FORUM

Rynek trzody chlewn...
 
Notifications
Clear all

Rynek trzody chlewnej (prognozy i wszelkie przemyślenia)

3,574 Posty
150 Users
0 Reactions
3 M Widok
(@mietko75)
Posty: 3303
Famed Member
 

Rynek marchwi i rynek świński , to dwa odmienne światy . Dwa lata po 50 groszy , to były lata ze znikomym zarobkiem . W tym roku 50 groszy za kilogram , to byłoby po kosztach a skoro stawka była ponad 300% , to jak to się ma do rynku świńskiego .
Ziemniaki do niedawna były poniżej kosztów bo po 10 groszy . Dziś skupy płacą po 27- 30 groszy . Rumuni na Sieradzu tygodniowo ładują kilkadziesiąt tirów i na wiosnę ziemniak podzielić może los wczesnej marchwi .
Gdyby obydwa rynki miały być takie same , dziś tucznik musiałby kosztować jakieś 200 zł za kilogram żywej wagi i to netto .

 
Opublikowany : 24/09/2012 9:37 am
(@buntownik72)
Posty: 525
Honorable Member
 

Podobno na świniach zarabia sie takie kokosy i potrzebny jest jakiś program pomocowy ? A zabrać dopłaty do pola i zwroty na sprzęt .Część zes ra się na perłowo wtedy do reszty a ci co zostaną będą produkować na zdrowych rynkowych zasadach .Towar będzie w cenie i nie będzie nadprodukcji .

Co Cie chłopie z tymi dopłatami ubodło? Że sam nie dostajesz to innym żałujesz?

A czego ja mam żałować ? Roboty na tych chektarach ? Problem tkwi w tym że jeżeli ktoś ma np.50 ha to ma ok.50000 zł darmych pieniędzy .Jeżeli "przepierze" te pieniądze w chlewni to na rynek trafia 100 wieprzy wyprodukowanych przy zerowym wkładzie własnym .W ten sposób powstaje to od czego później ten sam farmer płacze .Nadprodukcja .No i tu jest problem .

I to jest ten problem? A ile wieprzy trafia na rynek wyprodukowanych przez kontraktowców przy ich zerowym wkładzie?

A według ciebie to nie jest problem że na rynek trafia towar który został wyprodukowany dopłatami unijnymi ? Bo według mnie to sztuczne zawyrzanie ilości co musi skutkować nadprodukcią . No i pierwsze słyszę że na kontrakcie nie ma wkładu czyli kosztów .Poza tym kontrakt wynika z tego że teraz jest 6 zł a za jakiś czas będzie 1:15 w stosunku do żyta i wszyscy będą płakać i część przejdzie na kontrakt bo tak to działa .Zresztą ilość świń powinna być regulowana odgórnie na szczeblu rządowym .Inaczej zawsze będzie kocił że raz jest za duzo a raz za mało .

 
Opublikowany : 24/09/2012 10:13 am
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

1:15 to moje marzenie hehe :-)

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 24/09/2012 10:29 am
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
Topic starter
 

A co złego w nadprodukcji? Ile z tego co wyprodukują zjadaja na rynku wewnętrznym Holendrzy czy Duńczycy?
Nie sztuka sie ograniczać, sztuka sie rozwijac i zdobywac rynek. Jak my nie będziemy produkowac to inni wyprodukują za nas a my Polacy będziemy tylko myć kojce w niemieckich chlewniach.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 24/09/2012 11:06 am
(@marucha)
Posty: 2242
Noble Member
 

Mietko.
Oczywiście rynek marchwiany i świński nie są identyczne. Marchew posiał i za kilka miesięcy zebrał. Jak nie sprzedasz to wyrzucisz albo na wiosnę sama zgnije i po krzyku. Świnie jak posiejesz od kupionego z rynku prosiaczka - loszeczki to jeszcze 7 miesięcy jak kateter będziesz miał gdzie wsadzić, potem cztery i będzie przychówek, a potem znowu 5-7 i dopiero będziesz zbierał. Półtora roku świnka-skarbonka. A jak nie sprzedasz to nie wyrzucisz bo będzie krzyk. Musisz sprzedać albo oddać za tyle ile chcą.
A 300 procent podwyżki na świniach będzie. Tym szybciej im dłużej nie wsadzisz warchlaka do chlewa.

 
Opublikowany : 24/09/2012 11:44 am
 Don
(@don)
Posty: 610
Honorable Member
 

Pini zaprasza na imprezę w sobotę z noclegiem :wink:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ae8 ... 4b7db.html

 
Opublikowany : 24/09/2012 11:51 am
(@pablo80)
Posty: 1507
Noble Member
 

Mietko już dawno duńczyka wstawił tylko na forum się zapomniał pochwalić.

 
Opublikowany : 24/09/2012 11:52 am
(@buntownik72)
Posty: 525
Honorable Member
 

lukas profesorowie wyliczyli że aby zarobić na świniach i się rozwijać kilo świni musi kosztować 1:10 w stosunku do ceny żyta czyli np. 6 za świnie i 60 za żyto .Przy 1:12 wychodzi się na zero .Przy 1:15 czyli 6 za świnię 90 za żyto trzeba dokładać .
baraki nie chodzi o to żeby się głupio ograniczać ale o to żeby produkować tyle ile da się radę zagospodarować za uczciwe dla rolnika pieniądze .Co po towarze za który nie ma komu dobrze zapłacić ? To rząd po zasięgnięciu opini ekspertów powinien ustalać limity na produkcię żywca na dany rok .Następnie te limity powinny być rozdzielane na poszczególne zakłady mięsne .Z kolei zakłady powinny podpisywać umowy kontraktacyjne z rolnikami z uwzgędnieniem minimalnego progu opłacalności na poziomie 1:12 do ceny żyta za miesiąc sprzedażowy .Ewentualne nadwyżki powinny iść do chłodni celem zabezpieczenia się w razie jakiegoś kataklizmu typu powódz czy inne .W takim systemie nie będzie ani nadprodukcji ani sprzedazy poniżej kosztów ani problemów ze nie ma żywca .Inaczej stale będziemy mieli chuśtawkę cenową i zero stabilizacji .

 
Opublikowany : 24/09/2012 11:56 am
(@robak)
Posty: 677
Honorable Member
 

I do tego jeszcze kartki na kiełbasę

 
Opublikowany : 24/09/2012 12:09 pm
(@buntownik72)
Posty: 525
Honorable Member
 

I do tego jeszcze kartki na kiełbasę

Skoro uważasz ze nie mam racji to co proponujesz ? Bo bicie piany to jedno a konkretne rozwiązania to drugie .

 
Opublikowany : 24/09/2012 12:12 pm
(@marucha)
Posty: 2242
Noble Member
 

Mietko już dawno duńczyka wstawił tylko na forum się zapomniał pochwalić.

no to i 300 procent przeminęło z wiatrem. A zapowiadało się że jest w zasięgu ręki.

 
Opublikowany : 24/09/2012 12:37 pm
(@mietko75)
Posty: 3303
Famed Member
 

Coś mi się wydaje że niedługo krytycy kontraktu zmienią zdanie . Przed chwilą mówili że Rosia mimo wielu zapowiedzi iż zakazu wywozu zboża nie będzie , takowy wprowadzi . Tylko czy tan zakaz jest potrzebny skoro ceny przegoniły te z Szikago . Chyba że ma się zacząć wyścig cen na całym świecie .

 
Opublikowany : 24/09/2012 12:45 pm
(@pablo80)
Posty: 1507
Noble Member
 

lukas profesorowie wyliczyli że aby zarobić na świniach i się rozwijać kilo świni musi kosztować 1:10 w stosunku do ceny żyta czyli np. 6 za świnie i 60 za żyto .Przy 1:12 wychodzi się na zero .Przy 1:15 czyli 6 za świnię 90 za żyto trzeba dokładać .
baraki nie chodzi o to żeby się głupio ograniczać ale o to żeby produkować tyle ile da się radę zagospodarować za uczciwe dla rolnika pieniądze .Co po towarze za który nie ma komu dobrze zapłacić ? To rząd po zasięgnięciu opini ekspertów powinien ustalać limity na produkcię żywca na dany rok .Następnie te limity powinny być rozdzielane na poszczególne zakłady mięsne .Z kolei zakłady powinny podpisywać umowy kontraktacyjne z rolnikami z uwzgędnieniem minimalnego progu opłacalności na poziomie 1:12 do ceny żyta za miesiąc sprzedażowy .Ewentualne nadwyżki powinny iść do chłodni celem zabezpieczenia się w razie jakiegoś kataklizmu typu powódz czy inne .W takim systemie nie będzie ani nadprodukcji ani sprzedazy poniżej kosztów ani problemów ze nie ma żywca .Inaczej stale będziemy mieli chuśtawkę cenową i zero stabilizacji .

Buntownik, z matematyki to Ty kiepski jestes. 1:15 to cena tucznika 9, a zboża 0,6. Filozofie greckie Ci lepiej wychodzą.A Gospodarką planowa już jeden system próbował nas uszczęśliwiać i teraz mamy jak mamy.

 
Opublikowany : 24/09/2012 12:50 pm
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Przy 1 do 10 jest nie żle ale w cyklu zamkniętym , bo tak to ponoć liczyli
za tucznika wychodzi 800 zł i przy własnym zbożu z doplatami zysk z jednego tucznika jest taki że nie wiadomo co z kasą robić :lol: :lol: :lol:
gorzej jak się kupi warchlaka i te 30 jego kilo to stosunek 1 do 20 :shock: a jak się mu jeszcze paszy kupi to o czym tu gadać

 
Opublikowany : 24/09/2012 1:10 pm
 F1
(@_f1_)
Posty: 1613
Noble Member
 

I do tego jeszcze kartki na kiełbasę

Kartki niepotrzebne bo który zakład dziś kiełbasę z mięsa robi :lol: a agrobiznes obwieścił dziś że rząd jednnak o rynku żywca myśl :wink:

 
Opublikowany : 24/09/2012 1:18 pm
(@buntownik72)
Posty: 525
Honorable Member
 

lukas profesorowie wyliczyli że aby zarobić na świniach i się rozwijać kilo świni musi kosztować 1:10 w stosunku do ceny żyta czyli np. 6 za świnie i 60 za żyto .Przy 1:12 wychodzi się na zero .Przy 1:15 czyli 6 za świnię 90 za żyto trzeba dokładać .
baraki nie chodzi o to żeby się głupio ograniczać ale o to żeby produkować tyle ile da się radę zagospodarować za uczciwe dla rolnika pieniądze .Co po towarze za który nie ma komu dobrze zapłacić ? To rząd po zasięgnięciu opini ekspertów powinien ustalać limity na produkcię żywca na dany rok .Następnie te limity powinny być rozdzielane na poszczególne zakłady mięsne .Z kolei zakłady powinny podpisywać umowy kontraktacyjne z rolnikami z uwzgędnieniem minimalnego progu opłacalności na poziomie 1:12 do ceny żyta za miesiąc sprzedażowy .Ewentualne nadwyżki powinny iść do chłodni celem zabezpieczenia się w razie jakiegoś kataklizmu typu powódz czy inne .W takim systemie nie będzie ani nadprodukcji ani sprzedazy poniżej kosztów ani problemów ze nie ma żywca .Inaczej stale będziemy mieli chuśtawkę cenową i zero stabilizacji .

Buntownik, z matematyki to Ty kiepski jestes. 1:15 to cena tucznika 9, a zboża 0,6. Filozofie greckie Ci lepiej wychodzą.A Gospodarką planowa już jeden system próbował nas uszczęśliwiać i teraz mamy jak mamy.

Albo ty czegoś nie rozumiesz albo ja źle tłumaczę .1:15 w tym temacie o którym rozmawiamy oznacza że cena 1 kg tucznika jest równa 15 kg żyta i wtedy jest płacz i zgrzytanie zębów .Ale mniejsza o liczby , skoro nie gospodarka planowa to co proponujecie żeby rynek był stabilny ? Bo wolną amerykankę juz mamy .

 
Opublikowany : 24/09/2012 2:22 pm
(@mateuszkonrad)
Posty: 910
Prominent Member
 

24.09.2012 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej:

http://www.cenyrolnicze.pl/tuczniki/1348489210/

Zawsze aktualne ceny na http://www.cenyrolnicze.pl!

 
Opublikowany : 24/09/2012 2:23 pm
(@pablo80)
Posty: 1507
Noble Member
 

lukas profesorowie wyliczyli że aby zarobić na świniach i się rozwijać kilo świni musi kosztować 1:10 w stosunku do ceny żyta czyli np. 6 za świnie i 60 za żyto .Przy 1:12 wychodzi się na zero .Przy 1:15 czyli 6 za świnię 90 za żyto trzeba dokładać .
baraki nie chodzi o to żeby się głupio ograniczać ale o to żeby produkować tyle ile da się radę zagospodarować za uczciwe dla rolnika pieniądze .Co po towarze za który nie ma komu dobrze zapłacić ? To rząd po zasięgnięciu opini ekspertów powinien ustalać limity na produkcię żywca na dany rok .Następnie te limity powinny być rozdzielane na poszczególne zakłady mięsne .Z kolei zakłady powinny podpisywać umowy kontraktacyjne z rolnikami z uwzgędnieniem minimalnego progu opłacalności na poziomie 1:12 do ceny żyta za miesiąc sprzedażowy .Ewentualne nadwyżki powinny iść do chłodni celem zabezpieczenia się w razie jakiegoś kataklizmu typu powódz czy inne .W takim systemie nie będzie ani nadprodukcji ani sprzedazy poniżej kosztów ani problemów ze nie ma żywca .Inaczej stale będziemy mieli chuśtawkę cenową i zero stabilizacji .

Buntownik, z matematyki to Ty kiepski jestes. 1:15 to cena tucznika 9, a zboża 0,6. Filozofie greckie Ci lepiej wychodzą.A Gospodarką planowa już jeden system próbował nas uszczęśliwiać i teraz mamy jak mamy.

Albo ty czegoś nie rozumiesz albo ja źle tłumaczę .1:15 w tym temacie o którym rozmawiamy oznacza że cena 1 kg tucznika jest równa 15 kg żyta i wtedy jest płacz i zgrzytanie zębów .Ale mniejsza o liczby , skoro nie gospodarka planowa to co proponujecie żeby rynek był stabilny ? Bo wolną amerykankę juz mamy .

Ja rozumiem doskonale, tylko Tobie coś ciężko zrozumieć o czym piszesz. Jak jest 1:15 to jest zbyt pieknie, żeby się mogło długo utrzymać. Jak jest swinia po 6, a żyto było po 900, teraz 750 nie ma kto płacić to jest 1:6,6. Nie w tą strone dzielisz i Ci jakieś kosmosy wychodzą. Policz sobie 15 kilo żyta po 900 ile Ci wyjdzie. Mi wychodzi 13,5 zł, ale to chyba narazie nie chcą dać. Nawet przy życie po 600 to będzie 9 zł za świnie.

 
Opublikowany : 24/09/2012 3:51 pm
(@buntownik72)
Posty: 525
Honorable Member
 

Pablo chyba rozumiem o co ci chodzi , po prostu podałem przelicznik od dupnej strony , moja wina .Tak czy inaczej tucz opłaca się wtedy jak kilo żywca równa się 10 kilo żyta .No ale jak by nie liczył bez trzymania odgórnie całego rynku wieprzowiny i zboża w ryzach nie widzę szans na stabilizację .

 
Opublikowany : 24/09/2012 9:47 pm
mytotoksyna1
(@mytotoksyna1)
Posty: 3081
Famed Member
 

Pablo chyba rozumiem o co ci chodzi , po prostu podałem przelicznik od dupnej strony , moja wina .Tak czy inaczej tucz opłaca się wtedy jak kilo żywca równa się 10 kilo żyta .No ale jak by nie liczył bez trzymania odgórnie całego rynku wieprzowiny i zboża w ryzach nie widzę szans na stabilizację .

masz rację..
jeszcze pospolity świniak wywinie numer POLITYCZNY!

 
Opublikowany : 24/09/2012 9:58 pm
(@mateuszkonrad)
Posty: 910
Prominent Member
 

24.09.2012 Rynek tuczników w Polsce.

http://www.cenyrolnicze.pl/news/2025

Zawsze aktualne ceny na http://www.cenyrolnicze.pl!

 
Opublikowany : 24/09/2012 11:17 pm
(@marucha)
Posty: 2242
Noble Member
 

z 7 na 8
to się nazywa Wielki Skok
http://www.pinipolonia.com/cennik.php

 
Opublikowany : 25/09/2012 12:25 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
Topic starter
 

No cóż doszło do tego że Pini skopiował cene która wystawiłem na forum.
Czyżby "nadeszła wielkopomna chwila" kiedy to my producenci dyktujemy ceny? :D

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 25/09/2012 4:14 pm
(@marucha)
Posty: 2242
Noble Member
 

i stało się,
przyjaciele osiągnęli na internetowej 2 euro a średnio sprzedali 1 cent wyżej niż w poprzednim tygodniu czyli po 1,98. Widocznie apel do konsumentów przynosi tam spodziewane efekty więc wszystko idzie zgodnie z planem- ani kroku w tył. Regres w dostawach świń jest tak wielki że fanaberie sieci sa po prostu olewane.
Kolega Dripol i agent na cenach trzody zapewne dostali polecenie z sieci Polomarketu wypracować im na weekend obiecaną obniżkę. Zapowiadają się dłuuuugie kolejki do nielicznych stoisk z obniżkami. Zaraz po otwarciu sklepów towaru zabraknie ale może wtedy jakieś piwko do porannej kawki się kupi.
Niemcy za nie najlepszy jakościowo towar 2 euro razy 4,15 = 8,3 półtusza.
Panowie jakie 5,8 netto. Ja tu widzę 6,5 plus koszty dowozu.
Europa wypracowała w zeszłym tygodniu pół procentowe podwyżki a nasze zm płaciły nam średnio na haku 7,92 złotego czyli 1 procent więcej niż w poprzednim ( zestawienie Ministerialne) a ponoć były obniżki. Sprawiajcie nam co tydzień takie obniżki.
Niemiec zamiast obiecanych 1,93 kupował średnio po 1,96.
Panowie nie straszcie tej resztki hodowców która nie dopilnowała stada i knury gwałtu dokonały tak jak u Stana i z tego przestępstwa fajne prosięta nawet wyszły.Bo jak będziecie nas straszyć to tym razem Stan stada dopilnuje.

 
Opublikowany : 26/09/2012 6:31 pm
(@mietko75)
Posty: 3303
Famed Member
 

Dużymi literami podpisuję się pod ostatnim zdaniem Maruchy .

 
Opublikowany : 26/09/2012 9:55 pm
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Jutro sprzedaje 20 sztuk po 5,7 -4 % ponoć po znajomości :lol: :lol: :lol: :lol: więc na rynku może powstać nadwyżka 8)
w tamtym tygodniu piłem gorzałke z gościem co robi w dużym zakładzie mięsnym u przyjaciół :roll: krótko tam niby robi ale mówił że ten zakład chociaż by zaprzestał kupowania świń to zapasów ma na 2 lata :shock:
nie chce mi się w to wierzyć ale tak mówił

 
Opublikowany : 26/09/2012 10:34 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
Topic starter
 

Według rozporządzenia Ministra Rolnictwa długośc przechowywania zamrożonego mięsa wieprzowego przeznaczonego na wyroby mięsne nie może byc dłuższy niż 6 miesięcy, 12 miesięcy mięsa owiec i 18 miesięcy jeżeli chodzi o wołowine i cielęcine.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 26/09/2012 11:01 pm
(@jarekw)
Posty: 395
Reputable Member
 

Jutro sprzedaje 20 sztuk po 5,7 -4 % ponoć po znajomości :lol: :lol: :lol: :lol: więc na rynku może powstać nadwyżka 8)

Stan, jeśli po znajomości to niech strączki zrobi 1 max 2% a nie 4% :shock: Tyle to z macior można strącac a nie z tuczników.

 
Opublikowany : 27/09/2012 8:15 pm
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

w interesach niema kumpli

poz

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 27/09/2012 8:29 pm
(@mediastore)
Posty: 468
Reputable Member
 

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Branza- ... n=dziennik

 
Opublikowany : 28/09/2012 6:47 pm
Strona 61 / 120
Share: