FORUM

CENY TRZODY
 
Notifications
Clear all

CENY TRZODY

56.4 K Posty
821 Users
0 Reactions
16.8 M Widok
jelonek
(@jelonek)
Posty: 362
Reputable Member
 

Czasem nawet lepiej 10-15 dni za kasą dłużej poczekać niż oddac do mosciszek 20gr taniej

p.s jesli w okolicy jest pini duda i sokołów i płaca dobra kase to posrednik nie jeleń taniej wam nie sprzeda niz moze dostac 30km dalej

 
Opublikowany : 23/03/2011 7:24 pm
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

wujeksamozlo chodzi mi ze osoba która robi pomiary jest na etacie zakładu a nie tak jak weterynaria jest niezależna od zakładu i robi usługę to po pierwsze a po drugie piszesz ze tylko najlepszej jakości półtusze mają zbyt i tu się zgodzę z tobą ale jaki to problem abyście rolnikowi zapłacili jak za U a półtusza faktycznie była w klasie S nikt zewnątrz nie jest wstanie to z kontrolować po trzecie dlaczego świnki ładowane w jeden dzień z tej samej partii świń mieszane z rożnych kojców w jednym zakładzie maja średnią mięsność 58% a w drugim ledwo 54% nie wspomnę o wybojowości

 
Opublikowany : 23/03/2011 7:41 pm
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

.

 
Opublikowany : 23/03/2011 7:55 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

A ja mam nadzieję że wójeksamozło wyjaśni czemu w jego zakładzie różnica między klasa U i R wynosi 1zł kiedy w innych zakładach jest to zazwyczaj 20gr, podobnie z ceną półtusz - różnice wtym przypadku to również 20-30gr :?:
Co do uczciwości oceny mięsności:
W jednym z dużych zakładów pracownik działu rozliczeń miał zadanie ręcznie korygować wyniki badania jeśli mięsność była ponad przeciętnie wysoka, dyrektor argumentował to tym że "to musiał być błąd, te urządzenia sa niedokładne".

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 23/03/2011 8:12 pm
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

.

 
Opublikowany : 23/03/2011 8:13 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

między U a R jest 1zł różnicy na moim rozliczeniu.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 23/03/2011 8:15 pm
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

y.

 
Opublikowany : 23/03/2011 8:18 pm
(@andre)
Posty: 1116
Noble Member
 

4.73 na żywą 58,89% i wybicie 82.72%

 
Opublikowany : 23/03/2011 8:29 pm
(@wujeksamozlo)
Posty: 7
Active Member
 

wujeksamozlo chodzi mi ze osoba która robi pomiary jest na etacie zakładu a nie tak jak weterynaria jest niezależna od zakładu i robi usługę to po pierwsze a po drugie piszesz ze tylko najlepszej jakości półtusze mają zbyt i tu się zgodzę z tobą ale jaki to problem abyście rolnikowi zapłacili jak za U a półtusza faktycznie była w klasie S nikt zewnątrz nie jest wstanie to z kontrolować po trzecie dlaczego świnki ładowane w jeden dzień z tej samej partii świń mieszane z rożnych kojców w jednym zakładzie maja średnią mięsność 58% a w drugim ledwo 54% nie wspomnę o wybojowości

różnica w pomiarach mięsności wynika z prostej przyczyny, rózne zakłady mierzą mięsność różnymi aparatami. Ta sama świnia , ten sam dzień ładowania, ale mięsność mierzona np AUTOFOM , ULTRAFOM300 czy SAGEM i wyniki mogą sie róznic o punkt czy półtora .I dobrze ktos tutaj zaznaczył, jesli są jakies wątpliwości , mozna wejść na ubój i sobie poobserwować czy wszystko jest ok, nikt nie broni ..

 
Opublikowany : 23/03/2011 8:33 pm
(@marek99a)
Posty: 364
Reputable Member
 

Właśnie , punkt czy półtora -to nie jest pomiar tylko szacowanie mięsności, bo jak świnia ma 56% to czy tym aparatem czy innym powinna mieć 56%, tak to 1.5 % *6 *0.8=7.2 na każdym w plecy bo wątpie żeby % wyszły na plus dla rolnika.

