FORUM
jutro wioze kilka sztuk (tylko kilka bo boje sie o pzrerośnięcie), mam umuwione po 4,30+Vat za E.
Z reszta wstrzymuje sie, jak każdy ograniczy sie do minimum to cena skoczy bo żywca brak.
Demokracja to dwa wilki i owca głosujące nad tym co zjeść na obiad
Co wy na to ??
http://e-gospodarz.pl/index.php?id=0&pd=0&ad=1201031818
I " HODOWCA " tez ma --------> puste kieszenie i kredyty !!!
Demokracja to dwa wilki i owca głosujące nad tym co zjeść na obiad
W przyszłym tygodniu w środę u Dudy 4,50.
Casandra
POLMEAT BRODNICA podobno jest coraz bliżej końca. Mają spore zaległości w wypłacaniu.
DUDA 4,5? Odbiór bezpośredni przy negocjowaniej cenie czy skup na warunkach ogólnych?
Tomek
jutro wioze kilka sztuk (tylko kilka bo boje sie o pzrerośnięcie), mam umuwione po 4,30+Vat za E.
Z reszta wstrzymuje sie, jak każdy ograniczy sie do minimum to cena skoczy bo żywca brak.
no zawsze można pomarzyć .człowieku sprzedawaj zawsze mniejsza strata
JAK MÓWIE TO MÓWIE,A JAK MÓWIE TO WIEM!
corwina skad wiesz ze w przyszłym tygodniu duda da 4,5
sa dwa wyjscia skup zabierze wszystkie swinie w poniedzialek a jest bardzo duzo ale po cenie 2.50 plus vat lub tylko wezimie 40 szt i rozlozyc chce te swinie w czasie i dac cene 2.90 plus vat zostawiona decyzja do rolnikow co wybiora
małe pytanko wtrące bo nieznam się jeszcze.Jak to zrobić żeby sprzedać w wyższej klasie.Dzieki za wszystkie podpowiedzi!
odpowiednio bilansuj pasze i miej miesne rasy napewno sprzedaz w wyzszej klasie
POLMEAT BRODNICA podobno jest coraz bliżej końca. Mają spore zaległości w wypłacaniu.
DUDA 4,5? Odbiór bezpośredni przy negocjowaniej cenie czy skup na warunkach ogólnych?
Też tak słyszałem ale to na 100% nie wiadomo. Dwa tygodnie temu sprzedałem tej firmie maciorki ale do dziś pieniędze nie wpłynęły. Mozliwe że POLMEAT BRODNICA dogorywa.....
Duduś
GG 616746
NIKOS
GENETYKA
RASY WYSOKOMIĘSNE
JAK KUPUJESZ PROSIAKA TO JUZ MUSI BYC MIESNY Z DOBREGO TOWARU BEDZIE SUPER MIESO I KLASA WYZSZA
No tak ale sprzedawać trzeba bezpośrednio w ubojniach bo przez pośredników którzy tylko skupują żywiec to jest jedna cena czy ja to dobrze rozumiem?Bo dotychczas sprzedawałem tylko na żywiec i to jest chyba klasa P
NIKOS dzis ZAKLADAMY ZE SPRZEDALES PO 2.80 PLUS VAT I JA MYSLE ZE SPRZEDALES Z KLASY R a nadzien dzisiejszy cena klasy E jest 4.20teraz jak ci sie dobrze tucznik wybije to masz 80 %
wiec 80 razy 4.20=3,36 to ci cena za dobrego tucznika wyszła 3.36 plus vat przy klasie E bo kazda klasa slabsza tomozsza cena
Czyli R to jest klasa żywca na przysłowiowych spędach ?No pytam bo może jest szansa na coś lepszego jkby się miało dobre tuczniki.No ale żeby zaliczyć tuczniki do wyższej klasy to pewnie trzeba dużo na rzut sprzedawać.I jeszcz jedno waldek to 80% to jest mięsność którą wylicza kupujący
Czyli R to jest klasa żywca na przysłowiowych spędach ?No pytam bo może jest szansa na coś lepszego jkby się miało dobre tuczniki.No ale żeby zaliczyć tuczniki do wyższej klasy to pewnie trzeba dużo na rzut sprzedawać.I jeszcz jedno waldek to 80% to jest mięsność którą wylicza kupujący
Pomomo że chowam sporo ale 80% miesności to jeszcze nie miałem.
Żle to zrozumiałeś, te 80 % to jest waga mięsa z całego tucznika (w opisie Waldka) i za te kilogramy masz płacone.
Demokracja to dwa wilki i owca głosujące nad tym co zjeść na obiad
kolega pewnie robi swoim tucznikom liposukcję.
... mnie oszukasz, przyjaciela oszukasz, mamusię oszukasz, ale życia nie oszukasz...
no dobra ale sprzedawać trzeba bezpośrednio i płacą dopiero po uboju jak wyliczą wagę mięsa tak,a tak wogle to wiem że E to jest od 55 do 60 mięsność chyba
NIKOŚ średnio waga półtusz wynosi 80 kg więc jak wybije ci E to 80x4,20+vat
JAK MÓWIE TO MÓWIE,A JAK MÓWIE TO WIEM!
Nie chce tu mieszać bo się nieznam,ale umnie w okolicy tacy przeciętni rolnicy sprzedają właśnie na spędach i jest jedna cena a może np.na 20 szt.bo ja mam takie partie i też bym chciał mnieć jak najlepsze rasy no to na tkim spędzie się traci bo prosiak dobrej rasy droższy i wogle,no to gdzie to sprzedać żeby można było o wyższą klasę powalczyć
Dani co do ceny na przyszły tydzień to tylko moja prognoza....a może pobożne życzenia. Mam taką teorię -cena między świętami a nowym rokiem rosła błyskawicznie bo gdy zaczeły sie podwyżki wszyscy wstrzymywali sie ze sprzedażą. Po świętach ściągneli trochę z importu i ceny zaczeły się sypać, rolnicy spanikowali i pobiegli na spędy ze wszystkim co w chlewiku. I tak rynek zawalił sie swinkami od 70 dp 150 kg. Teraz już sie to kończy i sytuacja wraca do normalności.
u mnie dzis cena 3,6 + vat
Nikoś.
Musisz poszukac jakiegos większego zakładu lub ubojni która udija i rozlicza sie poubojowo.
Ja zawoże swoje sztuki do żeżni i waży jak normalnie, tylko że nie jest to podstawą do rozliczenia.
Podstawą do rozliczenia jest waga pułtusz oraz mięsnośc danej sztuki.
Po 2-3 godzinach powracam na żeżnię i już mam rozliczenie i fakturę.
Podpowiem ci że jeżeli masz średnią mięsnośc powyżej 55% bardziej opłaca sie sprzedac poubojowo (własne doświadczenia).
Tak jest w moim przypadku, nie wiem jak sie ma sprawa w innych żeżniach.
Demokracja to dwa wilki i owca głosujące nad tym co zjeść na obiad
dzięki zaczynam rozumieć a nie oszukują?
u mnie dzis cena 3,6 + vat
ALE ZA CO ??? MIĘSO CZY ŻYWA ???
Mógłbyś pisac jaśniej
Demokracja to dwa wilki i owca głosujące nad tym co zjeść na obiad
dzięki zaczynam rozumieć a nie oszukują
Nigdy nie masz pewności co do dokładności pomiarów.
Sam kiedyś zaobserwowałem przy braku świnek wzrost mięsności a przy nadmiarze spadek procentów.
O wage nie ma co sie przejmowac nie oszuka cie dużo, choc po trochu z kazdego dostawcy a jemu naleci kilogramów troche jak bedzie chciał.
Myślę ze trzeba miec zaufanie do żeżnika (właściciela) czy kierownika uboju.
Demokracja to dwa wilki i owca głosujące nad tym co zjeść na obiad
do mikorski: żywa
do mikorski: żywa
Powiedz mi jeszcze gdzie tak płacą
Z góry dzieki
Demokracja to dwa wilki i owca głosujące nad tym co zjeść na obiad
no kurnia cena czyżby do gory?????
no kurnia cena czyżby do gory?????
raczej nie
JAK MÓWIE TO MÓWIE,A JAK MÓWIE TO WIEM!