bn_CA_kredyt-Agro-042025-1200x250
1200x250_baner_duchman
1200x250_baner_topigs
1200x250_baner_miya_gold
biopoint1200
004 AG-PROJEKT 2025-04a

CENY TRZODY
 
Notifications
Clear all

CENY TRZODY

56.4 K Posty
821 Users
0 Reactions
17 M Widok
(@tabou)
Posty: 798
Prominent Member
 

ps
Baraki linijka chyba powinna być legalizowana a nie jakaś chińszczyzna bo sąd odrzuci dowód w sprawie.

 
Opublikowany : 2013-03-02 17:54
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

Marucha a mógłbyś opisać ta metodę linijkową co jak gdzie i jak to ma wyjść.

 
Opublikowany : 2013-03-02 18:16
(@tabou)
Posty: 798
Prominent Member
 

metoda ZP.
zaraz pogrzebię w necie, jak nie to po niedzieli mam to opisane dokładnie w jakimś czasopiśmie.
Z dniem 12 grudnia 2011 r. weszła w życie Decyzja wykonawcza Komisji 2011/506/UE: z dnia
16 sierpnia 2011 r. zmieniająca decyzję 2005/240/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz
wieprzowych w Polsce (tekst opublikowany w Dzienniku Urzędowym UE L 2093 z dnia 17.08.2011
roku). Decyzja wprowadziła nowe równania regresji w stosowanych dotychczas w Polsce metodach
klasyfikacji, tj. Ultra-fom 300, Sydel-CGM, Autofom, IM-03 oraz zatwierdza cztery nowe metody
klasyfikacji: Autofom III, CSB Image meater (CSB), Fat-O-Meater II (FOM II), metodę ręczną
ZP.

 
Opublikowany : 2013-03-02 18:59
(@tabou)
Posty: 798
Prominent Member
 

http://www.polsus.pl/aktualnosci?id=2624

 
Opublikowany : 2013-03-02 19:01
(@turbogrocho49)
Posty: 2210
Noble Member
 

ale swoją drogą, na zdjęciu sama siwizna już została w polsusie

 
Opublikowany : 2013-03-02 19:02
(@tabou)
Posty: 798
Prominent Member
 

http://nowastrona.polsus.pl/photos/info ... _nr_13.pdf
ale coś jeszcze przynajmniej drukują

 
Opublikowany : 2013-03-02 19:04
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

pomiar moża wykonać przy życiowo
a wiadomo że czym wiecej mis tym lepsza wydajność

poz

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 2013-03-02 19:05
(@tabou)
Posty: 798
Prominent Member
 

przyżyciowo półtusze
:lol: :lol: :lol:
pewnie że można ale nie jest to metoda zatwierdzona do pomiaru przez ue i opublikowana. W sądzie mogą być z tym problemy.
Dobry rzeźnik to na oko oceni. Kiedyś taki jeden wybierał mi z kojców co mu się podobało a to co niby było kiepskie to szło do zm i miało 57,5 procent. Powiedziałem mu że po kojcach biegał mi nie będzie bo się na świniach nie zna i albo bierze jak leci albo nie bierze. Odtąd bierze jak leci.
Teraz myślę że może on naocznie wybierał mi eski w e zostawiał. Może. Jeszcze inny mówił że mam mało mięsne świnie bo u znajomego podobno takie dupiaste są a moje nie. Może i dupiaste były mało ale on na wybecu miał 55 a u mnie 57-58. Do mięsności schabiaste muszą być a nie dupiaste. Ale każdy ma prawo kupować co mu pasuje.

 
Opublikowany : 2013-03-02 19:10
(@pitek81)
Posty: 279
Reputable Member
 

pitek81 zadzwoń pod 504 752 368 wczoraj oferta 5,4 netto - 2% termin 14 dni. Resztę szczegółów musisz dogadać indywidualnie.
W celu sprawdzenia wiarygodności firmy proszę o opinie Muchozolali podobno robiliście razem interesy.

a kogo to oferta była ?

 
Opublikowany : 2013-03-02 19:11
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Przy pomiarze linijką grubość słoniny ponizej 12mm to klasa E

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 2013-03-02 19:15
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

przy życiowo przed odstawą
związek ma taki aparat nich pomierzy w chwil załadunku i bedzie po sprawie

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 2013-03-02 19:22
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Moim zdaniem to można rozwiązać tak:
Wprowadzić jeden obowiazujący w całej polsce wzór umowy na sprzedaż wbc według której ubojnia może pokroić półtusze na kawałki dopiero wtedy gdy rolnik dostanie wynik wbc np mailem czy faksem. W przypadku jesli rolnik nie zgodzi się z wynikami ma miec możliwość wykonania powtórnej oceny mięsniości i ważenia.
Można by zrobic zrzute na taki aparacik:
http://www.bva.com.pl/index.php/produkt ... o-aparacie
I wtedy jedziemy do ubojni i komisyjnie weryfikujemy, chocby wyrywkowo kilka półtusz z partii, jeśli odchyłka jest ponad normę to nakładamy porzadne karę umowną.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 2013-03-02 19:28
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

I to są zadania które są pierwsze do regulacji

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 2013-03-02 19:33
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Znalezienie półtusz w ubojni która ubija pare tysięcy świń na dobe jest niemożliwe , a tym bardziej jej kontrolowanie
jedyne madre rozwiązanie to oglądanie jej na lini ubojowej , ale z tym też może być problem ponieważ w dużym zakładzie mogą niedowiarka wyjeba... przez kolejność ubijania

 
Opublikowany : 2013-03-02 19:44
(@prosiaczek)
Posty: 120
Estimable Member
 

"Baraki"
1. Wszystkie dopuszczone do stosowania w Polsce aparaty szcują mięsność TYLKO na tuszach ciepłych, więc ponowny pomiar nie wchodzi w rachubę.
2. Kontrola może polegać na sprawdzeniu miejsca przyłożenia aparatu (zgodnie z przepisami każdy aparat pozostawia ślad na tuszy) - miejsce pomiaru jest ściśle okreslone. Po drugie kontrolerzy z IHARS-u sprawdzają raporty klasyfikacjyjne. Są dwa pomiary grubości słoniny i oka polędwicy i jakoś na podstawie tych wyników oceniają rzetelność pomiaru. Na pewno robią to na jakiejś próbie i pewnie dopuszczona jest jakaś tolerancja błędów poniżej której nie mogą podważyć rzetelności pomiaru.
3. Jeśli chodzi o rozliczenie (czy nie kantują) to tylko nie wiem jak długo powinien być trzymany protokół z klasyfikacji ale można np. sprawdzić raport, który dostaje rolnik z protokołem klasyfikacji. Powinien być ten sam wynik - to na pewno sprawdzają inspektorzy, ale jak zwykle wyrywkowo i losowo.
4. Chyba niemożliwe jest wymuszenie zapisu w umowach o pozostawieniu tusz do czasu akceptacji wyniku przez rolnika - zwykle zakłady rozbierają półtusze na drugi dzień od rana. Nawet jeżeli powstanie spór to i tak musi go rozstrzygnąć osoba posiadająca kwalifikacje i wiedzę. Na "wydaje mi się" - nikogo nie można posądzać.
Najlepiej - moim zdaniem odwoływać się do WIJHARS-u (Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych).
5. Ja bym poprosił WIJHARS o zaświadczenie czy w zakładzie do którego oddajecie tuczniki wszystkie aparaty pracują na nowym równaniu regresji, bo po pierwsze różnica 2 i więcej punktów na mięsności pomiędzy różnymi zakładami to jest stanowczo za duża, a po drugie nowe równanie podwyższyło mięsność na tej samej śwince od 1,5 nawet do 2 i więcej procent. Najwięcej na nowym równaniu regresji skorzystały słabsze tuczniki. Nowe równanie obowiązuje od 12 grudnia 2011 roku - sprawdźcie wyniki przed tą datą i po niej, najlepiej jak by dotyczyły tej samej partii.

 
Opublikowany : 2013-03-02 20:22
(@rafall)
Posty: 338
Reputable Member
 

pitek81 zadzwoń pod 504 752 368 wczoraj oferta 5,4 netto - 2% termin 14 dni. Resztę szczegółów musisz dogadać indywidualnie.
W celu sprawdzenia wiarygodności firmy proszę o opinie Muchozolali podobno robiliście razem interesy.

a kogo to oferta była ?

Zadzwoń pod wskazany nr to się dowiesz.

 
Opublikowany : 2013-03-02 20:24
 fix
(@fix)
Posty: 613
Honorable Member
 

przy najbliższej okazji trzeba przetestować tę metodę linijkową, jestem ciekawy co wyjdzie

 
Opublikowany : 2013-03-02 20:27
(@prosiaczek)
Posty: 120
Estimable Member
 

Zasady ustalania cen w Austrii
Komitet Cenowy
W skład komitetu wchodzą członkowie (4 osoby), wybieranie przez władze poszczególnych związków na okres jednego roku:
- Związek zrzeszający ubojnie/rzeźnie
- Związek zrzeszający hodowców trzody chlewnej
- Związek zrzeszający producentów tuczników
- Związek zrzeszający producentów warchlaków.

Zasad pracy Komitetu Cenowego:
- Zebrania w każdy piątek
- Ustalanie ceny na okres jednego tygodnia
- Ustalanie cen na podstawie danych z rynku europejskiego (dane z Komisji Europejskiej ) oraz w oparciu o sytuację popytowo - podażową kraju, trendy światowe
- Cena jest obligatoryjna dla wszystkich podmiotów zrzeszonych, wchodzących w skład Związków biorących udział w posiedzeniach Komitetu
- Cena stanowi krajową cenę bazową, do której naliczana jest premia za mięsność. Jej wysokość określają umowy kontraktacyjne i jest ustalana wspólnie
- Statut Komitetu Cenowego przewiduje kary pieniężne (w drodze procesu sądowego) dla pomiotów, które nie przestrzegają ceny na dany okres
- Ceny ustalane są również na materiał hodowlany, np. na loszki
- W piątek każdy producent otrzymuje za pomocą SMS lub e-maila informacje o aktualnej cenie
- Ceny są przesyłane w celach informacyjnych do Izby Handlowej i do Komisji Europejskiej.

 
Opublikowany : 2013-03-02 21:13
(@farmer35)
Posty: 65
Trusted Member
 

Po co sprzedajecie na wbc a pózniej całe strony debatujecie ,czy oszukują czy nie ,zawsze oszukiwali to czemu teraz nie mają ,a teraz pytanie ,jesteście lub bylibyście inni?????????????,a poza tym to temat ceny ,więc może więcej panowie o cenach

 
Opublikowany : 2013-03-02 21:34
(@krusz1)
Posty: 12
Active Member
 

Sprzedawane w srode po 6.65 za WBC miesnosc 59.4 wyboj 81.1 szt.30 maly zaklad lubelskie

krusz

 
Opublikowany : 2013-03-02 21:42
(@krzywy)
Posty: 914
Prominent Member
 

Waga żywa podana przez ZM?

 
Opublikowany : 2013-03-02 21:46
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

dobra sprzedaj dzis na żywą
gadka jest tak ze swinie musza byc w przedziale wagowym
i mis taką a taką
jesli nie to cię kroją
nie dadzą takiej ceny bo coś
dwa zakładamy że obu stroną takie rozliczenie wychodzi na dobra
zaklad płaci wiecej bo ma wieksze uzyski mis przy mnijszej ilosci
a wie ze jak bedzie dobrze płacił to bedzie miał coraz lepszy towar itp
nam sie opłaca bo produkujemy lepiej i efektywnie mniej za lepsze pieniadze

ale jak ktoś tego nie rozumie to juz inna bajka

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 2013-03-02 22:00
(@krusz1)
Posty: 12
Active Member
 

Tak swinie jechaly70 km ubylo 1.5kg na szt.

krusz

 
Opublikowany : 2013-03-02 22:01
(@prosiaczek)
Posty: 120
Estimable Member
 

Świnia to istota żywa, załadunek to dla niej stres - po taim stessie każda zrobi siku i kupę. Czy 1,5kg to duzo - zważ sie sam a potem się wypróżnij - policz ile straciłeś!
Mięsa przynajmniej teoretycznie nie ubywa, chociaż jakiś ubytek wody i na żywej świni jest - największy chyba w czasie transportu w gorące dni.
Czemu się dziwić, że w statystykach operuje się ceną za mięso? Cena wagi żywej inna będzie do tej w gospodarstwie a inna do tej która jest przyjmowana w zakładzie - jak jeszcze dodać stan okarmienia to dojdzie dodatkowo różna skrajnie wybojowość. Standard tuszy jest jednakowy - określony rozporządzeniem, a jak jakiś zakład np. waży z sadłem to wbc do rozliczenia z rolnikiem koryguje o ściśle określony procent.
Panowie - zamiast czczej gadaniny lepiej doprowadzić do takiego stanu jak w Austrii, Niemczech, Holandii itp. - powołać organizację ustalajacą ceny i zasady rozliczeń a rolnik niech zajmie się produkcją, kosztami zamiast mitrężyć czas na telefony i szukać kto więcej da. Z reguły kto więcej płaci jak inni to ma jakiego "kija" w zamian za tę marchewkę.

 
Opublikowany : 2013-03-02 22:30
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

Prosiaczek -co masz na mysli organizacja ustalajaca ceny u niemca.

 
Opublikowany : 2013-03-03 06:38
(@chlop)
Posty: 517
Honorable Member
 

5,40 +vat bez strączki na poniedziałek 65 szt

 
Opublikowany : 2013-03-03 09:12
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Prosiaczek to powiedz nam jaką według Ciebie ta komisja powinna wystawić cene na przyszły tydzien ???? o ile by powstała

 
Opublikowany : 2013-03-03 10:01
(@robert0169)
Posty: 765
Prominent Member
 

6+vat

 
Opublikowany : 2013-03-03 10:22
(@prosiaczek)
Posty: 120
Estimable Member
 

Stan - myslę, że nie jest w tej chwili ważne aby podać cenę na przyszły tydzień, ważne jest aby znaleźć instrument (sposób) na likwidację wolnej amerykanki. Wiadommym jest, że cena jaką przyjęłaby Komisja musi w jakiś sposób odzwierciedlać po pierwsze interesy rolników, po drugie zakładów ale też musi brać pod uwagę globalną sytuację i tredny na rynku. Cena rażąco odbiegająco od rynkowej a w przypadku Polski od np. niemieckiej będzie skutkowała wzrostem importu z tamtej części Europy, bez znaczenia czy to w postaci żywych świń czy to półtusz lub elementów. Ale może mieć też w krótkotrwałym okresie ten pozytywny wymiar, że wzrost popytu na żywieć w Niemczech spowoduje wzrost ceny w tamtym rejonie (normalne zachowanie rynkowe).
Ustalanie ceny przez Komisję moim zdaniem ma za zadanie uporządkowanie tego obszaru i zmusić obie strony rynku do konkurowania kosztami, jakością itp., a nie wykorzystywaniem jednych przez drugich. Sami widzicie jakie są rozbieżności w cennikach różnych firm a taki stan wprowadza tylko chaos, panikę, nerwy, ogólną niewiedzę o tendencji na rynku.
Myślę, że pierwszym zadaniem jakie powinno sobie postawić za priorytetowe powstałe Stowarzyszenie to doprowadzenie do powołania takiej Komisji. Wiem, że nie jest to takie łatwe. Tak myślę - może trzeba wystosować jakiś list intencyjny adresowany bynajmniej do Ministerstwa Rolnictwa, Polsus-a i Związku Polskie Mięso.
Jeżeli liderzy powołanego Stowarzyszenia będą konsekwentni - na pewno uda się im wiele zrealizować. Strona internetowa Staowarzyszenia musi być nagłośniona - wykorzystać wszystkie Izby, ODR-y a nawet sołtysów.
Powodzenia.

 
Opublikowany : 2013-03-03 13:47
(@farmer35)
Posty: 65
Trusted Member
 

Wy wierzycie w to że jakieś stowarzyszenie narzuci swoją wolę zakładom? powodzenia .Mnie zastanawia tylko czy płacilibyście 6 zł jakbyście mieli zakłady? ,Salus jest własnością rolników i płaci 6 zł ,przecież powinni rozumieć rolników ,to czemu nie płacą??????????????????????????

 
Opublikowany : 2013-03-03 17:53
Strona 868 / 1880
Share:

350x470_baner_dsm-firmenich
350x470_baner_dsm-firmenich

Slide
biopoint1200
1200x250_baner_duchman
1200x250_baner_pig_at
template (2)
1200x250_baner_topigs
1200x250_baner_miya_gold
Trzoda Chlewna - Ogólnopolskie czasopismo dla producentów trzody, zootechników i lekarzy weterynarii
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.