Wojtku masz racje makuch jest gorzki !!!! ale w granicach rozsądku nie wplynie na smakowitosc paszy
Wojtku masz racje makuch jest gorzki !!!! ale w granicach rozsądku nie wplynie na smakowitosc paszy
To jakie sa te granice?? 5%??
no ja bym wiecej sie nie zdecydowal dodac !!!!! gora 7 %
To ile go można dodać zależy od wieku zwierząt oraz od tego czy w paszy są już jakieś niesmaczne rzeczy. Jeżeli dodasz jakiś smakołyk to możesz ich trochę oszukać deko więcej sypnąć.
Mam pytanie co jest lepsze do trzody powyżej 60 kg makuch czy śruta rzepakowa udział w paszy miał by byc około 3%. Kolega mi mówił ze tylko śruta bo makuch sie nie nadaje a ja znowu myślałem ze jest odwrotnie.
Odpoczywacie po żniwach czy na wakacjach?????? Wypowie się ktoś na ten temat.
Stosowałem... Ciężko mi się wypowiedzieć na temat jakiś widocznych efektów tuczu. Makuch bardziej dla bydła, dla świń lepiej śruta.
Czy ja wiem czy tak dla bydła. Z tłuszczem trzeba uważać.
łuskę z sezamu stosowaliście ? ciężko znaleźć informacje na ten temat
przy rozdrabnianiu makuchu rzepakowego elementy śrutownika duzo szybciej sie zuzywaja niz przy zbożach.
przy rozdrabnianiu makuchu rzepakowego elementy śrutownika duzo szybciej sie zuzywaja niz przy zbożach.
No nie wiem jak ja śrutuje wysłodki buraczane peletowane grube i długie jak palec to dopiero śrutownik dostaje w dupe.
Dlatego ja rozdrabniam te grube wysłodki oddzielnie na bąku. Szkoda bijakowego z drobnymi sitami.
Dlatego ja rozdrabniam te grube wysłodki oddzielnie na bąku. Szkoda bijakowego z drobnymi sitami.
No tak myślałem że to trochę rozdrobnić no ale nie mam bąka ani czegoś podobnego, a właśnie szkoda śrutownika, mam gniotownik ale czy to pomoże coś bym musiał patrzeć.
Nie próbujcie przez gniotownik bo to tylko niepotrzebna robota te odtykanie
rzepak ziarno bardzo ladnie sie rozgniata lepiej niz zboze 2 do 3% w paszy