FORUM
ZAPRASZAM DO WYMIANY SIĘ EFEKTAMI TUCZU
Ostatnio miałem duńczyka pierwsza sprzedaż po 81 dniach średnia na samochodzie 133 kg do 95 dni zeszły wszystkie ostatnie 125 kg
mała prosiaki były przywiezione w wadze 32 kg karmione były paszo własnej produkcji
Za mało danych, podaj konkretne ilości w konkretnych dniach i ich wagi, to wtedy można policzyć średni przyrost dzienny.
Ostatnio miałem duńczyka pierwsza sprzedaż po 81 dniach średnia na samochodzie 133 kg do 95 dni zeszły wszystkie ostatnie 125 kg
mała prosiaki były przywiezione w wadze 32 kg karmione były paszo własnej produkcji
A wagę samochodu odliczyłeś ???????????
Za mało danych, podaj konkretne ilości w konkretnych dniach i ich wagi, to wtedy można policzyć średni przyrost dzienny.
Nie jestem wstanie podać ci dokładnych danych ponieważ nie pamiętam wszystkich
Od 1kg/dobę do 1,24kg/dzień... Musiałeś dać im rewelacyjne warunki zarówno żywieniowe jak i środowiskowe no i zapewne bez stymulatorów wzrostu się nie obeszło..
Kazik... wyniki osiagnął niezłe, ale rekord to jakiś nie jest. Średni przyrost na duńczykach, jeżeli jest dobry warchlak, to wychodzi 1,15 nawet, a może niektórzy i lepiej mają, u mnie więcej niż 1,14 z groszami nigdy nie było, przy warchlaku ok. 30 kg w kraju.
Peron i te wyniki osiągasz bez żadnych "dopalaczy" typu tylozyna itp?
W sumie jeżeli startujesz od 30 kg to można tyle dobić, ja 50 dni temu kupiłem 24 kg krajowego duna i dziś mają ok 60-65kg (niektóre pod 75kg mają) to wychodzi gdzieś 0,8kg/dobę...
Tak jak pisałem: to nie jest jakiś oszałamiający wynik, dopalaczy nie stosowałem.
Peron-przyrosty są ściśle powiązane z mięsnością jaką się chce uzyskać. Także kolega powinien podać pytanie raczej jakie- przyrosty przy uzyskaniu -x mięsności . Domyślam się że nie wyciągnął -S.
Peron i te wyniki osiągasz bez żadnych "dopalaczy" typu tylozyna itp?
W sumie jeżeli startujesz od 30 kg to można tyle dobić, ja 50 dni temu kupiłem 24 kg krajowego duna i dziś mają ok 60-65kg (niektóre pod 75kg mają) to wychodzi gdzieś 0,8kg/dobę...
Skąd brałeś krajowego duna
Peron-przyrosty są ściśle powiązane z mięsnością jaką się chce uzyskać. Także kolega powinien podać pytanie raczej jakie- przyrosty przy uzyskaniu -x mięsności . Domyślam się że nie wyciągnął -S.
mięsność 57,6 z pierwszych oddanych po 81 dniach większość to e ale było też parę s i u
To się zgadza - im szybciej pędzone, tym słabsza mięsność.
Peron i te wyniki osiągasz bez żadnych "dopalaczy" typu tylozyna itp?
W sumie jeżeli startujesz od 30 kg to można tyle dobić, ja 50 dni temu kupiłem 24 kg krajowego duna i dziś mają ok 60-65kg (niektóre pod 75kg mają) to wychodzi gdzieś 0,8kg/dobę...
Skąd brałeś krajowego duna
Lokalny hodowca... Tuczę dopiero pierwszy rzut od niego, także nie mam jeszcze porównania...
a zużycie paszy na kg przyrostu jakie ci wyszło?
Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114
a zużycie paszy na kg przyrostu jakie ci wyszło?
Coś około 2,3 nie mam wagi przy mieszalniku wiec nie mogę dokładnie policzyć
koszt paszy??????????
a zużycie paszy na kg przyrostu jakie ci wyszło?
Coś około 2,3 nie mam wagi przy mieszalniku wiec nie mogę dokładnie policzyć
No to kolego byłeś nieroztropny, podając na forum zbyt optymistyczne wyniki. Za chwilę zostaniesz zjedzony przez znawców tematu. I to razem z kapciami.
a zużycie paszy na kg przyrostu jakie ci wyszło?
Coś około 2,3 nie mam wagi przy mieszalniku wiec nie mogę dokładnie policzyć
A jak dni tuczu liczyłeś to kalendarz miałeś ????????????
a zużycie paszy na kg przyrostu jakie ci wyszło?
Coś około 2,3 nie mam wagi przy mieszalniku wiec nie mogę dokładnie policzyć
No to kolego byłeś nieroztropny, podając na forum zbyt optymistyczne wyniki. Za chwilę zostaniesz zjedzony przez znawców tematu. I to razem z kapciami.
No to się pomyliłeś krzywy ponieważ samo zużycie paszy jest najmniej ważne
koszt paszy??????????
1000zł tona
A na poważnie?????
A na poważnie?????
No tak u mnie wychodzi przy aktualnej cenie zbóż soi i dodatków
No to się pomyliłeś krzywy ponieważ samo zużycie paszy jest najmniej ważne
nemezis, no to żyjesz w błędnym przekonaniu. Najważniejsze jest zużycie paszy, co jest bezpośrednio związane z przyrostami. Jak będziesz miał słabe przyrosty, to zużycie na pewno będzie duże. Mięsność jest mniej ważna, oczywiście powyżej pewnego poziomu. Powyżej 60% nie dopłacają.
gos11, może gdybyś pierwszą partię sprzedał 10kg wcześniej, to i mięsność byłaby lepsza?
No to się pomyliłeś krzywy ponieważ samo zużycie paszy jest najmniej ważne
nemezis, no to żyjesz w błędnym przekonaniu. Najważniejsze jest zużycie paszy, co jest bezpośrednio związane z przyrostami. Jak będziesz miał słabe przyrosty, to zużycie na pewno będzie duże. Mięsność jest mniej ważna, oczywiście powyżej pewnego poziomu. Powyżej 60% nie dopłacają.
gos11, może gdybyś pierwszą partię sprzedał 10kg wcześniej, to i mięsność byłaby lepsza?
Jak bym sprzedał je w wadze 120 kg to mięsność na pewno była by lepsza ale ja wolę oddać 10 kg większe ponieważ uważam że mi się to bardziej opłaci a różnica między S a E to przeważnie 5, 10 gr kosz wyprodukowania jednego kilograma to około 2,3zł
Jak bym sprzedał je w wadze 120 kg to mięsność na pewno była by lepsza ale ja wolę oddać 10 kg większe ponieważ uważam że mi się to bardziej opłaci a różnica między S a E to przeważnie 5, 10 gr kosz wyprodukowania jednego kilograma to około 2,3zł
2,3 zł (2,3 kg paszy na kg przyrostu) to nie przy tej wadze.
Jak kupisz wagę pod mieszalnik i do zwierząt to będziesz mógł się sam przekonać a póki co uwierz mi na słowo że 120 kg tucznik ma o conajmiej o kg większe zużycie paszy na kg przyrostu niz 2,3, jak by miął 2,3 w tym przedziale to w całym tuczu zszedł bys poniżej 2kg kolego.
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
Jednak pozostanę przy swoim że najważniejszy jest koszt zużytej paszy w przeliczeniu na kilogram wyprodukowanego mięcha.A na dzień dzisiejszy produkując 60cio% mięcho przy różnicy 10 groszy na wbc pomiędzy klasą E a U w większości ZM,jak tu kiedyś pewien forumowicz z wschodniej Polski wyliczył jesteś[my] zdrowo w plecy na każdej sztuce.
Peron i te wyniki osiągasz bez żadnych "dopalaczy" typu tylozyna itp?
W sumie jeżeli startujesz od 30 kg to można tyle dobić, ja 50 dni temu kupiłem 24 kg krajowego duna i dziś mają ok 60-65kg (niektóre pod 75kg mają) to wychodzi gdzieś 0,8kg/dobę...
Skąd brałeś krajowego duna
Krajowy dun to chyba danbred. To przecież brzydal nimi handluje (handlował jeszcze niedawno).
Jednak pozostanę przy swoim że najważniejszy jest koszt zużytej paszy w przeliczeniu na kilogram wyprodukowanego mięcha.A na dzień dzisiejszy produkując 60cio% mięcho przy różnicy 10 groszy na wbc pomiędzy klasą E a U w większości ZM,jak tu kiedyś pewien forumowicz z wschodniej Polski wyliczył jesteś[my] zdrowo w plecy.
Czyli jesteśmy zgodni. Kiedyś ktoś pisał o dziwnie dużych przyrostach. Jest to możliwe. Co prawda można do końca tuczu dawać prestarter. Ale ile to kosztuje?