bn_CA_kredyt-Agro-042025-1200x250
1200x250_baner_duchman
1200x250_baner_topigs
1200x250_baner_miya_gold
biopoint1200
004 AG-PROJEKT 2025-04a

dawki pokarmowe z u...
 
Notifications
Clear all

dawki pokarmowe z uzyciem bobiku

8 Posty
7 Users
0 Reactions
14.5 K Widok
(@maniieek111)
Posty: 8
Active Member
Topic starter
 

Witam.Chciaem zapytac w jakich proporcjach mozna stosowac bobik w paszy od 30 do70 i 70 do konca tuczu.Na dzien dzisiejszy daje 50kg.koncentratu (sano premium forte) , 4kg.mieszanki paszowej uzupełniającej witaminowo-mineralno-aminokwasowej(agrolen)i50kg bobiku na zbiornik 800kg.dodam ze zboz posiadam najwiecej pszenzyta,mam tez pszenice jeczmien i owies..

 
Opublikowany : 2012-11-04 15:30
(@chlewmistrz)
Posty: 137
Estimable Member
 

Zadzwon do żywieniowca sano, ułoży Ci recepture zgodna z normami.

Pytam, bo lubię wiedzieć!
Rolnictwo to HAZARD!!
W tym biznesie zarabia:
FIRMA PASZOWA, WETERYNARZ I CZASAMI ROLNIK :)

 
Opublikowany : 2012-11-13 14:50
(@bolek)
Posty: 19
Active Member
 

Od 70kg - 10% bobiku, 7% śruty rzepakowej, 3% premiks, reszta pszenżyto. Bobik zawiera dużo lizyny a mało metioniny, odwrotnie do rzepaku. Mając dostęp do metioniny z cysteiną, lub odpowiedniego premiksu(koncentratu?) można pokusić się o ograniczenie, bądź eliminację rzepaku. Dopuszczalny udział bobiku w paszy to 15% wg NŻŚ.

 
Opublikowany : 2012-11-13 20:39
(@aconar)
Posty: 459
Reputable Member
 

Witam.Chciaem zapytac w jakich proporcjach mozna stosowac bobik w paszy od 30 do70 i 70 do konca tuczu.Na dzien dzisiejszy zamiast 3 workow koncentratu(sano premium forte)daje 2 i 50kg bobiku na zbiornik 600kg.dodam ze zboz posiadam najwiecej pszenzyta,mam tez pszenice jeczmien i owies.

Witaj Maniek!

Dlaczego nie prenumerujesz i nie czytasz czasopisma "Trzoda Chlewna"?
W czerwcowym numerze TCh (nr 06-2012, str. 44-46) jest obszerny artykuł "Nasiona roślin strączkowych w żywieniu świń - bób i bobik", a w nim bardzo dużo ważnych informacji.
W tym także te, o które pytasz na FORUM.

Artykuły na temat skarmiania nasion różnych roślin strączkowych są także w następnych numerach TCh (czerwiec-listopad 2012).
Naprawdę warto prenumerować i czytać nasze czasopismo "Trzoda Chlewna"!!!!

Pozdrawiam,
Andrzej Konarkowski

 
Opublikowany : 2012-11-14 09:47
(@marucha)
Posty: 2242
Noble Member
 

tak trzymać Aconar
chcieliby wiedzę za friko. Wiedza kosztuje. Ale ta w czasopismach rolniczych kosztuje bardzo niewiele. Czasem są artykuły podpierane badaniami z roku 1975. Nie ma już ani takich świń ani może i badacza. Patrz Hodowca Trzody Chlewnej 8-10 /12. Nie wpuszczajcie takich autorów do swojego miesięcznika.
Pozdrawiam

 
Opublikowany : 2012-11-14 10:23
(@maniieek111)
Posty: 8
Active Member
Topic starter
 

Dla tucznikow od 50kg robie pasze z nastepujacych skladnikow-
jeczmien-19%
pszenica-12.5%
pszenzyto-40%
mieszanka (glownie owies ,10%jeczmienia)-15%
bobik-6%
50kg koncentrat(premium forte)i4kg miszanki uzupelniajacej witaminowej-6.5%
Co o tym myslicie?

 
Opublikowany : 2012-12-16 14:32
(@grzesiek)
Posty: 300
Reputable Member
 

Skoro podajesz w procentach to podaj do końca w procentach a jak w kg to w kg bo inaczej to niema sensu

 
Opublikowany : 2012-12-16 22:41
(@longin)
Posty: 76
Trusted Member
 

Dodaj 10 kg oleju rzepakowego ponieważ zbożą w tym roku mają wyższe białko. I daj sobie sobie spokój z tym koncentratem. Daj premix w dawce wg producenta a zamiast konc- soja. Tylko etykietowana!!!

 
Opublikowany : 2013-01-20 23:03
Share:

350x470_baner_dsm-firmenich
350x470_baner_dsm-firmenich

Slide
biopoint1200
1200x250_baner_duchman
1200x250_baner_pig_at
template (2)
1200x250_baner_topigs
1200x250_baner_miya_gold
Trzoda Chlewna - Ogólnopolskie czasopismo dla producentów trzody, zootechników i lekarzy weterynarii
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.