Ja wstawialem raz kastrata przy minus 26 stopni. Byłem bardzo sceptycznie nastawiony, ale wszystko było dobrze. Były u mnie średnio 94 dni cp-cp. Średnia waga prawie 125kg, średnia waga prosiąt 33kg. Szły jak burza.
no różnie z tym bywa, ja z tego kastrata to ogólnie zadowolony nie jestem, straszne problemy z kończynami miały, analizując te problemy to myślę że to streptokokoza, leków zeszło mi w miarę ok, upadki też mieszczą się w granicach normy, ale dużo sztuk izolowałem, żebym tego nie robił upadki wzrosły by znacząco
Z JAKICH OKOLIC ŁÓDZKIEGO POCHODZISZ???
panowie niby świnki takie drogie a w portfelu ciągle cieniutko dlaczego tak się dzieje
Żeby portfel był gruby to by trzeba było tylko sprzedawać a nic nie wydawać
Arek, niech żona przestanie co dwa dni do miasta jeżdzić .
A tak na poważnie koszt cały czas oscyluje wokół 5zł/kg także cudu nie ma
a co to będzie jak tucznik pierdzielenie na 4,50 a pierdzielenie to pewne
Arek, niech żona przestanie co dwa dni do miasta jeżdzić 😆 .
A tak na poważnie koszt cały czas oscyluje wokół 5zł/kg także cudu nie ma
Zapomniales kolego dodac ze koszt oscyluje wokol 5 zl od 17 mc .a 5 zl od 5 mc..
No ciężko odbić po tych kilku miesiącach sprzedawania za 4 z hakiem. Ostatnie kilka lat to jakiś okresów szału nie było, ciekawe co po nowym roku będzie. Napewno koszty wszystkie w góre znowu. Prąd, paliwo, podatek rolny,
Witam!
Zainteresowanych zapraszam do analizy kosztów produkcji tuczników w różnych krajach.
Tabela w zakładce WOKÓŁ ŚWINI
link: http://www.trzoda-chlewna.com.pl/index. ... ni.inc.php
Brak tam danych z Polski, ponieważ – najprawdopodobniej! – trudno jest przedstawić wiarygodne dane ze względu na ogromne rozdrobnienie i wynikającego z tego zróżnicowanie produkcji świń pod względem wielkości (chów przyzagrodowy, średnie i większe gospodarstwa, fermy mniejsze i większe).
A poza tym kto w Polsce zbiera takie dane?
Śmiem twierdzić, że bardzo wielu polskich rolników ma podobne koszty jak rolnicy w Holandii, Danii, Francji czy Niemczech, a może nawet niższe, takie jak w USA, Brazylia czy Kanadzie.
Jeśli ktoś z Was prowadzi dokładne zapisy swoich kosztów, to może je porównać z danymi w tabeli.
A może ktoś przedstawi na FORUM TCh koszty produkcji tucznika w swoim gospodarstwie w 2011 r.?
Z zestawienia i porównania z innym oficjalnym zestawieniem wynika że:
Średni koszt produkcji w 2010 roku w Holandii wynosił 140 euro a średnia sprzedaży 129 euro. W Niemczech koszt 149 euro a sprzedaż 144 Euro. Jedni do każdych 100 kilogramów dokładali 11 euro, drudzy mniej -tylko 5 euro.
Francuzi mają 6 euro w plecy. Kiedyś o polakach mówiono że mało zarabiają a dużo wydają. I pytano- Polacy jak wy to robicie. Chciałoby się zapytać EUROPO jak ty to robisz?????????????????
Mistrzowie produkcji Duńczycy dokładają najwięcej bo 13 euro. Ale oni odbijają sobie na kiełbasie to ich nie ruszam, ze swojego mogą dokładać.
Dobrze ze my nie wiemy ile dokładamy, mamy przynajmniej jeden stres z głowy. I dobrze że tych danych u nas nikt nie zbiera bo to zbieranie niczego sensownego nie daje. Może się mylę, może źle odczytałem, prosze mnie poprawić.
Ciekawe jakie pozycje składaja sie na "Other fixed costs" który w przeliczeniu na złotówki daje ok. 150zł/sztukę. Domyślam sie że mogą tam być ujęte koszty amortyzacji bydynków i urządzeń ale chyba nie aż!!! za taka kwotę, czyżby wliczono tam koszty eksploatacji "służbowych" samochodów właścicieli, wyjazdy "integracyjne" i tym podobne wysoce koszto-twórcze sprawy?
Jeśli fermy organizacyjnie funkcjonuja jak każdy normalny podmiot gospodarczy i płaca podatek od dochodów to jak każdy szanujący sie podmiot gospodarczy nie wykazują zysku od którego musiału by zapłacić podatek.
W Dani normą jest że na każdy kto pracuje na fermie (włącznie z właścicielem i jego najbliższa rodziną) zatrudniony jest na podstawie umowy o pracę i otrzymuje za tą prace wynagrodzenie w formie wypłaty. A powyższa praktyka jest nie z powodu że takie maja widzimisie tylko że wymusza to takie a nie inne prawo którym podlegaja fermy.
Witam!
Autorem artykułu w Pig-International (2012, nr 1), z którego pobrałem tabelę z kosztami produkcji tuczników w różnych krajach, jest Robert Hoste, specjalista w zakresie ekonomiki produkcji świń, pracujący w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa na Uniwersytecie Rolniczym Wageningen w Holandii.
link do artykułu (w angielskim): http://www.piginternational-digital.com ... 102_1#pg20
ACONAR ok. takie są informacje i takie publikujemy. Temat jest bardzo ciekawy. Ja też podałem ceny zakupu z jakiegoś zestawienia i zestawiłem.
Pozdrawiam.
Felix jakiego knura do genetyki PbzxWbp (linia francuska) byś polecił o największym tempie wzrostu (nie umniejszając zbytnio na mięsności)??
Powiem szczerze, że nie lubię reklamy ale ja używam od dłuższego czasu PIC (knur PIC337 i PIC410) tuczniki równo rosną, ubijam średnio w wadze 120-125kg wagi żywej - mięsność średnio na poziomie 56,5% choć czasami mam i wyższą ... nie ma sensu w tej sytuacji używać pietrainów i krzyżówek z pietrainem!
rob jak uwazasz ja tam za pic nie przepadam zbyt wygorowane wymagania srodowiskowe krzyzuj pbz x wbp durociem x pietrain a uzyskasz taka krzyzowke ze te pic moga sie schowac. tak na marginesie przereklamowane to pic