kiszone ziarno kuku...
 
Notifications
Clear all

kiszone ziarno kukurydzy

870 Posty
82 Users
0 Reactions
1 M Widok
(@turbogrocho49)
New Member
Dołączył: 15 lat temu
Posty: 0
 

wczoraj rozmawiałem na wystawie w siedlcach, z gosciem, który mówił ze w bigu kisi całe ziarno kukurydzy i mówił że super sprawa, nic zlego sie ni dzieje, sypie do biga zaczepionego na tura zmijka, do tego z opryskiwacza recznego zakiszacz. do paszy sypie 25 % i mowił ze jest naprawde bez problemowe. i ja tak zrobie w tym roku z 30 ton


   
OdpowiedzCytat
(@chlewmistrz)
New Member
Dołączył: 13 lat temu
Posty: 0
 

Ciekawy patent. Taki big bag może by na dworze?? Mróz nie wpływa na jakość kiszonki? Ile kosztuje taki big bag z folią w środku? Jaki czas przydatności ma ta kiszonka? Znajomy mówił że parowane kiszone ziemniaki to mogą być nawet 3lata, tylko po każdym wybraniu kiszonki trzeba dobrze przykryć.


   
OdpowiedzCytat
(@turbogrocho49)
New Member
Dołączył: 15 lat temu
Posty: 0
 

tonowy big bag na allegro ok 10 zł, metr foli do big baga ok 60 gr w hurcie. kiszonka moze stac na dworze, zadnych problemów w zimie nie zamarza bo to nie jest jakas duza wilgotnosc. kiszonke taka mozna skarmiac cały rok, wiadomo jak goraco trzeba szybko zuzyc big baga, jak temperatury do 10 c biga mozna skarmiac nawet tydzien, tylko trzeba szczelnie zamykac po kazdym wybraniu


   
OdpowiedzCytat
(@lukas1982)
New Member
Dołączył: 17 lat temu
Posty: 0
 

A jaki zakiszacz do tego najlepszy??


   
OdpowiedzCytat
(@turbogrocho49)
New Member
Dołączył: 15 lat temu
Posty: 0
 

ziarko samo się powinno zakisić, jak rozmawiałem z tym gostkiem to mówił że dawał jakiś zakwaszacz z sano, zeby ukierunkować dobrze proces zakiszania


   
OdpowiedzCytat
(@muchozolali)
Dołączył: 18 lat temu
Posty: 0
 

najbardziej mnie ciekawi jak nawalisz 20kg zakwaszacza to jaki przewód pokarmowy swini to wytrzyma

poz


   
OdpowiedzCytat
(@turbogrocho49)
New Member
Dołączył: 15 lat temu
Posty: 0
 

najbardziej mnie ciekawi jak na waliz 20kg zakwaszacz to jaki przewód pokarmowy swini to wyczyma

poz

:?:


   
OdpowiedzCytat
(@chlewmistrz)
New Member
Dołączył: 13 lat temu
Posty: 0
 

Intersuje mnie czy myszy albo szczury nie zniszcza kiszonki w bagu, jak jest zamknieta szczelnie to wszystko o.k. ale jak zrobią dziure to bedzie odpad. Jak z tym jest?


   
OdpowiedzCytat
(@turbogrocho49)
New Member
Dołączył: 15 lat temu
Posty: 0
 

psuje sie niewielka ilosc w miejscu przegryzienia, miałem kiedys w rekawie mieloną, to właśnie tak to wyglądało


   
OdpowiedzCytat
(@rolmix)
New Member
Dołączył: 13 lat temu
Posty: 0
 

ja przerabiałem różne warianty najlepszy i najtańszy to kiszenie w pryzmę nie potrzeba żadnych zakwaszaczy kiedyś do jednej pryzmy dodałem jakieś kwasy ale nie było żadnej różnicy w stosunku do pryzmy bez zakwaszacza tylko szczelnie przykryć folią i cała filozofia trzeba tylko dobrać odpowiednią szerokość pryzmy aby nie była za szeroka .


   
OdpowiedzCytat
(@marcin_jurzysta)
New Member
Dołączył: 12 lat temu
Posty: 0
 

Konserwowanie zielonek poprzez zakiszanie jest podstawową metodą gromadzenia pasz dla bydła, zwłaszcza w okresie żywienia zimowego. Wysokiej jakości sianokiszonka jest źródłem suchej masy, białka, składników mineralnych i witamin. Już w samych gospodarstwach wyspecjalizowanych w hodowli krów z dużym udziałem rasy holsztyno-fryzyjskiej, podstawą żywienia powinny być właśnie kiszonki i sianokiszonki, cechujące się m.in. podwyższoną zawartością suchej masy.
Odpowiednie przygotowanie i późniejsze przechowywanie sianokiszonki ma ogromny wpływ na zdrowie zwierząt. O jej wartości odżywczej decyduje jakość surowca poddanego zakiszeniu oraz to, czy sam proces zakiszania przebiegł prawidłowo. Najwartościowszym surowcem jest mieszanka traw z motylkowatymi, których 20-40% udział zwiększa zawartość białka w plonie, zwiększa poziom makro- i mikroelementów w paszy i wpływa pozytywnie na jej strawność.
Nieprawidłowy proces produkcji sianokiszonki może skutkować wysokimi stratami, przekraczającymi 30% suchej masy. Straty te można zdecydowanie ograniczyć, gdyż są one spowodowane niewłaściwym przygotowywaniem surowca do zakiszania.
Ze źle sporządzonej kiszonki nigdy nie uzyskamy dobrej paszy. Kiedy decydujemy się na wysokiej klasy worki do sianokiszonek i prawidłowo je użytkujemy, pozyskiwanie i późniejsze przechowywanie wartościowej sianokiszonki jest efektywniejsze. Należy pamiętać, by w miarę możliwości mocno docisnąć worek do bala i jak najszczelniej go zawiązać, wykorzystując do tego naturalny sznurek, który nie uszkodzi worka. W surowcu użytym do przygotowania sianokiszonki nie mogą znaleźć się żadne rośliny o twardych i ostrych łodygach, które również mogą spowodować uszkodzenia mechaniczne. Biały nalot na sianokiszonce jest dowodem pojawienia się pleśni spowodowanej najprawdopodobniej nieusunięciem całego powietrza lub jego ponownym dostaniem się do wnętrza uszkodzonego worka.
Dzięki workom udaje się wygodnie i oszczędnie uzyskać sianokiszonkę. Worki nie wymagają dodatkowego nakładu finansowego w postaci maszyny – owijarki, a ich użycie, poprzez wykluczenie wpływu światła i powietrza, zapewnia optymalne warunki do fermentacji mlekowej kiszonek oraz przyczynia się do zachowania przez dłuższy czas witamin i substancji odżywczych. Worki do sianokiszonki są wykonane z obojętnej fizjologicznie folii LDPE. Dodatek stabilizatorów UV oraz IR wydłuża okres użytkowania worka aż do dwóch sezonów, umożliwiając jego powtórne wykorzystanie oraz stwarzając warunki do powstawania kiszonki. Mleczny kolor skutecznie chroni przed promieniami słonecznymi oraz obniża temperaturę zakiszanej masy. Worki cechują się szerokim zakresem tolerancji temperatur, od -20°C do +70°C i są sprzedawane w opakowaniach zbiorczych po 20 sztuk. Wymiary worków (1400x350x0,08x2800 mm) pozwalają na łatwe umieszczenie w nich beli oraz szczelne zawiązanie.

Spółka INDIVER SA nawiąże współpracę z:
producentami rolnymi wykorzystującymi w swoich gospodarstwach sianokiszonki,
dystrybutorami gotowymi do podjęcia współpracy na atrakcyjnych warunkach, z możliwością gwarancji wyłączności w danych regionie.

Kontakt:
Marcin Jurzysta
marcin_jurzysta@dektra.pl
tel. kom. 512298884


   
OdpowiedzCytat
(@marcin_jurzysta)
New Member
Dołączył: 12 lat temu
Posty: 0
 

Sianokiszonka i kiszonka są podstawą w żywieniu bydła, dlatego tak istotne jest prawidłowe sporządzanie tych pasz zarówno w silosach, jak i na pryzmach. Jeśli zdecydujemy się na pryzmę, to trzeba dostosować jej wielkość do liczebności stada, pamiętając, że każde odkrycie pryzmy oznacza dostęp powietrza, który pociąga ze sobą namnażanie się bakterii beztlenowych niszczących kiszonkę. Warto również zwrócić uwagę na technikę przykrywania folią i zastosować dwie warstwy podczas tworzenia silosów i pryzm. Bezpośrednio na ubitą kiszonkę kładziemy cienką, transparentną folię, która lepiej przylega do zakiszanej masy oraz uniemożliwia tworzenie się poduszek powietrznych pomiędzy kiszonką a folią. Zakiszana masa jest wilgotna, dzięki temu dodatkowo przyciąga cienką folię, usuwając powietrze ze wszystkich zagłębień, co sprzyja procesowi fermentacji beztlenowej. Na tak przygotowany silos lub pryzmę kładziemy właściwą folię kiszonkarską. Należy zwrócić uwagę na jej grubość oraz odporność na przebicie i rozerwanie. Warto także zadbać o odpowiednią odporność na promieniowanie UV.
Rozmiar strat wkalkulowanych w proces zakiszania obejmuje 10-15% suchej masy. Jednak przy nieprawidłowym procesie produkcji kiszonki, w którym wykorzystana jest folia słabej jakości lub jedynie folia osłonowa, której parametry nie są w pełnym zakresie dostosowane do procesu zakiszania, straty mogą być wysokie i osiągają nawet 37% suchej masy. Straty te można jednak zminimalizować, decydując się na zastosowanie folii kiszonkarskich gwarantujących otrzymanie kiszonek wysokiej jakości. Użycie folii kiszonkarskich, wykonanych z wysokiej jakości polietylenu o małej gęstości (LDPE), poprzez wykluczenie wpływu światła i powietrza, zapewnia optymalne warunki do fermentacji mlekowej kiszonek oraz przyczynia się do zachowania przez dłuższy czas witamin i substancji odżywczych.

FOLIE KISZONKARSKIE CZARNE

Trzywarstwowe folie kiszonkarskie przeznaczone są do wykładania silosów oraz okrywania pryzm kiszonek i mogą być używane przez dwa sezony. Dzięki złożeniu zmniejszającemu szerokość rolek, transport i składowanie folii są łatwiejsze. Użyte do ich produkcji składniki oraz trójwarstwowa budowa zapewniają wysoką odporność na przebicie i rozerwanie, a dodatek stabilizatora UV chroni folię przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Folie kiszonkarskie zapobiegają dostępowi powietrza i wody i utrzymują właściwą temperaturę potrzebną do procesu kiszenia.

FOLIE KISZONKARSKIE CZARNO-BIAŁE

Folie kiszonkarskie czarno-białe przeznaczone są do przykrywania i ochrony silosów oraz pryzm kiszonkarskich. Podobnie jak w przypadku folii czarnych, wykorzystane do produkcji składniki oraz trójwarstwowa konstrukcja zapewniają dużą wytrzymałość folii na przebicia i rozerwania. Natomiast zewnętrzna biała warstwa odbija znaczną część promieni słonecznych, przez co temperatura wewnątrz silosu jest niższa. W ten sposób kiszonka nie przegrzewa się i jest jeszcze lepszej jakości. Dwusezonowa czarno-biała folia kiszonkarska zapewnia ochronę przed promieniami UV, chroni kiszonkę przed dostępem powietrza i wody, a posiadając właściwości termoizolacyjne, utrzymuje temperaturę optymalną dla procesu kiszenia. Jest to produkt łatwy w transporcie i składowaniu, przyjazny dla środowiska ze względu na możliwość ponownego przetworzenia.

Spółka DEKTRA SA nawiąże współpracę z:
producentami rolnymi wykorzystującymi w swoich gospodarstwach kiszonki i sianokiszonki,
dystrybutorami gotowymi do podjęcia współpracy na atrakcyjnych warunkach, z możliwością gwarancji wyłączności w danych regionie.

Kontakt:
Marcin Jurzysta
marcin_jurzysta@dektra.pl
tel. kom. 512298884


   
OdpowiedzCytat
(@chlewmistrz)
New Member
Dołączył: 13 lat temu
Posty: 0
 

ja przerabiałem różne warianty najlepszy i najtańszy to kiszenie w pryzmę nie potrzeba żadnych zakwaszaczy kiedyś do jednej pryzmy dodałem jakieś kwasy ale nie było żadnej różnicy w stosunku do pryzmy bez zakwaszacza tylko szczelnie przykryć folią i cała filozofia trzeba tylko dobrać odpowiednią szerokość pryzmy aby nie była za szeroka .

W ten sposób kisiłeś całe ziarno czy ześrutowane?
Mam jeszcze jedno pytanie.
Folia idzie tylko na górę? Spodu nie wykładać?


   
OdpowiedzCytat
(@rolmix)
New Member
Dołączył: 13 lat temu
Posty: 0
 

zależy gdzie robisz pryzmę jak na betonie to od spodu nie trzeba a jak na ziemi to koniecznie . ja kisiłem kiedyś całe ziarno i też było w miarę tylko kopiec musi byś wąski bo ziarno ma większą tendencję do psucia a zmielone to bez problemu się przechowuje


   
OdpowiedzCytat
(@farmerb)
New Member
Dołączył: 14 lat temu
Posty: 0
 

Witam!! Mam pytanie do kolegów którzy wykorzystują śrutowaną mokrą kukurydzę młynem w rękaw lub silos.
Jak zachowuję się w mieszalniku i paśnikach przy skarmianiu na sucho, czy się nie zawiesza.
Mam zamiar dodawać na tonę paszy ok.300-400 kg oczywiście zbilansować dawkę i stąd moje pytanie czy ta ilość nie będzie powodować zawieszania paszy w tubomatach.
Po jakim czasie od zakiszenia można zacząć dodawać tą kukurydzę do paszy?
Dziękuję za odpowiedź.


   
OdpowiedzCytat
Strona 3 / 58
Share: