FORUM
To nie tyle chodzi o obniżenie ph. Proces kiszenia poprawia strawnośc ziarna rozkladając nieco skrobię i inne związki.
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
Różnica taka że zesrutowane ziarno samo sie zakisza i całe nie wydziela zadnego kwasu i samo sie nie zakisi..
Jestem dyspozytorem własnych torów.....
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... -o2l-TwJak zrobilem w bb cala dosyc sucha ok22% to wlasnie taki lekki zapach kwaskiem miala ale nie bimbrem
Zapytajcie krowiarzy to wam wytłumaczą jak to jest z kiszeniem. Kiedyś jak robiono kiszonke z kukurydzy przy pomocy starszych sieczkarni które nie miały walcy gniotących ziarna tak jak nowsze konstrukcje to potem to całe nie uszkodzone ziarno (które sie w tej kiszonce nie ukisdiło tylko przechowało jak świeże) krowa jadła z tąkiszonką i wysrywała nie strawione powodując duże straty w składnikach pokarmowych.
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
no może to nie bimber ale zapach intensywny którego już nie czuć w zbiorniku po ześrutowaniu. Wtedy to już pięknie pachnie.
Ale ph powinno być inne tzn wyższe niż ccm tak przynajmniej to rozumiem?
baraki a w takim razie do calego ziarna śrutowanego bezpośrednio przed skarmieniem dodawał byś jakiś kwas?? czy raczej mija się to z celem.
Dodam jeszcze że to ziarno z bb jest w miare miękkie. Bez problemu można pogryźć.
Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja w linii prostej
Spptch@wp.pl
tu z ty nie trawieni ziarna kukurydzy przez przezuwacze ma racje
jesli pogniecone zle to na sitach kałowych wychodzi tak czy inaczej
kukurydza ma specyficzną skrobie
według mnie aby była w pełni dostempna
to powina byc przed srutowaniem najpierw gnieciona
To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,
Ja część ześrutowałem i daje na bieżąco to szamają aż miło i nic nie dodaję już jakieś trzy tygodnie przyrosty też w normie
Karmiłem swieżą kukurydza prosto z pola a teraz podaje kiszona i mam porównanie jak to wygląda. Według moich obserwacji dopiero po zakisze4niu ziarno kukurydzy nabiera strawności i wartości, przy karmieniu świża kukurydza w kale można było zaobserwować niestrawione kawałki, przyrosty tez bez rewelacji, na kiszonej zupełnie inna bajka.
Lukas ja jak karmiłem świeża dodawałem zakwaszacz i wydaje mi sie że tez powinieneś dokładać (przynajmiej do startera i growera).
Odnośnie tego zapachu u Ciebie: jak mówisz że całe ziarno ma jakis tam zapach który podejrzewam że pochodzi od emów które namnożyły się na powierzchni ziarna i drobnych zanieczysczeniach ale nie wniknęły wgłab ziarna stąd zapach po zesrutowaniu znika. U mnie w zapachu gotowej paszy mocno czuć kwas mlekowy (kiszoną kapustę).
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
A po jakim czasie zaczołeś karmić ?Czemu uważasz że em nie wnikną w ziarno?
Baraki jaki dodajesz premiks badz kokoncentrat do ccm?pozd
Ja nie dodawałem niczego i super sie zakisiła. Gdym miał zrobione propionowym to musiła bym ograniczac udział kuku a tak daje 80% i jest git, zakwaszaczy rzecz jasna tez nie potrzeba!
Czego dorzucasz jako pozostałe 20% do tej paszy.Jakie białko [ile%]w paszy masz jak z przyrostami jakie zuzycie .Czekam na odp. moze byc na pw.
jakimi mieszalnikami mieszacie mokrą kukirydzę ? ja mam z dozamechu i jak dodawałem ponad 20 % potrafiło sie zawiesić
Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114
Każdym wymiesza tyko trzeba umnić.
Wy chcecie zaraz umieszać tonę albo 2 a taka ilość paszy ubija sie w mieszarce pod własnym ciężarem i żaden mieszalnik nie da rady. Trzeba mieszać np 0,5 tony a jak nie idzie to 200kg na raz i wtedy sie nie zawiesi, a świerzo umieszana pasza nie zawiesi sie również w karmiku, jak postoi dzień czy dwa to się zacznie kawalić i w żadnym automacie nie ppójdzie.
Zauważcie że mieszarki poziome (wstęgowe nie sa dużych pojemności, kilkaset kg max 500.
