FORUM

CENY TRZODY
 
Notifications
Clear all

CENY TRZODY

56.4 K Posty
821 Users
0 Reactions
16.8 M Widok
(@jarekw)
Posty: 395
Reputable Member
 

W obecnych realiach, tucznik może w zakładzie dużo stracić, nawet i kilka kg. Zauważyłem, że ostatnio oprócz wagi ginie mięsność, gdzieś po drodze.
A co ciekawsze, świnie żywione znacznie lepszą paszą mają ostatnio znacznie gorszą mięsność; przypadek czy robienie biznesu "po polsku"? :evil:

 
Opublikowany : 13/12/2011 9:10 am
 lolo
(@lolo)
Posty: 211
Estimable Member
 

No miesnosc to teraz w Polsce spadla znacznie - jestem ciekawe dlaczego :twisted:
Złodzieje ZM

 
Opublikowany : 13/12/2011 9:11 am
 read
(@read)
Posty: 451
Reputable Member
 

Panaowie tylko żywa waga i gwarantowana cena lepiej brać te 5,7 niż 6 na "wierzbie" bo nie każdy to dopilnuje
z tego co pamiętam MAT przeciągą terminy czyli z płynnością cieńko

Tak sam przerabiałem ugadałem termin 3 tyg. bo pilnie potrzebna byłą gotówka i niestety niedoczekanie moje 4 tyg. walnęło jak nic

Na dziś wolę lokalny rynek bardzo dobrze płaci i pieniądz pewny może nie ma na razie 6 ale jest dobrze

 
Opublikowany : 13/12/2011 9:21 am
JUREK
(@jurek)
Posty: 661
Honorable Member
 

Panaowie tylko żywa waga i gwarantowana cena lepiej brać te 5,7 niż 6 na "wierzbie" bo nie każdy to dopilnuje
z tego co pamiętam MAT przeciagą terminy czyli z płynnością cieńko

NO PROSZE ZNOWU ? " MAT CZERNIEWICE " TRZEBA NA NICH UWAZAC

GG-4444485

***POZDRAWIAM SERDECZNIE***

 
Opublikowany : 13/12/2011 9:37 am
(@marucha)
Posty: 2242
Noble Member
 

...jak nie dowiemy się na tym forum co to jest WBC...

Witam!
§ 2. Masę tuszy wieprzowej określa się dla tuszy wykrwawionej i wytrzewionej, podzielonej wzdłuż linii środkowej na półtusze, bez oczu, ucha środkowego, mózgu, rdzenia kręgowego, języka, szczeciny, racic, narządów rodnych, sadła, nerek, przepony i nóżki przepony (Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2004 r. w sprawie ustalenia jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U. nr 154, poz. 1630)

Więcej informacji w zakładce www.trzoda-chlewna.com.pl >> Wokół świni (pliki pdf):
1. Klasyfikacja tusz w systemie EUROP wg IJHAR-S
2. Przepisy dot. klasyfikacji tusz wieprzowych
3. Dz. Ust. Nr 160 poz. 960 z dn. 22 lipca 2011
4. Zasady prawidłowej klasyfikacji tusz wieprzowych

Także: K. Borzuta, D. Lisiak: Nowe równania regresji zwiększą wyniki oceny mięsności tuczników TCh (2011) nr 8, str. 44-46

Na temat sposobów pomiaru mięsności kilka informacji podał też baraki w swoim poście z 6 listopada

no więc właśnie dlatego nie rozumiem że jeżeli minister mówi i pisze w ww. ustawie że § 2. Masę tuszy wieprzowej określa się dla tuszy wykrwawionej i wytrzewionej, podzielonej wzdłuż linii środkowej na półtusze, bez oczu, ucha środkowego, mózgu, rdzenia kręgowego, języka, szczeciny, racic, narządów rodnych, sadła, nerek, przepony i nóżki przepony a następnie w
§ 3. 1. Masę tuszy wieprzowej, o której mowa
w § 2, zwiększa się o 0,57 % masy ciepłej tuszy.
2. Masę tuszy wieprzowej, innej niż określona
w § 2, koryguje się wskaźnikami określonymi w przepisach

