FORUM
W obecnych realiach, tucznik może w zakładzie dużo stracić, nawet i kilka kg. Zauważyłem, że ostatnio oprócz wagi ginie mięsność, gdzieś po drodze.
A co ciekawsze, świnie żywione znacznie lepszą paszą mają ostatnio znacznie gorszą mięsność; przypadek czy robienie biznesu "po polsku"?
No miesnosc to teraz w Polsce spadla znacznie - jestem ciekawe dlaczego
Złodzieje ZM
Panaowie tylko żywa waga i gwarantowana cena lepiej brać te 5,7 niż 6 na "wierzbie" bo nie każdy to dopilnuje
z tego co pamiętam MAT przeciągą terminy czyli z płynnością cieńko
Tak sam przerabiałem ugadałem termin 3 tyg. bo pilnie potrzebna byłą gotówka i niestety niedoczekanie moje 4 tyg. walnęło jak nic
Na dziś wolę lokalny rynek bardzo dobrze płaci i pieniądz pewny może nie ma na razie 6 ale jest dobrze
Panaowie tylko żywa waga i gwarantowana cena lepiej brać te 5,7 niż 6 na "wierzbie" bo nie każdy to dopilnuje
z tego co pamiętam MAT przeciagą terminy czyli z płynnością cieńko
NO PROSZE ZNOWU ? " MAT CZERNIEWICE " TRZEBA NA NICH UWAZAC
GG-4444485
***POZDRAWIAM SERDECZNIE***
...jak nie dowiemy się na tym forum co to jest WBC...
Witam!
§ 2. Masę tuszy wieprzowej określa się dla tuszy wykrwawionej i wytrzewionej, podzielonej wzdłuż linii środkowej na półtusze, bez oczu, ucha środkowego, mózgu, rdzenia kręgowego, języka, szczeciny, racic, narządów rodnych, sadła, nerek, przepony i nóżki przepony (Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2004 r. w sprawie ustalenia jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U. nr 154, poz. 1630)Więcej informacji w zakładce www.trzoda-chlewna.com.pl >> Wokół świni (pliki pdf):
1. Klasyfikacja tusz w systemie EUROP wg IJHAR-S
2. Przepisy dot. klasyfikacji tusz wieprzowych
3. Dz. Ust. Nr 160 poz. 960 z dn. 22 lipca 2011
4. Zasady prawidłowej klasyfikacji tusz wieprzowychTakże: K. Borzuta, D. Lisiak: Nowe równania regresji zwiększą wyniki oceny mięsności tuczników TCh (2011) nr 8, str. 44-46
Na temat sposobów pomiaru mięsności kilka informacji podał też baraki w swoim poście z 6 listopada
no więc właśnie dlatego nie rozumiem że jeżeli minister mówi i pisze w ww. ustawie że § 2. Masę tuszy wieprzowej określa się dla tuszy wykrwawionej i wytrzewionej, podzielonej wzdłuż linii środkowej na półtusze, bez oczu, ucha środkowego, mózgu, rdzenia kręgowego, języka, szczeciny, racic, narządów rodnych, sadła, nerek, przepony i nóżki przepony a następnie w
§ 3. 1. Masę tuszy wieprzowej, o której mowa
w § 2, zwiększa się o 0,57 % masy ciepłej tuszy.
2. Masę tuszy wieprzowej, innej niż określona
w § 2, koryguje się wskaźnikami określonymi w przepisach
Dlaczego nikt i nigdy nic mi nie dopisał.
Otrzymałem od ACONARA ( za co serdecznie dziękuję) masę przepisów. Pogubić się można, ale znalazłem jeszcze w przepisach unijnych taki zapis że ani jedna tkanka oprócz wyżej wymienionych nie ma prawa być ruszona czy wycięta z tuszy przed zważeniem. Czyli po wycięciu wszystkiego co w par 2 tusza wędruje na wagę i koniec. Potem dopiero mogą wkroczyć doczyszczacze wykrawający z tuszy inne tkanki( pamiętajmy ani jedna tkanka więcej przed zważeniem) w postaci m. in części pachwiny, części międzyracicowej, rany kłutej i dopiero potem podchodzi lekarz weterynarii z nożem usuwający jeszcze to czego doczyszczacze ( wykrawacze) nie wycięli. I dopiero potem może wkroczyć do akcji specjalny odkurzacz wysysający z powierzchni tuszy resztki wilgoci.
Jeżeli tusza ma być ważona po tych dodatkowych zabiegach to dodatkowo powinno się dopisać do wbc wskaźnik doczyszczania. A może lepiej wagę przestawić tam gdzie powinna stać czyli w środku a nie na końcu linii ubojowej. Ważenie zgodnie z ustawą powinno być dokonane bezzwłocznie.
Może w tym zakresie w międzyczasie wprowadzono inne przepisy?. A może wyraźnie w podpisywanych umowach kontraktacyjnych powinno być zapisane co to jest w danym zakładzie WBC?
Tak sobie myślę.
A może to co tu napisałem to jest nieprawda?( postępuję jak politycy, zapytuję czy to prawda że tak jest?)
Do dzisiaj nie otrzymałem odpowiedzi na temat czy półtusze w naszym kraju są ważone i rozliczane zgodnie z obowiązującymi przepisami a widzę że fikcyjne wydajności rzędu 74 % wbc są przez kolegów nadal zgłaszane.
Pytam forumowiczów czy ktoś z was otrzymał rozliczenie wbc z dopisaniem do wagi półtusz 0,57% zgodnie § 3. 1. Masę tuszy wieprzowej, o której mowa
w § 2, zwiększa się o 0,57 % masy ciepłej tuszy.
A dlaczego mają dopisać 0,57% ? - bo z tuszy zabrali mózg, rdzeń kręgowy, ucho środkowe i oko , które to elementy zawsze do tuszy należały.
Proszę o wyjaśnienie jeżeli się mylę w interpretacji przepisu.
Jeśli tutaj nie otrzymam odpowiedzi to postaram się otrzymać ją gdzie indziej. A szkoda.
Wczoraj sprzedałem świnie które 36h przed sprzedażąmiały zamknięte paśniki. Taki eksperyment z mojej strony.
Waga żywa (ważone u mnie) wyszła 106,75 kg. Zobaczymy jakie wybicie wyjdzie. Powinno być min 79,5-80% takie jest moje zdanie.
Koło południa przyjdzie raport to Was poinformuje.
Wyszło 79,6 czyli chyba przyzwoicie.
|Śr. waga (mtc) SEUROP : 84,988 | |
|waga żywa : 0,0 | |
|Wydajność poubojowa (%): 0,0 | |
|Średnia mięsność (%): 59,222 | |
|Konfiskaty (kg): 0,00 | |
|Cena podstawowa SEU*: 7,45 | |
|Cena podstawowa SEUROP*: 7,45 | |
|Cena podstawowa ogółem**: 7,45 | |
|Dop. kontrakt SEUROP: 0,00 | 0,000 |
|Dop. za mięsność SEUROP: 0,00 | 0,000 |
|Dop. za wagę SEUROP: 0,00 | 0,000 |
|Dop. za transport : 0,00 | 0,000 |
|Wartość dopłat : 0,00 | 0,000 |
|Śr. cena SEUROP : 7,45 | |
|Cena ostateczna: 7,45 |
Cena na haku wyszła taka jak za E
A oto dowód dlaczego
Klasa|Ilośc| Waga | % |%SEUROP|
| | | |ogółu | |
----------------------------------------
| S | 66 | 5.574,8 |36,04 | 36,04 |
----------------------------------------
| E | 113 | 9.637,4 |62,31 | 62,31 |
----------------------------------------
| U | 3 | 255,7 | 1,65 | 1,65 |
Cena w przeliczeniu na wagę żywą wyszła 5,93 (przy 36h bez żarcia)
Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja w linii prostej
Spptch@wp.pl
ale nic nie dopisali
No na to nie ma co liczyć
A to moja wczorajsza rekordzistka mięsności
01186 | 86,3 | 64,90 | S | 7,45 i to na P-76
Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja w linii prostej
Spptch@wp.pl
ta sam ubojnia 24godziny bez paszy do sprzedazy ubój na drugi dzien rano
Waga żywca: 11.888 kg
Ilość sztuk w dostawie: 118
Waga WBC: 9.620 kg
Wydajność: 80,9 %
To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,
A waga żywa to z gospodarstwa czy zakładu?? bo wtedy wychodzi ok 1% różnicy
Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja w linii prostej
Spptch@wp.pl
lukas ile dni mają twoje tuczniki?
