FORUM
Mięsność kształtuje się już dzień po ta zależna od genetyki , a ta która zależy od żywienia trzeba sterować paszą o ile ma za to kto zapłacić i o ile się da na tym zarobić .
Masz rację, z tym że na dziś genetyka w każdym kateterze bezproblemowo pozwala na uzyskanie klasy E.
Zapomniałem napisać że żywieniem to co genetycy ulepszyli to można popsuć
I to zwykły pbz 58-59 mięsności Normalnie dun wymięka.
Pbz razy p76 podnosi mięsność do 61 ale tucz się wydłuża o lekko 14-20 dni
tyle z mojego podwórka.
Zywieniowca pogoń za te kilogramy w 10 tyg możesz śmiało mu gumów po garbie nakłaść a jak to jeszcze na paszy za 3 tys podpal ...h...ja.Ja ponowie pytanie, jak u was wygląda wybojowość [%?????] ogony bez żadnej głodówki i waga brutto w gospodarstwie?????
No właśnie tylko poco 61%?Mięsność jest słabo premiowana moim zdaniem lepiej niech tucznik szybciej przyrasta te dodatkowe dni tuczu mięsność nie zrekompensuje
Teoretycznie wystarczy minimum 55 że by mieć dobra cene na wbc ale żeby wszystkie sztuki były powyżej 55 to średnia musi być ponad 59 i wtedy masz na fakturze cenę za E Przy średniej 56 trzeba od ceny za E odjąć minimum 30-40gr bo 40% będzie w U i R więc w zasadzie pozostaje tylko sprzedaż na wage żywą ewentualnie hak ale to juz mocno zawęża ilośc potencjalnych kupców.
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
Ostatnio to średnia bardziej zależy od tego co mierzy niż od tuczników niejeden z nas na pewno się o tym przekonał oddane do dwuch zakładów a w każdym inna mięsność w R to trudno sztuki dziś już spotkać nawet w dużej wadze
Teoretycznie wystarczy minimum 55 że by mieć dobra cene na wbc ale żeby wszystkie sztuki były powyżej 55 to średnia musi być ponad 59 i wtedy masz na fakturze cenę za E Przy średniej 56 trzeba od ceny za E odjąć minimum 30-40gr bo 40% będzie w U i R więc w zasadzie pozostaje tylko sprzedaż na wage żywą ewentualnie hak ale to juz mocno zawęża ilośc potencjalnych kupców.
Możesz mi matematycznie uzasadnić ,jakim wzorem wyliczyłeś te 30-40 gr .U mnie różnica pomiędzy klasą E a U wynosi 20gr na wbc co w przeliczeniu na żywą [razy 78%] daje kiele 15 gr. na żw. plus jakaś pojedyncza sztuka w R -no max 20gr, co zresztą i tak uważam za niepotrzebną stratę ,łatwą do odzyskania jeszcze do potęgi.
I to zwykły pbz 58-59 mięsności Normalnie dun wymięka.
Pbz razy p76 podnosi mięsność do 61 ale tucz się wydłuża o lekko 14-20 dni
tyle z mojego podwórka.
Zywieniowca pogoń za te kilogramy w 10 tyg możesz śmiało mu gumów po garbie nakłaść a jak to jeszcze na paszy za 3 tys podpal ...h...ja.Ja ponowie pytanie, jak u was wygląda wybojowość [%?????] ogony bez żadnej głodówki i waga brutto w gospodarstwie?????
No właśnie tylko poco 61%?Mięsność jest słabo premiowana moim zdaniem lepiej niech tucznik szybciej przyrasta te dodatkowe dni tuczu mięsność nie zrekompensuje
W moim przypadku strata ok.25 zeta na każdej sztuce.Zysk dla firmy paszowej i dla ZM w postaci większej ilości schabu i szynki.
Teoretycznie wystarczy minimum 55 że by mieć dobra cene na wbc ale żeby wszystkie sztuki były powyżej 55 to średnia musi być ponad 59 i wtedy masz na fakturze cenę za E Przy średniej 56 trzeba od ceny za E odjąć minimum 30-40gr bo 40% będzie w U i R więc w zasadzie pozostaje tylko sprzedaż na wage żywą ewentualnie hak ale to juz mocno zawęża ilośc potencjalnych kupców.
Możesz mi matematycznie uzasadnić ,jakim wzorem wyliczyłeś te 30-40 gr .U mnie różnica pomiędzy klasą E a U wynosi 20gr na wbc co w przeliczeniu na żywą [razy 78%] daje kiele 15 gr. na żw. plus jakaś pojedyncza sztuka w R -no max 20gr, co zresztą i tak uważam za niepotrzebną stratę ,łatwą do odzyskania jeszcze do potęgi.
K..rwa pierdol...em się -strata tych 15 gr na okoł 30% sprzedanych po podzieleniu na wszystkie daje średnio 5gr/kg/szt Z drugiej strony skrócony tucz min 15 dni. 15 dni razy skromnie ok.2,5kg paszy dziennie daje ok 38 kg paszy razy 1000 =38 zeta
38zł minus średnia strata na mięsności 5zł na szt daje lekko 30 zł oszczędności na sztuce. F1 masz racje.
?Mięsność jest słabo premiowana moim zdaniem lepiej niech tucznik szybciej przyrasta te dodatkowe dni tuczu mięsność nie zrekompensuje
Na skróceniu okresu tuczu zaoszczędzimy paszę która jest zużywana na potrzeby bytowe , a te 2,5 które liczysz to chyba całkowite pobranie paszy które oprócz zużycia na potrzeby bytowe również idzie na przyrost
wstawione 13 marca waga 29.37 dzis sprzedane 121.51 srednia waga 80 dni tuczu pasza na poziomie 241 kg paszy gotowej na sztuke
wstawione 13 marca waga 29.37 dzis sprzedane 121.51 srednia waga 80 dni tuczu pasza na poziomie 241 kg paszy gotowej na sztuke
to pierwszy kwietnia czy czerwca ?
to po co ludziom kontrakty ?
wstawione 13 marca waga 29.37 dzis sprzedane 121.51 srednia waga 80 dni tuczu pasza na poziomie 241 kg paszy gotowej na sztuke
bardzo ladny wynik
raz mialem takie swiniaki ktore rosly jak na drozdzach
ja wstawilem 20 lutego 32,50kg sprzedane 20maja 121,31/szt paszy nie liczylem jeszcze
dlaczego sprzedajecie takie po 120kg??? ja ciagne do 130-135 i wtedy dopiero cos zostaje warchlak to glowny koszt. na 2 tyg przed sprzedaza daje polowe soij i premisu
dlaczego sprzedajecie takie po 120kg??? ja ciagne do 130-135 i wtedy dopiero cos zostaje warchlak to glowny koszt. na 2 tyg przed sprzedaza daje polowe soij i premisu
incz
chinczyk wszystko zalezy jakiego masz odbiorce