ps
Baraki linijka chyba powinna być legalizowana a nie jakaś chińszczyzna bo sąd odrzuci dowód w sprawie.
Marucha a mógłbyś opisać ta metodę linijkową co jak gdzie i jak to ma wyjść.
metoda ZP.
zaraz pogrzebię w necie, jak nie to po niedzieli mam to opisane dokładnie w jakimś czasopiśmie.
Z dniem 12 grudnia 2011 r. weszła w życie Decyzja wykonawcza Komisji 2011/506/UE: z dnia
16 sierpnia 2011 r. zmieniająca decyzję 2005/240/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz
wieprzowych w Polsce (tekst opublikowany w Dzienniku Urzędowym UE L 2093 z dnia 17.08.2011
roku). Decyzja wprowadziła nowe równania regresji w stosowanych dotychczas w Polsce metodach
klasyfikacji, tj. Ultra-fom 300, Sydel-CGM, Autofom, IM-03 oraz zatwierdza cztery nowe metody
klasyfikacji: Autofom III, CSB Image meater (CSB), Fat-O-Meater II (FOM II), metodę ręczną
ZP.
ale swoją drogą, na zdjęciu sama siwizna już została w polsusie
http://nowastrona.polsus.pl/photos/info ... _nr_13.pdf
ale coś jeszcze przynajmniej drukują

pomiar moża wykonać przy życiowo
a wiadomo że czym wiecej mis tym lepsza wydajność
poz
To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,
przyżyciowo półtusze
pewnie że można ale nie jest to metoda zatwierdzona do pomiaru przez ue i opublikowana. W sądzie mogą być z tym problemy.
Dobry rzeźnik to na oko oceni. Kiedyś taki jeden wybierał mi z kojców co mu się podobało a to co niby było kiepskie to szło do zm i miało 57,5 procent. Powiedziałem mu że po kojcach biegał mi nie będzie bo się na świniach nie zna i albo bierze jak leci albo nie bierze. Odtąd bierze jak leci.
Teraz myślę że może on naocznie wybierał mi eski w e zostawiał. Może. Jeszcze inny mówił że mam mało mięsne świnie bo u znajomego podobno takie dupiaste są a moje nie. Może i dupiaste były mało ale on na wybecu miał 55 a u mnie 57-58. Do mięsności schabiaste muszą być a nie dupiaste. Ale każdy ma prawo kupować co mu pasuje.
pitek81 zadzwoń pod 504 752 368 wczoraj oferta 5,4 netto - 2% termin 14 dni. Resztę szczegółów musisz dogadać indywidualnie.
W celu sprawdzenia wiarygodności firmy proszę o opinie Muchozolali podobno robiliście razem interesy.
a kogo to oferta była ?
Przy pomiarze linijką grubość słoniny ponizej 12mm to klasa E
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

przy życiowo przed odstawą
związek ma taki aparat nich pomierzy w chwil załadunku i bedzie po sprawie
To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,
Moim zdaniem to można rozwiązać tak:
Wprowadzić jeden obowiazujący w całej polsce wzór umowy na sprzedaż wbc według której ubojnia może pokroić półtusze na kawałki dopiero wtedy gdy rolnik dostanie wynik wbc np mailem czy faksem. W przypadku jesli rolnik nie zgodzi się z wynikami ma miec możliwość wykonania powtórnej oceny mięsniości i ważenia.
Można by zrobic zrzute na taki aparacik:
http://www.bva.com.pl/index.php/produkt ... o-aparacie
I wtedy jedziemy do ubojni i komisyjnie weryfikujemy, chocby wyrywkowo kilka półtusz z partii, jeśli odchyłka jest ponad normę to nakładamy porzadne karę umowną.
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

I to są zadania które są pierwsze do regulacji
To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,
Znalezienie półtusz w ubojni która ubija pare tysięcy świń na dobe jest niemożliwe , a tym bardziej jej kontrolowanie
jedyne madre rozwiązanie to oglądanie jej na lini ubojowej , ale z tym też może być problem ponieważ w dużym zakładzie mogą niedowiarka wyjeba... przez kolejność ubijania
"Baraki"
1. Wszystkie dopuszczone do stosowania w Polsce aparaty szcują mięsność TYLKO na tuszach ciepłych, więc ponowny pomiar nie wchodzi w rachubę.
2. Kontrola może polegać na sprawdzeniu miejsca przyłożenia aparatu (zgodnie z przepisami każdy aparat pozostawia ślad na tuszy) - miejsce pomiaru jest ściśle okreslone. Po drugie kontrolerzy z IHARS-u sprawdzają raporty klasyfikacjyjne. Są dwa pomiary grubości słoniny i oka polędwicy i jakoś na podstawie tych wyników oceniają rzetelność pomiaru. Na pewno robią to na jakiejś próbie i pewnie dopuszczona jest jakaś tolerancja błędów poniżej której nie mogą podważyć rzetelności pomiaru.
3. Jeśli chodzi o rozliczenie (czy nie kantują) to tylko nie wiem jak długo powinien być trzymany protokół z klasyfikacji ale można np. sprawdzić raport, który dostaje rolnik z protokołem klasyfikacji. Powinien być ten sam wynik - to na pewno sprawdzają inspektorzy, ale jak zwykle wyrywkowo i losowo.
4. Chyba niemożliwe jest wymuszenie zapisu w umowach o pozostawieniu tusz do czasu akceptacji wyniku przez rolnika - zwykle zakłady rozbierają półtusze na drugi dzień od rana. Nawet jeżeli powstanie spór to i tak musi go rozstrzygnąć osoba posiadająca kwalifikacje i wiedzę. Na "wydaje mi się" - nikogo nie można posądzać.
Najlepiej - moim zdaniem odwoływać się do WIJHARS-u (Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych).
5. Ja bym poprosił WIJHARS o zaświadczenie czy w zakładzie do którego oddajecie tuczniki wszystkie aparaty pracują na nowym równaniu regresji, bo po pierwsze różnica 2 i więcej punktów na mięsności pomiędzy różnymi zakładami to jest stanowczo za duża, a po drugie nowe równanie podwyższyło mięsność na tej samej śwince od 1,5 nawet do 2 i więcej procent. Najwięcej na nowym równaniu regresji skorzystały słabsze tuczniki. Nowe równanie obowiązuje od 12 grudnia 2011 roku - sprawdźcie wyniki przed tą datą i po niej, najlepiej jak by dotyczyły tej samej partii.
pitek81 zadzwoń pod 504 752 368 wczoraj oferta 5,4 netto - 2% termin 14 dni. Resztę szczegółów musisz dogadać indywidualnie.
W celu sprawdzenia wiarygodności firmy proszę o opinie Muchozolali podobno robiliście razem interesy.a kogo to oferta była ?
Zadzwoń pod wskazany nr to się dowiesz.
przy najbliższej okazji trzeba przetestować tę metodę linijkową, jestem ciekawy co wyjdzie
Zasady ustalania cen w Austrii
Komitet Cenowy
W skład komitetu wchodzą członkowie (4 osoby), wybieranie przez władze poszczególnych związków na okres jednego roku:
- Związek zrzeszający ubojnie/rzeźnie
- Związek zrzeszający hodowców trzody chlewnej
- Związek zrzeszający producentów tuczników
- Związek zrzeszający producentów warchlaków.
Zasad pracy Komitetu Cenowego:
- Zebrania w każdy piątek
- Ustalanie ceny na okres jednego tygodnia
- Ustalanie cen na podstawie danych z rynku europejskiego (dane z Komisji Europejskiej ) oraz w oparciu o sytuację popytowo - podażową kraju, trendy światowe
- Cena jest obligatoryjna dla wszystkich podmiotów zrzeszonych, wchodzących w skład Związków biorących udział w posiedzeniach Komitetu
- Cena stanowi krajową cenę bazową, do której naliczana jest premia za mięsność. Jej wysokość określają umowy kontraktacyjne i jest ustalana wspólnie
- Statut Komitetu Cenowego przewiduje kary pieniężne (w drodze procesu sądowego) dla pomiotów, które nie przestrzegają ceny na dany okres
- Ceny ustalane są również na materiał hodowlany, np. na loszki
- W piątek każdy producent otrzymuje za pomocą SMS lub e-maila informacje o aktualnej cenie
- Ceny są przesyłane w celach informacyjnych do Izby Handlowej i do Komisji Europejskiej.
Po co sprzedajecie na wbc a pózniej całe strony debatujecie ,czy oszukują czy nie ,zawsze oszukiwali to czemu teraz nie mają ,a teraz pytanie ,jesteście lub bylibyście inni?????????????,a poza tym to temat ceny ,więc może więcej panowie o cenach
Sprzedawane w srode po 6.65 za WBC miesnosc 59.4 wyboj 81.1 szt.30 maly zaklad lubelskie
krusz
Waga żywa podana przez ZM?

dobra sprzedaj dzis na żywą
gadka jest tak ze swinie musza byc w przedziale wagowym
i mis taką a taką
jesli nie to cię kroją
nie dadzą takiej ceny bo coś
dwa zakładamy że obu stroną takie rozliczenie wychodzi na dobra
zaklad płaci wiecej bo ma wieksze uzyski mis przy mnijszej ilosci
a wie ze jak bedzie dobrze płacił to bedzie miał coraz lepszy towar itp
nam sie opłaca bo produkujemy lepiej i efektywnie mniej za lepsze pieniadze
ale jak ktoś tego nie rozumie to juz inna bajka
To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,
Tak swinie jechaly70 km ubylo 1.5kg na szt.
krusz
Świnia to istota żywa, załadunek to dla niej stres - po taim stessie każda zrobi siku i kupę. Czy 1,5kg to duzo - zważ sie sam a potem się wypróżnij - policz ile straciłeś!
Mięsa przynajmniej teoretycznie nie ubywa, chociaż jakiś ubytek wody i na żywej świni jest - największy chyba w czasie transportu w gorące dni.
Czemu się dziwić, że w statystykach operuje się ceną za mięso? Cena wagi żywej inna będzie do tej w gospodarstwie a inna do tej która jest przyjmowana w zakładzie - jak jeszcze dodać stan okarmienia to dojdzie dodatkowo różna skrajnie wybojowość. Standard tuszy jest jednakowy - określony rozporządzeniem, a jak jakiś zakład np. waży z sadłem to wbc do rozliczenia z rolnikiem koryguje o ściśle określony procent.
Panowie - zamiast czczej gadaniny lepiej doprowadzić do takiego stanu jak w Austrii, Niemczech, Holandii itp. - powołać organizację ustalajacą ceny i zasady rozliczeń a rolnik niech zajmie się produkcją, kosztami zamiast mitrężyć czas na telefony i szukać kto więcej da. Z reguły kto więcej płaci jak inni to ma jakiego "kija" w zamian za tę marchewkę.
Prosiaczek -co masz na mysli organizacja ustalajaca ceny u niemca.
5,40 +vat bez strączki na poniedziałek 65 szt
Prosiaczek to powiedz nam jaką według Ciebie ta komisja powinna wystawić cene na przyszły tydzien ???? o ile by powstała
6+vat
Stan - myslę, że nie jest w tej chwili ważne aby podać cenę na przyszły tydzień, ważne jest aby znaleźć instrument (sposób) na likwidację wolnej amerykanki. Wiadommym jest, że cena jaką przyjęłaby Komisja musi w jakiś sposób odzwierciedlać po pierwsze interesy rolników, po drugie zakładów ale też musi brać pod uwagę globalną sytuację i tredny na rynku. Cena rażąco odbiegająco od rynkowej a w przypadku Polski od np. niemieckiej będzie skutkowała wzrostem importu z tamtej części Europy, bez znaczenia czy to w postaci żywych świń czy to półtusz lub elementów. Ale może mieć też w krótkotrwałym okresie ten pozytywny wymiar, że wzrost popytu na żywieć w Niemczech spowoduje wzrost ceny w tamtym rejonie (normalne zachowanie rynkowe).
Ustalanie ceny przez Komisję moim zdaniem ma za zadanie uporządkowanie tego obszaru i zmusić obie strony rynku do konkurowania kosztami, jakością itp., a nie wykorzystywaniem jednych przez drugich. Sami widzicie jakie są rozbieżności w cennikach różnych firm a taki stan wprowadza tylko chaos, panikę, nerwy, ogólną niewiedzę o tendencji na rynku.
Myślę, że pierwszym zadaniem jakie powinno sobie postawić za priorytetowe powstałe Stowarzyszenie to doprowadzenie do powołania takiej Komisji. Wiem, że nie jest to takie łatwe. Tak myślę - może trzeba wystosować jakiś list intencyjny adresowany bynajmniej do Ministerstwa Rolnictwa, Polsus-a i Związku Polskie Mięso.
Jeżeli liderzy powołanego Stowarzyszenia będą konsekwentni - na pewno uda się im wiele zrealizować. Strona internetowa Staowarzyszenia musi być nagłośniona - wykorzystać wszystkie Izby, ODR-y a nawet sołtysów.
Powodzenia.
Wy wierzycie w to że jakieś stowarzyszenie narzuci swoją wolę zakładom? powodzenia .Mnie zastanawia tylko czy płacilibyście 6 zł jakbyście mieli zakłady? ,Salus jest własnością rolników i płaci 6 zł ,przecież powinni rozumieć rolników ,to czemu nie płacą??????????????????????????
- 11 Fora
- 2,099 Tematy
- 129.8 K Posty
- 0 Online
- 5,387 Członkowie