Mercada, skarb czy skald?
Gleba średnio zwięzła, kl.4-5, uregulowane ph trzy lata wstecz, więc leciutko kwaśna.
i tak jak pisałem
wtopa zaliczona na polu przy pierwszej beczce
musze znalezc inne bardziej bezkompromisowe rozwiązanie wywozu gnojowicy o tej porze roku
można zastosować huzar razem z mikro PK w pszenżycie ?
można.
czy jeżeli liście zbóż obumarły a szyjka korzeniowa jest jeszcze jakby zielona to coś z tego będzie czy już przymierzać się do nowych siewów?
Jutro zrobię tą próbę u siebie . Tylko że ta pszenica na fotografii jest piękna , u nas sama żółć . Jęczmienie wychodzą swobodnie całe garście , nie warto robić próby .
Ta pszenica na fotografiach jest super po co taką badać u nas wszystko żółte, wolę nie myśleć czy jeszcze coś z tego będzie.
Nie no gdybym miał takie zboża to spałbym spokojnie ale próbę zrobię i napiszę co i jak
Jutro jadę po materiał siewny . Myślę że gdy ruszy wegetacja , to kwalifikowanego zabraknie .
Nie w tym temacie , ale jadę z wiadomością . Byłem dziś na składzie po cement i dowiedziałem się że skład nawozów na zapas nie ściąga , bo ma być obniżka . Na pewno polifoski
Ja z ozimin mam żyto hybrydowe i pszenżyto, oba te gatunki przezimowały idealnie bez najmniejszego uszczerbku ale okoliczne uprawy jęczmienia rzepaku i w części pszenicy to chyba w większości do likwidacji.
Podzielę się jeszcze jedną wiadomością .
Uprawiam też troszkę warzywa , i w tym roku chciałem postawić na cebulę dymkę . Przed mrozami owsik ( maleńkie cebulki ) był za połowę tego co w ubiegłym roku , teraz po ustąpieniu mrozów jest nieosiągalny . Podobno w całej Europie po wymarzały wszystkie ozime dymki , siewki . Jeszcze nigdy nie było takiej sytuacji . Jeśli wymarzły cebule które normalnie zimują w polu , to zboża też . Chyba że jak sądzi Baraki , te zniszczenia nie uczynił mróz , tylko gęsi .
Ta pszenica na fotografiach jest super po co taką badać u nas wszystko żółte, wolę nie myśleć czy jeszcze coś z tego będzie.
Skuteczną i prostą metodą jest wykopać kępkę zboża wraz z ziemią i umieścić w stałej temp. 10-15 stopni. Jeżeli po paru dniach nie zastartuje taka roślina to na pewno będziesz wiedział co robić dalej.
Podzielę się jeszcze jedną wiadomością .
Uprawiam też troszkę warzywa , i w tym roku chciałem postawić na cebulę dymkę . Przed mrozami owsik ( maleńkie cebulki ) był za połowę tego co w ubiegłym roku , teraz po ustąpieniu mrozów jest nieosiągalny . Podobno w całej Europie po wymarzały wszystkie ozime dymki , siewki . Jeszcze nigdy nie było takiej sytuacji . Jeśli wymarzły cebule które normalnie zimują w polu , to zboża też . Chyba że jak sądzi Baraki , te zniszczenia nie uczynił mróz , tylko gęsi .
Nie porównuj odporności cebuli do zbóż bo to zupełnie inna bajka.
Byłem dziś w Strzelcach po ziarno i tak : Ceny wyrównane , wszystko w okolicach 190 zł netto , na razie . Jeden pan mówił że byłe kraje Sowieckie mocno przejmują zachodni biznesmeni . Każdy z nich wprowadził odmiany z własnego kraju , które są o wiele wydajniejsze a zarazem niedostosowane do tak ostrych zim.
Jeszcze na dobre nie ruszyli ze sprzedażą , a już wieszczą szybki koniec .