Dlaczego nikt i nigdy nic mi nie dopisał.
Otrzymałem od ACONARA ( za co serdecznie dziękuję) masę przepisów. Pogubić się można, ale znalazłem jeszcze w przepisach unijnych taki zapis że ani jedna tkanka oprócz wyżej wymienionych nie ma prawa być ruszona czy wycięta z tuszy przed zważeniem. Czyli po wycięciu wszystkiego co w par 2 tusza wędruje na wagę i koniec. Potem dopiero mogą wkroczyć doczyszczacze wykrawający z tuszy inne tkanki( pamiętajmy ani jedna tkanka więcej przed zważeniem) w postaci m. in części pachwiny, części międzyracicowej, rany kłutej i dopiero potem podchodzi lekarz weterynarii z nożem usuwający jeszcze to czego doczyszczacze ( wykrawacze) nie wycięli. I dopiero potem może wkroczyć do akcji specjalny odkurzacz wysysający z powierzchni tuszy resztki wilgoci.
Jeżeli tusza ma być ważona po tych dodatkowych zabiegach to dodatkowo powinno się dopisać do wbc wskaźnik doczyszczania. A może lepiej wagę przestawić tam gdzie powinna stać czyli w środku a nie na końcu linii ubojowej. Ważenie zgodnie z ustawą powinno być dokonane bezzwłocznie.
Może w tym zakresie w międzyczasie wprowadzono inne przepisy?. A może wyraźnie w podpisywanych umowach kontraktacyjnych powinno być zapisane co to jest w danym zakładzie WBC?
Tak sobie myślę.
A może to co tu napisałem to jest nieprawda?( postępuję jak politycy, zapytuję czy to prawda że tak jest?)

Do dzisiaj nie otrzymałem odpowiedzi na temat czy półtusze w naszym kraju są ważone i rozliczane zgodnie z obowiązującymi przepisami a widzę że fikcyjne wydajności rzędu 74 % wbc są przez kolegów nadal zgłaszane.
Pytam forumowiczów czy ktoś z was otrzymał rozliczenie wbc z dopisaniem do wagi półtusz 0,57% zgodnie § 3. 1. Masę tuszy wieprzowej, o której mowa
w § 2, zwiększa się o 0,57 % masy ciepłej tuszy.
A dlaczego mają dopisać 0,57% ? - bo z tuszy zabrali mózg, rdzeń kręgowy, ucho środkowe i oko , które to elementy zawsze do tuszy należały.
Proszę o wyjaśnienie jeżeli się mylę w interpretacji przepisu.
Jeśli tutaj nie otrzymam odpowiedzi to postaram się otrzymać ją gdzie indziej. A szkoda.

 
Opublikowany : 13/12/2011 11:35 am
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

Wczoraj sprzedałem świnie które 36h przed sprzedażąmiały zamknięte paśniki. Taki eksperyment z mojej strony.
Waga żywa (ważone u mnie) wyszła 106,75 kg. Zobaczymy jakie wybicie wyjdzie. Powinno być min 79,5-80% takie jest moje zdanie.
Koło południa przyjdzie raport to Was poinformuje.

Wyszło 79,6 czyli chyba przyzwoicie.

|Śr. waga (mtc) SEUROP : 84,988 | |
|waga żywa : 0,0 | |
|Wydajność poubojowa (%): 0,0 | |
|Średnia mięsność (%): 59,222 | |
|Konfiskaty (kg): 0,00 | |
|Cena podstawowa SEU*: 7,45 | |
|Cena podstawowa SEUROP*: 7,45 | |
|Cena podstawowa ogółem**: 7,45 | |
|Dop. kontrakt SEUROP: 0,00 | 0,000 |
|Dop. za mięsność SEUROP: 0,00 | 0,000 |
|Dop. za wagę SEUROP: 0,00 | 0,000 |
|Dop. za transport : 0,00 | 0,000 |
|Wartość dopłat : 0,00 | 0,000 |
|Śr. cena SEUROP : 7,45 | |
|Cena ostateczna: 7,45 |

Cena na haku wyszła taka jak za E :lol:
A oto dowód dlaczego

Klasa|Ilośc| Waga | % |%SEUROP|
| | | |ogółu | |
----------------------------------------
| S | 66 | 5.574,8 |36,04 | 36,04 |
----------------------------------------
| E | 113 | 9.637,4 |62,31 | 62,31 |
----------------------------------------
| U | 3 | 255,7 | 1,65 | 1,65 |

Cena w przeliczeniu na wagę żywą wyszła 5,93 (przy 36h bez żarcia)

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 13/12/2011 12:11 pm
(@marucha)
Posty: 2242
Noble Member
 

ale nic nie dopisali

 
Opublikowany : 13/12/2011 12:19 pm
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

No na to nie ma co liczyć

A to moja wczorajsza rekordzistka mięsności

01186 | 86,3 | 64,90 | S | 7,45 i to na P-76 :lol:

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 13/12/2011 12:22 pm
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

ta sam ubojnia 24godziny bez paszy do sprzedazy ubój na drugi dzien rano

Waga żywca: 11.888 kg
Ilość sztuk w dostawie: 118
Waga WBC: 9.620 kg
Wydajność: 80,9 %

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 13/12/2011 12:27 pm
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

A waga żywa to z gospodarstwa czy zakładu?? bo wtedy wychodzi ok 1% różnicy

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 13/12/2011 12:33 pm
(@stas76)
Posty: 1198
Noble Member
 

lukas ile dni mają twoje tuczniki?

 
Opublikowany : 13/12/2011 12:37 pm
 Don
(@don)
Posty: 610
Honorable Member
 

pogratulować mięsności! choć cena mogła by być lepsza bo inne zakłady zapłaciły by Ci spokojnie 6zł

 
Opublikowany : 13/12/2011 12:46 pm
(@gofer)
Posty: 235
Estimable Member
 

Przestrzegam Kolegów przed zamykaniem karmików przed sprzedażą.

Wizytująca mnie na okrągło inspekcja weterynaryjna powiedziała, że nie chciała by się kiedykolwiek dowiedzieć, że głodzę świnie przed odstawą, bo będzie solidna kara. Podobnie zresztą ze stresem przy załadunku,

Zwierzę nie ma prawa być głodne, spragnione i zestresowane.

 
Opublikowany : 13/12/2011 1:32 pm
jagienka
(@jagienka)
Posty: 451
Reputable Member
 

poszukuję auta tuczników na jutro lub czwartek (160-180 szt.) albo 2 X połowa tej ilości w jednym powiecie, cena 5,90 netto - 2%

 
Opublikowany : 13/12/2011 1:55 pm
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

A waga żywa to z gospodarstwa czy zakładu?? bo wtedy wychodzi ok 1% różnicy

byłem w robakowie przy wazeniu

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 13/12/2011 2:05 pm
(@chlop)
Posty: 517
Honorable Member
 

Ta mnie też kiedyś pilnowali przy załadunku to świnki 200 szt kładliśmy 3 godziny ja mówię do tego doctorka panie bo one są tak uganiane że zaraz pół fiknie i kto za to odpowie a on mówi że rolnik. Ja mówię że niech odejdzie na bok to załaduję w 40 min i świnki bez stresu dojadą do ubojni on nie i koniec. Kazałem mu pomóc ładować uganiał uganiał zmęczył kilka 2 zdechły i założyłem mu sprawę bo nie chciał za nie zapłacić. Tak czubki znają pojęcie bezstresowego załadunku.
6,15 + vat bez problemu i straszą obniżkami ha ha ha

 
Opublikowany : 13/12/2011 2:06 pm
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

Przestrzegam Kolegów przed zamykaniem karmików przed sprzedażą.

Wizytująca mnie na okrągło inspekcja weterynaryjna powiedziała, że nie chciała by się kiedykolwiek dowiedzieć, że głodzę świnie przed odstawą, bo będzie solidna kara. Podobnie zresztą ze stresem przy załadunku,

Zwierzę nie ma prawa być głodne, spragnione i zestresowane.

jak zwierzeta bezstresowe moga byc zestresowne

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 13/12/2011 2:07 pm
JUREK
(@jurek)
Posty: 661
Honorable Member
 

5.90 plus vat kasa do reki pilne !

GG-4444485

***POZDRAWIAM SERDECZNIE***

 
Opublikowany : 13/12/2011 2:21 pm
(@chlop)
Posty: 517
Honorable Member
 

ha ha ha ha w radiu gadali że ruskie ponoć chcą naszą wieprzowinkę kupować oj będzie się działo jak to prawda !!!! ????

 
Opublikowany : 13/12/2011 3:08 pm
 mat
(@mat)
Posty: 1408
Noble Member
 

Sprzedam swinie waga ok 110 kg, 35 szt okolice bydgoszczy jedyne 5.6 +vat bez straczki

nr GG- 93678
pozdrawiam
tadek

 
Opublikowany : 13/12/2011 3:20 pm
(@andrzej-guzik)
Posty: 867
Prominent Member
 

Przestrzegam Kolegów przed zamykaniem karmików przed sprzedażą.

Wizytująca mnie na okrągło inspekcja weterynaryjna powiedziała, że nie chciała by się kiedykolwiek dowiedzieć, że głodzę świnie przed odstawą, bo będzie solidna kara. Podobnie zresztą ze stresem przy załadunku,

Zwierzę nie ma prawa być głodne, spragnione i zestresowane.

jak zwierzeta bezstresowe moga byc zestresowne

A jak oni definiują głodzenie jak zamkniesz im po kolacji a sprzedasz przed śniadaniem to chyba nie jest głodzenie :)))

 
Opublikowany : 13/12/2011 6:43 pm
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Wczoraj sprzedałem świnie które 36h przed sprzedażąmiały zamknięte paśniki. Taki eksperyment z mojej strony.
Waga żywa (ważone u mnie) wyszła 106,75 kg. Zobaczymy jakie wybicie wyjdzie . Powinno być min 79,5-80% takie jest moje zdanie.
Koło południa przyjdzie raport to Was poinformuje.

Lukas Ty jestes hodowca albo sadysta ? .Mozna przed ubojem niekarmic 10 godz. i na tym zarabia ten co sprzedaje i ten co ubija ale po 36 godz. to zarabia ten co siedzi na koniu i nokia mu sie ukazala.

 
Opublikowany : 13/12/2011 7:30 pm
(@kaczy)
Posty: 94
Trusted Member
 

Na piątek uzgodnione 50 szt po 5,9 + vat bez strączki z tym że ważone będą po około pół godziny od załadunku na zakładzie, bo tyle zajmie dojazd do zakładu.

 
Opublikowany : 13/12/2011 7:42 pm
(@andre)
Posty: 1116
Noble Member
 

Tak straszą obniżkami i że nie potrzebują :lol: a dziś miałem zapytanie z ZM czy czasami nie będę miał towarku zaraz po świętach

 
Opublikowany : 13/12/2011 7:54 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

ha ha ha ha w radiu gadali że ruskie ponoć chcą naszą wieprzowinkę kupować oj będzie się działo jak to prawda !!!! ????

No to raczej w te obniżki nikt nie uwierzy, nie damy się zastraszyc.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 13/12/2011 8:07 pm
(@sanczo44)
Posty: 122
Estimable Member
 

Wczoraj sprzedałem świnie które 36h przed sprzedażąmiały zamknięte paśniki. Taki eksperyment z mojej strony.
Waga żywa (ważone u mnie) wyszła 106,75 kg. Zobaczymy jakie wybicie wyjdzie . Powinno być min 79,5-80% takie jest moje zdanie.
Koło południa przyjdzie raport to Was poinformuje.

Lukas Ty jestes hodowca albo sadysta ? .Mozna przed ubojem niekarmic 10 godz. i na tym zarabia ten co sprzedaje i ten co ubija ale po 36 godz. to zarabia ten co siedzi na koniu i nokia mu sie ukazala.

trafiłeś w same sedno

 
Opublikowany : 13/12/2011 8:13 pm
(@marucha)
Posty: 2242
Noble Member
 

Marucho przestań bajki wypisywać .
Kto z Was sprzedał do Jagienki ( pani Agnieszki ) , w dodatku w cenie jaką podaje marucha ??????????
Moje dzieci nie chcą czekać na wieczorynkę , tylko siedzą na forum trzody i czytają maruchy wpisy.

jagienka Wysłany: Wto Gru 13, 2011 14:55 Temat postu:

poszukuję auta tuczników na jutro lub czwartek (160-180 szt.) albo 2 X połowa tej ilości w jednym powiecie, cena 5,90 netto - 2%

Jak widać wystarczy jedno życzenie, odrobina cierpliwości i marzenia się spełniają.
Ja jestem już wyprzedany aż do Nowego Roku a może i dłużej. Do sprzedaży zmusi mnie jedynie cena 6,5 netto i to tylko po to aby ją zaliczyć bo to lubię.
Lubię też spełniać życzenia potrzebujących kupujących.
W nadchodzącym Nowym Roku życzę wszystkim aby tak łatwo spełniały się im marzenia jak mietkowi. Mówisz-masz.
Spełnię też marzenia wielu z was. Z powodu braku trzody nie będę męczył was swoją obecnością na tym forum aż do Nowego Roku.
Przeproście w moim imieniu swoje dzieci, które tyle czasu będą musiały obyć się bez dobranocki.
To był dobry rok. Następny- będzie jeszcze ciekawszy.

 
Opublikowany : 13/12/2011 8:33 pm
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

Tak był dobry obfity w dioksyny

 
Opublikowany : 13/12/2011 8:55 pm
(@robert0169)
Posty: 765
Prominent Member
 

jeszcze kilkanascie dni i ja tez zapadam w sen zimowy

 
Opublikowany : 13/12/2011 8:58 pm
(@mediastore)
Posty: 468
Reputable Member
 

marucha - co myślisz o sprzedaży w terminie 27-30.12.2011 to znaczy między świętami a nowym rokiem - czy to dobry pomysł czy lepiej w nowym roku . Można liczyć na jakąś ekstra cenę ?

 
Opublikowany : 13/12/2011 8:59 pm
Strona 580 / 1880
Share: