bn_CA_kredyt-Agro-042025-1200x250
1200x250_baner_duchman
1200x250_baner_topigs
1200x250_baner_miya_gold
biopoint1200
004 AG-PROJEKT 2025-04a

Kupcy knurków
 
Notifications
Clear all

Kupcy knurków

17 Posty
15 Users
0 Reactions
30.3 K Widok
(@jarpo16x)
Posty: 38
Trusted Member
Topic starter
 

Witam , powiedzcie mi co zakłady robią z mięsem dorosłych knurów po 4 zł za kg ?

 
Opublikowany : 2012-09-15 17:29
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Jak Ci płacą po 4 zł. to powinieneś się cieszyć :lol: :lol: :lol:
a wcale bym się nie zdziwił jak ja albo Ty kiedyś miałeś go kawałek na kanapce i bylo pycha :roll:

 
Opublikowany : 2012-09-15 18:19
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

To sie nazywa czarny rynek albo szara strefa jak zwał tak zwał.Nie zdziw sie jak tego pana spotkasz kiedy gdzies na straganie z kielbaska na ciepło ,szaszłykiem itp.

 
Opublikowany : 2012-09-15 19:09
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Zaraz tam czarny rynek...
Jesli dobrze rozumie nie chodzi tu o knury rozpłodowe tylko tuczniki w wadze ok. 100 kg nie poddane kastracji i tutaj przy obecnej technologii chowu zapach knura między bajki można włożyć. Problem zapachu knurzego dotyczy 1-2% osobników które można wyeliminowac na lini ubojowej a reszta jest pełnowartościowym surowcem. W Holandii nie stosuje sie kastracji (jedynie prosiaki wysyłane na eksport sa kastrowane) i knurki ida na rzeź niekastrowane! A potem nasze zakłady za ciężkie pieniądze kupują mięcho (i jeszcze zachwalają jaka to super jakość), następnie to knurze mięcho trafia na półiki naszych marketów! A wy tu się nadziwic nie możecie czemu sa chętni na pełnowartościowy surowiec za pół ceny.
Zresztą sam bym takich knurków chętnie kupił po te 4 zeta, następnie dziabnął bym każdego improvakiem i po miesiącu sprzedał bym po 6.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 2012-09-15 19:28
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

mieso z kunrów nadaje sie do spozycia w przetworzonej postaci
ale tłuszcz jest do utylizacji tak mi mówił technolog

poz

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 2012-09-15 19:53
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

Ja mam na mysli te rozpłodowe własnie 300-400kg paro letnie.A 100 kilowego to sie kastruje i w 1 klasie tucznik idzie.

 
Opublikowany : 2012-09-15 19:57
(@gerda)
Posty: 60
Trusted Member
 

kiedys widzialem na ubojni jak to idzie.
knur uwiazany za ryj dostaje dawke pradu ogluszajaca. a gosc z tylu kosa sru po jajkach . cala akcja trwa jakies 20-30 sekud i powstaje tucznik.
nikt na ubojni nie wyrzuca czegos co mozna przerobic.
jak ktos ubija 1000- 2000 tucznikow nawet i tygodniowo to myslicie ze ktos wyrzuca jakis tluszcz. dodawanu jest do kielbas i kaszanki.

 
Opublikowany : 2012-09-15 20:34
(@wojce)
Posty: 763
Prominent Member
 

Raz to mój tucznik w pewnej ubojni okazał się knurkiem niby miał jądro gdzieś tam w środku i zapach płci jak to pisał pan doktor weterynarz w papierach które dostałem poszedł w klasie K czyli do pieca a ja dostałem pare groszy z łaski od pośrednika sąsiad nie dostał ani grosza czyli knurki idą do pieca :)

 
Opublikowany : 2012-09-15 21:51
(@jedrek)
Posty: 47
Eminent Member
 

Z małymi knurkami to raczej zalezy od ubojni, niektóre biją i nic nie mówią albo pare kila otrącają na jajka ;) a niektórzy utylizują ale fakt faktem że w zdecydowanej większości naprawde jest inny zapach. I może w wedlinach jest to niewyczuwalne ale nie chciałby nikt z was takiej pieczeni na obiad.

 
Opublikowany : 2012-09-16 10:58
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

podobno z knurów robią salami

 
Opublikowany : 2012-09-16 13:44
 F1
(@_f1_)
Posty: 1613
Noble Member
 

Ma ktoś dobrego kupca na knura jakie ceny na dzisiaj?

 
Opublikowany : 2015-04-23 13:43
(@danielski813)
Posty: 863
Prominent Member
 

A mój znajomy który takie okazy kupuje mowi ze to rarytas i bogaci np warszawiacy za 100g takie mięsa na talezu placa krocie oczywiscie bedąc swiecie przekonanym ze jakies egzotyczne zwierze zjadają ale kto by tam bogatemu bronił maciora tez im starsza tym lepsza bo mieso ma byc tak ciemne jak to tylko mozliwe

 
Opublikowany : 2015-04-23 15:13
(@farmer84)
Posty: 355
Reputable Member
 

Ten znajomy mercedesem jeździ BHA :) ???Rodak z okolic Hajnówki???

 
Opublikowany : 2015-04-27 21:19
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

Wczoraj sprzedałem knura po 1,80 zł

 
Opublikowany : 2015-04-28 06:34
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Przy tej cenie czasownik sprzedałem nie pasuje , bardziej pasuje przekazałem , oddałem albo wydałem pasuje :roll:

 
Opublikowany : 2015-04-28 07:27
Peron
(@peron)
Posty: 2717
Famed Member
 

to jeszcze zrób rozbiór zdania Stan:)

 
Opublikowany : 2015-04-28 09:00
(@kakalowy-szatan)
Posty: 133
Estimable Member
 

Wczoraj sprzedałem knura po 1,80 zł

dostałem 2 -5%

 
Opublikowany : 2015-04-28 11:28
Share:

350x470_baner_dsm-firmenich
350x470_baner_dsm-firmenich

Slide
biopoint1200
1200x250_baner_duchman
1200x250_baner_pig_at
template (2)
1200x250_baner_topigs
1200x250_baner_miya_gold
Trzoda Chlewna - Ogólnopolskie czasopismo dla producentów trzody, zootechników i lekarzy weterynarii
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.