FORUM
Czasem nawet lepiej 10-15 dni za kasą dłużej poczekać niż oddac do mosciszek 20gr taniej
p.s jesli w okolicy jest pini duda i sokołów i płaca dobra kase to posrednik nie jeleń taniej wam nie sprzeda niz moze dostac 30km dalej
wujeksamozlo chodzi mi ze osoba która robi pomiary jest na etacie zakładu a nie tak jak weterynaria jest niezależna od zakładu i robi usługę to po pierwsze a po drugie piszesz ze tylko najlepszej jakości półtusze mają zbyt i tu się zgodzę z tobą ale jaki to problem abyście rolnikowi zapłacili jak za U a półtusza faktycznie była w klasie S nikt zewnątrz nie jest wstanie to z kontrolować po trzecie dlaczego świnki ładowane w jeden dzień z tej samej partii świń mieszane z rożnych kojców w jednym zakładzie maja średnią mięsność 58% a w drugim ledwo 54% nie wspomnę o wybojowości
.
A ja mam nadzieję że wójeksamozło wyjaśni czemu w jego zakładzie różnica między klasa U i R wynosi 1zł kiedy w innych zakładach jest to zazwyczaj 20gr, podobnie z ceną półtusz - różnice wtym przypadku to również 20-30gr
Co do uczciwości oceny mięsności:
W jednym z dużych zakładów pracownik działu rozliczeń miał zadanie ręcznie korygować wyniki badania jeśli mięsność była ponad przeciętnie wysoka, dyrektor argumentował to tym że "to musiał być błąd, te urządzenia sa niedokładne".
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
.
między U a R jest 1zł różnicy na moim rozliczeniu.
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
y.
4.73 na żywą 58,89% i wybicie 82.72%
wujeksamozlo chodzi mi ze osoba która robi pomiary jest na etacie zakładu a nie tak jak weterynaria jest niezależna od zakładu i robi usługę to po pierwsze a po drugie piszesz ze tylko najlepszej jakości półtusze mają zbyt i tu się zgodzę z tobą ale jaki to problem abyście rolnikowi zapłacili jak za U a półtusza faktycznie była w klasie S nikt zewnątrz nie jest wstanie to z kontrolować po trzecie dlaczego świnki ładowane w jeden dzień z tej samej partii świń mieszane z rożnych kojców w jednym zakładzie maja średnią mięsność 58% a w drugim ledwo 54% nie wspomnę o wybojowości
różnica w pomiarach mięsności wynika z prostej przyczyny, rózne zakłady mierzą mięsność różnymi aparatami. Ta sama świnia , ten sam dzień ładowania, ale mięsność mierzona np AUTOFOM , ULTRAFOM300 czy SAGEM i wyniki mogą sie róznic o punkt czy półtora .I dobrze ktos tutaj zaznaczył, jesli są jakies wątpliwości , mozna wejść na ubój i sobie poobserwować czy wszystko jest ok, nikt nie broni ..
Właśnie , punkt czy półtora -to nie jest pomiar tylko szacowanie mięsności, bo jak świnia ma 56% to czy tym aparatem czy innym powinna mieć 56%, tak to 1.5 % *6 *0.8=7.2 na każdym w plecy bo wątpie żeby % wyszły na plus dla rolnika.
Wuja wypunktować to ja Ciebie mogę więc nawet nie próbuj.
Obraziłeś niejaką Panią Anię ale jeśli uważasz że nie, to twoja kultura osobista pozostawia wiele do życzenia...
Nie ma Was bez Nas to się zgodzę ale żeby nas bez Mościszek??? Jak macie takie głodowe stawki za żywca to mam nadzieje że osoby co do Was sprzedają szybko się zmitygują i znajdą zakład który więcej oferuje. Do osób które chcą zrezygnować z ww Zakładu proponuję PINI, Sokołów.
Wuja a jaką cenę macie na dziś? Śmiało możesz sobie reklamę zrobić
tylko dlaczego zawsze gorzej wychodzi tam gdzie cenę niby wyższą mają pewnie ze można wejść i sprawdzić tyle tylko ze ciężko to logistycznie ogarnąć bo świnie jada do zakładu i nikt nie wie kiedy będą bite a my tez swoja prace mamy nie mówiąc ze musisz się znać na takim ustrojstwie jak prawidłowo pobrać probe a nie ma większej satysfakcji jak rąbnąć chłopka na jego oczach
wujeksamozlo chodzi mi ze osoba która robi pomiary jest na etacie zakładu a nie tak jak weterynaria jest niezależna od zakładu i robi usługę to po pierwsze a po drugie piszesz ze tylko najlepszej jakości półtusze mają zbyt i tu się zgodzę z tobą ale jaki to problem abyście rolnikowi zapłacili jak za U a półtusza faktycznie była w klasie S nikt zewnątrz nie jest wstanie to z kontrolować po trzecie dlaczego świnki ładowane w jeden dzień z tej samej partii świń mieszane z rożnych kojców w jednym zakładzie maja średnią mięsność 58% a w drugim ledwo 54% nie wspomnę o wybojowości
różnica w pomiarach mięsności wynika z prostej przyczyny, rózne zakłady mierzą mięsność różnymi aparatami. Ta sama świnia , ten sam dzień ładowania, ale mięsność mierzona np AUTOFOM , ULTRAFOM300 czy SAGEM i wyniki mogą sie róznic o punkt czy półtora .I dobrze ktos tutaj zaznaczył, jesli są jakies wątpliwości , mozna wejść na ubój i sobie poobserwować czy wszystko jest ok, nikt nie broni ..
już to opisywałem ,ale powtórzę z dwóch komór partie po 50szt ,w jednym zakładzie wyszło mi 58 z hakiem a u was 54 i co Ty na to ? I jeszcze jedno na pytanie jak wyszły gdy dzwoniłem dowiedziałem sie że "coś tam zrobimy" i faktycznie wycena że hej Jeden raz do was sprzedałem i o ten jeden raz za dużo,a rąbiecie na mięsności bo dobrze wiecie że część dostawców Salusa musi gdzies towar sprzedać
wujeksamozlo chodzi mi ze osoba która robi pomiary jest na etacie zakładu a nie tak jak weterynaria jest niezależna od zakładu i robi usługę to po pierwsze a po drugie piszesz ze tylko najlepszej jakości półtusze mają zbyt i tu się zgodzę z tobą ale jaki to problem abyście rolnikowi zapłacili jak za U a półtusza faktycznie była w klasie S nikt zewnątrz nie jest wstanie to z kontrolować po trzecie dlaczego świnki ładowane w jeden dzień z tej samej partii świń mieszane z rożnych kojców w jednym zakładzie maja średnią mięsność 58% a w drugim ledwo 54% nie wspomnę o wybojowości
różnica w pomiarach mięsności wynika z prostej przyczyny, rózne zakłady mierzą mięsność różnymi aparatami. Ta sama świnia , ten sam dzień ładowania, ale mięsność mierzona np AUTOFOM , ULTRAFOM300 czy SAGEM i wyniki mogą sie róznic o punkt czy półtora .I dobrze ktos tutaj zaznaczył, jesli są jakies wątpliwości , mozna wejść na ubój i sobie poobserwować czy wszystko jest ok, nikt nie broni ..
Wujeksamozlo dlaczego odpowiadasz na komentarze o mięsności itd. a na temat różnicy między klasa U i R jest 1zł nic nie potrafisz napisać?
.
prosta sprawa, cena na dzien jak Pablo ładował swinie była 5,1 podstawa plus dodatki wychodzi 5,3 na gotowo za E. dogadalismy sie za cene za S 5,7 E 5,6 U 5,4 , ale nizsze klasy były liczone od podstawy która obowiązywała na tamten dzien , i te zasady Pablo mial jasno przedstawione, dziekuje za uwage
magier trzymam za słowo, podbij na priv, umowimy sie , bedziesz mial okazje.. i uważaj syneczku co piszesz bo czasy anonimowości w internecie dawno sie skonczyły, takie teksty sobie wal do kolegów , ja żadnego z Was nie obrażam, pani Ania nie jest rolnikiem , jest byłym pracownikiem naszych zakladów , który sprytnie sie kamufluje. nawet płec zmienia, raz pisze jako kobieta raz jako facet
Moim zdaniem płatność za klasy nie jest obiektywna(50.1%-54.9%)pójdą w tej samej cenie -lepsze rozwiązanie przynajmniej dla rolnika jest gdy zakład stosuje płatność procentową (podstawa + lub - za każdy procent mięsności 1%podstawy ) to nawet jak się trafi 49.5% TO SIĘ WIELE NIE TRACI
Panie WUJEKSAMOZŁO, podejście do dostawcy... ech szkoda gadać...
Wuja a twoje stwierdzenie "teraz możecie się ponapinać" nie jest obrażaniem tak? Z tym syneczkiem to sobie daruj za cienki w uszach jesteś dla mnie. Apropos anonimowości to wujeksamozło to twoje imię czy nazwisko ?
a co do ceny to jest na bieżąco wystawiana w internecie i codziennie można sobie sprawdzić
magier jak nie rozumiesz znaczenia słów to trudno,powtarzam nikogo nie mialem w zamiarze obrazic, nie o to w tym chodzi, nie ma co rozmywać tematu
Wujek ja staram się nie oceniać pochopnie człowieka żeby go nie urazić ,ale jak ty jesteś przedstawicielem zms to ja w swojej 15 -letniej współpracy z różnymi zakładami nie spotkałem człowieka aby się tak odzywał do swoich chlebodawców (czyli rolników )-pewnie wam ucieknie paru kolegów i po premii od szefa,no chyba że jesteś szefem:
Miechów dzisiaj na skupie 20 gr do góry . 4,2 + vat
Wujek ja staram się nie oceniać pochopnie człowieka żeby go nie urazić ,ale jak ty jesteś przedstawicielem zms to ja w swojej 15 -letniej współpracy z różnymi zakładami nie spotkałem człowieka aby się tak odzywał do swoich chlebodawców (czyli rolników )-pewnie wam ucieknie paru kolegów i po premii od szefa,no chyba że jesteś szefem:
Zapewniam ze współpraca z rolnikami układa sie bardzo dobrze, jeżdżę troche po okolicach Wschowy , Sławy, mozna popytać i zasięgnąc języka czy są jakiekolwiek zastrzeżenia. Kultury należy wymagać z obu stron, na tym forum zaklady miesne i osoby z Nimi związane są traktowane jako największe zło wiec sie nie dziwie ze po kilku krytycznych i ostrzejszych słowach jestem najgorszy. Czasami nerwy niosą, nie tylko Was, rolników. Kazdy stara sie wykonac swoją prace jak najlepiej, ale na wszystkie rzeczy nie ma sie wpływu.
Jakoś nie zauważyłem żeby o wszystkich zakładach tak pisali. I poczekaj trochę i w tamtych rejonach się poznają na was chyba że zmienicie podejście do klienta, albo byłem jakimś pechowym przypadkiem. I mi nie wpieraj że wiedziałem o tej złotówce, prowadzę jeszcze dwie działalności i nawet nie miałem kiedy zajrzeć w to rozliczenie tylko kwota mi się nie zgadzała. Może jeszcze wyjaśnisz forumowiczom co wg ZM Mościczki znaczy cena minimalna bo to też niezła niespodzianka dla wieku przyszłych klientów
Panowie po co te nerwy jak żle to likwidować produkcje i robić coś innego każdy płacze a hoduje ile da rade nie rozumie tego ,a z trzodą to może są rejony że nie ma świń u mnie na grupie nikt nie z folgował z hodowlą koło 1000 sztuk wyjeżdża tygodniowo ,według mnie to prędzej gatunek ludzki wyginie niż świński ......
Ale skoro to taki zły zakład te Mościszki to wystarczy nie odstawiać do niego i sam padnie z braku surowca , myśle ,że on zbytnio nie odbiega od całej reszty zm w Polsce ,cennik mają identyczny jak reszta zakładów zbytnio się nie wychylając z szeregu czy oszukują czy nie na mięsności to trudno to udowodnić ,fakt ,że raz świnki sie lepiej wybiją innym razem nie,zazwyczaj się nie wybijaja i idą na cenę żywą ,szybko płacą to fakt (przez pośrednika)
Ja tylko z PROW muszę się wywiązać a potem bardzo długa przerwa.
4.73 na żywą 58,89% i wybicie 82.72%
No widzisz a moje 24 godziny głodne, a wybojowośc 79,41 przy wadze 111kg
Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja w linii prostej
Spptch@wp.pl
Zapewniam ze współpraca z rolnikami układa sie bardzo dobrze, jeżdżę troche po okolicach Wschowy , Sławy, mozna popytać i zasięgnąc języka czy są jakiekolwiek zastrzeżenia. Kultury należy wymagać z obu stron, na tym forum zaklady miesne i osoby z Nimi związane są traktowane jako największe zło wiec sie nie dziwie ze po kilku krytycznych i ostrzejszych słowach jestem najgorszy. Czasami nerwy niosą, nie tylko Was, rolników. Kazdy stara sie wykonac swoją prace jak najlepiej, ale na wszystkie rzeczy nie ma sie wpływu.
Poczekaj jeszcze trochę jak grupy zaczną do Salusa masowo oddawać (może już od kwietnia) to będziecie mieć dużo większy problem z surowcem.
A co do ortografii, to nawet Prezydent się myli to my nie możemy??
Mój odbiorca prosiaka raz Wam sprzedał. Z mięsności był bardzo zadowolony 57,6% ale wybojowośc o grozo 76% a jechały do Was ponad 100km
Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja w linii prostej
Spptch@wp.pl