FORUM

Przyrosty ilość dni...
 
Notifications
Clear all

Przyrosty ilość dni tuczu

75 Posty
18 Users
0 Reactions
104.9 K Widok
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Mięsność kształtuje się już dzień po :lol: :lol: ta zależna od genetyki , a ta która zależy od żywienia trzeba sterować paszą o ile ma za to kto zapłacić i o ile się da na tym zarobić .

 
Opublikowany : 30/04/2015 9:33 am
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

Masz rację, z tym że na dziś genetyka w każdym kateterze bezproblemowo pozwala na uzyskanie klasy E.

 
Opublikowany : 30/04/2015 10:05 am
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Zapomniałem napisać że żywieniem to co genetycy ulepszyli to można popsuć :roll:

 
Opublikowany : 30/04/2015 1:02 pm
 F1
(@_f1_)
Posty: 1613
Noble Member
 

I to zwykły pbz 58-59 mięsności :D :D :D :D Normalnie dun wymięka.
Pbz razy p76 podnosi mięsność do 61 ale tucz się wydłuża o lekko 14-20 dni
tyle z mojego podwórka.
Zywieniowca pogoń za te kilogramy w 10 tyg możesz śmiało mu gumów po garbie nakłaść a jak to jeszcze na paszy za 3 tys podpal ...h...ja.

Ja ponowie pytanie, jak u was wygląda wybojowość [%?????] ogony bez żadnej głodówki i waga brutto w gospodarstwie?????

No właśnie tylko poco 61%?Mięsność jest słabo premiowana moim zdaniem lepiej niech tucznik szybciej przyrasta te dodatkowe dni tuczu mięsność nie zrekompensuje 8)

 
Opublikowany : 30/04/2015 7:13 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Teoretycznie wystarczy minimum 55 że by mieć dobra cene na wbc ale żeby wszystkie sztuki były powyżej 55 to średnia musi być ponad 59 i wtedy masz na fakturze cenę za E Przy średniej 56 trzeba od ceny za E odjąć minimum 30-40gr bo 40% będzie w U i R więc w zasadzie pozostaje tylko sprzedaż na wage żywą ewentualnie hak ale to juz mocno zawęża ilośc potencjalnych kupców.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 30/04/2015 10:26 pm
 F1
(@_f1_)
Posty: 1613
Noble Member
 

Ostatnio to średnia bardziej zależy od tego co mierzy niż od tuczników niejeden z nas na pewno się o tym przekonał :wink: oddane do dwuch zakładów a w każdym inna mięsność w R to trudno sztuki dziś już spotkać nawet w dużej wadze

 
Opublikowany : 01/05/2015 8:12 am
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

Teoretycznie wystarczy minimum 55 że by mieć dobra cene na wbc ale żeby wszystkie sztuki były powyżej 55 to średnia musi być ponad 59 i wtedy masz na fakturze cenę za E Przy średniej 56 trzeba od ceny za E odjąć minimum 30-40gr bo 40% będzie w U i R więc w zasadzie pozostaje tylko sprzedaż na wage żywą ewentualnie hak ale to juz mocno zawęża ilośc potencjalnych kupców.

Możesz mi matematycznie uzasadnić ,jakim wzorem wyliczyłeś te 30-40 gr .U mnie różnica pomiędzy klasą E a U wynosi 20gr na wbc co w przeliczeniu na żywą [razy 78%] daje kiele 15 gr. na żw. plus jakaś pojedyncza sztuka w R -no max 20gr, co zresztą i tak uważam za niepotrzebną stratę ,łatwą do odzyskania jeszcze do potęgi.

 
Opublikowany : 01/05/2015 9:22 am
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

I to zwykły pbz 58-59 mięsności :D :D :D :D Normalnie dun wymięka.
Pbz razy p76 podnosi mięsność do 61 ale tucz się wydłuża o lekko 14-20 dni
tyle z mojego podwórka.
Zywieniowca pogoń za te kilogramy w 10 tyg możesz śmiało mu gumów po garbie nakłaść a jak to jeszcze na paszy za 3 tys podpal ...h...ja.

Ja ponowie pytanie, jak u was wygląda wybojowość [%?????] ogony bez żadnej głodówki i waga brutto w gospodarstwie?????

No właśnie tylko poco 61%?Mięsność jest słabo premiowana moim zdaniem lepiej niech tucznik szybciej przyrasta te dodatkowe dni tuczu mięsność nie zrekompensuje 8)

W moim przypadku strata ok.25 zeta na każdej sztuce.Zysk dla firmy paszowej i dla ZM w postaci większej ilości schabu i szynki.

 
Opublikowany : 01/05/2015 3:05 pm
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

Teoretycznie wystarczy minimum 55 że by mieć dobra cene na wbc ale żeby wszystkie sztuki były powyżej 55 to średnia musi być ponad 59 i wtedy masz na fakturze cenę za E Przy średniej 56 trzeba od ceny za E odjąć minimum 30-40gr bo 40% będzie w U i R więc w zasadzie pozostaje tylko sprzedaż na wage żywą ewentualnie hak ale to juz mocno zawęża ilośc potencjalnych kupców.

Możesz mi matematycznie uzasadnić ,jakim wzorem wyliczyłeś te 30-40 gr .U mnie różnica pomiędzy klasą E a U wynosi 20gr na wbc co w przeliczeniu na żywą [razy 78%] daje kiele 15 gr. na żw. plus jakaś pojedyncza sztuka w R -no max 20gr, co zresztą i tak uważam za niepotrzebną stratę ,łatwą do odzyskania jeszcze do potęgi.

K..rwa pierdol...em się -strata tych 15 gr na okoł 30% sprzedanych po podzieleniu na wszystkie daje średnio 5gr/kg/szt Z drugiej strony skrócony tucz min 15 dni. 15 dni razy skromnie ok.2,5kg paszy dziennie daje ok 38 kg paszy razy 1000 =38 zeta
38zł minus średnia strata na mięsności 5zł na szt daje lekko 30 zł oszczędności na sztuce. F1 masz racje.

?Mięsność jest słabo premiowana moim zdaniem lepiej niech tucznik szybciej przyrasta te dodatkowe dni tuczu mięsność nie zrekompensuje 8)

 
Opublikowany : 03/05/2015 7:04 pm
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Na skróceniu okresu tuczu zaoszczędzimy paszę która jest zużywana na potrzeby bytowe , a te 2,5 które liczysz to chyba całkowite pobranie paszy które oprócz zużycia na potrzeby bytowe również idzie na przyrost

 
Opublikowany : 03/05/2015 8:53 pm
(@seba098)
Posty: 47
Eminent Member
 

wstawione 13 marca waga 29.37 dzis sprzedane 121.51 srednia waga 80 dni tuczu pasza na poziomie 241 kg paszy gotowej na sztuke

 
Opublikowany : 01/06/2015 7:27 pm
 fix
(@fix)
Posty: 613
Honorable Member
 

wstawione 13 marca waga 29.37 dzis sprzedane 121.51 srednia waga 80 dni tuczu pasza na poziomie 241 kg paszy gotowej na sztuke

to pierwszy kwietnia czy czerwca ?
to po co ludziom kontrakty ?

 
Opublikowany : 01/06/2015 11:54 pm
(@chief)
Posty: 786
Prominent Member
 

wstawione 13 marca waga 29.37 dzis sprzedane 121.51 srednia waga 80 dni tuczu pasza na poziomie 241 kg paszy gotowej na sztuke

bardzo ladny wynik
raz mialem takie swiniaki ktore rosly jak na drozdzach
ja wstawilem 20 lutego 32,50kg sprzedane 20maja 121,31/szt paszy nie liczylem jeszcze

 
Opublikowany : 07/06/2015 11:19 am
(@chinczyk)
Posty: 214
Estimable Member
 

dlaczego sprzedajecie takie po 120kg??? ja ciagne do 130-135 i wtedy dopiero cos zostaje warchlak to glowny koszt. na 2 tyg przed sprzedaza daje polowe soij i premisu

 
Opublikowany : 07/06/2015 7:21 pm
(@chief)
Posty: 786
Prominent Member
 

dlaczego sprzedajecie takie po 120kg??? ja ciagne do 130-135 i wtedy dopiero cos zostaje warchlak to glowny koszt. na 2 tyg przed sprzedaza daje polowe soij i premisu

incz

chinczyk wszystko zalezy jakiego masz odbiorce

 
Opublikowany : 11/06/2015 4:50 pm
Strona 3 / 3
Share: