bn_CA_kredyt-Agro-042025-1200x250
1200x250_baner_duchman
1200x250_baner_topigs
1200x250_baner_miya_gold
biopoint1200
004 AG-PROJEKT 2025-04a

CENY TRZODY
 
Notifications
Clear all

CENY TRZODY

56.4 K Posty
821 Users
0 Reactions
17 M Widok
(@aquariuss)
Posty: 129
Estimable Member
 

oni zasłynęli z węglem, w TVN UWAGA :)

 
Opublikowany : 2011-11-08 11:16
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

PKM Duda zwiększa sprzedaż przy niższych marżach, co możliwe jest dzięki coraz większym wielkościom uboju. W okresie 9 miesięcy 2011 roku, zakład produkcyjny w Grąbkowie zrealizował ubój na poziomie 760 330 szt. żywca, co stanowi wzrost o 19,5 proc. w porównaniu z analogicznym okresem 2010 r. W samym trzecim kwartale, pomimo trudnej sytuacji na rynku podaży, spółka zwiększyła skup trzody chlewnej o 30 proc..

co mi to juz smierdzi

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 2011-11-08 12:21
(@pablo80)
Posty: 1507
Noble Member
 

http://www.bmkobylin.pl/

co to jest za firma

poz

BM zaczynali od skupu bydla, teraz handlują czeskim super węglem koloru pobrązowawego,skupją też świnki często na eksport. Koło mnie mają skup, płacą aktualnie 4,9. Z terminami u nich jako tako na ogół choć nie do końca wiem bo nigdy im nie sprzedawałem.

 
Opublikowany : 2011-11-08 12:52
jagienka
(@jagienka)
Posty: 451
Reputable Member
 

jagienka w tym tygodniu kupowała po 5,45 - 5,5

 
Opublikowany : 2011-11-08 13:37
(@marucha)
Posty: 2242
Noble Member
 

Pani Jagienko coraz bardziej mi się Pani podoba.

 
Opublikowany : 2011-11-08 13:51
(@chlop)
Posty: 517
Honorable Member
 

Fajnie się robi Nimce 1,63 x 4,33 x 0,79 = 5,57 zł + koszty transportu = ???
Co proponujemy ??? Duda też to zauważył bo głównie na zachodzie się zaopatrywał !!!

 
Opublikowany : 2011-11-08 16:13
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

jagienka w tym tygodniu kupowała po 5,45 - 5,5

-2% :lol:

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 2011-11-08 16:38
(@po-pulista)
Posty: 1015
Noble Member
 

http://www.bmkobylin.pl/

co to jest za firma

poz

BM zaczynali od skupu bydla, teraz handlują czeskim super węglem koloru pobrązowawego,skupją też świnki często na eksport. Koło mnie mają skup, płacą aktualnie 4,9. Z terminami u nich jako tako na ogół choć nie do końca wiem bo nigdy im nie sprzedawałem.

W Zdunach na terenie byłej cukrowni mają sortownie rosyjskiego węgla, która to poprzez zapylenie terenu przeszkadza mieszkańcom.Węgiel rosyjski mają nawet dobry tylko ostatnio się wycwanili podnosząc ceny i ich towar nie jest konkurencyjny cenowo tak jak kiedyś.

 
Opublikowany : 2011-11-08 17:02
(@aconar)
Posty: 459
Reputable Member
 

...jak nie dowiemy się na tym forum co to jest WBC...

Witam!
§ 2. Masę tuszy wieprzowej określa się dla tuszy wykrwawionej i wytrzewionej, podzielonej wzdłuż linii środkowej na półtusze, bez oczu, ucha środkowego, mózgu, rdzenia kręgowego, języka, szczeciny, racic, narządów rodnych, sadła, nerek, przepony i nóżki przepony (Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2004 r. w sprawie ustalenia jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U. nr 154, poz. 1630)

Więcej informacji w zakładce www.trzoda-chlewna.com.pl >> Wokół świni (pliki pdf):
1. Klasyfikacja tusz w systemie EUROP wg IJHAR-S
2. Przepisy dot. klasyfikacji tusz wieprzowych
3. Dz. Ust. Nr 160 poz. 960 z dn. 22 lipca 2011
4. Zasady prawidłowej klasyfikacji tusz wieprzowych

Także: K. Borzuta, D. Lisiak: Nowe równania regresji zwiększą wyniki oceny mięsności tuczników TCh (2011) nr 8, str. 44-46

Na temat sposobów pomiaru mięsności kilka informacji podał też baraki w swoim poście z 6 listopada

Pozdrawiam,
Andrzej Konarkowski

 
Opublikowany : 2011-11-08 17:30
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

mam takie pytanko do JAGIENKI ile jest w stanie zapłacić za tucznika skupowego w ilości około 100 sztuk

 
Opublikowany : 2011-11-08 18:36
(@tomek-72)
Posty: 3
New Member
 

Woj. śląskie

Do sprzedaży tuczniki mięsne na koniec listopada ok.160 szt. Drugi tydzień grudnia - 700 szt. tel. 604-77-06-03

 
Opublikowany : 2011-11-08 19:55
 moni
(@moni)
Posty: 81
Trusted Member
 

w sprawie bmkobylin to niezle cenowo placa za bydlo ,cenowo to chyba najwiecej w okolicy ale ich terminy platnicze to roznie , komu chca to placa zaraz a komu nie to nie , znajomy sprzedal im byki to chyba po trzech miesiacach mu zaplacili, oczywiscie jak im powiedzial ze sprawe oddaje do sadu ,

 
Opublikowany : 2011-11-08 20:10
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

to dobrze wiedziec
jak sytulacja wygłada

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 2011-11-08 20:23
(@marylakulasinska)
Posty: 439
Reputable Member
 

najlepiej załatwiać nie na ryj tylko chociaż wymienić się mailami. Zawsze to jakiś dokument i nie ma że ktoś nie dosłyszał. Mam też takich z którymi tylko na ryj ale oni są poważni. Jak załatwisz 5,6 to będziesz pierwsza na tym forum. Ja mówiłbym kupującemu że 5,5 to wszyscy już mają i wszyscy kupujący dają więc ktoś musi dać 5,6 a i żywiec pewnie markowy. Powoływać się na cenę na forum - czasem działa.
Powodzenia.

Marucha
Dzisiaj sprzedane po 5,50zł ,ale tylko 50 szt. a pozostałe poczekają na następną turę,jak widzisz załatwiłam to po babsku,jednak pierwszy jest Peron 5,60 zł

ok. 20 listopada mam do sprzedania 100 szt tuczników

Maryla

605917034

 
Opublikowany : 2011-11-08 20:26
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

jagienka w tym tygodniu kupowała po 5,45 - 5,5

Troche mi pasuje do opowiadan mojej sw, pamieci babci jak z zydami chandlowala .zanim otwar skup to juz tyle nakupil ze niepotrzebowal ale to odlegle czasy ,babuni zabraklo adolf z handlarzami sie w okrutny sposob rozprawil ,a technika czyzby przetrwala ?

 
Opublikowany : 2011-11-08 21:54
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

najlepiej załatwiać nie na ryj tylko chociaż wymienić się mailami. Zawsze to jakiś dokument i nie ma że ktoś nie dosłyszał. Mam też takich z którymi tylko na ryj ale oni są poważni. Jak załatwisz 5,6 to będziesz pierwsza na tym forum. Ja mówiłbym kupującemu że 5,5 to wszyscy już mają i wszyscy kupujący dają więc ktoś musi dać 5,6 a i żywiec pewnie markowy. Powoływać się na cenę na forum - czasem działa.
Powodzenia.

Marucha
Dzisiaj sprzedane po 5,50zł ,ale tylko 50 szt. a pozostałe poczekają na następną turę,jak widzisz załatwiłam to po babsku,jednak pierwszy jest Peron 5,60 zł

ok. 20 listopada mam do sprzedania 100 szt tuczników

Marylka czuje skarpetki meskie.

 
Opublikowany : 2011-11-08 22:40
(@brzydal)
Posty: 1804
Noble Member
 

sprzedam 150 sztuk warchlaków w wadze 30 kg genetyka danbred mięsność powyżej 57% 511 485 114 okolice mławy

Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114

 
Opublikowany : 2011-11-08 22:54
Peron
(@peron)
Posty: 2717
Famed Member
 

Jak już pisałem moje 5,60 netto jest spowodowane długim terminem płaności. Godzę się niestety na to, stąd ta cena. Oczywiście wolałbym sprzedać po 5,50 i mieć kasę wciągu dwóch tygodni.

 
Opublikowany : 2011-11-09 07:16
(@stary50)
Posty: 92
Trusted Member
 

marucha widzę że jagienka wpadła ci w oko u mnie cena 5,30

 
Opublikowany : 2011-11-09 08:59
jagienka
(@jagienka)
Posty: 451
Reputable Member
 

jagienka w tym tygodniu kupowała po 5,45 - 5,5

Troche mi pasuje do opowiadan mojej sw, pamieci babci jak z zydami chandlowala .zanim otwar skup to juz tyle nakupil ze niepotrzebowal ale to odlegle czasy ,babuni zabraklo adolf z handlarzami sie w okrutny sposob rozprawil ,a technika czyzby przetrwala ?

trochę Pan przesadziłeś

 
Opublikowany : 2011-11-09 09:03
(@marucha)
Posty: 2242
Noble Member
 

...jak nie dowiemy się na tym forum co to jest WBC...

Witam!
§ 2. Masę tuszy wieprzowej określa się dla tuszy wykrwawionej i wytrzewionej, podzielonej wzdłuż linii środkowej na półtusze, bez oczu, ucha środkowego, mózgu, rdzenia kręgowego, języka, szczeciny, racic, narządów rodnych, sadła, nerek, przepony i nóżki przepony (Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2004 r. w sprawie ustalenia jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U. nr 154, poz. 1630)

Więcej informacji w zakładce www.trzoda-chlewna.com.pl >> Wokół świni (pliki pdf):
1. Klasyfikacja tusz w systemie EUROP wg IJHAR-S
2. Przepisy dot. klasyfikacji tusz wieprzowych
3. Dz. Ust. Nr 160 poz. 960 z dn. 22 lipca 2011
4. Zasady prawidłowej klasyfikacji tusz wieprzowych

Także: K. Borzuta, D. Lisiak: Nowe równania regresji zwiększą wyniki oceny mięsności tuczników TCh (2011) nr 8, str. 44-46

Na temat sposobów pomiaru mięsności kilka informacji podał też baraki w swoim poście z 6 listopada

no więc właśnie dlatego nie rozumiem że jeżeli minister mówi i pisze w ww. ustawie że § 2. Masę tuszy wieprzowej określa się dla tuszy wykrwawionej i wytrzewionej, podzielonej wzdłuż linii środkowej na półtusze, bez oczu, ucha środkowego, mózgu, rdzenia kręgowego, języka, szczeciny, racic, narządów rodnych, sadła, nerek, przepony i nóżki przepony a następnie w
§ 3. 1. Masę tuszy wieprzowej, o której mowa
w § 2, zwiększa się o 0,57 % masy ciepłej tuszy.
2. Masę tuszy wieprzowej, innej niż określona
w § 2, koryguje się wskaźnikami określonymi w przepisach

Dlaczego nikt i nigdy nic mi nie dopisał.
Otrzymałem od ACONARA ( za co serdecznie dziękuję) masę przepisów. Pogubić się można, ale znalazłem jeszcze w przepisach unijnych taki zapis że ani jedna tkanka oprócz wyżej wymienionych nie ma prawa być ruszona czy wycięta z tuszy przed zważeniem. Czyli po wycięciu wszystkiego co w par 2 tusza wędruje na wagę i koniec. Potem dopiero mogą wkroczyć doczyszczacze wykrawający z tuszy inne tkanki( pamiętajmy ani jedna tkanka więcej przed zważeniem) w postaci m. in części pachwiny, części międzyracicowej, rany kłutej i dopiero potem podchodzi lekarz weterynarii z nożem usuwający jeszcze to czego doczyszczacze ( wykrawacze) nie wycięli. I dopiero potem może wkroczyć do akcji specjalny odkurzacz wysysający z powierzchni tuszy resztki wilgoci.
Jeżeli tusza ma być ważona po tych dodatkowych zabiegach to dodatkowo powinno się dopisać do wbc wskaźnik doczyszczania. A może lepiej wagę przestawić tam gdzie powinna stać czyli w środku a nie na końcu linii ubojowej. Ważenie zgodnie z ustawą powinno być dokonane bezzwłocznie.
Może w tym zakresie w międzyczasie wprowadzono inne przepisy?. A może wyraźnie w podpisywanych umowach kontraktacyjnych powinno być zapisane co to jest w danym zakładzie WBC?
Tak sobie myślę.
A może to co tu napisałem to jest nieprawda?( postępuję jak politycy, zapytuję czy to prawda że tak jest?)

 
Opublikowany : 2011-11-09 13:06
(@marucha)
Posty: 2242
Noble Member
 

w zakresie cen Agrobiznes poinformował że półtusze z Belgii przywożone są po 8,2,
kolega zaliczył 5,6 netto na normalny termin płatności.

 
Opublikowany : 2011-11-09 13:11
JUREK
(@jurek)
Posty: 661
Honorable Member
 

Jagienka zapraszam cie do handlu ilosci duze
skontaktuj sie zemna masz namiar

GG-4444485

***POZDRAWIAM SERDECZNIE***

 
Opublikowany : 2011-11-09 13:17
(@pablo80)
Posty: 1507
Noble Member
 

A euro chyba 4.4 dziś przekroczy bo niespełna pół grosza brakuje

 
Opublikowany : 2011-11-09 14:19
 Don
(@don)
Posty: 610
Honorable Member
 

A jak tam kondycja finansowa ŁAGROMU?
Nadal płacą w terminie 21 dni?

 
Opublikowany : 2011-11-09 17:09
(@widlarz)
Posty: 9
Active Member
 

Na ostateczny wynik badania miesności wpływ ma wiele czynników, pierwszy z nich to typ urzadzenia którym był wykonany pomiar.
http://www.univ.rzeszow.pl/wbr/zeszyty/ ... art009.pdf
Jak widac sa znaczne rozbieżności pomiędzy urzadzeniem optycznym a ultradźwiękowym.
A tu jest cała lista problemów jakie wystepuja przy pomiarze mięsności i maja wpływ na ostateczny wynik:
http://www.komender.com/cgmqa.htm#bledy
A jak to robią ci którzy nie ciesza sie dobra opinią w kwesti pomiaru mięsności?
http://www.pkmduda.pl/pub/File/prasa_o_ ... m_duda.jpg

Witam
Widzę że przeszła tu fala dyskusji o pomiarach mięsności.
Z całym szacunkiem dla polskiej nauki w Rzeszowie (materiał z drugiego linka) ale popełniono tam jeden błąd, nie pokazując w tabeli numer 2 ilości sztuk w klasach przy pomiarach urządzeniem UF 300. Zauważcie że np. średnia z klasy E pomiarów z poniedziałku, wykonanych UF 300 wynosi tylko 54,52% !!!!! Z tego co wszystkim wiadomo, klasa E zaczyna się od 55,0%. Wynika z tego, że jeżeli średnia z danej klasy jest poniżej jej dolnego poziomu, to ileś tusz w ten sposób zmierzonych nie znajdzie się w klasie E ale trafi do niższych klas. czyli U i nawet R. Skutek jest jasny i jak zwykle przekłada się na kasę. Zakłady płacące cenę za klasę, są w ten sposób trochę "do przodu" a wy jesteście znowu kopani po d.... bo nie tylko średnią mięsność macie niższą, ale i średnią cenę i co za tym idzie wartość dostawy też. Co z tego że UF 300 lekko podnosi mięsność słabych sztuk klasy O i P, jeżeli wy takich sztuk nie macie. Nie rekompensuje to zaniżenia mięsności klas wyższych i skutkuje zaniżeniem wartości całej partii.
Następny poważny błąd UF 300 to fakt, że operator pracujący na szybkiej linii ubojowej po prostu nie zdąża wykonać pomiar prawidłowo i "odwala" go byle jak, byle coś było zmierzone. CGM jest bardziej wydajny i dokładniejszy. Mam to przetestowane w ciągu wielu lat praktyki, więc wiem o czym piszę. Z moich obserwacji wynika, że UF 300 zaniża pomiary o około 1,0 do 1,5% w stosunku do CGM. Materiał "naukowców" z Rzeszowa wykazuje że jest to 0,57% ale oni przebadali tylko 721 sztuk i to niskiej jakości, bo średnia ze wszystkich pomiarów nie przekroczyła 50%. W normalnej produkcji takich świń już nie ma. Gdyby mięsność tych zmierzonych świń była wyższa, to różnice między aparatami byłyby jeszcze większe.
To sobie przemyślcie przez długi listopadowy weekend.

__________________________________
Tak sobie tu po prostu wywijam widłami.

 
Opublikowany : 2011-11-09 21:49
(@andre)
Posty: 1116
Noble Member
 

5.4 netto

 
Opublikowany : 2011-11-09 21:53
(@zeus-1)
Posty: 610
Honorable Member
 

Przez te kombinacje przy mięsności zakłady w dalszym ciągu podcinają gałąź na której siedzą- pogłowie świń maleje i będzie dalej maleć póki na świniach nie zaczniemy zarabiać. Ja przez długi czas sprzedawałem na
WBC i zauważyłem ciekawą sprawę: jak wynegocjowałem po jakiś bojach wyższą cenę to momentalnie spadała wybojowość lub mięsność. Jak w takim przypadku można mówić o jakim kol wiek uczciwym rozliczaniu i badaniu mięsności. Inny przykład: dogadujesz się do ceny minimalnej + wybicie - przysyłają rozliczenie że nie trzeba nic dopłacić bo z WBC wynika co do grosza cena minimalna. Po takich numerach przestałem sprzedawać na WBC- szkoda nerwów na złodziei

 
Opublikowany : 2011-11-10 08:01
(@robek)
Posty: 365
Reputable Member
 

zeus-1 potwierdzam u mnie było to samo w czasach kiedy produkowałem tucznika ,zgadzam sie także z Widlarzem ma rację nierzetelna ocena to duży problem w polskich zakładach .

Robert

 
Opublikowany : 2011-11-10 10:40
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Wszyscy jesteśmy zgodni co do tego że klasyfikacja nie jest wiarygodna, pytanie co my jako producenci możemy z tym zrobić? Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem było by foto półtusz z przyłożoną miarka cm. wówczas w dowolnym czasie można by zweryfikować stan faktyczny z tym co na wydruku. Oczywiście ubojnie na takie rozwiązanie się nie zgodza, beda argumentowac czasaochłonnością, kosztem zatrudnienia pracownika itd., jednym słowem dobrowolnie nie dadza sie pozbawić możliwości manipulowania ocena wbc. Gdybyśmy się jednak uparli to moim zdaniem jako sprzedający mamy prawo nadzorować ocene naszego towaru i ubojnia nie może nam tego prawa odmówić, wystarczyło by wyznaczyć naszego przedstawiciela, załatwić mu ksiązeczke zdrowia czy co tam potrzeba, wyposażyc go w linijke, aparat cyfrowy i wtedy dopiero można by mówić o uczciwej i obiektywnej klasyfikacji. Pozostaje jeszcze kwestia wagi półtusz ale tutaj przynajmniej na podstawie wagi zywej mozemy sobie to kontrolowac.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 2011-11-10 12:03
Strona 555 / 1880
Share:

350x470_baner_dsm-firmenich
350x470_baner_dsm-firmenich

Slide
biopoint1200
1200x250_baner_duchman
1200x250_baner_pig_at
template (2)
1200x250_baner_topigs
1200x250_baner_miya_gold
Trzoda Chlewna - Ogólnopolskie czasopismo dla producentów trzody, zootechników i lekarzy weterynarii
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.