FORUM

kiszone ziarno kuku...
 
Notifications
Clear all

kiszone ziarno kukurydzy

844 Posty
78 Users
0 Reactions
1 M Widok
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

Nagrałem filmik ze śrutowania i wrzucę niebawem linka to zobaczysz :) Sita 15mm, wyrzuciłem wyłapywacz kamieni i prosto do młynka wszystko szło przez 1,5m wąż ssawny z końcówką normalną do zboża. Wydajność ok. 2t/godzinę (2 big bagi w godzinę). Ale powiem lepszy motyw. Po robocie otworzyłem młynek a tam 3/4 sit zalepionych na amen w wszystko szło tylko 1/4 sit :) Silnik cały czas zimny był, nawet nie ciepły więc ciężko nie miał. Niespodziewałem się takiej wydajności. I ładnie śrutowało, połówki ziarna to rzadkość.

 
Opublikowany : 05/10/2013 7:16 am
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

http://www.youtube.com/watch?v=n2MnikFycGU

 
Opublikowany : 05/10/2013 12:08 pm
 F1
(@_f1_)
Posty: 1613
Noble Member
 

A ubijasz jakoś w tych bagach ja też Dozamechem tyle że na pryzmę i udeptuję

 
Opublikowany : 05/10/2013 2:47 pm
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

Ja robię tak. Jak już naleci cały bag to odstawiam na bok i robimy następnego. Jak już jest pełen to stawiam go na tego pierwszego ze 2 razy i odstawiam obok. Następnie zawiązuję tego ubitego i tak w koło.

 
Opublikowany : 05/10/2013 3:27 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

A potem zdziwienie że trzeba połowe wyrzucić :shock: ...

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 05/10/2013 5:34 pm
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

Czemu? O ile wiem Mietko tak robi i nic się złego nie dzieje.

 
Opublikowany : 05/10/2013 5:57 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Jak dobrz eposzukasz to znajdziesz posty mietka w których narzeka że myszy robią dziury i kuku się psuje. Psuje sie bo słabo ubita i do tego rozwarstwiona, jak sypiesz do bagów tym slimaczkiem na środek to wszystkiem lekkie zanieczyszczenia gromadza sie naokoóo tuz przy folii i tworza porowata otoczkę, wystarczy że mysza zrobi dziurę (a zrobi napewno) i powietrze pieknie wchodzi wgłab.
Tam musi jeden człowiek cały czas w tym worku siedziec, rozgarniać i deptać wtedy jest ok. inaczej to bedziesz miał źródło mykotoksyn zamiast taniej paszy.
Big bag = nacisk 0,1kg/cm2,
stopa człowieka = nacisk 0,4kg/cm2,

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 05/10/2013 6:52 pm
(@turbogrocho49)
Posty: 2210
Noble Member
 

ja w tym roku kisze tylko kapustę, kukurydza idzie na suszarnie

 
Opublikowany : 05/10/2013 7:13 pm
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

Jeśli chodzi o rozgarnianie to praktycznie cały czas się rozgarniało do ścian folii. Czas pokaże jak to będzie. Ile dni musi upłynąć by się QQ zakisiła?

 
Opublikowany : 05/10/2013 7:26 pm
(@mietko75)
Posty: 3303
Famed Member
 

Żmijka nie rozsypie po bokach i ktoś to musi robić za nią i już mamy równe frakcje . Myszy zrobią dziury , ale tylko z góry a i na to też jest sposób aby po dziurze nie gniło . Największy kłopot przy begach to zabawa z podstawianiem i odstawianiem , ale coś za coś .
Ogórków w słoikach nikt nie ugniata i jak naczynie jest szczelne , to ukisną na zagrychę że palce lizać . :wink:
Można zaraz na drugi dzień po napełnieniu begów skarmiać i nic się nie dzieje .

 
Opublikowany : 06/10/2013 8:58 am
(@jacek472)
Posty: 118
Estimable Member
 

Czyli cały czas ktoś musi deptać w bagu czy wystarczy podczas robienia ze 3 razy wejść i depnąć? przedwczoraj sąsiad nakosił dla swinek za duzo kuku i wczoraj przyleciał do mnie porzyczyć 2 worki do sianokiszonki, a taki był anty nastawiony do kiszenia, że to nie wyjdzie że nie pójdzie w paszy itd. jego słowa były takie "ja sie nie bede bawił w takie pierdoły tylko wszystko wysusze" a tu przyszła koza do woza bo nie ma mu kto wysuszyć heh :) . okazuje się jednak że idzie zwykłym śrut. na zwykłych sitach sąsiad zrobił ze 3 tony zuptorem na sitach do zboża i dobrze nawet mu to szło nic się nie kleiło, a ja wczoraj robiłem na 6 sitach strasznie mokrą jeszcze nie dojrzałą to się nie kleiło ale w wydajności rewelacji nie ma. Mam też 10 sita, ale w 10-tkach trafiają sie gdzi niegdzie połówki i całe ziarka i zastanawiam się na których robić?

 
Opublikowany : 06/10/2013 9:04 am
(@mietko75)
Posty: 3303
Famed Member
 

Ja tam robię na grubych sitach (8)i jeszcze raz przy robieniu paszy śrutuję wraz z zbożem , tylko wtedy na sitach 4 . Samo ziarno zboża byłoby zbyt grube , ale z kiszonym kuku jest w sam raz . W ten sposób zakiszanie idzie szybciej a później na spokojnie jeszcze raz i każde ziarno jest idealnie rozdrobnione i wykorzystane . Tylko przy wtórnym mieleniu musi być zachowana zasada że zboża jest w miarę wymieszane z kuku i śrutowanie przebiega bez żadnych problemów .

 
Opublikowany : 06/10/2013 11:19 am
(@jacek472)
Posty: 118
Estimable Member
 

a jak to jest z tym konserwowaniem? Zamówiłem z PROBIO kwas probiomold i mam zamiar zakonserwować ok 10t. ile dać kwasu do tony na ile % wilg. i jaka wilg. najlepsza do konserwowania? W ulotce probio pisze 18-20% 4-6kg do 3 miesiecy przechowywania i od 6-7kg powyżej 3 miesięcy ale to chyba tyczy się zboża bo na takiej wilgotności kończy się ulotka. Planuje mieszać kukurydze z kwasem w mieszalni, zda to egzamin? a i jeszcze są 2 opcje kwas w płynie i sypki,jaki lepszy bo zamówiłem sypki?

 
Opublikowany : 06/10/2013 12:52 pm
zzetor11441
(@zzetor11441)
Posty: 221
Estimable Member
 

Mam pytanie co do ccm jak bym otworzył big baga to w jakim czasie bym musiał go spaś

 
Opublikowany : 06/10/2013 3:13 pm
(@brzydal)
Posty: 1804
Noble Member
 

nie martw się jak sie zepsuje napewno poznasz

Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114

 
Opublikowany : 06/10/2013 4:41 pm
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

Jak jest zimno na jesieni i w zimę 7-10dni.
W maju 3 dni max

 
Opublikowany : 06/10/2013 7:42 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Zetor to zależy od tego jak był zrobiny oraz o temperatury otoczenia, w takich warunkach jak obecnie to miesiac możesz skarmiać, w czasie upałów ponad 30 stopni max 2-3 dni.

Mietko zadziwiasz mie z tym powtórnym mieleniem! Jak to mieszasz z tym zbozem? Łopatą na pryzmie? :shock:
Nie szkoda czasu na taka zbawe? Ja robię zapas suchej śruty raz na cały miesiąc a bierzące przygotowanie paszy z gotowych komponentów to kwestia kilku minut.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 06/10/2013 7:47 pm
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

jaka jest cena mokrej QQ na dziś

 
Opublikowany : 06/10/2013 8:00 pm
zzetor11441
(@zzetor11441)
Posty: 221
Estimable Member
 

Ok i dzięki a pasz jak długo może być skarmiana max 4 dni?

 
Opublikowany : 06/10/2013 8:03 pm
(@kazik)
Posty: 2263
Noble Member
 

arek
400zł/t przy wilgotności max 35%

A po ile chodzi w tym roku kiszone ziarno kukurydzy?

 
Opublikowany : 06/10/2013 8:10 pm
(@mietko75)
Posty: 3303
Famed Member
 

To gdzie Ty Baraki magazynujesz to gotowe zmielone ziarno ? Kiedyś wkleiłeś film z własnej paszarni i ja tam warunków nie widziałem na takie zapasy . Zwykły śrutownik i mieszalnik z Zuptora , nad nim żmijka do kuku mokrego i żadnych zapasowych zbiorników . Chyba że gdzieś w innym miejscu mielisz ziarno zbóż i na tym drugim zestawie kręcisz jeszcze raz do tego właściwego .
Nie potrzebuję łopatą mieszać , wystarczy że do kosza zasypowego wsypuję raz wózek zboża a raz kuku i poprzez opadanie ku dziurze na spodzie wszystko miesza się całkiem samo i to za darmo .

 
Opublikowany : 06/10/2013 9:10 pm
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

BM Kobylin podają w radiu Merkury cene 460 netto, ale o parametry mnie nie pytajcie bo może za 25% wilgotności :)

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 07/10/2013 6:49 am
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

dziś trochę podzwoniłem za cena mokrej QQ to najdrożej płacą po 470 brutto przy 25% wilgotnosci

 
Opublikowany : 07/10/2013 10:43 pm
zzetor11441
(@zzetor11441)
Posty: 221
Estimable Member
 

A jak jest z kiszeniem całego ziarna w big bagu jaki kwas dać czy emy bo chciałem pare worków na próbę zrobić.

 
Opublikowany : 08/10/2013 10:27 am
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

Nie musisz nic dawać tyle że przy konserwacji całego ziarna nie powinno być ono za mokre, najlepiej 28-29%.
Z kolei przy śrutowaniu i zakiszaniu przedział 30-38%

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 08/10/2013 10:38 am
zzetor11441
(@zzetor11441)
Posty: 221
Estimable Member
 

Aha no to jeszcze poczekam do końca miesiąca i bedzie trzeba młócić.

 
Opublikowany : 08/10/2013 10:50 am
(@brzydal)
Posty: 1804
Noble Member
 

a jak oceniacie straty przy konserwacji całego ziarna jest to najmiej pracochłonny sposób ale mam troche obaw ziarno nie śrutowane poprostu nie zakiśnie a big bag nigdy w 100% szczelny nie jest

Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114

 
Opublikowany : 08/10/2013 9:50 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

A w czym jest mniej pracochłonna konserwacja całego? Ześrutowac i tak kiedys trzeba, to lepiej stanać i zrobic hurtem odrazu niz sie pierdzielic później po trochu. Ześrutowane jest pewne że się nie zepsuje, nawet jak mysz zrobi dziurę to psuje sie tylko garstka wokół dziury - w głab nie idzie. Z całym wiadomo, będzie ok póki opakowanie zachowa hermetycznosć.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 09/10/2013 9:25 am
(@brzydal)
Posty: 1804
Noble Member
 

napewno bez śrutowania pójdzie szybciej i później łatwiej będzie z worka wysypać ale i tak nie zanosi sie żebym miał kisić kukurydze swojej nie mam a kupić z dowozem prawie po 500 to wole żyto

Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114

 
Opublikowany : 09/10/2013 9:43 am
MekkaB
(@mekkab)
Posty: 655
Honorable Member
 

W moich rejonach za mokrą do 33% 460 zł brutto płaca, suchą, wczoraj przywieziona 620 zł brutto wprost od suszarni. Za te pieniądze nie widzę sensu paprać się z kiszoną, tymbardziej w bagsach, gdzie odpadu jest w ryj.

 
Opublikowany : 09/10/2013 11:17 am
Strona 12 / 29
Share: