No to kolego Tom na 400 tonach jesteś w stosunku do BB 35000!!!!! do tyłu
i przy młynie stać nie trzeba bo można całe ziarno kisić.
a magazyn do maszyn wykorzystać.
A jak ty to wyliczyles? Co kwasu do paszy nie dajesz.
osz kurwa 100 do tony tym kwasem, to juz lepiej suszyc kuku, u nas suszyli po 150 olejem od tony, nie wazne jaka wilgotnosc, gosc co ma piec na wszystko, suszył po 80 od tony do 30%, powyzej brał 100
Ja ześrutowałem młynem w silos jakieś 70 ton. Około jednego dnia to zajeło. Suszenie wynosi mnie jakieś 70 dych ale to już tylko jeden zasyp siedem ton suchej dziennie. Za 35 tys to by Ci człowiek tam cały rok stał i miał czas na wszystko. A teraz robienie 2 ton paszy trwa godzinke. Tona zboża i dwie łychy kiszonej z silosa. Słyszałem o tym kwasie ale za taką kasę to się nie przyjmie napewno.
A jak ty to wyliczyles? Co kwasu do paszy nie dajesz.
A dałem tyle bakterii co u stana w artykule piszą.
Koszt 3zl do tony.
BB + folia 14zl (okolo) do tony z tym że na przyszły rok będzie już tylko 5zl do tony za samą folie.
A kwasu mlekowego to qq sobie wystarczająco dużo wytworzy.
Kwas propionowy czy mrówkowy staje się pomocny przy niskiej wilgotności qq.
Lukas ty nie kisisz tylko konserwujesz przez intertacje.wiec tam kwasu nie ma mlekowego(chociaz lekki zapach w bb kwasem jest)kiszone to jest jak jest srutowane.wiec ten kwas dajesz zapewne pozniej do paszy np.ja daje 300 kg
kuku wiec wprowadzam okolo 5 kg kwasu do tony mieszanki. A ty turbo... Uwazaj co piszesz bo nie zycze sobie zeby ktos mnie od oszustow wyzywal
Tom gdzie masz taki koszt jak 250zł suszenie??
Podlasie
A jak ty to wyliczyles? Co kwasu do paszy nie dajesz.
A dałem tyle bakterii co u stana w artykule piszą.
Koszt 3zl do tony.
BB + folia 14zl (okolo) do tony z tym że na przyszły rok będzie już tylko 5zl do tony za samą folie.
A kwasu mlekowego to qq sobie wystarczająco dużo wytworzy.
Kwas propionowy czy mrówkowy staje się pomocny przy niskiej wilgotności qq.
Ja dałem 3 litry na tonę jutro otworzę to zobaczę co z tego będzie, suszenie to moim zdaniem okradanie samego siebie.
Ja nie dodawałem niczego i super sie zakisiła. Gdym miał zrobione propionowym to musiła bym ograniczac udział kuku a tak daje 80% i jest git, zakwaszaczy rzecz jasna tez nie potrzeba!
Ok baraki ale Ty rozdrabniales I kisiles w bb a nie cala wiec kwas mlekowy tam powstal.
Tom a jak ja kisilem cale ziarno bez dodatków , to powstał kwas mlekowy czy nie ?????? :ppppp jaka to różnica czy surowicec kiszony jest w calosci czy zesrutowany ?????? bo mnie teraz bardzo zainteresowales !!!!!!
Maćku Tom ma racje! Jak sypiesz całe ziarno do gazoszczelnego zbiornika np big baga i odcinasz dopływ powietrza to zachodzi proces inercji tzn oddychajhące ziarno szybko zużywa tlen a wydziela co2 i ten co2 zatrzymuje wszelkie procesy życiowe. Tam nie dochodzi do fermentacji mlekowej gdyż bakterie nie wnikają do wnętrza nieuszkodzonego ziarna. Fermentacja mlekowa może tam zachodzić tylko na ziarnach które sa uszkodzone lub innych drobnych zanieczyszczeniach. Kiszenie ziarna rozdrobnionego podwyższa jego wartosć pokarmową względem inercjowanego lub konserwowanego kwasem o 5% (więc tu juz koszt rozdrabniania i ładowania w bagi mamy zwrócony z nawiązką!) Suszenie zmiejsza wartosć pokarmowa względem ziarna świerzego lub inercjowanego o 15%. Także kisząc rozdrobnione ziarno jesteśmy do przodu conajmiej 100zł/tona względem suszonego już na samej wartosci odzywczej, doliczjąc koszt suszenia np 150/tona jesteśmy do przodu 250!.
No ok ale ziarno z BB jedzie bimbrem jak holera, to niby z czego ten zapach bo Co2 to napewno nie jest.
Poza tym czy ph ccm będzie niższe niż calego ziarna w BB ??
Jak jedzie bimbrem to nie jest dobrze bo fermentacja alkocholowa powoduje straty na energii. Powinno pachniec kiszona kapustą, wtedy jest ok.