FORUM

jakie rozdrobnienie...
 
Notifications
Clear all

jakie rozdrobnienie paszy jest najlepsze?

18 Posty
12 Users
0 Reactions
31.4 K Widok
 Don
(@don)
Posty: 610
Honorable Member
Topic starter
 

u siebie w srutownikach mam sita 2 mm i 4mm to drugie wydaje mi się za duże szczególnie śruta jęczmienna zawiera dużo połowek ziaren i łusek , tak chyba nie powinno być ale przed zmiana sita na mniejsze chce zasięgnąć waszej opini

 
Opublikowany : 14/09/2012 7:51 pm
(@gerda)
Posty: 60
Trusted Member
 

nie mam takiego srutownika bijakowego tylko walcowy.
wedlug mnie powinienes zerknac co swiniaki z siebie wyrzucaja. jak nie ma tam niestrawionych resztek paszy to wszystko wporzadku. a jesli znajdziesz jeczmien to moze pkus sie z miane na te mniejsze sita

 
Opublikowany : 14/09/2012 8:05 pm
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

pijesz i walcem jezdzisz

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 14/09/2012 8:21 pm
 Don
(@don)
Posty: 610
Honorable Member
Topic starter
 

znalazłem dwa artykuły z których wynika ze lepsze sita 2mm jak 4mm
www.ibmer.waw.pl/pir/2007/pelne_1a/romaniuk_wplyw_p.pdf
ir.ptir.org/artykuly/pl/103/IR(103)_2203_pl.pdf

 
Opublikowany : 14/09/2012 8:27 pm
(@mediastore)
Posty: 468
Reputable Member
 

Don piszesz o okrągłych - to 3 już są małe , dużo zalezy też od szybkości młotków , a więc im wolniej poleci ziarno mniej kg/minutę na tych samych sitach będziesz miał drobniejszy śrut , jak masz szczelinowe to zawsze trafisz połówki , jak masz okrągłe to sprawdź czy wszystko jest szczelne i ładnie dolega - sito do obudowy. Kukurydzę , pszenżyto , przenicę , groch powiedziałbym 4 albo gnieść , jęczmień, owies 3 i bedzie ok . Jak wszystko puścisz przez 3 to bedziesz miał w pionowym mieszalniku zawsze na dnie mąkę tak 10% objetości . Na 3 jak dasz więcej jak 1% oleju to bedą problemy w zsypywaniem paszy w normalnych tubomatach . ale ja kocham 3 bo nrc zalecaja takie właśnie. jak znajdę artykół to dam linka.

ja mam okragłe 3 ale staram się prawie duśić śrutownik 11kw idzie koło 16-20 amperów , tak żeby było 3 ale najgrubsze jak sie da , nowymi młotkami - bijakami i tak poleci mąka.

http://msucares.com/livestock/swine/particle.html
http://www.ksre.ksu.edu/library/grsci2/mf2050.pdf

generalnie 700 mikronów rozdrobnienie i 1/8 do 3/16 cala dla sit

cal 25,4 mm czyli 3,17mm do 4,7mm otwór w sitach
3,5 mm byłoby idealne no ale ciężko takie kupić

naj naj lepsze rozwiązanie to ześrutowac na 3 i potem zgranulować lub kruszonka jeśli idzie o tubomaty - no a najtańsze to na mokro maruchy i jeszcze żdrożdżować i zagotować (oj drogo do 45-50 stopi) i gitara

 
Opublikowany : 14/09/2012 8:51 pm
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Od wilgotności zboża też dużo zależy
wilgotniejsze to grubiej sie śrutuje
zajrzyj sobie do sita , bo w miejscu w którym wpada zboże na sito może być dziura tam bardziej intensywnie pracuje
moze wpadł kamień albo śrubka od kombajnu
a chyba wiesz jak się po śrubie pracuje :lol: :lol: :lol:
za drobne wrzody i duże zapylenie , a za grube to straty

 
Opublikowany : 14/09/2012 9:39 pm
(@navaho13)
Posty: 570
Honorable Member
 

A ja mam 3mm, wziąłem wiertarkę i 4mm wiertłem przewierciłem co drugą dziurkę i jest fajnie.

... mnie oszukasz, przyjaciela oszukasz, mamusię oszukasz, ale życia nie oszukasz...

 
Opublikowany : 16/09/2012 9:13 am
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

bardzo ciekawe sito jak wiertarką ujechales

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 16/09/2012 10:13 am
(@vicia1223)
Posty: 1271
Noble Member
 

navaho nie prościej było założyć jedno 3 a drugie 4 mm ??

Że też chciało się przewiercać :lol: :lol:

 
Opublikowany : 16/09/2012 10:40 am
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

duma rozpiera ze sobie powiercił

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 16/09/2012 10:47 am
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

vicia gorzej jak ma jedno sito to sobie nie zaloży

 
Opublikowany : 16/09/2012 1:47 pm
 Don
(@don)
Posty: 610
Honorable Member
Topic starter
 

zrobiłem fotkę mojej paszy z lewej 2mm z prawej 4mm i co zmieniac?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a21e063a60c58ed.html

 
Opublikowany : 16/09/2012 6:10 pm
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

A jaki ty masz srutownik ssaco tłoczacy????

 
Opublikowany : 16/09/2012 6:52 pm
(@andre)
Posty: 1116
Noble Member
 

zrobiłem fotkę mojej paszy z lewej 2mm z prawej 4mm i co zmieniac?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a21e063a60c58ed.html

osobiście jadę cały czas na 2 szczelinówka ,to po 4 jest ewidentnie za "grube" ale tak jak było pisane wyżej zbyt miałkie może powodowac powstawanie wrzodów

 
Opublikowany : 16/09/2012 7:56 pm
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

zrobiłem fotkę mojej paszy z lewej 2mm z prawej 4mm i co zmieniac?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a21e063a60c58ed.html

Zrób jeszcze fotke całego jęczmienia ,bo ta śruta wygląda tak jakbyś plewy śrutował
na 2 powinien być bielszy kolor

 
Opublikowany : 16/09/2012 9:59 pm
(@andrzej-guzik)
Posty: 867
Prominent Member
 

Ja jadę na 4 i wygląda tak jak twoja 2. A przypadkiem ziarna tego jęczmienia nie są małe i przelatują za szybko.

 
Opublikowany : 17/09/2012 9:02 am
 Don
(@don)
Posty: 610
Honorable Member
Topic starter
 

śrutownik bijakowy ,sita bez dziur, ten 2mm to z niemiec ma 15kw albo 17kw
a ten 4mm to 7,5kw z polski z firmy akwizytor i dzis byłem u nich po sita 2mm ale maja tylko 3mm i 4mm i wziałem te mniejsze 2metry czyli na 2 razy za całe 34zł

 
Opublikowany : 17/09/2012 8:38 pm
(@adrian)
Posty: 246
Estimable Member
 

jest pewien mały problem
w jednej firmie paszowej optymalny rozmiar cząsteczek to 0,5-0,8mm( Cząstki właściwie ześrutowanych zbóż powinny mieścić się w przedziale 500-800 µm czyli 0,5-0,8 mm)
a w drugiej
Przestrzegając terminu uboju zwiększa się wydajność rzeźna. Rozdrobnienie paszy ma także wpływ na mięsność. Jeśli śruta jest zbyt duża, zmniejszają się przyrosty dzienne i pogarsza się wykorzystanie paszy. Jeśli śruta jest zbyt drobna, powstają wrzody żołądka. Należy zadbać, aby drobne cząstki paszy (wielkości < 1mm) stanowiły mniej niż 40 % paszy. Stopień rozdrobnienia paszy należy regularnie kontrolować. Jeśli pasza zawiera za dużo drobnych cząstek, należy skontrolować zużycie części śrutownika. Zalecana wielkość śruty to 3,5 do 4 mm.)
dodam ze pierwsza to de heus a druga sano. :D

Hodowla w cyklu otwartym

 
Opublikowany : 30/09/2012 9:42 am
Share: