kiszone ziarno kuku...
 
Notifications
Clear all

kiszone ziarno kukurydzy

870 Posty
82 Users
0 Reactions
1 M Widok
(@kazik)
New Member
Dołączył: 17 lat temu
Posty: 0
 

Nagrałem filmik ze śrutowania i wrzucę niebawem linka to zobaczysz :) Sita 15mm, wyrzuciłem wyłapywacz kamieni i prosto do młynka wszystko szło przez 1,5m wąż ssawny z końcówką normalną do zboża. Wydajność ok. 2t/godzinę (2 big bagi w godzinę). Ale powiem lepszy motyw. Po robocie otworzyłem młynek a tam 3/4 sit zalepionych na amen w wszystko szło tylko 1/4 sit :) Silnik cały czas zimny był, nawet nie ciepły więc ciężko nie miał. Niespodziewałem się takiej wydajności. I ładnie śrutowało, połówki ziarna to rzadkość.


   
OdpowiedzCytat
(@kazik)
New Member
Dołączył: 17 lat temu
Posty: 0

   
OdpowiedzCytat
 F1
(@_f1_)
New Member
Dołączył: 13 lat temu
Posty: 0
 

A ubijasz jakoś w tych bagach ja też Dozamechem tyle że na pryzmę i udeptuję


   
OdpowiedzCytat
(@kazik)
New Member
Dołączył: 17 lat temu
Posty: 0
 

Ja robię tak. Jak już naleci cały bag to odstawiam na bok i robimy następnego. Jak już jest pełen to stawiam go na tego pierwszego ze 2 razy i odstawiam obok. Następnie zawiązuję tego ubitego i tak w koło.


   
OdpowiedzCytat
(@baraki)
New Member
Dołączył: 16 lat temu
Posty: 0
 

A potem zdziwienie że trzeba połowe wyrzucić :shock: ...


   
OdpowiedzCytat
(@kazik)
New Member
Dołączył: 17 lat temu
Posty: 0
 

Czemu? O ile wiem Mietko tak robi i nic się złego nie dzieje.


   
OdpowiedzCytat
(@baraki)
New Member
Dołączył: 16 lat temu
Posty: 0
 

Jak dobrz eposzukasz to znajdziesz posty mietka w których narzeka że myszy robią dziury i kuku się psuje. Psuje sie bo słabo ubita i do tego rozwarstwiona, jak sypiesz do bagów tym slimaczkiem na środek to wszystkiem lekkie zanieczyszczenia gromadza sie naokoóo tuz przy folii i tworza porowata otoczkę, wystarczy że mysza zrobi dziurę (a zrobi napewno) i powietrze pieknie wchodzi wgłab.
Tam musi jeden człowiek cały czas w tym worku siedziec, rozgarniać i deptać wtedy jest ok. inaczej to bedziesz miał źródło mykotoksyn zamiast taniej paszy.
Big bag = nacisk 0,1kg/cm2,
stopa człowieka = nacisk 0,4kg/cm2,


   
OdpowiedzCytat
(@turbogrocho49)
New Member
Dołączył: 15 lat temu
Posty: 0
 

ja w tym roku kisze tylko kapustę, kukurydza idzie na suszarnie


   
OdpowiedzCytat
(@kazik)
New Member
Dołączył: 17 lat temu
Posty: 0
 

Jeśli chodzi o rozgarnianie to praktycznie cały czas się rozgarniało do ścian folii. Czas pokaże jak to będzie. Ile dni musi upłynąć by się QQ zakisiła?


   
OdpowiedzCytat
(@mietko75)
New Member
Dołączył: 14 lat temu
Posty: 0
 

Żmijka nie rozsypie po bokach i ktoś to musi robić za nią i już mamy równe frakcje . Myszy zrobią dziury , ale tylko z góry a i na to też jest sposób aby po dziurze nie gniło . Największy kłopot przy begach to zabawa z podstawianiem i odstawianiem , ale coś za coś .
Ogórków w słoikach nikt nie ugniata i jak naczynie jest szczelne , to ukisną na zagrychę że palce lizać . :wink:
Można zaraz na drugi dzień po napełnieniu begów skarmiać i nic się nie dzieje .


   
OdpowiedzCytat
(@jacek472)
New Member
Dołączył: 13 lat temu
Posty: 0
 

Czyli cały czas ktoś musi deptać w bagu czy wystarczy podczas robienia ze 3 razy wejść i depnąć? przedwczoraj sąsiad nakosił dla swinek za duzo kuku i wczoraj przyleciał do mnie porzyczyć 2 worki do sianokiszonki, a taki był anty nastawiony do kiszenia, że to nie wyjdzie że nie pójdzie w paszy itd. jego słowa były takie "ja sie nie bede bawił w takie pierdoły tylko wszystko wysusze" a tu przyszła koza do woza bo nie ma mu kto wysuszyć heh :) . okazuje się jednak że idzie zwykłym śrut. na zwykłych sitach sąsiad zrobił ze 3 tony zuptorem na sitach do zboża i dobrze nawet mu to szło nic się nie kleiło, a ja wczoraj robiłem na 6 sitach strasznie mokrą jeszcze nie dojrzałą to się nie kleiło ale w wydajności rewelacji nie ma. Mam też 10 sita, ale w 10-tkach trafiają sie gdzi niegdzie połówki i całe ziarka i zastanawiam się na których robić?


   
OdpowiedzCytat
(@mietko75)
New Member
Dołączył: 14 lat temu
Posty: 0
 

Ja tam robię na grubych sitach (8)i jeszcze raz przy robieniu paszy śrutuję wraz z zbożem , tylko wtedy na sitach 4 . Samo ziarno zboża byłoby zbyt grube , ale z kiszonym kuku jest w sam raz . W ten sposób zakiszanie idzie szybciej a później na spokojnie jeszcze raz i każde ziarno jest idealnie rozdrobnione i wykorzystane . Tylko przy wtórnym mieleniu musi być zachowana zasada że zboża jest w miarę wymieszane z kuku i śrutowanie przebiega bez żadnych problemów .


   
OdpowiedzCytat
(@jacek472)
New Member
Dołączył: 13 lat temu
Posty: 0
 

a jak to jest z tym konserwowaniem? Zamówiłem z PROBIO kwas probiomold i mam zamiar zakonserwować ok 10t. ile dać kwasu do tony na ile % wilg. i jaka wilg. najlepsza do konserwowania? W ulotce probio pisze 18-20% 4-6kg do 3 miesiecy przechowywania i od 6-7kg powyżej 3 miesięcy ale to chyba tyczy się zboża bo na takiej wilgotności kończy się ulotka. Planuje mieszać kukurydze z kwasem w mieszalni, zda to egzamin? a i jeszcze są 2 opcje kwas w płynie i sypki,jaki lepszy bo zamówiłem sypki?


   
OdpowiedzCytat
(@zzetor11441)
New Member
Dołączył: 12 lat temu
Posty: 0
 

Mam pytanie co do ccm jak bym otworzył big baga to w jakim czasie bym musiał go spaś


   
OdpowiedzCytat
(@brzydal)
Dołączył: 18 lat temu
Posty: 0
 

nie martw się jak sie zepsuje napewno poznasz


   
OdpowiedzCytat
Strona 23 / 58
Share: