FORUM

Kalkulacja tuczu
 
Notifications
Clear all

Kalkulacja tuczu

149 Posty
54 Users
0 Reactions
215.4 K Widok
(@hodowca78)
Posty: 343
Reputable Member
Topic starter
 

Proponuję aby każdy z nas podał swoje kalkulacje dotyczące kosztów pro
odukcji tucznika
zacznę od siebie
prosiak 24kg 180zł
pasza 255kg razy 0,70 180zł (zużycie 2,8na 1kg )
energia , robocizna , leki , pracownik , 40zł

razem koszt ok 400zł szt 115kg

115kg-2%=112 razy 4,5 zł = 504zł
zysk 104 zł na 1 sztuce :)

 
Opublikowany : 23/11/2008 11:51 am
(@maciek)
Posty: 2315
Noble Member
 

a czy nie bylo by bardziej ekonomicznie sprzedac np. w wadze 102-105 kg bo powyzej tej wagi jedna spada wykorzystanie paszy, jak sadzicie jaki jest koszt wyprodukowania prosiaka do odsadzenia w obecnej chwili,????? chociaż tak na oko

 
Opublikowany : 23/11/2008 12:19 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Proponuję aby każdy z nas podał swoje kalkulacje dotyczące kosztów pro
odukcji tucznika
zacznę od siebie
prosiak 24kg 180zł
pasza 255kg razy 0,70 180zł (zużycie 2,8na 1kg )
energia , robocizna , leki , pracownik , 40zł

razem koszt ok 400zł szt 115kg

115kg-2%=112 razy 4,5 zł = 504zł
zysk 104 zł na 1 sztuce :)

Hodowca 78 przedstawiłeś maksymalnie uproszczoną kalkulację.
Taka kalkulacja powinna zawierać jeszcze % upadków, amortyzację budynków i wyposazenia oraz koszt zainwestowanego kapitału (aktualne oprocentowanie lokaty bankowej)
Za ok. 2 miesiące po sprzedaży tuczników przedstawie wam rachunek :)

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 23/11/2008 1:29 pm
 Bobo
(@bobo)
Posty: 801
Prominent Member
 

oho zaraz będzie przypał.. Ktos przeczyta te wszystkie wyliczenia i zaraz bedzie ile to rolnik ma zysku na swiniach i w ogole, żyć nie umierać na wsi jak to piszą mieszczuchy w niektórych artykułach... ://////////
przy aktualnej cenie żywca i zboża można tą swinke troche lepiej upaśc, jak swina była po 3 zł to sie wypychało i 90 kg

Jestem dyspozytorem własnych torów.....

 
Opublikowany : 23/11/2008 2:00 pm
(@hodowca78)
Posty: 343
Reputable Member
Topic starter
 

Baraki to napisz jak to liczysz u siebie .

 
Opublikowany : 23/11/2008 5:41 pm
(@robek)
Posty: 365
Reputable Member
 

Baraki to napisz jak to liczysz u siebie .

ten teamat już był wałkowany chciażby pod tym linkiem
http://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN ... ght=#31677

Robert

 
Opublikowany : 25/11/2008 2:32 pm
(@hodowca78)
Posty: 343
Reputable Member
Topic starter
 

Robek koszty z lipca nie są porównywalne z obecnymi , inna cena prosiaka , inna cena paszy , inna cena żywca .

 
Opublikowany : 25/11/2008 8:52 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Pewnie licze podobnie jak Ty hodowca 78. Tylko zwróciłem uwagę że zapomniałeś o stratach.
Ja do niedawna mniałem produkcje w cyklu zamkniętym i dopiero pierwszy raz w życiu kupiłem prosiaki więc nie mam pojęcia jakie u mnie będa wyniki ekonomiczne, napisze po sprzedaży świnek.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 25/11/2008 9:40 pm
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

baraki myslisz ze na otwartym tuczu lepiej wyjdziesz

 
Opublikowany : 25/11/2008 9:49 pm
 J.W.
(@j-w)
Posty: 99
Trusted Member
 

Pewnie licze podobnie jak Ty hodowca 78. Tylko zwróciłem uwagę że zapomniałeś o stratach.
Ja do niedawna mniałem produkcje w cyklu zamkniętym i dopiero pierwszy raz w życiu kupiłem prosiaki więc nie mam pojęcia jakie u mnie będa wyniki ekonomiczne, napisze po sprzedaży świnek.

W wyliczeniach opłacalności tuczu zdecydowanie lepiej posługiwać się wskaźnikiem MTF (ilość mięsa na tonę paszy) który jest zdecydowanie dokładniejszy i obejmuje min. straty z powodu wybojowości niż wskaźnikiem FCR(współczynnik wykorzystania paszy) który był używany powszechnie dotychczas !!!

Murarze do murów, piekarze do ciast...!!!

 
Opublikowany : 26/11/2008 12:30 pm
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

Oto moje wyliczenie stan na 27.22.2008

Prąd 18000
woda 6000
opał 5000
nasienie 6000
paliwo 7000
amort. budynków 24 000
słoma 7500
weterynaria 35000
pensja pracowników 50000
daje to 88zł na sprzedanego tucznika
sprzedaż prosiąt (400 x 130) dAJE MINUS 29ZŁ DO sprzedanej sztuki
(przyjmuję że na prosiętach nie zarabiam tylko sprzedaje w przypadku braku miejsca do tuczu)

Pasza Prest.1150
W - 740
T- 680
LK - 700
LP - 580
locha koszty 41 zł na szt ( dokładne obliczenia)
4-9 tydzień 48 zł/szt
9-20 137zł/szt
20-23 46 zł/szt
wynik
88-29+41+48+137+46=331zł
+ upadki
331 x 1.06 =
351zł

Koszt wytworzenia tucznika 100kg w moim gosp wynosi ok 351zł
+kredyty
+zysk

W celu dalszej egzystencji przy obecnej sytuacji w gospodarstwie cena powinna się kształtować na poziomie minimum 4.45 zł/kg

Podzrawiam

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 27/11/2008 8:57 pm
(@tomek-majos)
Posty: 108
Estimable Member
 

koledzy jaka wedug was waga sprzedawanego żywca gwarantuje najlepszy wynik ekonomiczny. podpowiem ze chodzi mi o te wage w kilogramach

tomy 311

 
Opublikowany : 19/05/2009 9:36 pm
(@maciek)
Posty: 2315
Noble Member
 

moim zdnaiem maks 105 kg

 
Opublikowany : 19/05/2009 9:46 pm
 Don
(@don)
Posty: 610
Honorable Member
 

Prosię za 280zł to pasę jak długo się da 130-140 kilo optymalna waga
-obecnie 5,2-5,3 brutto a pasza dla tucznika 0,7zł za kg niech sobie zje jej 4kg na 1 kilo przyrostu a nawet 5 kilogramów * 0,7zł daje 3,5 to przynajmniej 1,5 zł do przodu na każdym kilogramie wagi żywej świnki.
- mięsność załóżmy ze 105kg i 135 kilogramów dzieli przepaść 5% czyli całą jedną klase ale to daje tylko 20kg groszy różnicy
105 kg*5,3zł=556złotych
135 kg*5,1zł= 688złotych

132zł dochodu więcej
a koszty? pasza 30kg * zużucie np. 4kg * koszt pt2 0,7 = 84zł psza + koszty pozostałe razem 100zł nie przekroczą.
czyli dobre 30zł wiecej na tuczniku ZYSKU

 
Opublikowany : 19/05/2009 11:15 pm
(@tomek-majos)
Posty: 108
Estimable Member
 

don powiedz mi jeszcze o ile wydłuża Ci sie okres tuczu w przypadku gdy sprzedał być sztuki 110 kg a 130 tak jak piszesz powyżej i jak długo trwa o ciebie cały cykl od prosiak do 130 kg bo twoja kalkulacja jest dośc ciekawa

tomy 311

 
Opublikowany : 20/05/2009 1:34 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Zgadzam sie z Don.
U mnie na holenderskich warchlakach przy średniej wadze 140kg średnia mięsność wyniosła 55%, co ciekawe przy wadze 115 była prawie identyczna, zakład policzył mi 10gr /kg taniej z uwagi na wyższą wagę, więc myśle że przy obecnej relacji opłaca sie przeciągać tucz ile wlezie.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 20/05/2009 2:43 pm
WOJCIECH1236
(@wojciech1236)
Posty: 710
Honorable Member
 

na takim przeciąganiu nie wyjdziesz za dobrze na dłuższa mete bo teraz może zarobisz i te 30 zł wiecej ale policz ile by urósł już nowy prosiak do tego czasu i tak kilka razy przeciągniesz aż sie okaże że w ciągu roku mógłbyś sprzedać jedną partie tuczników więcej i wtedy wynik ekonomiczny sie zmienia

 
Opublikowany : 10/08/2009 9:47 pm
(@klechu)
Posty: 58
Trusted Member
 

koledzy jaka wedug was waga sprzedawanego żywca gwarantuje najlepszy wynik ekonomiczny. podpowiem ze chodzi mi o te wage w kilogramach

loszki - do 115kg
samce - 105 do 110kg

i pamietaj
wyprodukowanie dwóch tuczników o masie 100kg kosztuje tyle samo co wyprodukowanie tucznika o masie 150kg

pozdro

 
Opublikowany : 16/08/2009 10:37 am
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

W zaleznosci jaki materiał posiadasz do tuczu.

w USA ubija sie tuczniki w wadze ok 130kg

zuzycie paszy tuczników z krzyżowania naimy z p67 wynosci 3,2 kg
do wagi 167kgmasy ciała.

Dzis sa takie czasy ze tylko wydajne i efektywne zwierzeta mozna utrzymywac.

poz

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 16/08/2009 12:18 pm
(@klechu)
Posty: 58
Trusted Member
 

jasne od rasy dużo zależy
a mógłbyś napisać jakie rasy (lub ich krzyżówki) są według ciebie najlepsze do tuczu? myślę tu o tym aby uzyskać jak największą mięsność.
żywienie mam bardzo dobre a parametr mięsności wynosi ok.55,5% więc są jeszcze jakies rezerwy i myślę że właśnie w genetyce

 
Opublikowany : 16/08/2009 9:01 pm
(@robek)
Posty: 365
Reputable Member
 

jasne od rasy dużo zależy
a mógłbyś napisać jakie rasy (lub ich krzyżówki) są według ciebie najlepsze do tuczu? myślę tu o tym aby uzyskać jak największą mięsność.
żywienie mam bardzo dobre a parametr mięsności wynosi ok.55,5% więc są jeszcze jakies rezerwy i myślę że właśnie w genetyce

O sukcesie w tuczu decyduje zużycie paszy / kg przyrostu, przyrost dzienny i procent strat i tutaj należy szukać doraźnych rezerw ,inaczej mówiąc można szybko poprawić parametry ,zabawa w genetykę trwa dość długo ,często jest kosztowna a tak przy okazji premie za mięsność często nie pokrywają nakładów na jej uzyskanie poniesionych, tak to już jest i więcej zarobisz na niskim zużyciu paszy i szybkiej rotacji na tuczarni niż na premii za mięsność !!

Robert

 
Opublikowany : 16/08/2009 11:13 pm
(@andre)
Posty: 1116
Noble Member
 

jasne od rasy dużo zależy
a mógłbyś napisać jakie rasy (lub ich krzyżówki) są według ciebie najlepsze do tuczu? myślę tu o tym aby uzyskać jak największą mięsność.
żywienie mam bardzo dobre a parametr mięsności wynosi ok.55,5% więc są jeszcze jakies rezerwy i myślę że właśnie w genetyce

O sukcesie w tuczu decyduje zużycie paszy / kg przyrostu, przyrost dzienny i procent strat i tutaj należy szukać doraźnych rezerw ,inaczej mówiąc można szybko poprawić parametry ,zabawa w genetykę trwa dość długo ,często jest kosztowna a tak przy okazji premie za mięsność często nie pokrywają nakładów na jej uzyskanie poniesionych, tak to już jest i więcej zarobisz na niskim zużyciu paszy i szybkiej rotacji na tuczarni niż na premii za mięsność !!

zgadzam sie z Toba ,dlugo pracowalem nad miesnoscia i dalo to jakis efekt ale jak piszesz wyzej miesnosc przynajmniej dzisiaj juz tak nie procentuje i zarabia sie na dlugosci tuczu ,wykorzystaniu rocznym stanowiska etc.

 
Opublikowany : 17/08/2009 10:31 pm
Peron
(@peron)
Posty: 2717
Famed Member
 

Witam. Oto moja statystyka przy prosiakach z Holandii: waga prosiaka 21, średni czas tuczu 110 dni, średnia waga tucznika 120,8, średni przyrost dzienny 0,91kg, upadki 3procent, zużycie paszy ok. 2,7dt

 
Opublikowany : 20/01/2010 6:44 am
marek mokwa
(@marek-mokwa)
Posty: 622
Honorable Member
 

naprawdę super tylko napisz ile ci zostanie w kieszeni

 
Opublikowany : 20/01/2010 7:52 pm
Peron
(@peron)
Posty: 2717
Famed Member
 

Aż się boję liczyć...

 
Opublikowany : 20/01/2010 9:11 pm
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

W dzisiejszych czasach mięsność jest słabo wynagradzana więc lepiej kryć rasami o wysokich przyrostach. Tylko który knur będzie do szybkiego tempa wzrostu najlepszy?? P76??

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 20/01/2010 11:05 pm
(@felix)
Posty: 13
Active Member
 

W obecnych czasach warto wykorzystywać knury o bardzo wysokim tempie przyrostu - późno dojrzewające - by nie zwalniały koło 100 kg wagi żywaj. No i oczywiści by można je było je ubić w okolicach 120 kg bez znaczących spadków jakości tuszy!
Innym parametrem o którym wszyscy zapominają to wykorzystanie paszy - wierzcie mi różnice pomiędzy knurami są ogromne. Smutne jest to, że prawie nikt tego nie mierzy! Podobnie jest z knurami z zakupu - zapytajcie hodowcę o jego wykorzystanie paszy - nikt go nie zna ;)

 
Opublikowany : 26/01/2010 3:05 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

A zastanawiałeś sie dlaczego nikt tego nie mierzy? Może dlatego że trudno ten parametr obiektywnie oszacowac jeśli niema odpowiedniej metodyki i warunków! Wymagało by to standardowej paszy, standardowych warunków, zdrowotności itd. w innym wypadku to wrózenie z fusów.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 26/01/2010 5:20 pm
(@maciek)
Posty: 2315
Noble Member
 

w chlewniach o cyklu zamknietym zmierzenie zuzycia paszy wymaga niezmiernie duzo czas

 
Opublikowany : 26/01/2010 9:26 pm
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

Felix jakiego knura do genetyki PbzxWbp (linia francuska) byś polecił o największym tempie wzrostu (nie umniejszając zbytnio na mięsności)??

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 26/01/2010 9:58 pm
Strona 1 / 5
Share: