamy ustaloną cenę 4,3 , w inne cenie możesz sprzedać dopiero w środę zgodnie z propozycją na forum.Stosujmy się da własnych ustaleń.

Cena 4,3 jest za 100szt. A jeśli ja na przyszły tydzien mam 35szt do oddania to myślę wyjść z propozycją 10-20gr niższą. Bo 100 sztuk to nie 35 :?

 
Opublikowany : 05/02/2011 12:37 pm
(@mietko75)
Posty: 3303
Famed Member
 

Kazik po co 10-20 gr oddaj za połowę ,albo według ilości 1/3

 
Opublikowany : 05/02/2011 12:44 pm
(@tragon)
Posty: 174
Estimable Member
 

Cena jest ustalona na 4.30, 100 szt., mięsność 56%.
To szklanka18 nie może sprzedać swoich świń w ilości 50 szt., za 4.10 zł/kg?
To się porobiło.

Tragon

 
Opublikowany : 05/02/2011 12:49 pm
(@wojce)
Posty: 763
Prominent Member
 

Gotowe półtusze na giełdzie 5,6 za e klase ,a propozycja na forum dla hodowców 5,65 już to widze jak zm kupują od poniedziałku do wtorku i dokładaja do interesu ,w środe tak wszyscy będą sprzedawać po ile zakład zaśpiewa lub poszukają sobie coś tańszego za granicą takie są realia rynku niestety,póki mięso nie pójdzie w góre na giełdach to sobie można pomarzyć 4,3 za żywą w całym kraju ,cena jest realna ,ale nie w przyszłym tygodniu

 
Opublikowany : 05/02/2011 1:08 pm
(@stanek)
Posty: 13
Active Member
 

Proszę o informację jakie są wymagane uprawnienia do przewozu żywca samochodem ciężarowym nie chodzi mi o kategorie.Mógłbym być do dyspozycji mniejszych hodowców nie pośrednikiem. Uważam że sprzedaż powinna odbywać się bez pośredników.

 
Opublikowany : 05/02/2011 1:24 pm
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

Kazik po co 10-20 gr oddaj za połowę ,albo według ilości 1/3

Ja mogę rzucać cenami tak jak za 100szt, ale czy realnie ją dostanę za 35 szt?
Byłbym usatysfakcjonowany jak bym uzyskiwał za takie ilości 10-20 gr mniej niż cena ustalona przez hodowców na TCH za 100 szt. Takie jest moje zdanie. Czas pokaże co z tego wyjdzie.

 
Opublikowany : 05/02/2011 1:33 pm
(@prosiaczek)
Posty: 120
Estimable Member
 

Odnośnie cen półtusz:
5,60 to już histora, we wtorek będzie z przodu 6

 
Opublikowany : 05/02/2011 1:39 pm
(@stas76)
Posty: 1198
Noble Member
 

ja też nie jestem w stanie wystawić jednorazowo 100 szt ,ale w większości zakładów minimalna ilość na odbiór tj.ok 30 szt także dla nas mniejszych dostawców proponuję cenę 20 gr. niższą od ceny podanej przez baraki

 
Opublikowany : 05/02/2011 1:39 pm
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

.

 
Opublikowany : 05/02/2011 2:31 pm
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

Np.
30-50 sztuk : 4,10
50-70 sztuk : 4,20
70-100 sztuk : 4,30

Oczywiście to tylko przykładowe ceny dla rozjaśnienia sytuacji.

 
Opublikowany : 05/02/2011 2:36 pm
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

y

 
Opublikowany : 05/02/2011 2:52 pm
(@maximkaa)
Posty: 55
Trusted Member
 

błagam zacznijcie używać programów do poprawy błędów ortograficznych-nie pokazujcie rolników jako niedouczonych głupków!!!!

 
Opublikowany : 05/02/2011 2:53 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Gotowe półtusze na giełdzie 5,6 za e klase ,a propozycja na forum dla hodowców 5,65 już to widze jak zm kupują od poniedziałku do wtorku i dokładaja do interesu ,w środe tak wszyscy będą sprzedawać po ile zakład zaśpiewa lub poszukają sobie coś tańszego za granicą takie są realia rynku niestety,póki mięso nie pójdzie w góre na giełdach to sobie można pomarzyć 4,3 za żywą w całym kraju ,cena jest realna ,ale nie w przyszłym tygodniu

To daj mi namiary na te półtusze po 5,6, kupie każdą ilość! W tym tygodniu trudno było kupic półtusze poniżej 5,9 za klase E a na przyszły tydzien juz dzis wiadomo że ceny będa wyższe. Cena która zaproponowałem jest nieco na wyrost ale jednoczesnie adekwatna do tendencji na rynku, wkońcu chyba nie chodzi nam o to zeby kopiowac cenniki zakładów mięsnych!!! To ma byc cena na podstawie naszej oceny rynku, ma wyprzedzac cenniki zakładów a nie dostosowywac sie do nich na bieżaco.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 05/02/2011 2:54 pm
(@aconar)
Posty: 459
Reputable Member
 

Witam!
Zgadzam się z baraki. W całej Europie ceny skupu tuczników i ceny półtusz E idą gwałtownie w górę. Po prostu brakuje tuczników do uboju, a ZM potrzebują świeżego mięsa dobrej jakości...
I tak może być przez cały luty.

A w marcu zobaczymy, co będzie. Rolnicy z FORUM TCh będą mieli więcej doświadczenia...

Dziękuję za niezwykle rzeczową dyskusję, za bardzo wiele trafnych i rozważnych uwag.
Aby to wszystko sprawnie i dobrze funkcjonowało, musimy ze sobą rozmawiać i wymieniać poglądy.
I nie dajcie się skłócić prowokatorom!!

Pozdrawiam,
Andrzej Konarkowski

 
Opublikowany : 05/02/2011 3:14 pm
(@brzydal)
Posty: 1804
Noble Member
 

cena którą wystawił baraki napewno nie jest za wysoka zobaczcie co dzieje sie w europie i na świecie

Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114

 
Opublikowany : 05/02/2011 3:52 pm
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

myślę ze cena 4,30 wcale nie jest za wysoka i jest również do zaakceptowania przez ZM

 
Opublikowany : 05/02/2011 4:02 pm
(@mietko75)
Posty: 3303
Famed Member
 

Pisałem wcześniej , to mnie wyśmialiście . Afera dioksynowa wymiotła dużą część stad na skupy i co za tym idzie do chłodni . Nikomu nie będzie się opłaciło ruszać tego mięsa . Zrobiły się ogromne braki w pozyskaniu tuczników w całej Europie .
To jest właśnie odpowiednia chwila ,aby wreszcie przestać jeżdzić razem ze świnimi na żeż

 
Opublikowany : 05/02/2011 4:15 pm
(@mietko75)
Posty: 3303
Famed Member
 

Np.
30-50 sztuk : 4,10
50-70 sztuk : 4,20
70-100 sztuk : 4,30

Oczywiście to tylko przykładowe ceny dla rozjaśnienia sytuacji.

Nie jestem przekonany czy to dobry pomysł .Jeden hodowca sprzedawać morze 40 szt co tydzień , zaś drugi 200 raz na kwartał .I tak jest .

 
Opublikowany : 05/02/2011 4:20 pm
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

powiedz ze szukasz dziury w całym wiadomo ze każdy musi sam się dogadywać a cena z forum jest tylko wyznacznikiem

 
Opublikowany : 05/02/2011 4:25 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Rozwiazanie dla miejszych dostawców:
Trzeba się zorganizować i nie wozić na skup albo wzywać pośrednika do 15 sztuk.
Najpiewr niech wszyscy majacy świnki do sprzedaży raz na tydzień o określonej godzinie udadza się np do wiejskiej świetlicy, niechaj najbardziej biegła w piśmie osoba (najlepiej posiadająca przy sobie laptopa z bezprzewodowym dostepem do internetu) spisze ile kto ma tuczników w chlewie, następnie niech weźmie do reki kalkulator i zsumuje sztuki które uprzednio spisał.
Teraz niech osoba z laptopem sprawdzi w internecie na naszym forum ile aktualnie sugierujemy żadac za 100 sztuk, patrzy w kajet i widzi że w sumie to naliczył 200szt tucznika, dodaje więc z 10gr do ceny proponowanej na forum za 100sztuk (nobo wkoncu za większa partie to i cena lepsza nie?)
Następnie osoba która jest najbardziej biegła w mowie, kontaktowa i asertywana wyjmuje komórkę i dzwoni do wybranych zm. np pini
-Halo, dział skupu? Mam do sprzedania 200 tuczników, proponuje 4,4 za E netto bez potrąceń.
Dalej chyba nie musze tłumaczyć, najlepiej znaleźć w okolicy jakis budynek w którym mozna zgromadzic uprzednio zważone świnki, potem sprawnie wgonic na samochód (chyba chętnych do tej roboty nioe powinno zabraknąć).
Ja tak to widze, trzeba myślec nad tym jak sprzedac po wyższej cenie a nie zastanawiac sie nad tym o ile taniej wziąć!!!

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 05/02/2011 4:34 pm
(@stas76)
Posty: 1198
Noble Member
 

to zamiast tak kombinować to proponuję założyć grupę pr. będzie łatwiej zorganizować transport np. 100szt ,za proponować sprzedaże np. na 10, 20, 30-go każdego m-ca i w tedy negocjować cenę

 
Opublikowany : 05/02/2011 4:46 pm
(@anonymous)
Posty: 2411
Famed Member
Topic starter
 

A ja to myślę tak -kto ma sprzedać w poniedziałek i tak sprzeda ,jak ktoś potrzebuje kasy na zboże albo koncentrat to nie będzie czekał i negocjował do upadłego , nie wiem jak jest w innych rejonach Polski ale w mojej okolicy to ten plan by raczej nie wypalił ,u nas to każdy myśli o sobie i wątpię że jak bym poszedł na skup w poniedziałek i powiedziałbym że za 3zł.nie sprzedajcie tylko negocjujmy lepszą cenę ,to ktoś by mnie posłuchał .Raczej większość świniarzy powiedziałaby że ;"ja pie.... negocjować ,sprzedaję po jakiej jest i cześć ".
Pomysł ogólnie podoba mi się ,ale czy w Polsce można się zorganizować i coś wspólnie zrobić ?,jak tu jest tak że gdzie rozmawia dwóch rolników to są trzy zdania .

 
Opublikowany : 05/02/2011 5:40 pm
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

baraki dobrze piszesz tylko jest mały szkopuł w tym wszystkim wydaje mi się ze nie leży problem w ilości tucznika tylko w jakości tych tuczników i jak uzbierają tych tuczników z dwie setki to rozrzut mięsności będzie ogromny i dlatego zakłady za skupowe mniej płacą

 
Opublikowany : 05/02/2011 5:54 pm
Peron
(@peron)
Posty: 2717
Famed Member
 

Jasne czacha, jak ktos potrzebuje kase to sprzeda w poniedziałek, a kto nie- w środę. Płatność i tak po 4 miesiącach, więc dwa dni wcześniej to czasami być,albo nie być.

 
Opublikowany : 05/02/2011 5:58 pm
(@anonymous)
Posty: 2411
Famed Member
Topic starter
 

Zgadzam się z tobą Peron ale taka jest ludzka mentalność że jak mu dobrze radzisz to myśli od razu co "ty" z tego będziesz miał .Ja hoduję świnie i potrafił bym tak ustawić sprzedasz że mogę i dwa tygodnie odwlec sprzedaż ,kiedyś na tym forum ktoś przedstawił pomysł który bardzo mi się podoba ,że takiego cwaniaczka co w danej okolicy zaniża ceny to wziąć na "cel "przez jakiś czas nie sprzedać mu świnek i trafiony zatopiony .Niech nie robią głupich z rolników że nie mogą więcej płacić ,bo mają dobrą przebitkę i w sklepie nie słychać o obniżkach .Wiecie dobrze że jest takie coś jak popyt i podaż ,kiedyś może i będą znowu ceny ok.5 zł na żywą ,tylko czy wszyscy hodowcy doczekają tego dnia ?

 
Opublikowany : 05/02/2011 6:14 pm
(@prosiaczek)
Posty: 120
Estimable Member
 

Popieram rozumowanie "Baraki", ale mam uwagi:
1. Świnek raczej nie można zgonić do pierwszego lepszego miejsca, musi to być punkt zarejestrowany pod nadzorem weterynaryjnym.
2. Jeżeli punkt1 to to nie jest za darmo, ktoś to musi prowadzić, utrzymywać, przestrzegać pewnych procedur i odpowiadać.
3. I tu w przypadku mniejszych producentów, którzy w pojedynkę nie są w stanie odnieść przewagi konkurencyjnej dla Odbiorcy (np. wg kryterium ilościowego) - kłania się organizowanie w GRUPY.
4. Myślę, że w przypadku większych producentów w grupie nie byłoby problemów ze strony Odbiorcy aby dokonywać załadunków bezpośrednio w gospodarstwie (2 - 3 na samochód), tym bardziej, że przepisy tego nie zabraniają i w tym przypadku nie ma potrzeby świadectwa zdrowia.
5. Im więcej GRUP tym lepiej organizować się na rynku PRODUCENTA - DOSTAWCY ŻYWCA (informacjami wymienią się tylko liderzy.
6. Jeżeli nie ma GRUP działajmy tak jak mówi "BARAKI" - wykorzystujmy świetlice i nie bójmy się włączać do działania przynajmniej sołtysów.
7. Jeżeli mamy GRUPĘ działajmy na konto zwiększenia efektywności produkcji:
- np. wprowadzenie specjalizacji (produkcja prosiąt, produkcja tucznika - mamy pewność o parametrach produktu, który chcemy zaoferować,
- przy specjalizacji łatwiej można zapanować nad kosztami oraz wynikami produkcyjnymi i mieć z tego tytułu dodatkowe korzyści,
- środki, które może pozyskać GRUPA powinny służyć nie tylko na utrzymanie biur, punktów gromadzenia, ale i na rozwój (sugeruję zacząć od produkcji prosiąt) - czy musimy importować miliony warchlaków z Danii, Holandii czy Niemiec i utrzymywać zachdnich farmerów?

8. Zacznijmy wymagać od Agend rządowych działających na naszą rzecz (POLSUS, RIR czy nasza partia chłopska). Zapytajmy się jaka jest struktura wydanych pieniędzy pochodzących z Funduszu Promocji Mięsa. Odnoszę wrażenie, że to kolejna agenda do obsadzania kolegów partyjnych.

9. Jak słyszę wypowiedzi ekspertów ( i tych z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Agrobiznesu) to odnosze wrażenie, że nie mają zielonego pojęcia o rolnictwie a trzymają stronę rządową i przetwórców. Czy za wiarygodną można uznać wypowiedź, że w I kwartale wzrost produkcji trzody będzie miał presję na obniżki cen surowca? To celowe mieszanie nam w głowach. Wzrost i stabilizacja produkcji to może będzie, w perspektywie - jak weźmiemy sprawy w swoje ręce.

CAŁKOWICIE POPIERAM PODJĘTE NA TYM FORUM DZIAŁANIA MAJĄCE NA CELU OCHRONĘ NASZYCH INTERESÓW. TRZEBA TYLKO NADAĆ TEMU ODPOWIEDNIĄ FORMĘ ORGANIZACYJNĄ - być może stworzyć organizację rynku producentów wieprzowiny.

 
Opublikowany : 05/02/2011 6:35 pm
(@mateuszkonrad)
Posty: 910
Prominent Member
 

Cena na poniedziałek (07.02.2011) u dużego pośrednika z Wielkopolski: 3,70-4,20 zł/kg za żywą (netto).

Zakład mięsny w województwie mazowieckim, powiat rawski w podstawie na wbc (07.02.br):

S - 4,80
E - 4,80
U - 4,53
R - 4,26

Pozdrawiam!

Zawsze aktualne ceny na http://www.cenyrolnicze.pl!

 
Opublikowany : 05/02/2011 6:40 pm
(@krzys_1737502213)
Posty: 19
Active Member
 

Pomysł bardzo dobry. Jastem za. Moja uwaga taka, jak sie zachowają ludzie gdy cena bedzie szła w dół.

 
Opublikowany : 05/02/2011 6:43 pm
(@wojce)
Posty: 763
Prominent Member
 

zm salus
2011.02.07 s-5.25pln +vat e-5.15pln +vat u-4.95pln +vat r-4.65pln +vat p-4.15pln +vat 0-3.96pln +vat

 
Opublikowany : 05/02/2011 7:17 pm
(@maciek)
Posty: 2315
Noble Member
 

Wojce jak jestes taki odwazny to sprzedaj do salusa :)

 
Opublikowany : 05/02/2011 7:23 pm
Strona 394 / 1880
Share: