bn_CA_kredyt-Agro-042025-1200x250
1200x250_baner_duchman
1200x250_baner_topigs
1200x250_baner_miya_gold
biopoint1200
004 AG-PROJEKT 2025-04a

mikotoksyny w otręb...
 
Notifications
Clear all

mikotoksyny w otrębach pszennych

5 Posty
3 Users
0 Reactions
7,806 Widok
(@piotrek98)
Posty: 6
Active Member
Topic starter
 

Witam mam pytanie
Dowiedziałem się, że otręby pszenne są szkodliwe dla świń i mięso od nich jest szkodliwe dla człowieka. Chciałbym się dowiedzieć czy otręby kukurydziane też są szkodliwe.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

 
Opublikowany : 2012-10-22 21:38
(@marucha)
Posty: 2242
Noble Member
 

Piotruś, a kto ci takich głupot naopowiadał. Podaj imię i nazwisko tego szarlatana. W sklepach ze zdrową żywnością otręby pszenne to numero uno.
Oczywiście, zapleśniałe otręby są tak samo szkodliwe jak zapleśniałe zboże. Jeżeli szkodzi drugie to może szkodzić i pierwsze. Otręby są robione z najlepszego chlebowego zboża.

 
Opublikowany : 2012-10-23 08:23
(@piotrek98)
Posty: 6
Active Member
Topic starter
 

Tak pisało w dodatku w gazecie top agrar. Dzięki za odpowiedz. A kukurydza jak jest trochę spleśniała i przerobiona na otręby to też szkodzi.

 
Opublikowany : 2012-10-23 16:20
(@marucha)
Posty: 2242
Noble Member
 

a jak w topagrar to punkt widzenia zależy od tego kto artykuł pisał.
A kto to przerabia zapleśniałą kukurydze na otręby? Toż z zapleśniałej kuku i mąka czy kasza będzie zapleśniała. Może takie śmieci na gorzałę można przerobić. Wtedy od mikotoksyn w wódce łeb następnego dnia pęka, a wywar gorzelniany lub ddgs podobno takie toksyny posiada i może być że jest szkodliwy. Ale Ameryka takie wywary suszone świniom daje i produkcja wieprzowiny zamiast u nich spadać to rośnie. Trzeba sprawę dokładnie przeanalizować. A najlepiej sprawdzić doświadczalnie.

 
Opublikowany : 2012-10-23 17:46
(@gregorius)
Posty: 174
Estimable Member
 

To mądrze pisali,szczególnie niebezpieczne są otręby przechowywane przez dłuższy czas,ponieważ przed przed uzyskaniem mąki ziarno pszenicy jest zwilżane po to aby łuska została lepiej odseparowana od ziarna.ta woda zostaje właśnie w otrębach i umożliwia wzrost grzybów jeżeli do tego jest jeszcze ciepło wtedy mają one idealne warunki do rozwoju i produkcji mykotoksyn.

 
Opublikowany : 2012-11-06 19:25
Share:

350x470_baner_dsm-firmenich
350x470_baner_dsm-firmenich

Slide
biopoint1200
1200x250_baner_duchman
1200x250_baner_pig_at
template (2)
1200x250_baner_topigs
1200x250_baner_miya_gold
Trzoda Chlewna - Ogólnopolskie czasopismo dla producentów trzody, zootechników i lekarzy weterynarii
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.