FORUM
Witam mam pytanie
Dowiedziałem się, że otręby pszenne są szkodliwe dla świń i mięso od nich jest szkodliwe dla człowieka. Chciałbym się dowiedzieć czy otręby kukurydziane też są szkodliwe.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Piotruś, a kto ci takich głupot naopowiadał. Podaj imię i nazwisko tego szarlatana. W sklepach ze zdrową żywnością otręby pszenne to numero uno.
Oczywiście, zapleśniałe otręby są tak samo szkodliwe jak zapleśniałe zboże. Jeżeli szkodzi drugie to może szkodzić i pierwsze. Otręby są robione z najlepszego chlebowego zboża.
Tak pisało w dodatku w gazecie top agrar. Dzięki za odpowiedz. A kukurydza jak jest trochę spleśniała i przerobiona na otręby to też szkodzi.
a jak w topagrar to punkt widzenia zależy od tego kto artykuł pisał.
A kto to przerabia zapleśniałą kukurydze na otręby? Toż z zapleśniałej kuku i mąka czy kasza będzie zapleśniała. Może takie śmieci na gorzałę można przerobić. Wtedy od mikotoksyn w wódce łeb następnego dnia pęka, a wywar gorzelniany lub ddgs podobno takie toksyny posiada i może być że jest szkodliwy. Ale Ameryka takie wywary suszone świniom daje i produkcja wieprzowiny zamiast u nich spadać to rośnie. Trzeba sprawę dokładnie przeanalizować. A najlepiej sprawdzić doświadczalnie.
To mądrze pisali,szczególnie niebezpieczne są otręby przechowywane przez dłuższy czas,ponieważ przed przed uzyskaniem mąki ziarno pszenicy jest zwilżane po to aby łuska została lepiej odseparowana od ziarna.ta woda zostaje właśnie w otrębach i umożliwia wzrost grzybów jeżeli do tego jest jeszcze ciepło wtedy mają one idealne warunki do rozwoju i produkcji mykotoksyn.