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
Zależy jeszcze co chcecie mieszać z tą kukurydzą. Jak mieszanke na owsie i otręby to za wiela się nie da. Jak żyto,śrute rzepakową, soję i jęczmień to tak 50% w moim 2,5 tonowym, a w 1,5 tonowym 60%. Oba mam z sobmetalu. Nie można zostawiać na dłużej w leju spóstowym i najlepiej otwartego go zostawiać. Ewentualnie jak nie chce ruszyć to drutem od spodu dżgnąć, ale to po 20 godz nie ruszania paszy tak mi się stało.. Wystarczy delikatnie i startuje. Tylko na wyłączonym mieszalniku oczywiście. Mieszam pełne zawsze i jest dobrze. A jak ktoś chce zwiększyć do 80% to musi tak jak baraki napisał małymi porcjami mieszać i odrazu wysypać. Wszystko da się zrobić, tylko chęci muszą być.
jakimi mieszalnikami mieszacie mokrą kukirydzę ? ja mam z dozamechu i jak dodawałem ponad 20 % potrafiło sie zawiesić
Ja też mam z dozamechu i śrutowałem do pełna i szło bez problemu nieraz nie chciało ruszyć to upuszczałem z pół worka tym okienkiem spustowym i leciało bez problemu a druga sprawa to wilgotność, każdy wilgotnościomierz pokazuje inaczej zwłaszcza n skupach
A ja myślę że zakwaszacz potrzebny nie jest. Przecież ta qq sama w sobie ma na tyle niskie ph że nawet w mniejszych ilościach ph gotowej paszy obniży.
Dodatkowo też mam nadzieję że EM się też namnożyły co dodatkowo poprawi jakość paszy.
W każdym razie na qq
175 dni waga od 122 do 128kg waga średnia dla danej parti mięsność w normie.
Jestem na etepie kupowania wibratora do silosu.
Po nowym roku założy elektryk to będę widział czy pomoże na 40% qq
Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja w linii prostej
Spptch@wp.pl
To kiedy to kosiłeś że już 175 dni dawałeś?
Zaczynam dawać po skończeniu 9 tygodni życia przez prosiaki
Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja w linii prostej
Spptch@wp.pl
No otworzyłem dziś kuku i szok prawie nie wyczuwalny zapach leży sobie jak śruta, sypkie czy to się ukisiło?
Ukisiło ukisiło! Zapachu kiszenku nie czuc bo jest zimno.
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
No dzięki trochę mnie uspokoiłeś
Przeczytałem wszystkie posty w temacie kiszonego ziarna kukurydzy ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Jak długo pasza sporządzona z udziałem kiszonego ziarna kukurydzy (np. dodatek 30% qq) może być przetrzymywana w silosie paszociągu i oczekiwać na skarmianie?
W moim gospodarstwie tuczarnię mam oddaloną o około 2 km od mieszalni i obecnie silos paszociągu napełniam raz na dwa tygodnie. Czy przy stosowaniu kiszonej qq czeka mnie codzienne uzupełnianie paszy?
Nie jestem expertem od kiszonej kukurydzy ale wipasz miał swego czasu parcie na kiszone ziarno kukurydzy , byłem na ich szkoleniu i jeden z rolników zadał to pytanko a chciał żywić na sucho około 20%kukurydzy to 1 do max 2 dni pasza musi być skarmiona
zależy jaka wilgotność będzie kukurydzy tak jak w tym roku od 20%-25% to przy 30 % udziału ccm spokojnie 5 dni może stać ale latem to już raczej nie chyba że silos będzie w pomieszczeniu .ja na tą chwile stosuje 60 % ccm ale zadawane ręcznie
Ja przy zadawaniu w silosy przy 30% qq mieszam dwa razy w tygodniu. Nawet po tygodniu pasza świeża
Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja w linii prostej
Spptch@wp.pl
skończyła mi sie dzis mokra qq ukisiłem 60 ton, w przyszlym roku jak Bozia da ukiszę 150 ton
Czy ktoś z Was konserwowal chemicznie mokre ziarno kukurydzy stosując
dostępne na rynku kwasy ? Chodzi mi o konserwację całego ziarna przy uzyciu zmijki i przechowywanie go na pryzmie oraz późniejsze srutowanie i dodawanie do paszy
Ja to stosuję od 2 lat. Co chcesz wiedziec?
Zaprawiałem 38% ziarno i teraz idzie 15% w paszy.
Dwie najważniejsze rzeczy. Jaki jest koszt na tonę i jak długo taką kukurydze możesz przechować.
Powinno sie dodac 20 kg do tony, ale ja dałem 17kg i też jest dobrze.
Zaprawienie tony kosztuje 120+vat. Dali mi specjalny aplikator. A leży i ponad rok i nic sie nie dzieje. Mam na betonie i w BINie. U mnie inny człowiek zaprawił ponad 600 ton i jest zachwycony. Tyle że to drobiarz- nioska. Ja to robię drugi rok i będę robił dalej. Koszt kwasu odzyskuję w paszy. Nie zakwaszam mieszanki. Powiem Ci tylko że jest problem ze sprzedażą takiego ziarna jak ktoś nie wie co to jest.