pogratulować mięsności! choć cena mogła by być lepsza bo inne zakłady zapłaciły by Ci spokojnie 6zł
Przestrzegam Kolegów przed zamykaniem karmików przed sprzedażą.
Wizytująca mnie na okrągło inspekcja weterynaryjna powiedziała, że nie chciała by się kiedykolwiek dowiedzieć, że głodzę świnie przed odstawą, bo będzie solidna kara. Podobnie zresztą ze stresem przy załadunku,
Zwierzę nie ma prawa być głodne, spragnione i zestresowane.
poszukuję auta tuczników na jutro lub czwartek (160-180 szt.) albo 2 X połowa tej ilości w jednym powiecie, cena 5,90 netto - 2%
A waga żywa to z gospodarstwa czy zakładu?? bo wtedy wychodzi ok 1% różnicy
byłem w robakowie przy wazeniu
To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,
Ta mnie też kiedyś pilnowali przy załadunku to świnki 200 szt kładliśmy 3 godziny ja mówię do tego doctorka panie bo one są tak uganiane że zaraz pół fiknie i kto za to odpowie a on mówi że rolnik. Ja mówię że niech odejdzie na bok to załaduję w 40 min i świnki bez stresu dojadą do ubojni on nie i koniec. Kazałem mu pomóc ładować uganiał uganiał zmęczył kilka 2 zdechły i założyłem mu sprawę bo nie chciał za nie zapłacić. Tak czubki znają pojęcie bezstresowego załadunku.
6,15 + vat bez problemu i straszą obniżkami ha ha ha
Przestrzegam Kolegów przed zamykaniem karmików przed sprzedażą.
Wizytująca mnie na okrągło inspekcja weterynaryjna powiedziała, że nie chciała by się kiedykolwiek dowiedzieć, że głodzę świnie przed odstawą, bo będzie solidna kara. Podobnie zresztą ze stresem przy załadunku,
Zwierzę nie ma prawa być głodne, spragnione i zestresowane.
jak zwierzeta bezstresowe moga byc zestresowne
To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,
5.90 plus vat kasa do reki pilne !
GG-4444485
***POZDRAWIAM SERDECZNIE***
ha ha ha ha w radiu gadali że ruskie ponoć chcą naszą wieprzowinkę kupować oj będzie się działo jak to prawda !!!! ????
Sprzedam swinie waga ok 110 kg, 35 szt okolice bydgoszczy jedyne 5.6 +vat bez straczki
nr GG- 93678
pozdrawiam
tadek
Przestrzegam Kolegów przed zamykaniem karmików przed sprzedażą.
Wizytująca mnie na okrągło inspekcja weterynaryjna powiedziała, że nie chciała by się kiedykolwiek dowiedzieć, że głodzę świnie przed odstawą, bo będzie solidna kara. Podobnie zresztą ze stresem przy załadunku,
Zwierzę nie ma prawa być głodne, spragnione i zestresowane.
jak zwierzeta bezstresowe moga byc zestresowne
A jak oni definiują głodzenie jak zamkniesz im po kolacji a sprzedasz przed śniadaniem to chyba nie jest głodzenie ))
Wczoraj sprzedałem świnie które 36h przed sprzedażąmiały zamknięte paśniki. Taki eksperyment z mojej strony.
Waga żywa (ważone u mnie) wyszła 106,75 kg. Zobaczymy jakie wybicie wyjdzie . Powinno być min 79,5-80% takie jest moje zdanie.
Koło południa przyjdzie raport to Was poinformuje.
Lukas Ty jestes hodowca albo sadysta ? .Mozna przed ubojem niekarmic 10 godz. i na tym zarabia ten co sprzedaje i ten co ubija ale po 36 godz. to zarabia ten co siedzi na koniu i nokia mu sie ukazala.
Na piątek uzgodnione 50 szt po 5,9 + vat bez strączki z tym że ważone będą po około pół godziny od załadunku na zakładzie, bo tyle zajmie dojazd do zakładu.
Tak straszą obniżkami i że nie potrzebują a dziś miałem zapytanie z ZM czy czasami nie będę miał towarku zaraz po świętach
ha ha ha ha w radiu gadali że ruskie ponoć chcą naszą wieprzowinkę kupować oj będzie się działo jak to prawda !!!! ????
No to raczej w te obniżki nikt nie uwierzy, nie damy się zastraszyc.
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
Wczoraj sprzedałem świnie które 36h przed sprzedażąmiały zamknięte paśniki. Taki eksperyment z mojej strony.
Waga żywa (ważone u mnie) wyszła 106,75 kg. Zobaczymy jakie wybicie wyjdzie . Powinno być min 79,5-80% takie jest moje zdanie.
Koło południa przyjdzie raport to Was poinformuje.Lukas Ty jestes hodowca albo sadysta ? .Mozna przed ubojem niekarmic 10 godz. i na tym zarabia ten co sprzedaje i ten co ubija ale po 36 godz. to zarabia ten co siedzi na koniu i nokia mu sie ukazala.
trafiłeś w same sedno
Marucho przestań bajki wypisywać .
Kto z Was sprzedał do Jagienki ( pani Agnieszki ) , w dodatku w cenie jaką podaje marucha ??????????
Moje dzieci nie chcą czekać na wieczorynkę , tylko siedzą na forum trzody i czytają maruchy wpisy.
jagienka Wysłany: Wto Gru 13, 2011 14:55 Temat postu:
poszukuję auta tuczników na jutro lub czwartek (160-180 szt.) albo 2 X połowa tej ilości w jednym powiecie, cena 5,90 netto - 2%
Jak widać wystarczy jedno życzenie, odrobina cierpliwości i marzenia się spełniają.
Ja jestem już wyprzedany aż do Nowego Roku a może i dłużej. Do sprzedaży zmusi mnie jedynie cena 6,5 netto i to tylko po to aby ją zaliczyć bo to lubię.
Lubię też spełniać życzenia potrzebujących kupujących.
W nadchodzącym Nowym Roku życzę wszystkim aby tak łatwo spełniały się im marzenia jak mietkowi. Mówisz-masz.
Spełnię też marzenia wielu z was. Z powodu braku trzody nie będę męczył was swoją obecnością na tym forum aż do Nowego Roku.
Przeproście w moim imieniu swoje dzieci, które tyle czasu będą musiały obyć się bez dobranocki.
To był dobry rok. Następny- będzie jeszcze ciekawszy.
Tak był dobry obfity w dioksyny
jeszcze kilkanascie dni i ja tez zapadam w sen zimowy
marucha - co myślisz o sprzedaży w terminie 27-30.12.2011 to znaczy między świętami a nowym rokiem - czy to dobry pomysł czy lepiej w nowym roku . Można liczyć na jakąś ekstra cenę ?