FORUM
tak ale mi oto chodziło właśnie .Ale oni towar ktury skupują właśnie od tych którzy nazywająto się (producętami trzody) gdzieś muszą upchnąć i dlatego czasami zjeżdżają z ceny
Panowie a co mają robić właściciele małych gospodarstw?
Oni też chcą żyć !! I jeśli mamy wolność to wszyscy powinniśmy robić i hodować to co chcemy! Przecież jeszcze niedawno (LATA 80-te) były strajki przeciw cenom regulowanym a za uwolnieniem cen.
PS. Jestem mieszkańcem wsi i mi też obecna sytuacja na rynku trzody mocno doskwiera jednak nie obarczam winą za to moich sąsiadów.
Ja nikogo nie neguj ale nie psujmy sobie sami rynku mali niech robią ekologie warzywka kwiatki ale nie trzymajcie 2 macior bo tam niema kasy
Moim zdaniem Obserwator ma rację powinno każdemu się opłacać i temu co sprzedaje 10 szt i temu co 2000 szt mogą jeden niech zarobi 30zł na szt. drugi 40 zł , problemem nie są mali producęci tylko FERMY wielko przemysłowe gdzie jest po 10 000 tucznika w rzucie a właścicielem fermy są zakłady mięsne typu PRIMA ,DUDA , SOKOŁÓW itp , następnym zagrożeniem jest tucz kontraktowy rolnicy co im się nie opłaca biorą warchlaki od zakładów mięsnych i za 10 zł od szt. tuczą , zakłady mają tani surowiec , świń jest dalej dużo , i cenę mamy jaką mamy .
jutro świnki w mojej okolicy po 3,05 + vat.......
Duduś
GG 616746
do hodowcy78 idealnie trafiles w sedno sprawy. Bo przeciez ilu tych malych ostalo, a gdyby nawet ich juz nie bylo to i tak ich miejsce zastapia tuczniki z ferm dudy ,sokolowa czy innych lub z importu. nie dajmy sie sklocic bo tego wlasnie chca zaklady miesne a to powoduje ze nie mozemy sie zjednoczyc a tym samym oslabiamy i tak juz slaba pozycje na rynku. Sam produkuje okolo 1000szt . i nie sadze aby moj sasiad produkujacy 30 szt. na rok psul mi zbyt - nie dajmy sie zwariowac przeciez wiadomo ze z nim i tak zaklady miesne nie podpisza zadnej umowy kontraktacyjnej
Moim zdaniem Obserwator ma rację powinno każdemu się opłacać i temu co sprzedaje 10 szt i temu co 2000 szt mogą jeden niech zarobi 30zł na szt. drugi 40 zł , problemem nie są mali producęci tylko FERMY wielko przemysłowe gdzie jest po 10 000 tucznika w rzucie a właścicielem fermy są zakłady mięsne typu PRIMA ,DUDA , SOKOŁÓW itp , następnym zagrożeniem jest tucz kontraktowy rolnicy co im się nie opłaca biorą warchlaki od zakładów mięsnych i za 10 zł od szt. tuczą , zakłady mają tani surowiec , świń jest dalej dużo , i cenę mamy jaką mamy .
popieram w 100% kolego!!!!
JAK MÓWIE TO MÓWIE,A JAK MÓWIE TO WIEM!
jutro 3,1, w piątek było 3,2+vat
JAK MÓWIE TO MÓWIE,A JAK MÓWIE TO WIEM!
około 60% pogłowia loch to lochy z chlewni w kturej jest do 5 szt więc nie mówcie że to nie psuie rynku
wlasnie krzysiek ma racje i to sa ci co jak ceny nie ma to z rencinki zyja i maja w nosie hodowle oni nigdy nie padna
około 60% pogłowia loch to lochy z chlewni w kturej jest do 5 szt więc nie mówcie że to nie psuie rynku
k urwa co ty za głupoty piszesz coś ty sie z choinki urwał-lata siedemdziesiąte już dawno sie skończyły!!!!!!!!
JAK MÓWIE TO MÓWIE,A JAK MÓWIE TO WIEM!
Ferma loch - makabra, lepiej nie ogląda tego
http://video.google.pl/videoplay?docid= ... 6756363921
Demokracja to dwa wilki i owca głosujące nad tym co zjeść na obiad
do krzysiek007
gdzie są ci co mają te 5 szt. a jak by tyle mieli to pewnie by je przejadli.takich już dawno niema a jak by i byli to co oni ci popsują
JAK MÓWIE TO MÓWIE,A JAK MÓWIE TO WIEM!
53% poglowia swin w polsce jest w stadach do 9sztuk
taka informacja byla chyba na ppr potwierdzona z 2 tyg temu
Krzysiek , skąd ty masz tak nie prawdziwe dane , z moich obserwacji w okolicy to stada gdzie jest do 5 loch to może 5 - 10% . Nie sugeruj się danymi GUS i agrobiznesu bo oni niczego nie mają policzone , nawet ARiMR nie wie ile jest aktualnie w kraju trzody , więc nie przytaczaj fałszywych danych . W Danii średnia stada to ok 60 loch i cena też jest niska , więc chyba to nie wina małych hodowców .
Naszym problemem nie są małe gospodarstwa i nie dajmy sobie tego wcisnąć , problemem są zakłady mięsne które mają nas w dupie , rząd , pokomunistyczne związki rolnicze , izby rolnicze- zdominowane przez samoobronę i PSL i to że nie możemy wziąć się w garść i działać . Musimy się jednoczyć , bo niskie ceny żywca to nie jest nasz ostatni problem , następne to : podatek dochodowy , reforma KRUS , nowe zasady dopłat bezpośrednich , zasady dobrej praktyki rolnej itp.
Musimy brać udział przy ustalaniu tych wszystkich spraw jeśli nas tam nie będzie znów przegramy tak jak w latach 90 kiedy prywatyzowano zakłady mięsne , i do dziś cierpimy i obawiam się że dalej będziemy cierpieć .
NIC O NAS , BEZ NAS !!!!!!!!!!!!!!!!!
pszepraszam pomyliłem pogłowie 8,5 % loch do 5 szt z ilością gospodarstw 54% loch do 5 szt
Według danych przedstawionych przez wiceprezesa Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus Bogumiła Roja, ponad 53 proc. producentów trzody ma nie więcej niż 9 świń w stadzie. W Danii, Niemczech czy Belgii w stadach znajduje się po kilka tysięcy sztuk zwierząt. W Danii jest 7 tys. producentów trzody, w Polsce chów świń prowadzi ok. 600 tys. gospodarstw.
http://www.rolpetrol.pl/?JOB=wiad&wiersz=6779
p.s w danii na pewno srednia nie jest 60loch jak tam tylko 5 do 9tysiecy (zalezy od zrodła)
gospodarsw zajmuje sie hodowla
Dlaczego w tym artykule nie ma nic o sprowadzaniu mięsa z zagranicy , dlaczego nie ma nic o zmowie zakładów mięsnych ,
Odpowiem , bo za ten tekst zapłaciły zakłady mięsne , to są teksty sponsorowane .
Dziwi mnie bardzo że rolnicy w to wierzą , a co do prezesów POLSUSA często im się zdaża że nie wiedzą co mówią , z biura w Warszawie wszystko inaczej wygląda .
co do Bogumila Roja to oprocz tego ze dziala w polsusie to jest jeszcze zalozycielm jednej z pierwszych grup producenckich w polsce
p.s a swoja droga profesorek uwaza ze nie ma szans wyprodukowac taniej bez koncentracji jak zboze soje otrby wiekszy kupuje tylko pare zł taniej od malego a sprzedaje sami wiemy za ile.........to i tak pewnie nie pokrywa to kosztow
p.s chciałbym porozmawiac z tym profesorem osobisce
mialem jutro ładowac do kociemby i mi przestawił odstawe na piatek, masakra!!!!
Przyznam,bardzo ciekawa dyskusja nocna na temat niskich cen i ich przyczyn.Nie mam teraz zbyt wiele czasu ,żeby wgłębiać się w politykę rolną państwa ale wiele waszych wypowiedzi wydaje mi się trafnych. No i zapomnieliście o najważniejszym panowie problem NR 1 ZBYT SILNY ZŁOTY który ma kolosalny wpływ na cenę świń. Niestety przy obecnym kursie złotego to opłaca się importować wieprzowinę a nie ją eksportować i nie pomoże tu żadne otwarcie granic z Rosją czy z kimś innym, takie są prawa ekonomi.
pszepraszam pomyliłem pogłowie 8,5 % loch do 5 szt z ilością gospodarstw 54% loch do 5 szt
wlasnie pomylilem!! po pierwsze dania jest malym krajem ale skonncentrowanym i dlatego jest tam 7tyś. hodowcow a u nas 600tys., a po drugie te gospodaarstwa to po 5 macior to im wyszly ze sredniej obliczonej z duzych polskich ferm i malych rolnikow bo juz mniej nikt nie trzyma.
2.90 plus vat
Waldek znów ci Jurek tak fantastyczną cenę załatwił?
Sląsk cena 3.40 +Vat cena żywca
jakoś drogo u waldka płacą już nie po 2,50 a może się pomylił i jest po 1,90 ??
Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114
sokołów na ten tydzien bez zmian
Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114
corvina jak jestes chora to lecz sie
jak chcesz kupic swinek to zapraszam cie ale nie samochodem tylko wagonami
to jedno a drugie nie dosc ze jest bardzo duzo to swiniki maja nawet wage 160 kg
i jak cos napiszesz to to troszke przemysl bo ja wiem co pisze przykre jest dla ciebie ze taka jest zeczywistosc
a moze bys mniej komentowała i moze otworzyłabys zakład i placiła za tuczniki nawet 6 zł za wage zywa
Witam. Dzisiaj 3,45 + vat za żywą. Pozdrawiam.
Witam. Tak jak mówiłem wczoraj świnki były dziś po 3,05zl + vat. Pośrednik kupił 260 sztuk......
Duduś
GG 616746