Nagrałem filmik ze śrutowania i wrzucę niebawem linka to zobaczysz Sita 15mm, wyrzuciłem wyłapywacz kamieni i prosto do młynka wszystko szło przez 1,5m wąż ssawny z końcówką normalną do zboża. Wydajność ok. 2t/godzinę (2 big bagi w godzinę). Ale powiem lepszy motyw. Po robocie otworzyłem młynek a tam 3/4 sit zalepionych na amen w wszystko szło tylko 1/4 sit Silnik cały czas zimny był, nawet nie ciepły więc ciężko nie miał. Niespodziewałem się takiej wydajności. I ładnie śrutowało, połówki ziarna to rzadkość.
A ubijasz jakoś w tych bagach ja też Dozamechem tyle że na pryzmę i udeptuję
Ja robię tak. Jak już naleci cały bag to odstawiam na bok i robimy następnego. Jak już jest pełen to stawiam go na tego pierwszego ze 2 razy i odstawiam obok. Następnie zawiązuję tego ubitego i tak w koło.
A potem zdziwienie że trzeba połowe wyrzucić ...
Czemu? O ile wiem Mietko tak robi i nic się złego nie dzieje.
Jak dobrz eposzukasz to znajdziesz posty mietka w których narzeka że myszy robią dziury i kuku się psuje. Psuje sie bo słabo ubita i do tego rozwarstwiona, jak sypiesz do bagów tym slimaczkiem na środek to wszystkiem lekkie zanieczyszczenia gromadza sie naokoóo tuz przy folii i tworza porowata otoczkę, wystarczy że mysza zrobi dziurę (a zrobi napewno) i powietrze pieknie wchodzi wgłab.
Tam musi jeden człowiek cały czas w tym worku siedziec, rozgarniać i deptać wtedy jest ok. inaczej to bedziesz miał źródło mykotoksyn zamiast taniej paszy.
Big bag = nacisk 0,1kg/cm2,
stopa człowieka = nacisk 0,4kg/cm2,
ja w tym roku kisze tylko kapustę, kukurydza idzie na suszarnie
Jeśli chodzi o rozgarnianie to praktycznie cały czas się rozgarniało do ścian folii. Czas pokaże jak to będzie. Ile dni musi upłynąć by się QQ zakisiła?
Żmijka nie rozsypie po bokach i ktoś to musi robić za nią i już mamy równe frakcje . Myszy zrobią dziury , ale tylko z góry a i na to też jest sposób aby po dziurze nie gniło . Największy kłopot przy begach to zabawa z podstawianiem i odstawianiem , ale coś za coś .
Ogórków w słoikach nikt nie ugniata i jak naczynie jest szczelne , to ukisną na zagrychę że palce lizać .
Można zaraz na drugi dzień po napełnieniu begów skarmiać i nic się nie dzieje .
Czyli cały czas ktoś musi deptać w bagu czy wystarczy podczas robienia ze 3 razy wejść i depnąć? przedwczoraj sąsiad nakosił dla swinek za duzo kuku i wczoraj przyleciał do mnie porzyczyć 2 worki do sianokiszonki, a taki był anty nastawiony do kiszenia, że to nie wyjdzie że nie pójdzie w paszy itd. jego słowa były takie "ja sie nie bede bawił w takie pierdoły tylko wszystko wysusze" a tu przyszła koza do woza bo nie ma mu kto wysuszyć heh . okazuje się jednak że idzie zwykłym śrut. na zwykłych sitach sąsiad zrobił ze 3 tony zuptorem na sitach do zboża i dobrze nawet mu to szło nic się nie kleiło, a ja wczoraj robiłem na 6 sitach strasznie mokrą jeszcze nie dojrzałą to się nie kleiło ale w wydajności rewelacji nie ma. Mam też 10 sita, ale w 10-tkach trafiają sie gdzi niegdzie połówki i całe ziarka i zastanawiam się na których robić?
Ja tam robię na grubych sitach (8)i jeszcze raz przy robieniu paszy śrutuję wraz z zbożem , tylko wtedy na sitach 4 . Samo ziarno zboża byłoby zbyt grube , ale z kiszonym kuku jest w sam raz . W ten sposób zakiszanie idzie szybciej a później na spokojnie jeszcze raz i każde ziarno jest idealnie rozdrobnione i wykorzystane . Tylko przy wtórnym mieleniu musi być zachowana zasada że zboża jest w miarę wymieszane z kuku i śrutowanie przebiega bez żadnych problemów .
a jak to jest z tym konserwowaniem? Zamówiłem z PROBIO kwas probiomold i mam zamiar zakonserwować ok 10t. ile dać kwasu do tony na ile % wilg. i jaka wilg. najlepsza do konserwowania? W ulotce probio pisze 18-20% 4-6kg do 3 miesiecy przechowywania i od 6-7kg powyżej 3 miesięcy ale to chyba tyczy się zboża bo na takiej wilgotności kończy się ulotka. Planuje mieszać kukurydze z kwasem w mieszalni, zda to egzamin? a i jeszcze są 2 opcje kwas w płynie i sypki,jaki lepszy bo zamówiłem sypki?
Mam pytanie co do ccm jak bym otworzył big baga to w jakim czasie bym musiał go spaś
nie martw się jak sie zepsuje napewno poznasz