FORUM

SPPTCh "FORUM ...
 
Notifications
Clear all

SPPTCh "FORUM TCh"

1,012 Posty
80 Users
0 Reactions
1.2 M Widok
(@brzydal)
Posty: 1804
Noble Member
 

trzeba by było dodać do mięsa importowanego jakiś marker radiaktywny i wtedy juz by nikt nie oszukał wystarczyło by zmierzyc promieniowanie w sklepie mięsnym

Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114

 
Opublikowany : 03/03/2013 8:19 am
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
Topic starter
 

irytuje mnie to ze w Polsce Rolnik musi wypisać łańcuch żywnościowy
w przypadku oswidczenia nieprawdy odpowiada karnie.
Jak przychodzi transport z niemiec to jest list cmr i swiadectwo na chA
i tyle. I wrazie czego gówno można zrobić i tak bedzie na Polaka.
Tą kwestię trzeba bardzo szybko uregulować.

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 03/03/2013 8:24 am
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Może podzielić zakłady mięsne na te które produkuja tylko z Polskiego surowca oraz te które przerabiają import i promowac tylko te pierwsze firmy i marki. Nie może byc tak że za pieniądze Polskiego rolnika promuje się Niemieckie mięso, gdzie tu sens i logika!

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 03/03/2013 8:58 am
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

Ciepło,ciepło myślę ze jako organizacja należało by odwiedzić ministra rolnictwa i zadać miedzy innymi pytanie czy jako minister wspiera Polską produkcje i wyda stosowne rozporządzenia czy tez ma głębokie kieszenie.Tak przy okazji może należało by powiadomić agrobiznes o nowo powstałym zrzeszeniu które to broni i produkuje miedzy innymi [Z PODKREŚLENIEM] zdrową i bezpieczna dla zdrowia człowieka żywność.Ciekawe czy beda skłonni do udzielenia paru minut na antenie.

 
Opublikowany : 03/03/2013 9:25 am
 0909
(@0909)
Posty: 2818
Famed Member
 

Ciepło,ciepło myślę ze jako organizacja należało by odwiedzić ministra rolnictwa i zadać miedzy innymi pytanie czy jako minister wspiera Polską produkcje i wyda stosowne rozporządzenia czy tez ma głębokie kieszenie.Tak przy okazji moze nalezało by powiadomic agrobiznes o nowo powstałym zrzeszeniu .

Bardzo mądra wypowiedz .

Zapytac sie Pana Kalemby kto płaci mu pensje polska czy unia

 
Opublikowany : 03/03/2013 9:38 am
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Może podzielić zakłady mięsne na te które produkuja tylko z Polskiego surowca oraz te które przerabiają import i promowac tylko te pierwsze firmy i marki. Nie może byc tak że za pieniądze Polskiego rolnika promuje się Niemieckie mięso, gdzie tu sens i logika!

Można iść jeszcze dalej i nie promować mięsa z duńskich warchlakow , bo w nich jest 30 % nie polskiego mięsa itd. i może się okazać że pieniądze na promocje trzeba oddac :lol: :lol:
bo ta promocja to jest promocja mięsa a nie firm i marek

 
Opublikowany : 03/03/2013 10:21 am
(@stanislaw)
Posty: 2311
Noble Member
 

Jesli rzadzacy nie zrozumieja jak nalezy sluzyc narodowi to zostaja madre wybory Sluzba Polsce nie polega na klekaniu z reka na sercu i roztaczaniu pieknych wizji ,jesli nie ida za tym czyny Podziwiam Wasza WIARE w to ze cos zmienicie i popieram dzialania mam nadzieje ze ta inicjatywa bedzie sukcesem.pani Merkel walczy o dobro swego kraju na kazdym kroku chociaz jest kobitka a u naszych "panow" nie widze takiej potrzeby Uzasadnienie , prosze wymienic chociaz jedna polska marke rozpoznawana na swiecie. Uwazam ze bez wsparcia i zrozumienia rzadu nic jako narod nie osiagniemy Walka z wiatrakami. Ps.w prezencie postawili kolo mnie 60 sztuk 100 metrowych halasowaly cala noc jak cholera i stawiaja nastepne 55 sztuk Walczylismy jak lwy zeby ich nie bylo w naqszej gminie na razie sie udalo ale po sasiedzku 115 sztuk wokolo Tak to wyglada bez wsparcia od sejmu rzadu Osobiscie jestem pasjonatem wiatrakow ale nie chce mieszkac w fabryce Najblizszy 280 metrow od mojego domu , w sasiedniej gminie

 
Opublikowany : 03/03/2013 11:03 am
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
Topic starter
 

powstanie nowa marka "W Polsce"

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 03/03/2013 11:57 am
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Może podzielić zakłady mięsne na te które produkuja tylko z Polskiego surowca oraz te które przerabiają import i promowac tylko te pierwsze firmy i marki. Nie może byc tak że za pieniądze Polskiego rolnika promuje się Niemieckie mięso, gdzie tu sens i logika!

Można iść jeszcze dalej i nie promować mięsa z duńskich warchlakow , bo w nich jest 30 % nie polskiego mięsa itd. i może się okazać że pieniądze na promocje trzeba oddac :lol: :lol:
bo ta promocja to jest promocja mięsa a nie firm i marek

No tak, promujmy za nasza kase jeszce drób i wołowine bo to przeciez tez mięso! Niech kazdy płaci za siebie i za swoje promuje swoja produkcje.
Ja się zgadzam na finansowanie promocji mięsa ale tylko z naszych polskich świnek!

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 03/03/2013 1:17 pm
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Może podzielić zakłady mięsne na te które produkuja tylko z Polskiego surowca oraz te które przerabiają import i promowac tylko te pierwsze firmy i marki. Nie może byc tak że za pieniądze Polskiego rolnika promuje się Niemieckie mięso, gdzie tu sens i logika!

Można iść jeszcze dalej i nie promować mięsa z duńskich warchlakow , bo w nich jest 30 % nie polskiego mięsa itd. i może się okazać że pieniądze na promocje trzeba oddac :lol: :lol:
bo ta promocja to jest promocja mięsa a nie firm i marek

No tak, promujmy za nasza kase jeszce drób i wołowine bo to przeciez tez mięso! Niech kazdy płaci za siebie i za swoje promuje swoja produkcje.
Ja się zgadzam na finansowanie promocji mięsa ale tylko z naszych polskich świnek!

Zapomniałem dodać że mięsa wieprzowego :lol: i jeszcze trzeba to mięso promować w Polsce , bo co z tego jak nasze wyjedzie lepsze poza granice a do nas nawiozą smieci mięsnych
do tego potrzebne jest etykieta z dopiskiem mięso 100 % polskie , a ZM który pominie warunki zezłomować :roll:
do tego tez pewnie jakieś slużby są tylko trzeba im pogrozić batem lub go użyć zgodnie z przeznaczeniem :lol:

 
Opublikowany : 03/03/2013 1:58 pm
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

Trzeba takż mocno nagłośnić przejadanie kasy którą my płacimy na promocje mięsa, przecież w tym temacie nic się nie dzieje.
Wszelakie pomysły mile widziane.

Wyrwane z kontekstu
Konsumenci mają naprawdę niewielką wiedzę na temat produkcji zwierzęcej i często zbyt
bajkowe i idylliczne wyobraŜenie o warunkach utrzymania zwierząt gospodarskich, wywodzące się
z róŜnych plakatów i obrazków ukazujących np. róŜowe świnki hasające w trawie! Konsumenci
przeŜywają szok, kiedy docierają do nich wyrwane z kontekstu informacje o praktykach
stosowanych w codziennej pracy np. w chlewni. Wyzwaniem dla sektora jest więc praca nad
zmianą negatywnego obrazu cięŜkiej pracy rolników zajmujących się produkcją zwierzęcą, czyli
produkcją Ŝywności w Europie, poniewaŜ mnoŜenie dodatkowych przepisów i regulacji prawnych
nie przyczyni się do uzyskania społecznej akceptacji tej gałęzi rolnictwa. Musimy równieŜ
pamiętać, Ŝe negatywne emocje mogą być w przyszłości źródłem jeszcze wyŜszych kosztów
produkcji mięsa w UE.

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 03/03/2013 2:43 pm
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

Tak to wygląda u naszych sąsiadów.

Tuczniki sprzedawane są na podstawie ceny bazowej ustalanej przez organizację zrzeszającą
spółdzielnie producentów świń i ogłaszanej w kaŜdy piątek. Proponowaną cenę wskazuje 30
róŜnych spółdzielni – kaŜda z nich podaje swoją propozycję cenową oraz liczbę oferowanych do
sprzedaŜy tuczników, natomiast „organizacja” wyznacza medianę, która jest zalecana do
stosowania w całym kraju. Zwykle rekomendowana cena stanowi podstawę do ustalania cen
transakcji, choć z drobnymi korektami. Producenci zobowiązani umową kontraktacyjną sprzedają
do rzeźni 100% swojej produkcji a ubojnia zobowiązuje się zakupić wszystkie tuczniki oferowane
przez producenta. Umowa zawiera klauzulę, Ŝe ubojnia nie moŜe płacić za świnie z wolnego rynku
więcej niŜ płaci swoim udziałowcom. Zasady współpracy przewidują, Ŝe udziałowcy, poza
naleŜnością za tuczniki, otrzymują na koniec roku dywidendę wypracowaną przez zakłady mięsne.
Jest to ostateczne potwierdzenie właściwej współpracy i integracji pionowej między producentami a
przetwórcami.
Kolejnym elementem układanki współpracy w osi pionowej jest zlecenie oceny poubojowej
tusz niezaleŜnej firmie klasyfikacyjnej. Wyniki oceny poubojowej i badań weterynaryjnych są
wykorzystywane do weryfikacji stanu zdrowotnego stada.

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 03/03/2013 2:53 pm
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
Topic starter
 

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 05/03/2013 9:44 pm
(@marylakulasinska)
Posty: 439
Reputable Member
 

Muchozolali napisz dokładnie swoje dane''' ewent. nr konta''' na które mamy ci zwrócić poniesione koszty podziel te koszty na wszystkich członków

Maryla

605917034

 
Opublikowany : 05/03/2013 10:25 pm
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
Topic starter
 

jeśli będzie ktos chciał wpłacic to dopiero po rejestracji

Uwaga potrzebuje adresy poczty email i numery tel
do wklepania w kontakty na spptch@wp.pl
proszę przysłać na wyżej wymieniony email

poz

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 05/03/2013 10:30 pm
 1963
(@1963)
Posty: 1503
Noble Member
 

muchozol i baraki duzo sie napracowaliscie zeby cos powstalo a potem jednym ruchem zniecheciliscie wielu forumowiczow zeby do nas przystapili i tu nie chodzi juz o to czy zaklad byl winny czy nie ,nie staje sie za kims murem i to nie tylko w swoim imieniu ,jezeli nie ma sie pewnosci co do swych racji osobiscie jestem przekonany ze chcieliscie jak najlepiej ale jestescie mlodzi i narwani nauczcie sie ze to nie tenis stolowy ze dziala sie odruchowo w tej dyscyplinie jest czas pomyslec

 
Opublikowany : 11/03/2013 9:30 pm
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
Topic starter
 

dobra
dyskusja
jaki wy macie pomysł aby cele stautowe wcielić w życie.

Celem działania Stowarzyszenia jest:
1. Reprezentowanie i obrona interesów producentów trzody chlewnej.
2. Organizowanie produkcji trzody chlewnej zgodnie z przepisami prawa pod potrzeby rzeźni i przetwórni w celu zaspokojenia wymogów konsumentów i eksportu.
3. Podnoszenie wiedzy producentów trzody chlewnej w zakresie racjonalnych metod chowu świń oraz zwiększaniu dochodowości gospodarstw.
4. Ścisła współpraca z organami administracji państwowej i samorządu terytorialnego, instytucjami naukowymi oraz podmiotami sprzyjającymi produkcji trzody chlewnej i produkcji rolniczej.
5. Zbieranie i przetwarzanie informacji ekonomicznych o produkcji towarowej i zagrodowej oraz cen detalicznych wyrobów mięsnych.

§ 6

Swoje cele statutowe Stowarzyszenie realizuje poprzez:
1. Podejmowanie wszelkich przedsięwzięć określonych prawem, które będą niezbędne dla ochrony praw producentów trzody chlewnej oraz osiągania celów Stowarzyszenia.
2. Udzielanie pomocy producentom trzody chlewnej w zakresie zaopatrzenia w pasze, sprzęt zootechniczny, środki profilaktyczne, lekarstwa i inne środki niezbędne do prowadzenia produkcji trzody chlewnej.
3. Proponowanie kierunków i systemów organizacji produkcji i skupu trzody chlewnej stosowanie do potrzeb.
4. Podejmowanie interwencji w przypadku nie przestrzegania obowiązujących zasad w zakresie oceny poubojowej trzody chlewnej.
5. Współdziałanie ze służbami weterynaryjnymi w zakresie profilaktyki i leczenia świń.
6. Występowanie do władz centralnych, organów administracji państwowej i samorządu terytorialnego w sprawach związanych z produkcją trzody chlewnej.
7. Opiniowanie projektów aktów prawnych oraz regulaminów z zakresu produkcji trzody chlewnej.
8. Wpływ na kształtowanie właściwej polityki kredytowej, inwestycyjnej i cenowej związanej z produkcją trzody chlewnej.
9. Organizowanie szkoleń i doradztwa fachowego z zakresu produkcji trzody chlewnej.
10. Współuczestnictwo w organizowaniu wystaw, aukcji i innych przedsięwzięć w celu popularyzacji i promocji produkcji trzody chlewnej.
11. Zbieranie i wymiana informacji na temat cen trzody chlewnej.

Proszę o opis każdego kto może i wysłanie na adres spptch@wp.pl

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 11/03/2013 9:36 pm
 SA
(@_sa_)
Posty: 682
Honorable Member
 

muchozol i baraki duzo sie napracowaliscie zeby cos powstalo a potem jednym ruchem zniecheciliscie wielu forumowiczow zeby do nas przystapili i tu nie chodzi juz o to czy zaklad byl winny czy nie ,nie staje sie za kims murem i to nie tylko w swoim imieniu ,jezeli nie ma sie pewnosci co do swych racji osobiscie jestem przekonany ze chcieliscie jak najlepiej ale jestescie mlodzi i narwani nauczcie sie ze to nie tenis stolowy ze dziala sie odruchowo w tej dyscyplinie jest czas pomyslec

Ale można powiedzieć Polacy nic się nie stało premierowi wolno innym to nie

 
Opublikowany : 11/03/2013 9:38 pm
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
Topic starter
 

jedna godzina a ja niema żadnego emalia
a jutro mamy mieć wywiad
i żeby nie było że coś jest nie tak

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 11/03/2013 10:37 pm
(@marylakulasinska)
Posty: 439
Reputable Member
 

jedna godzina a ja niema żadnego emalia
a jutro mamy mieć wywiad
i żeby nie było że coś jest nie tak

akogo poinformowałeś o wywiadzie i dla kogo ten wywiad

Maryla

605917034

 
Opublikowany : 11/03/2013 10:41 pm
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
Topic starter
 

do tygodnika rolniczego
Łukasz to zorganizował

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 11/03/2013 10:43 pm
 nita
(@nita)
Posty: 79
Trusted Member
 

Myślę że troszkę zbyt dużo tych celów jak na początek
Nie prościej było by zacząć od dwóch trzech i starać się to osiągnąć a potem można rozszerzyć
1. Procent na promowanie polskiej żywności przeznaczyć na kontrole niezależną zakładów mięsnych mam na myśli (wybicie i mięsność) – dlaczego się go nam potrąca a spod szyldem polskiej żywności sprzedaje się wszystko
2. Kontrola dobrostanu także w bardzo dużych fermach - pytanko jakie kary ich mogą czekać jak właściciel nie ma ziemi – z jakiś czas się okaże że polscy rolnicy nie dostosowali się do wymogów utrzymywania loch grupowo
3.nie wie ale powinien być konkretny

 
Opublikowany : 11/03/2013 11:17 pm
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
Topic starter
 

Tak do informacji jak ja to widzę

Cele stowarzyszenia jak ja to widzę
1 wejście do rady gospodarki żywnościowej tym stanem kreowanie, badanie wpływanie na politykę rolną , projety ustaw np zmiany w prawie upadłosciowym gdzie podmioty słabe rynkowo sa w pierwwszej kolejce a nie na końcu
Tworzenie w ramach stowarzyszenia zespołów
- zespół do kreowania polityki cenowej i rozliczeń wbc - zadanie prezesa - analizowanie i obliczanie reagowanie na skutki spekulacji itp. Analizowanie i wcielanie w życie pomysłu na bezsporne rozliczanie wbc
- zespół promocji i marketingu mięsa - stosowanie narzędzi i kanałów dystrybucji informacji do konsumenta polskiego
promowanie marki W Polsce itp - tym to ja się zajmę
- zespół do monitoringu i wypłacalności zakładów i podmiotów. Każdy rolnik sprzedający świnie żywe może stosować zapis prewencyjny. Nie jesteś członkiem wpłacasz 20zł do interwencji członek będzie miał już opiekę za darmo nawet prawą. Sprawdzanie i monitorowanie wypłacalności tworzenie list wypłacalnych i alerty ostrożności. zadanie Łukasza

2 tu będzie tak zw doradztwo, kontaktowanie z odpowiednimi firmami do danej sytuacji motywowanie do działania
ale nic na siłę
3 to bedzie polegało na angażowaniu do wspólnego działania rolników mniejszych w grupy zarazem po przez polepszanie jakości lub produkcję tradycją do specyficznego konsumenta podpowiadanie a nawet angażowanie się
4 -1
5 publikowanie najnowszych badań edukowanie producentów w celu zmniejszenia zużycia antybiotyków leków
kampania w celu promowania utylizacji odpadów zwierzecych robinia sekcji itp
6 -1
7-1
8-1
9 szkolenia i doradztwo konsultacje telefoniczne w celu zapewnienia opieki do danego problemu osób najbardziej kompetentnych. szkolenia- spotkania firm paszowych gentycznych farmace itp
10 w tym roku propouje sielinko i bednary
11-1

poz

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 11/03/2013 11:22 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Ja proponuje żebyśmy na początek zaczęli od jednego zadania, a jakie to będzie zadanie to możemy tutaj wspólnie ustalić.
Na obecnym etapie rozwoju i możliwości nie ma co zakładać że odrazu naprawimy cały świat.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 11/03/2013 11:56 pm
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

Oczywiście nie od razu Kraków zbudowano.
Mam nadzieję iż po rejestracji więcej osób weżmie na siebie ciężar wspólnego działania choć po trochu bo jak wiadomo pracy w gospodarstwie dużo a czasu mało.
Napewno reklama także poprzez działanie każdego z założycieli w danym obrębie aby stowarzyszenie się rozrastało.
Napewno opiniowanie sytuacji dotyczących rolników
W przypadku odpowiedniej liczby osób w stowarzyszeniu wybierzemy odpowiednie dni sprzedaży do danych ZM i będziemy kontrolować ubój naszych tuczników na lini ubojowej.
Kto będzie kontrolował sprawa otwarta, czy sami rolnicy, czy też pracownicy administracji Państwowej.
Jednak to działanie będzie już wymagało funduszy, czyli odpowiednia liczba osób w SPPTCH.
Nie ma się co bać, składki będą nieduże, rozliczenie przejrzyste a można i tak zrobić że stan rozliczeń będzie dostępny zawsze dla komisji rewizyjnej itp itd.
pomysły mile widziane ale naprawde warto w to wejść bo w kupie siła a z tych przykładowych 20zł miesiecznie możemy zyskać dużo więcej.

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 12/03/2013 6:54 am
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

jedna godzina a ja niema żadnego emalia
a jutro mamy mieć wywiad
i żeby nie było że coś jest nie tak

akogo poinformowałeś o wywiadzie i dla kogo ten wywiad

W TYM WYWIADZIE MOZESZ PODKRESLIC IZ jednym z działan załozen jest ochrona ludziego zycia poprzez produkcje zdrowej bezpiecznej POLSKIEJ zywnosci i reagowanie wszelkimi sposobami na import skarzonej zywnosci z zagranicy co np. miało miejsce w ubiegłym roku [dioksyny]

Moze to jest ciut nieetyczne ale niestety trzeba bedzie sie nauczyc troszke uprawiac polityke.

 
Opublikowany : 12/03/2013 7:29 am
 F1
(@_f1_)
Posty: 1613
Noble Member
 

Dobrze to kolego określiłeś 8)

 
Opublikowany : 12/03/2013 7:39 am
(@pablo80)
Posty: 1507
Noble Member
 

Coś by trzeba zrobić z tym funduszem promocji. Tam jest marnowanych tyle milinów, że masakra. Ja widze to tak, że najpierw trzeba rozliczyć tych co tam siedzą. Po kolei ile zarobił, ile przejeździł kasy, jakie ma wyniki. Najgorszych odrazu na pysk, jak sie jakiś choc w miare ambitny trafił to zostawić, pochwalić nawet. Uzupełnic nową ambitną kadrą, ale nie taką jak teraz. Wszystkich lepiej nie wywalać bo znowu wszystko od początku to kolejny rok się straci. Ten fundusz powinien w pierwszej kolejnosci zająć się marką Polski smaczny produkt. Z taką kasa jak sie tam przewija to mozna to zrobić szybko i sprawnie. Po kiego grzyba szukać rynku zbytów w chinach, jak mięsa z naszych tuczników starcza na jakieś strzelam 70% konsumpcji. Jak odjać od tego tuczone u nas duńczyki to chyba nawet połowy nie bedzie.

 
Opublikowany : 12/03/2013 7:54 am
(@mietko75)
Posty: 3303
Famed Member
 

Dokładnie , tak jak Pablo pisze . Lepiej tu w kraju pilnować aby zm syfu na rynek nie wprowadzały , to i promocja sama się stworzy . Teraz mamy aferę za aferą , to i obrzydzenie każdego bierze .

 
Opublikowany : 12/03/2013 8:08 am
(@madzia1ena)
Posty: 78
Trusted Member
 

to jest tylko wina polskiego rzadu,ze pozwala na sprowadzanie przeterminowanych smierdzacych połtusz ,a polskiemu rolnikowi nie pozwalaja sie rozwijac ,tylko czepiaja sie szerokosci szczelinek w rusztach,dlatego warchlaki trzeba sprowadzac,a dopiero zachod nam pokaze ile kosztuje warchlak,bo nasza produkcje juz wykonczyli,a viola to nie jedyny zaklad ktory podobno ,bo jeszcze im nie udowodnili ,tak robi,znam zaklady gdzie pracownicy rzygaja i przekladaja smierdzące mieso,i jest dobrze,jest dobry czas zeby zaczać strajkowac,wiosna sie przeciaga wiec dobry moment

 
Opublikowany : 12/03/2013 6:39 pm
Strona 13 / 34
Share: