FORUM

Pogłowie trzody
 
Notifications
Clear all

Pogłowie trzody

49 Posty
26 Users
0 Reactions
67.1 K Widok
(@grysza03)
Posty: 313
Reputable Member
Topic starter
 

Witam!!
Ma ktos moze nowsze dane o poglowiu trzody (ostatnie mam z konca lipca)

 
Opublikowany : 11/11/2007 6:21 pm
(@werkaa)
Posty: 13
Active Member
 

i co spada czy może rośnie?

 
Opublikowany : 11/11/2007 7:27 pm
(@grysza03)
Posty: 313
Reputable Member
Topic starter
 

raptem 4% spodło w stosunku do lipca 2006
ciekawią mnie dane za pazdziernik

 
Opublikowany : 11/11/2007 8:07 pm
(@piotr1964)
Posty: 27
Eminent Member
 

Ja również nie spotkałem się z danymi świeższymi niż lipiec 2007

 
Opublikowany : 11/11/2007 8:43 pm
(@jaqbn)
Posty: 483
Reputable Member
 

W wielkopolskim związku trzody chlewnej było 7200 macior pod oceną , zostało na dzień dzisiejszy 3900 - to też jest obraz tego co się dzieje

Hodowla Zarodowa

 
Opublikowany : 06/02/2008 2:00 pm
(@aconar)
Posty: 459
Reputable Member
 

Witam,

Wielkość pogłowia trzody chlewnej w listopadzie 2007 r. Polsce (wg GUS) wraz z krótkim komentarzem można zobaczyć na stronach Ministerstwa Rolnictwa w Biuletynie Rynek wieprzowiny (pdf) strona 20
link http://tiny.pl/l9p8

Ponadto dwie tabele są na naszej stronie w dziale WOKÓŁ ŚWINI > Pogłowie trzody, z tym, że w jednej z tabel jest błąd w tytule: zamiast na koniec lipca powinno być na koniec listopada. Przepraszam za ten błąd.
link http://tiny.pl/l9pv

Pozdrawiam,
Andrzej Konarkowski

 
Opublikowany : 06/02/2008 3:09 pm
(@brzydal)
Posty: 1804
Noble Member
 

wydaje mi się że nikt w tym kraju nie jest w stanie określić aktualnego stanu pogłowia loch ale z tego co obserwuje w swojej okolicy to już niedługo świnie się "skończą"

Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114

 
Opublikowany : 06/02/2008 8:10 pm
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

wszedzie sie skoncza
ale co z tego
jak mieso zawsze bedzie

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 06/02/2008 9:56 pm
(@lantier)
Posty: 116
Estimable Member
 

brazylijskie........

 
Opublikowany : 06/02/2008 10:09 pm
(@Anonymous)
Posty: 0
New Member Gość
 

WITAM
JAK PRZEDSTAWIA SIE SYTUACJA W WASZYCH REGIONACH Z POGLOWIEM MACIOR I TUCZNIKOW

CZY ZAOBSERWOWALISCIE JAKIES ZMIANY?

U NAS NA PODLASIU NIC SIE NIE ZMIENIA OKOLICZNE CHLEWNIE PRACUJĄ NA 100% OBROTOW I NIEWIDAC ZEBY KTOS ZMNIEJSZAL CZY LIKFIDOWAL STADO

POZDRAWIAM

 
Opublikowany : 15/02/2008 8:30 pm
(@wetman)
Posty: 421
Reputable Member
 

Na mojej gminie rolnicy skasowali 150 macior w ciągu dwóch miesięcy. To jest według moich szacunków jakieś 60% pogłowia.

 
Opublikowany : 15/02/2008 8:54 pm
(@dudus)
Posty: 408
Reputable Member
 

w mojej okolicy wszyscy wieksi hodowcy 50% polikwidowali a co niektórzy maluścy to calkiem likwiduja lub zastanawiaja sie nad tym

Duduś
GG 616746

 
Opublikowany : 15/02/2008 9:03 pm
 dani
(@dani)
Posty: 489
Reputable Member
 

dudus a ty cos zlikwidowałes

 
Opublikowany : 15/02/2008 9:35 pm
(@piotr1964)
Posty: 27
Eminent Member
 

Ubojnia znajomego zawalona maciorami , to chyba o czymś świadczy.A tak na marginesie to niezły interes na tym robi płacąc 2 zeta brutto niejednokrotnie za pierwiastki.Co dalej dzieje się z tym mięsem to już chyba sami wiecie.

 
Opublikowany : 15/02/2008 9:52 pm
(@dudus)
Posty: 408
Reputable Member
 

dudus a ty cos zlikwidowałes

Z 27 macior na 16 maciorek.

Duduś
GG 616746

 
Opublikowany : 15/02/2008 9:54 pm
(@krzysiek007)
Posty: 79
Trusted Member
 

wetman ale masz dużą gmine :D :D :D :D

 
Opublikowany : 16/02/2008 6:28 pm
(@rolnik)
Posty: 26
Eminent Member
 

Do Aconar .Szanowny panie redaktorze chodowcy świniek proszą o podawanie aktualnych danych dotyczących pogłowia trzody wPolsce. Proszę uaktualniać dane jak najczęsciej

 
Opublikowany : 16/02/2008 7:43 pm
(@Anonymous)
Posty: 0
New Member Gość
 

PODLASKIE
U NAS DROBNI ROLNICY LIKFIDUJĄ HODOWLE ALE NA ICH MIEJSCE WCHODZA NOWOCZESNE CHLEWNIE O MOCACH PRZEROBOWYCH PO 1000 A NAWET KILKA TYSIECY SZTUK TUCZNIKA ROCZNIE I PRZEZ TO Z TEGO CO OBSERWUJE W SWOIM REGIONIE POGLOWIE SWIN ZAMIAST SPADAC TO SIE POWIEKSZA I TO BARDZO SZYBKO.
A WIELU WLASCICIELI TYCH FERM TO PROFESJONALISCI W SWOIM FACHU , SĄ TO LUDZIE KTORZY WIEDZĄ CZEGO CHCĄ !!!
POZDRAWIAM

 
Opublikowany : 16/02/2008 8:16 pm
(@krzysiek007)
Posty: 79
Trusted Member
 

szczypiorek myślisz że 1000 szt to dużo ,sory niestety inaczej się nieda ,spójrz na danie tam pogłowie jest nieporównywalnie większe ,ale tak musi być,pewnie wiele osób zgani moie zdanie ale napewno tak sie stanie

 
Opublikowany : 16/02/2008 8:33 pm
(@rolnik)
Posty: 26
Eminent Member
 

Jeśli rząd nie morze zrobić cos w kwesti cen , to niech chociaż wprowadzają ograniczenia aby fermy z kapitałem zagranicznym nie mogły u nas powstawać nowe.

 
Opublikowany : 16/02/2008 8:36 pm
(@Anonymous)
Posty: 0
New Member Gość
 

1000 SZTUK TUCZNIKA TO MALO TYLKO JAK POWSTANIE 100 TAKICH CHLEWNI TO MAMY JUZ 100000 SZT. TYLKO TAK CZASAMI SIE ZASTANAWIAM .......... I OBSERWUJE... I WIESZ CO MYSLE?
ZE BUDOWAC I ZWIEKSZAC MOZNA , OCZYWISCIE TYLKO CIEKAWE KTO TO KUPI??? I ZA JAKA CENE???

 
Opublikowany : 16/02/2008 8:39 pm
(@krzysiek007)
Posty: 79
Trusted Member
 

skąd powstanie tyle chlewni ,to nie rodzi sie na wierzbie, to trzeba wypracować ,nato ludzie pracują lata :lol: :lol:

 
Opublikowany : 16/02/2008 8:46 pm
(@Anonymous)
Posty: 0
New Member Gość
 

SAPARD ,SPO A TERAZ PROW - DZIEKI TEMU NOWOCZESNE OBORY I CHLEWNIE ROSNĄ JAK GRZYBY PO DESZCZU. A PIENIĄDZE NA TE WSZYSTKIE INWESTYCJE SĄ W BANKACH (KTEDYTY) PRZECIEZ POLOWE LUB 70% KOSZTOW I TAK UNIA ZWRACA!! A OD TEGO MOZNA ODLICZYC JESZCZE VAT. U NAS NIEKTORZY IDĄ NA MAXA!!!
PODLASIE TO POTĘGA BRANZY MLECZARSKIEJ ALE BUDOWA NOWYCH CHLEWNI NICZYM JEJ NIE USTEPUJE W DODATKU JEST TU CORAZ WIECEJ MALYCH PRYWATNYCH UBOJNI I MASARNI

 
Opublikowany : 16/02/2008 9:04 pm
(@lantier)
Posty: 116
Estimable Member
 

z nowego PROWu nie mozna budowac chlewni ani kurników..........

 
Opublikowany : 16/02/2008 9:20 pm
(@Anonymous)
Posty: 0
New Member Gość
 

BYC MOZE MASZ RACJE NIE INTERESOWALEM SIE TYM.
JEZELI MASZ RACJE TO DZIEKUJE ZA SPROSTOWANIE
POZDRAWIAM

 
Opublikowany : 16/02/2008 9:29 pm
(@krims)
Posty: 378
Reputable Member
 

Drobna uwaga, każdy kredyt trzeba spłacić. Jak trafią w niską cenę zboża i przyzwoitą cenę tucznika to chwała im, a jeśli cena zboża będzie wysoka a za tucznika płacą bardzo podobnie każdego roku to polegną.

Tomek

 
Opublikowany : 17/02/2008 7:50 am
(@tragon)
Posty: 174
Estimable Member
 

Teraz wystarczy miec 20% kasy i juz masz chlewnie. Krims nie koniecznie trzeba polec stawiajac teraz chlewnie. Ja budujac ja w tym momencie postawilbym tez maly budynek do produkcji wedlin. I stopniowo staral sie dochodzic do pelnej mocy przerobowej wynikajacej z ilosci posiadanych tucznikow. Koncentrujac sie na dystrybucij. W takiej sytuacji mozesz pozwolic sobie na utrzymanie poglowia na stalym poziomie, bo tak jak piszesz cena jest niska i wedlug mnie niska bedzie.

Tragon

 
Opublikowany : 17/02/2008 9:25 am
(@krims)
Posty: 378
Reputable Member
 

Niestety 20% nie wystarczy. Do tych podstawowych 20% musisz doliczyć 22% podatku VAT, ponieważ Unia wypłaca kwoty netto. Więc musisz zainwestować wartość podatku VAT na okres do 60 dni, do momonentu zwrotu przez Urząd Skarbowy.
Nie wiem czy zwykłego rolnika stać na zajęcie się przetwórstwem mięsa. Potrzeba bardzo dużych funduszy na spełnienie wszystkich wymagań sanitarnych, należałoby pomyśleć o certyfikatach itp. No i najważniejsza kwestia. Nie jest problem wyprodukowanie towaru, ale go odpowednio sprzedać. Mała masarnia jedynie może szukać sprzedaży poprzez własne sklepy, a otworzenie własnych sklepów także wiąże się z kosztami. Mały nie jest wstanie wejść do Makro czy do marektów, gdzie sprzedaje się sporą część towaru. Po prostu nie jest w stanie kredytować przez 60 lub 90 dni towaru. A do tego jeszcze dochodzą wykupywania modułów w gazetkach reklamowych, nawet kilka razy w roku za kilak tys. złotych, zapłacenie za "półkę".
Więc nie każdy może przerabiać świnie na kiełbasy.

Tomek

 
Opublikowany : 17/02/2008 9:46 am
(@tragon)
Posty: 174
Estimable Member
 

Dokladnie nie kazdy, ale wchodzac w produkcje tucznika i liczac, ze ZM zaplaci dobra cene, to nie warto liczyc. Dzis nie mozna sobie pozwolic na produkcje nie majac zbytu, tym bardziej inwestujac duze pieniadze.
Majac 20% juz mozesz rozmawiac z bankiem. Dochodzi jeszcze zakup stada i zachowanie plynnosci finansowej do czsu uzyskania produktu koncowego.
Ja nie mowie o masarni, czy zakladzie przetworczym, tylko produkcji wlasnej w gospodarstwie (max 4,5 t/tyd), a tu wymogi sa mniejsze. Lini ubojowej nie jest potrzebna. Nie musisz tworzyc wlasnych sklepow. W jaki sposob sprzedaz, to juz od ciebie zalezy. Jeden potrafi, drugi nie. To nie jest rozwiazanie systemowe ale daje mozliwosci tym co chca.

Tragon

 
Opublikowany : 17/02/2008 10:03 am
(@dudus)
Posty: 408
Reputable Member
 

Widze że macie odważne myslenie.... Tu wezmiesz kredyt , tam ci cos unia dołozy. W rzeczywistosci to jest troche inaczej.
kolega pobudował rok temu chlewnie na 60 macior przy 10 hektarach ziemi. Wziął kredyt 450tyś zł. I co z tego wyniko dobrego??? Dziś nie ma chleb. Dobrze że jego rodzice maja rente bo i na chleb by nie mieli. A z czego spłacic duży kredyt????? Napalił sie na budowe jak szczerbaty na suchary. I jak z tego bagna wyjdzie????

Duduś
GG 616746

 
Opublikowany : 17/02/2008 12:41 pm
Strona 1 / 2
Share: