FORUM
Mam 2 tuczniki z 90kg z pojedynczymi jądrami ,kastrowac czy odpuścić?
Ostatni taki przypadek robiłem wiele lat temu : stresilem uśpiliśmy , nastepnie zwiazalismy konczyny, wycinka i zaszycie.
Ale potem długo utrzymywał sie obrzęk i na wbc tak nie przeszedł w pierwszej klasie
nie wiem jaki bedzie koszt takiej operacji
pytanie czy nastapi konfiskata
trzeba sobie prze analizowac koszty ewentualnego upadku po powikłaniach
a może sprzedac jako knura i kasa pewna
To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,
wszystko zalezu jaki jestes mocny jak dasz rade i moze troszke niehumanitarne ale nowy skalpel minuta dobrej roboty i po sprawie na koniec shotapen i koniec 2 tygodnie i zagojone
Jak ma 90 kilo to spokojnie go możesz zjeść albo sprzedać w tej wadze na żywą troche taniej , bo kastrowanie ryzykowne
musisz go oddzielić i więcej klopotu niż pożytku
ja w swoim krótkim życiu heh było kilka takich przypadków z wieprzka zrobił się chłopaczek i nie zwracałem zbytnio na to uwagi przy załadunku kierowca spojrzał na niego dostał w rękę 2 dychy i mówił właśnie ze to chłopaczek a były aż dwa a jak przyszła faktura było ok nie zaznaczyli ze to wnęter albo ze mniej za niego zapłacą. takie numery to robił pamiętam dobrze mardi biskupiec zaraz 2zł mniej i nie było gatki:) a taki 90kg zanim dojdzie do siebie wiele czasu upłynie szkoda Ogierka
Hodowla w cyklu otwartym
Ciekawe jak by was w wadze 90kg bo po tyle na pewno macie wykastrowano........jak byś cię sie czuli?
Mam znajomego co go chłopy wykastrowali za oszustwa na spedach i kradzieże to jeszcze po dzis dzień dziwnie chodzi
no widzisz.
Witam kolegów jestem tu nowy,mam taki problem mam prosiaka o wadze okolo 60 kg i nie jest on wykastrowany teraz się trochę boje że padnie i tu moje pytanie jak bym go ubil w wadzę powiedzmy 100kg to mięso by nadawalo się do jedzenia dzięki z góry zxa odp. i pozdrawiam
będzie śmierdzieć ,wykastrój tego prosiaka , nic mu nie będzie.
Witam kolegów jestem tu nowy,mam taki problem mam prosiaka o wadze okolo 60 kg i nie jest on wykastrowany teraz się trochę boje że padnie i tu moje pytanie jak bym go ubil w wadzę powiedzmy 100kg to mięso by nadawalo się do jedzenia dzięki z góry zxa odp. i pozdrawiam
Zapach knurzy nie jest zależny od wagi zwierzęcia tylko od dojrzałości rozrodczej , do 5mc. życia możesz śmialo go zjeść tylko pytanie czy podczas jedzenia będziesz mógł połykać jak sobie przypomnisz coś zabił
niektórzy kupują takie osobniki płacąc tyle samo co bez jaj więc może lepiej tego sprzedaj a kup sobie innego
badania naukowe dowodzą że świnie trzymane w złych warunkach tzn, w gnoju po pas bardziej śmierdzą po uboju niż knurki
jak masz więc pięknego czystego maćka to się nie przejmuj tym ze ma jaja
Robert, posłuchaj Stasia. Wie co pisze.
Jak za życia nie śmierdzi to i mięso nie będzie śmierdziało.
Jak dla siebie to ja bym nie kastrowął tylko ubił takiego 90kg i bedzie ok.
Przecież w NL sie odo dawna nie kastruje knurków, polaki żrą potem te schaby co do nas z Holandii przywioza i jakoś nikt nosem nie kreci.
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
Baraki, a w czasie kastracji kilkudniowych to nie śmierdzi?
?????
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
Nie prysnęło Ci nic po oczach i twarzy? Kiedyś wet przy kastracji mówił, ż dobra robota bo się nie kurzy. Ale zaraz dodawał, że po oczach chlapie.
Knura czuć od urodzenia.
Chociaż dla niektórych do powabny zapach. Mój dentysta jak się spryskał to pachniał identycznie jak knur. Na panie to może działało?
Krzywy uzupełnij wiedze na temat zapachu knura, co się na niego skłąda i jak powstaje i kiedy bo widze że jestes mało zorientowany w temacie.
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
Oj, Baraki przypuszczam, że trochę więcej miałem do czynienia z knurkami i nie tylko niż Ty. Wiedzę i doświadczenie też jakieś mam.
Przy kastracji to śmierdzi mocz , a nie zapach knurzy
ludzie mają przykazania i zapachy a zwierzęta same zapachy tylko mocniejsze
Tak masz trochę racji Stan, jak prosiaki na sciółce lub pół ruszcie to rece śmierdza moczem bo prosiaki w nim utaplane.
Krzywy trzeba zaczac od tego że zapach knura nie powstaje w jądrach a juz stwierdzanie owego zapachu u 3 dniowych prosiaków to tylko efekt wyobraźni i autosugestii.
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
tak czy inaczej taki ok 100kg będzie śmierdział, baraki nie brnij znowu w zaparte.
nie każdy bedzie śmierdział i nie każdemu bedzie smierdział kiedyś czytałem wyniki doświadczenia podawano kilku ludziom mięso z knura niektórzy stwierdzili od razu że śmierdzi nieda sie jeść kolejna grupa nie wyczuła różnicy a następni powiedzieli że było smaczne
Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114
tak się dobrze składa że mam knura na sprzedaż, także zainteresowanych smakoszy zapraszam...mięso podobno smaczne ,no i cena atrakcyjna.
mieso sprzedaj bo wiele od tucznika sie nie różni tylko jądra zostaw w niektórych kulturach to jest przysmak
Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114
tak czy inaczej taki ok 100kg będzie śmierdział, baraki nie brnij znowu w zaparte.
Trafiłeś w sedno.
Ja mam takiego ok. 50kg. i jądro mu pływa gdzieś we flakach, to co mam zrobić? No chyba że miał tylko jedno
Zaznacz go, żebyś przypadkiem nie poczuł go na talerzu lub wcześniej w garnku albo na patelni. Wietrzenie kuchni będzie konieczne. Przeżyłem kiedyś coś takiego.
krzywy ja go nie chcę zjeść, chcę go sprzedać, pytanie co będzie jak taki pojedzie do rzeźni?
krzywy ja go nie chcę zjeść, chcę go sprzedać, pytanie co będzie jak taki pojedzie do rzeźni?
Nie wiesz co będzie ????????
tucznika ludzie zjedzą
a Tobie zapłacą za jądro
no chyba że na żywą pójdzie
Falco nawet nie jesteś świadom ile razy jadłeś ze sklepu takiego z jądrami ..
Jeżeli dłużej handlujesz z zakładem , przed załadunkiem mówisz że jest taki np z jednym jądrem i po problemie .