bn_CA_kredyt-Agro-042025-1200x250
1200x250_baner_duchman
1200x250_baner_topigs
1200x250_baner_miya_gold
biopoint1200
004 AG-PROJEKT 2025-04a

Notifications
Clear all

chroby świń

13 Posty
10 Users
0 Reactions
28.1 K Widok
(@jadzia-mila)
Posty: 1
New Member
Topic starter
 

Witam,
kupiłam świnkę od znajomego hodowcy, by zajadać się świeżą i pozbawioną konserwantów wędliną, niestety okazało się, że zwierzę miało chorą wątrobę - przerośniętą i całą w żółtych maleńkich plamkach, poza tym jego śledziona była pokryta małymi wrzodzikami, jakby bąbelkami... poza tym wszystko ok. -
weterynarz po obejrzeniu organów stwierdził, że mięso jest ok i nadaje się do konsumpcji.
mam ogromne wątpliwości
bardzo proszę o wszelkie uwagi
pozdrawiam
ewunia13@o2.pl

 
Opublikowany : 2012-04-15 20:48
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

Jadzia Mila świnie se kupiła i ma problem bo w jej przewodzie pokarmowym glista się zagnieździła i ma fefry ze kasę w błoto wyrzuciła doktor dobrze rzecze ze ta świnie Jadzia i tak upiecze

 
Opublikowany : 2012-04-15 20:53
 gabi
(@gabi)
Posty: 54
Trusted Member
 

Jadzia plamki na wątrobie to pozostałość po wędrówce glisty świńskiej, poradź znajomemu od którego kupiłaś świnkę aby zwrócił uwagę na odrobaczanie stada, nie wpływa to znacząco na jakość mięsa i jeśli sztuka została prawidłowo ubita i skrwawiona przez rzeźnika raczej nadaje się do spożycia no i oczywiście nie zapomnij o badaniu w kierunku włośni.
Pozdrawiam.

 
Opublikowany : 2012-04-15 20:55
(@andrzej-guzik)
Posty: 867
Prominent Member
 

A jak następnym razem kupisz sobie świnkę to ją na dzień dobry odrobacz sama i po problemie

 
Opublikowany : 2012-04-15 21:16
(@grzesiekm)
Posty: 9
Active Member
 

mam taki problem w stadzie
swiniaki w wadze 70-80 km najpierw ma podciągniete boki, później cięzko oddycha temp wysoka pow 39,5 a nastepnie spada do 36,5 i pacjent pada leki przeciwzapalne nie pomagaja wszystko trwa 1-2 dni doktorek po sekcji nic nie stwierdził

 
Opublikowany : 2012-04-17 14:08
(@pilek)
Posty: 1
New Member
 

a Paracetamol???? próbowaliście kiedyś

 
Opublikowany : 2012-05-17 11:35
(@marek-r)
Posty: 473
Reputable Member
 

JADZIA MILA!!!!Lekarz mogl stwierdzic ze mieso nadaje sie do spozycia.Ale jak widzialas te zmiany i wie o tym twoja rodzina to sadze ze nikt tego miesa nie wezmie do ust.Hodowcy sie jedza swin ktore byly chore.To nie te czasy.Zrob super grila zapros znajomych jeszcze ci podziekuja.Bo sama jesc tego nie bedziesz.

 
Opublikowany : 2012-05-18 08:43
zonk28
(@zonk28)
Posty: 83
Trusted Member
 

Panowie mam taki mały problem......jeden tucznik strasznie mi dysze , co to może być ?

 
Opublikowany : 2012-05-21 21:14
Bugsik
(@bugsik)
Posty: 656
Honorable Member
 

myślę, że to wina zbyt krótkiego ryjka, za krótka droga obiegu powietrza...

 
Opublikowany : 2012-05-21 21:27
zonk28
(@zonk28)
Posty: 83
Trusted Member
 

Bugsik pytam poważnie bo nie wiem czy wzywać weterynarza czy jakoś działać....inne nie dyszą tylko jedna.Jak na złość to Holender.

 
Opublikowany : 2012-05-21 21:34
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Nie może się euro doczekać :lol: :lol: :lol:
albo mu gorąco
zawołaj masarza i przestanie dyszeć u mnie jeden dyszał to zamoczyłem go w pektosolu i przestał dyszeć

 
Opublikowany : 2012-05-21 22:00
Bugsik
(@bugsik)
Posty: 656
Honorable Member
 

ja jak dysze to zimne piwo mi pomaga, może spróbuj...

 
Opublikowany : 2012-05-21 22:11
zonk28
(@zonk28)
Posty: 83
Trusted Member
 

Piwa nie pije bo jestem porządny facet :lol: . Po za tym po piwie od osoby snierdzi gorzej jak od niewykastrowanego knura :mrgreen:

 
Opublikowany : 2012-05-21 22:37
Share:

350x470_baner_dsm-firmenich
350x470_baner_dsm-firmenich

Slide
biopoint1200
1200x250_baner_duchman
1200x250_baner_pig_at
template (2)
1200x250_baner_topigs
1200x250_baner_miya_gold
Trzoda Chlewna - Ogólnopolskie czasopismo dla producentów trzody, zootechników i lekarzy weterynarii
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.