można spróbowac, klasycznie jęczmień pszenżyto i pszenica, dodatkowo na pewno będzie trzeba uzupełnic białko śrutą sojową, ewentualnie rzepakową.
tego czegoś cza dać zamiast 10 to 20% to może coś urosną:)
za 55-60 zl musi byc 40% bialka i trzeba dac 15% do pszenzyta jeczmienia lub 10 % i 50 kg soi [ na tone] chyba zebys mial pszenice i jeczmien o zawartosci 14% bialka to mozesz zmniejszyc o 15% koncentrat i soje .Ja bym tego koncentratu nie kupil.Wedlug mnie przy zawartosci bialka w zbozach na poziomie 11%[tak jest przy zmieszaniu kilku gatunkow dobrej jakosci]trzeba dac 15%koncentratu [40% bialka]i 4% soi .Bedziesz mial pasze o zawartosci17-19% bialka.
co mylicie o tym.
40kg pszenżyta
40kg owsa
15kg śruta sojowa
5kg śruta rzepakowa
2kg premiks DOLFOS WT 2%
To jest dla takich od 50kg do końca tuczu co o tym sądzicie i co myślicie o tym premiksie
30%białka to moge zaoferować w cenie 20zł /25kg super koncentrat o nazwie bobik. 55zł to mam 40 % białka
Pracował ktoś z forumowiczów na materiałach firmy KOMPASZ? Chodzi mi o pasze, koncentraty, premiksy.
Co powiecie na temat tak zbilansowanych pasz?
dlaczego stosujesz śrutę rzepakową przy tych cenach sojowej ?
Podstawą jest soja, a zywieniowiec doradził, żeby dorzucić też trochę rzepaku, bo różne białka będą które się inaczej rozkładają.
Podstawą jest soja, a zywieniowiec doradził, żeby dorzucić też trochę rzepaku, bo różne białka będą które się inaczej rozkładają.
..jak odwiedzi cię teraz żywieniowiec to daj mu zjeść obiad .
Kotlet z soi z ziemniakami i modrą kapustą .
Kotlet z makuchu rzepakowego i modra kapusta.
Obserwuj jego zachowanie przy konsumpcji !
dlaczego stosujesz śrutę rzepakową przy tych cenach sojowej ?
Przy rzepakowej chodzi o aminokwasy siarkowe, przy tej cenie sojowej swinie odejdą sie i bez nich
czy ktos z was stosuje wiecej niz 3 dawki w tuczu? http://okiemrolnika.pl/index.php/zwierz ... okarmowych
Pytanie do doświadczonych? Ile % tłuszczu powinno być w dobrze zbilansowanej paszy typu : Starter, Grower, Finiszer. Nie chodzi mi o ilość oleju dodanego w %, tylko zawartość tłuszczu w gotowej już paszy.