Notifications
Clear all

dawki żywieniowe

359 Posty
83 Users
0 Reactions
482.4 K Widok
(@rabin)
New Member
Dołączył: 16 lat temu
Posty: 0
 

Pasza dla tucznikow. Owies zmniejszyc a czego dac wiecej?


   
OdpowiedzCytat
(@kalus)
New Member
Dołączył: 15 lat temu
Posty: 0
 

po ile kupujecie tryptofan?


   
OdpowiedzCytat
(@treonik)
New Member
Dołączył: 17 lat temu
Posty: 0
 

po ile kupujecie tryptofan?

41,60 netto


   
OdpowiedzCytat
(@marucha)
New Member
Dołączył: 14 lat temu
Posty: 0
 

Witam Forowicżów.
1. Nie wiem jaki masz mieszalnik ale wymieszać 1 kg enzymu w tonie to raczej zadanie dla profesjonalnej mieszalni pasz
2. pszenżyta za dużo (stąd enzym) lecz mimo wszystko obawiałbym się o mięsność przy takim aż poziomie pszenżyta
3. wg mnie energii wystarczy w stosunku do poziomu aminokwasów (może ten koncentrat jest natłuszczany?) ale polecam do mc 75 kg lizynę na poziomie 1,1% i energię 13,2 MJ. Powyżej mc 75 kg lizyna 1,0 % i energia 12,8 MJ W przypadku importowanych warchlaków to konieczność

a jaką mięsność wyciśniemy przy tak wysokim poziomie pszenżyta? Czy pszenżyto wpływa na mięsność szczególnie gorzej niż owies, żyto, pszenica, kukurydza?


   
OdpowiedzCytat
(@baraki)
New Member
Dołączył: 16 lat temu
Posty: 0
 

Tez jestem ciekaw jak to wpływa, moja mieszanka dla tuczników składa sie z 35%żyto, 35%pszenżyto,20%jęczmień, reszta to rzepak, soja, itd
Średnia mięsność na takiej strawie (świnki made in Penerlan) 59%, 100% w klasie S i E. I co Ty na to zywieniowiec?


   
OdpowiedzCytat
(@robak)
New Member
Dołączył: 15 lat temu
Posty: 0
 

Tez jestem ciekaw jak to wpływa, moja mieszanka dla tuczników składa sie z 35%żyto, 35%pszenżyto,20%jęczmień, reszta to rzepak, soja, itd
Średnia mięsność na takiej strawie (świnki made in Penerlan) 59%, 100% w klasie S i E. I co Ty na to zywieniowiec?

Opłaca Ci się baraki żyto spasać przy jego obecnych cenach???


   
OdpowiedzCytat
(@marucha)
New Member
Dołączył: 14 lat temu
Posty: 0
 

Tez jestem ciekaw jak to wpływa, moja mieszanka dla tuczników składa sie z 35%żyto, 35%pszenżyto,20%jęczmień, reszta to rzepak, soja, itd
Średnia mięsność na takiej strawie (świnki made in Penerlan) 59%, 100% w klasie S i E. I co Ty na to zywieniowiec?

Opłaca Ci się baraki żyto spasać przy jego obecnych cenach???

chyba się opłaca skoro tak goni mięsność.


   
OdpowiedzCytat
(@baraki)
New Member
Dołączył: 16 lat temu
Posty: 0
 

Tez jestem ciekaw jak to wpływa, moja mieszanka dla tuczników składa sie z 35%żyto, 35%pszenżyto,20%jęczmień, reszta to rzepak, soja, itd
Średnia mięsność na takiej strawie (świnki made in Penerlan) 59%, 100% w klasie S i E. I co Ty na to zywieniowiec?

Opłaca Ci się baraki żyto spasać przy jego obecnych cenach???

Robak moje sie tylko na pasze nada, za dużo porostu.


   
OdpowiedzCytat
(@baraki)
New Member
Dołączył: 16 lat temu
Posty: 0
 

Gratuluję wyników! W Twoim przypadku nic bym nie zmieniał, najwyraźniej masz bardzo dobrej jakości zboża (odpowiednią energię i poziom aminokwasów w dawce) jak na hybryda 59% mięsności to doskonały wynik. zastanawiam się tylko od jakiej masy ciała wchodzisz z takimi dawkami zyta i pszenżyta?

Taki finiszerek serwuje od 70kg, ale na grower też tego cudeńka nie szczędze, 40% jest git, tylko przy starterze w większych dawkach się nie sprawdza ale 20% pszenżytka też do niego daję.
Zawsze obserwuje jak świnki dana pasze przyswajają, jak dobrze trawią, konsystencja odchodów jest odpowiednia a w chlewni nie czuc zanadto amoniaku to znaczy że pasza jest ok.


   
OdpowiedzCytat
(@muchozolali)
Dołączył: 18 lat temu
Posty: 0
 

jaki knur jakie tempo wzrostu w dniach do wagi ubojowej
no i zuzycie paszy


   
OdpowiedzCytat
(@muchozolali)
Dołączył: 18 lat temu
Posty: 0
 

podane propozycje mieszanek to kpina
ja na starte stosuje 18bialka 16 grower i 15 finiszer

ineresuje mnie sruta rzepakowa chronina do bydła jaki był by koszt


   
OdpowiedzCytat
(@waldus11)
New Member
Dołączył: 14 lat temu
Posty: 0
 

witam
Ma ktoś namiary na jakąś firmę w której mogę zbadać skład przygotowanej przeze mnie paszy?


   
OdpowiedzCytat
(@pitek81)
New Member
Dołączył: 14 lat temu
Posty: 0
 

waldus11 niech gosciu u którego sie zaopatrujesz przysle ci przedstawiciela z firmy i ci zrobia analize


   
OdpowiedzCytat
(@kalus)
New Member
Dołączył: 15 lat temu
Posty: 0
 

w poznaniu jest laboratorium przy wojewódzkim lekarzu na grunwaldzkiej
kiedyś badałem tam,nie wiem czy w innych miastach tak jest?


   
OdpowiedzCytat
(@muchozolali)
Dołączył: 18 lat temu
Posty: 0
 

jak dobrze pojdzie to cos napobe pojdzie


   
OdpowiedzCytat
Strona 10 / 24
Share: