Notifications
Clear all

Warchlaki

1,141 Posty
140 Users
0 Reactions
1.3 M Widok
(@blazej_1736166232)
Dołączył: 17 lat temu
Posty: 0
 

czytam wczesniejsze posty i oczom nie wierze, kupujecie holendra bo niby tanszy a potem jak to ktos napisal biegacie ze strzykawkami i wydajecie kupe kasy na lekarstwa.


   
OdpowiedzCytat
 arek
(@arek)
Dołączył: 18 lat temu
Posty: 0
 

a co przy naszym nie biegasz biegasz tak szybko ze cie nie widać


   
OdpowiedzCytat
 dani
(@dani)
Dołączył: 18 lat temu
Posty: 0
 

bez antybiotykuw nietety ale coraz trudniej wychodowac zdrowego szybko rosnacego tucznika


   
OdpowiedzCytat
(@sergiusz)
New Member
Dołączył: 16 lat temu
Posty: 0
 

Z tymi holendrami nie jest aż tak źle ja na 900 wstawionych 9 ;ipca i 16 września mam 898 sztuk i właściwie ograniczyłem się do aurofaku w paszy na dzień dobry przez 2 tygodnie, 2 tygodnie przerwy i przez 7 dni pulmodox, do tego niecałe 40 ml amoksycyliny w iniekcji na tą całą ilość tak że nie ma co biadolić, aby tak zawsze było to będę bardzo kontent. Pozdrawiam całą brać świniarską


   
OdpowiedzCytat
(@stary11)
New Member
Dołączył: 16 lat temu
Posty: 0
 

coś mi się zdaje żeholędry mają słbszą mięsnosić oni poszli na ilości napiszcie czy 5,6 procęt mięsności to jest okei pozdrawiam


   
OdpowiedzCytat
(@jagienka)
New Member
Dołączył: 16 lat temu
Posty: 0
Topic starter  

cena na warchlaki niestety idzie do góry. najtansza jes teraz Łotwa...


   
OdpowiedzCytat
(@sergiusz)
New Member
Dołączył: 16 lat temu
Posty: 0
 

We wtorek sprzedam ze 100 szt. w wadze ok 125 kg holendrów to napiszę jaką miały mięsność


   
OdpowiedzCytat
(@baraki)
New Member
Dołączył: 16 lat temu
Posty: 0
 

Moje holendry miały średnią powyżej 55% nawet te sprzedawane w wadze 140kg.


   
OdpowiedzCytat
(@peron)
New Member
Dołączył: 16 lat temu
Posty: 0
 

Ja zawsze rozliczam się za żywą, na swojej dużej wadze waże. Znajomy sprzedawał kilka razy na WBC i różnie to wychodziło. U nas za dobry towar i dużą ilość dorzucaja kilkanaście-kilkadziesiąt groszy za żywą, ale jak się zdecydujesz na Wbc, to jak słabo wyjdzie, to możesz dostać za żywą, ale wg ceny bazowej, bez dodatków.


   
OdpowiedzCytat
(@monikaa)
Dołączył: 17 lat temu
Posty: 0
 

rozmawiajac o % miesnosci prosze wezmy pod uwage danego rolnika, jego warunki, pasze itd......

prosze od razu calej winy nie zwalac na genetyke :oops:


   
OdpowiedzCytat
(@maciek)
Dołączył: 18 lat temu
Posty: 0
 

dokladnie moniko nie zawsze problem lezy po stronie genetyki a glownie warunkow !!!!! jesli mozesz powiedz jak idzie handel bywalo lepiej ??? czy moze bywalo gorzej ??? chodzi mi o ilosci jakie przewozicie !!!! w zadnym wypadku o pieniadze


   
OdpowiedzCytat
(@monikaa)
Dołączył: 17 lat temu
Posty: 0
 

bywalo gorzej.

jest dobrze.


   
OdpowiedzCytat
(@sergiusz)
New Member
Dołączył: 16 lat temu
Posty: 0
 

Niestety nie mogę zgodzić się ani z moniką ani z maćkiem dobrą genetykę /mięsność/ można niewątpliwie popsuć przez żywienie, warunki mają z mięsnością niewiele wspólnego. w życiu ze świń o kiepskiej genetyce nie nie wyciągniesz mięsności średniej na poziomie 56-58% choćbyś go trzymał w domu i miodem smarował, a z dobrej nie ma problemu.
Te posty podsunęły mi pewien pomysł i ciekaw jestem co koleżeństwo na to, a mianowicie abyśmy się podzielili informacjami na temat warchlaków z konkretnych gospodarstw a nie pisali: holendry duńczyki czy polskie bo to nic nie znaczy/ wszyscy to nikt/nr gospodarstwa, stan po przyjeździe zdrowotność reakcja na stosowane medykamenty itp, rzetelność pośrednika ale konkretnie a nie że ktoś coś gdzieś słyszał bo tak tworzy się tylko plotki które nic nie dają /. informacje takie pozwoliłyby kupować warchlaki z dobrych ferm czy to polskich czy z importu a także unikać nierzetelnych pośredników /HANDLARZY/
pozdro


   
OdpowiedzCytat
(@robek)
Dołączył: 18 lat temu
Posty: 0
 

Niestety nie mogę zgodzić się ani z moniką ani z maćkiem dobrą genetykę /mięsność/ można niewątpliwie popsuć przez żywienie, warunki mają z mięsnością niewiele wspólnego. w życiu ze świń o kiepskiej genetyce nie nie wyciągniesz mięsności średniej na poziomie 56-58% choćbyś go trzymał w domu i miodem smarował, a z dobrej nie ma problemu.
Te posty podsunęły mi pewien pomysł i ciekaw jestem co koleżeństwo na to, a mianowicie abyśmy się podzielili informacjami na temat warchlaków z konkretnych gospodarstw a nie pisali: holendry duńczyki czy polskie bo to nic nie znaczy/ wszyscy to nikt/nr gospodarstwa, stan po przyjeździe zdrowotność reakcja na stosowane medykamenty itp, rzetelność pośrednika ale konkretnie a nie że ktoś coś gdzieś słyszał bo tak tworzy się tylko plotki które nic nie dają /. informacje takie pozwoliłyby kupować warchlaki z dobrych ferm czy to polskich czy z importu a także unikać nierzetelnych pośredników /HANDLARZY/
pozdro

Była już kiedyś taka propozycja aby stworzyć ranking gospodarstw czy dostawców ,ale pomysł upadł miedzy innymi dlatego iż nie ma gwarancji iż owe wpisy będą rzetelne i prawdziwe bo kto niby miałby to weryfikować ??


   
OdpowiedzCytat
(@sergiusz)
New Member
Dołączył: 16 lat temu
Posty: 0
 

no cóż w takim razie dalej będziemy narzekać na byle jakie prosiaki byle jakich dostawców . płakać i płacić.Widocznie żyjemy w takim kraju gdzie się tylko narzeka i nijak nie możemy się tego wyzbyć a szkoda.Sąsiad patrzy na sąsiada i myśli co tu zrobić aby On miał tak jak Ja.
pozdro


   
OdpowiedzCytat
Strona 5 / 77
Share: