FORUM
Mam możliwość kupienia połówek grochu w cenie 800/t. Czy jest sens zmieniać dawki pokarmowe dla tuczników i zacząć dodawać groch w dawce ok 10% w miejsce soi? Czy będzie jakaś oszczędność?
Mam możliwość kupienia połówek grochu w cenie 800/t. Czy jest sens zmieniać dawki pokarmowe dla tuczników i zacząć dodawać groch w dawce ok 10% w miejsce soi? Czy będzie jakaś oszczędność?
Wydaje mi się, że nie ma sensu za tą cene. Groch ciężko strawny i ciężko go odpowiednio zbilansować w dawce.
Zamiast soi? No ciekawe....
Mam możliwość kupienia połówek grochu w cenie 800/t. Czy jest sens zmieniać dawki pokarmowe dla tuczników i zacząć dodawać groch w dawce ok 10% w miejsce soi? Czy będzie jakaś oszczędność?
Wydaje mi się, że nie ma sensu za tą cene. Groch ciężko strawny i ciężko go odpowiednio zbilansować w dawce.
Dwa lata stosuje groch własny i kupuje jest dobrze 5%-15% tucznik + soja.
Ja powyżej 60 kg stosuję tylko bobik i mniejszych przyrostów nie zauważyłem
Po ile kupujesz bobik? I ile % dajesz do paszy >60kg m.c?
Mam możliwość kupienia połówek grochu w cenie 800/t. Czy jest sens zmieniać dawki pokarmowe dla tuczników i zacząć dodawać groch w dawce ok 10% w miejsce soi? Czy będzie jakaś oszczędność?
ja stosuje pol na pol soja i lubin, tylko groch ma mniejsza ilość bialka chyba w granicach 25-26 % spokojnie możesz dac dla tucznikow od 60 kg wzwyż na tone 150 kg grochu plus z 50 kg soji i dobry premiks
nr GG- 93678
pozdrawiam
tadek
Zamiast soi? No ciekawe....[/q
Czy napisałem, że chcę całkowicie wyeliminować soję? Chciałem odpisać Ci bardziej dosadnie, ale się powstrzymałem. Pewnie siedzisz w branży tyle lat, że wiesz wszystko na ten temat. W każdym razie dziękuję za opinie tych, którzy mają do powiedzenia coś sensownego.
Po ile kupujesz bobik? I ile % dajesz do paszy >60kg m.c?
Nie kupuję bo mam swój daję 10 %
10% samego bobiku z dodatków białkowych?
To ile % białka ma u Ciebie grower/finiszer?
jest sens zastąpić groch soją ja w zeszłym roku miałem grupe prosiaków co nie mogłem ich sprzedać i tuczyłem je na grochu i soi
i dodawałem enzym 1kg na tone paszy i jak je sprzedałem to śr mięsnośc wyszła 58% 80 szt
koszt enzymu to 17 zł za kg
jest sens zastąpić groch soją ja w zeszłym roku miałem grupe prosiaków co nie mogłem ich sprzedać i tuczyłem je na grochu i soi
i dodawałem enzym 1kg na tone paszy i jak je sprzedałem to śr mięsnośc wyszła 58% 80 szt
koszt enzymu to 17 zł za kg
co to za nezym jest ????
nr GG- 93678
pozdrawiam
tadek
Zamiast soi? No ciekawe....[/q
Czy napisałem, że chcę całkowicie wyeliminować soję? Chciałem odpisać Ci bardziej dosadnie, ale się powstrzymałem. Pewnie siedzisz w branży tyle lat, że wiesz wszystko na ten temat. W każdym razie dziękuję za opinie tych, którzy mają do powiedzenia coś sensownego.
Nie krępuj się możesz mi pojechać. Połówka grochu po 800 nie ma sensu bo jakie tam białko? Polecam zbadać nie jeden się zdziwi, ponad to z aminokwasami bieda bardziej zastąpisz zboże niż soje i w zasadzie nie da żadnej oszczędności. Co innego łubin w tej cenie nawet ciut drożej czy bobik też da radę ale groch w tej cenie nie ma sensu. Proste policz zdejmiesz 50 kg soi to 120 może więcej grochu żeby zrównać białko różnica 70-80 kg. Jakieś wnioski odnośnie oszczędności?
Moim zdaniem też bez sensu tym bardziej, że rzepak czy słonecznik jest po 900 z hakiem.
Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja w linii prostej
Spptch@wp.pl
Wszystko zalezy od stosunku ceny soi/rzepaku do strączkowych..
No i od dostępności towaru na rynku lokalnym, bo ze sruta sojowa czy rzepakowa to nie ma najmniejszego problemu..
200 kg grochu= 160 zł
100kg soi + 100 jakiegoś bufora, zboża 180zł +50zł=230zł
białko i energia będzie porównywalna
łubin trzeba ekstrudować bo jest ciężkostrawny dla świń
ja łubin stosuje regularnie 10 -12% do paszy nie ma żadnych problemów nigdy nie było jedyny warunek to musi być słodki , I cena niska.
200 kg grochu może na papierze da 46 białka ale w realu nie jest tak kolorowo poza tym wzdymać potrafi.
ja łubin stosuje regularnie 10 -12% do paszy nie ma żadnych problemów nigdy nie było jedyny warunek to musi być słodki , I cena niska.
200 kg grochu może na papierze da 46 białka ale w realu nie jest tak kolorowo poza tym wzdymać potrafi.
Groch Batuta to co łubin lepszy dla mnie to dziwne?
Kto futruje soją to świnie mu numeru nie wykroją!
Kto futruje bobikiem ten spaceruje krawężnikiem !
Kto futruje grochem ma ciągle katar pod nochem.
pasłem przez jakiś czas świnki grochem i jego skład aminokwasowy ładnie się bilansował z rzepakówką a efekty podobne do soi tylko jak Danielski mówi potrafi powodować wzdęcia szczególnie u mniejszych świń
Ale w składzie paszy był rzepak + groch + zboża? Czy czesciowo również soja?
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
Ale w składzie paszy był rzepak + groch + zboża? Czy czesciowo również soja?
od wagi 50-60 kg bez soi
Cześć,
tak przedstawiałyby się dawki na growerze, ceny i parametry:
Groch+soja (901 zł):
Nazwa % w dawce Aktualna cena
Olej sojowy 1,000 4 000,00
Pszenica C 15,000 680,00
Jęczmień A 33,900 620,00
Zakwaszacz 0,300 6 500,00
Śruta Sojowa 10,000 1 700,00
Otręby pszenne A 5,000 620,00
Pszenżyto B 20,000 620,00
Groch 12,000 800,00
Premiks 2,5 % 2,500 4 300,00
Kreda 0,300 400,00
Parametry:
białko - 16,4
włókno - 3,7
fosfor 4,2
wapń - 6,3
lizyna - 10,3
metionina - 2,8,
treonina - 6,18,
energia - 2377 kcal/kg
Odpowiednio te same zboża, dawka na samej soi (933 zł):
Nazwa % w dawce Aktualna cena
Olej sojowy 1,000 4 000,00
Pszenica C 15,000 680,00
Jęczmień A 40,900 620,00
Zakwaszacz 0,300 6 500,00
Śruta Sojowa Hipro 15,000 1 700,00
Otręby pszenne A 5,000 620,00
Pszenżyto B 20,000 620,00
Premiks 2,500 4 300,00
Kreda 0,300 400,00
Parametry:
białko - 16,5
włókno - 3,5
fosfor 4,3
wapń - 6,5
lizyna - 9,8
metionina - 3,
treonina - 6,2,
energia - 2360 kcal/kg
Różnica na tonie paszy zrobionej na soi+groch, a na samej soi to 32 złote, białko w grochu przyjąłem na poziomie 23%.
Takie połączenie wydaje mi się być najbardziej optymalne, ze swojej strony zaleciałbym najpierw przebadać groch na białko, poza tym dobrać premiks z dodatkiem L-karnityny, ten dodatek zwiększa o 70% udział tłuszczów w przemianie materii co poprawia wydolność tlenową i zwiększa masę mięśni.
Trzeba obserwować jak będzie kształtowała się cena soi i wtedy balansować białkiem z grochy, tak żeby było najtaniej i najlepiej
Mam nadzieję, że chociaż w jakimś stopniu pomogłem,
Pozdrawiam.