 
Opublikowany : 23/03/2011 8:47 pm
(@magier)
Posty: 441
Reputable Member
 

Wuja wypunktować to ja Ciebie mogę więc nawet nie próbuj.
Obraziłeś niejaką Panią Anię ale jeśli uważasz że nie, to twoja kultura osobista pozostawia wiele do życzenia...
Nie ma Was bez Nas to się zgodzę ale żeby nas bez Mościszek??? Jak macie takie głodowe stawki za żywca to mam nadzieje że osoby co do Was sprzedają szybko się zmitygują i znajdą zakład który więcej oferuje. Do osób które chcą zrezygnować z ww Zakładu proponuję PINI, Sokołów.

 
Opublikowany : 23/03/2011 8:47 pm
(@magier)
Posty: 441
Reputable Member
 

Wuja a jaką cenę macie na dziś? Śmiało możesz sobie reklamę zrobić :wink:

 
Opublikowany : 23/03/2011 8:49 pm
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

tylko dlaczego zawsze gorzej wychodzi tam gdzie cenę niby wyższą mają pewnie ze można wejść i sprawdzić tyle tylko ze ciężko to logistycznie ogarnąć bo świnie jada do zakładu i nikt nie wie kiedy będą bite a my tez swoja prace mamy nie mówiąc ze musisz się znać na takim ustrojstwie jak prawidłowo pobrać probe a nie ma większej satysfakcji jak rąbnąć chłopka na jego oczach

 
Opublikowany : 23/03/2011 8:50 pm
(@andre)
Posty: 1116
Noble Member
 

wujeksamozlo chodzi mi ze osoba która robi pomiary jest na etacie zakładu a nie tak jak weterynaria jest niezależna od zakładu i robi usługę to po pierwsze a po drugie piszesz ze tylko najlepszej jakości półtusze mają zbyt i tu się zgodzę z tobą ale jaki to problem abyście rolnikowi zapłacili jak za U a półtusza faktycznie była w klasie S nikt zewnątrz nie jest wstanie to z kontrolować po trzecie dlaczego świnki ładowane w jeden dzień z tej samej partii świń mieszane z rożnych kojców w jednym zakładzie maja średnią mięsność 58% a w drugim ledwo 54% nie wspomnę o wybojowości

różnica w pomiarach mięsności wynika z prostej przyczyny, rózne zakłady mierzą mięsność różnymi aparatami. Ta sama świnia , ten sam dzień ładowania, ale mięsność mierzona np AUTOFOM , ULTRAFOM300 czy SAGEM i wyniki mogą sie róznic o punkt czy półtora .I dobrze ktos tutaj zaznaczył, jesli są jakies wątpliwości , mozna wejść na ubój i sobie poobserwować czy wszystko jest ok, nikt nie broni ..

już to opisywałem ,ale powtórzę z dwóch komór partie po 50szt ,w jednym zakładzie wyszło mi 58 z hakiem a u was 54 i co Ty na to ? :lol: I jeszcze jedno na pytanie jak wyszły gdy dzwoniłem dowiedziałem sie że "coś tam zrobimy" i faktycznie wycena że hej :lol: Jeden raz do was sprzedałem i o ten jeden raz za dużo,a rąbiecie na mięsności bo dobrze wiecie że część dostawców Salusa musi gdzies towar sprzedać

 
Opublikowany : 23/03/2011 8:51 pm
(@farmerb)
Posty: 424
Reputable Member
 

wujeksamozlo chodzi mi ze osoba która robi pomiary jest na etacie zakładu a nie tak jak weterynaria jest niezależna od zakładu i robi usługę to po pierwsze a po drugie piszesz ze tylko najlepszej jakości półtusze mają zbyt i tu się zgodzę z tobą ale jaki to problem abyście rolnikowi zapłacili jak za U a półtusza faktycznie była w klasie S nikt zewnątrz nie jest wstanie to z kontrolować po trzecie dlaczego świnki ładowane w jeden dzień z tej samej partii świń mieszane z rożnych kojców w jednym zakładzie maja średnią mięsność 58% a w drugim ledwo 54% nie wspomnę o wybojowości

różnica w pomiarach mięsności wynika z prostej przyczyny, rózne zakłady mierzą mięsność różnymi aparatami. Ta sama świnia , ten sam dzień ładowania, ale mięsność mierzona np AUTOFOM , ULTRAFOM300 czy SAGEM i wyniki mogą sie róznic o punkt czy półtora .I dobrze ktos tutaj zaznaczył, jesli są jakies wątpliwości , mozna wejść na ubój i sobie poobserwować czy wszystko jest ok, nikt nie broni ..

Wujeksamozlo dlaczego odpowiadasz na komentarze o mięsności itd. a na temat różnicy między klasa U i R jest 1zł nic nie potrafisz napisać?

 
Opublikowany : 23/03/2011 8:55 pm
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

.

 
Opublikowany : 23/03/2011 8:58 pm
(@wujeksamozlo)
Posty: 7
Active Member
 

prosta sprawa, cena na dzien jak Pablo ładował swinie była 5,1 podstawa plus dodatki wychodzi 5,3 na gotowo za E. dogadalismy sie za cene za S 5,7 E 5,6 U 5,4 , ale nizsze klasy były liczone od podstawy która obowiązywała na tamten dzien , i te zasady Pablo mial jasno przedstawione, dziekuje za uwage :)

magier trzymam za słowo, podbij na priv, umowimy sie , bedziesz mial okazje.. i uważaj syneczku co piszesz bo czasy anonimowości w internecie dawno sie skonczyły, takie teksty sobie wal do kolegów , ja żadnego z Was nie obrażam, pani Ania nie jest rolnikiem , jest byłym pracownikiem naszych zakladów , który sprytnie sie kamufluje. nawet płec zmienia, raz pisze jako kobieta raz jako facet

 
Opublikowany : 23/03/2011 9:18 pm
(@marek99a)
Posty: 364
Reputable Member
 

Moim zdaniem płatność za klasy nie jest obiektywna(50.1%-54.9%)pójdą w tej samej cenie -lepsze rozwiązanie przynajmniej dla rolnika jest gdy zakład stosuje płatność procentową (podstawa + lub - za każdy procent mięsności 1%podstawy ) to nawet jak się trafi 49.5% TO SIĘ WIELE NIE TRACI

 
Opublikowany : 23/03/2011 9:35 pm
(@core2ucho)
Posty: 129
Estimable Member
 

Panie WUJEKSAMOZŁO, podejście do dostawcy... ech szkoda gadać...

 
Opublikowany : 23/03/2011 10:01 pm
(@magier)
Posty: 441
Reputable Member
 

Wuja a twoje stwierdzenie "teraz możecie się ponapinać" nie jest obrażaniem tak? Z tym syneczkiem to sobie daruj za cienki w uszach jesteś dla mnie. Apropos anonimowości to wujeksamozło to twoje imię czy nazwisko ?
:lol:

 
Opublikowany : 23/03/2011 10:04 pm
(@wujeksamozlo)
Posty: 7
Active Member
 

a co do ceny to jest na bieżąco wystawiana w internecie i codziennie można sobie sprawdzić

magier jak nie rozumiesz znaczenia słów to trudno,powtarzam nikogo nie mialem w zamiarze obrazic, nie o to w tym chodzi, nie ma co rozmywać tematu

 
Opublikowany : 23/03/2011 10:07 pm
(@marek99a)
Posty: 364
Reputable Member
 

Wujek ja staram się nie oceniać pochopnie człowieka żeby go nie urazić ,ale jak ty jesteś przedstawicielem zms to ja w swojej 15 -letniej współpracy z różnymi zakładami nie spotkałem człowieka aby się tak odzywał do swoich chlebodawców (czyli rolników )-pewnie wam ucieknie paru kolegów i po premii od szefa,no chyba że jesteś szefem: :oops:

 
Opublikowany : 23/03/2011 10:26 pm
(@dziadek51)
Posty: 110
Estimable Member
 

Miechów dzisiaj na skupie 20 gr do góry . 4,2 + vat

 
Opublikowany : 23/03/2011 10:30 pm
(@wujeksamozlo)
Posty: 7
Active Member
 

Wujek ja staram się nie oceniać pochopnie człowieka żeby go nie urazić ,ale jak ty jesteś przedstawicielem zms to ja w swojej 15 -letniej współpracy z różnymi zakładami nie spotkałem człowieka aby się tak odzywał do swoich chlebodawców (czyli rolników )-pewnie wam ucieknie paru kolegów i po premii od szefa,no chyba że jesteś szefem: :oops:

Zapewniam ze współpraca z rolnikami układa sie bardzo dobrze, jeżdżę troche po okolicach Wschowy , Sławy, mozna popytać i zasięgnąc języka czy są jakiekolwiek zastrzeżenia. Kultury należy wymagać z obu stron, na tym forum zaklady miesne i osoby z Nimi związane są traktowane jako największe zło wiec sie nie dziwie ze po kilku krytycznych i ostrzejszych słowach jestem najgorszy. Czasami nerwy niosą, nie tylko Was, rolników. Kazdy stara sie wykonac swoją prace jak najlepiej, ale na wszystkie rzeczy nie ma sie wpływu.

 
Opublikowany : 23/03/2011 10:40 pm
(@pablo80)
Posty: 1507
Noble Member
 

Jakoś nie zauważyłem żeby o wszystkich zakładach tak pisali. I poczekaj trochę i w tamtych rejonach się poznają na was chyba że zmienicie podejście do klienta, albo byłem jakimś pechowym przypadkiem. I mi nie wpieraj że wiedziałem o tej złotówce, prowadzę jeszcze dwie działalności i nawet nie miałem kiedy zajrzeć w to rozliczenie tylko kwota mi się nie zgadzała. Może jeszcze wyjaśnisz forumowiczom co wg ZM Mościczki znaczy cena minimalna bo to też niezła niespodzianka dla wieku przyszłych klientów

 
Opublikowany : 23/03/2011 10:57 pm
 dani
(@dani)
Posty: 489
Reputable Member
 

Panowie po co te nerwy jak żle to likwidować produkcje i robić coś innego każdy płacze a hoduje ile da rade nie rozumie tego ,a z trzodą to może są rejony że nie ma świń u mnie na grupie nikt nie z folgował z hodowlą koło 1000 sztuk wyjeżdża tygodniowo ,według mnie to prędzej gatunek ludzki wyginie niż świński ......

 
Opublikowany : 23/03/2011 11:03 pm
(@wojce)
Posty: 763
Prominent Member
 

Ale skoro to taki zły zakład te Mościszki to wystarczy nie odstawiać do niego i sam padnie z braku surowca , myśle ,że on zbytnio nie odbiega od całej reszty zm w Polsce ,cennik mają identyczny jak reszta zakładów zbytnio się nie wychylając z szeregu czy oszukują czy nie na mięsności to trudno to udowodnić ,fakt ,że raz świnki sie lepiej wybiją innym razem nie,zazwyczaj się nie wybijaja i idą na cenę żywą ,szybko płacą to fakt (przez pośrednika)

 
Opublikowany : 23/03/2011 11:24 pm
(@pablo80)
Posty: 1507
Noble Member
 

Ja tylko z PROW muszę się wywiązać a potem bardzo długa przerwa.

 
Opublikowany : 23/03/2011 11:24 pm
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

4.73 na żywą 58,89% i wybicie 82.72%

No widzisz a moje 24 godziny głodne, a wybojowośc 79,41 przy wadze 111kg

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 24/03/2011 6:18 am
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

Zapewniam ze współpraca z rolnikami układa sie bardzo dobrze, jeżdżę troche po okolicach Wschowy , Sławy, mozna popytać i zasięgnąc języka czy są jakiekolwiek zastrzeżenia. Kultury należy wymagać z obu stron, na tym forum zaklady miesne i osoby z Nimi związane są traktowane jako największe zło wiec sie nie dziwie ze po kilku krytycznych i ostrzejszych słowach jestem najgorszy. Czasami nerwy niosą, nie tylko Was, rolników. Kazdy stara sie wykonac swoją prace jak najlepiej, ale na wszystkie rzeczy nie ma sie wpływu.

Poczekaj jeszcze trochę jak grupy zaczną do Salusa masowo oddawać (może już od kwietnia) to będziecie mieć dużo większy problem z surowcem.
A co do ortografii, to nawet Prezydent się myli to my nie możemy??
Mój odbiorca prosiaka raz Wam sprzedał. Z mięsności był bardzo zadowolony 57,6% ale wybojowośc o grozo 76% a jechały do Was ponad 100km
:lol:

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 24/03/2011 6:27 am
Strona 448 / 1880
Share: