Soja
Czy trafiła wam się partia soji o poziomie białka 42%? Mówię wam ,tragedia .
Witam!
Na czym polega ta tragedia?
Pozdrawiam,
Andrzej Konarkowski
Czy trafiła wam się partia soji o poziomie białka 42%? Mówię wam ,tragedia .
no mi sie jeszcze tak nie zdarzyło:) ja trzymam poziom 46%+- a jaka cena ile dałeś..? p.s co prawda sa dwa rodzaje jedna około 46% a druga około 37,38%
Hodowla w cyklu otwartym

a tak wogóle to po ile teraz kupujecie soje 46%
pośrutowaną w workach dodam...
Soja haj pro ma 46% a moja ma 42% podobno w porcie cały czas jest dostępna.Ja płacę 1480za tonę.
mi gościu przywozi soje w cenie 1300zł ale coś za tanio i dałem do analizy na białko ostnio to sporo kombinatoruw jest trzeba sprawdzac,,,,,,,,
Jest ładna żółta ale przyswajalność musi mieć słabą .Widzę to po świniach bo coś im brak.
Witam!
Warto wiedzieć, że (patrz strona: http://tiny.pl/hxwkw ):
Jedynym wskaźnikiem stosowanym przy klasyfikacji poekstrakcyjnej śruty sojowej jako low-pro (ziarno nie łuskane) lub high-pro (ziarno łuskane) jest zawartość włókna w śrucie. Jeśli średnia zawartość włókna surowego w śrucie wynosi maksymalnie 4 % lub mniej, to śruta jest traktowana jako high-pro, natomiast jeśli zawartość włókna przekracza 4 %, to śruta jest traktowana jako low-pro. Przy czym zawartość włókna w śrucie low-pro nie jest ograniczona żadną normą...
A teraz zagadka dla bardziej dociekliwych:
Gdzie trafia łuska z ziaren soi po ich obłuszczeniu i wyprodukowaniu śruty sojowej high-pro?
O innych ciekawostkach związanych z „uszlachetnianiem” śruty sojowej przy innej okazji...
Pozdrawiam,
Andrzej Konarkowski
Tak, tak z USA wszystko jest najlepsze...
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
Tak, tak z USA wszystko jest najlepsze...
nawet F16 cud techniki leciał tydzień z Ameryki
Tak, tak z USA wszystko jest najlepsze...
Ja nie powiedziałem, że wszystko, co jest z Ameryki, jest najlepsze...
W tabeli na stronie internetowej podanej przeze mnie są wyniki analizy śrut sojowych wyprodukowanych w różnych krajach (USA, Argentyna, Brazylia, Indie, UE).
Natomiast przetłumaczyłem fragment informacji (akapit pod tabelą), z której jasno wynika, na co należy zwracać uwagę kupując śrutę sojową.
W myśl zasady:
nie zawsze to, co wygląda na śrutę sojową, jest tylko śrutą sojową
Zresztą świnie wiedzą o tym najlepiej (patrz post wyżej Krzysztofa11)
Pozdrawiam,
Andrzej Konarkowski
Wiedziałem że ktoś z fachowców zabierze głos w tej sprawie.Po mojej analizie rozpętało się istne piekło w tej sprawie.W internecie już pisze o tej partii soji , która nie utrzymuje żadnych parametrów.
W moich rejonach saja 78 zł worek 50 kg albo jak kto woli 1560 zł tona
gg 673912
1540 !!!!
1540 !!!!
tak samo
Panowie dajcie jakiś namiar na laboratorium w którym mogę zawiesc/wysłać próbkę soji aby mi okreslili poziom białka/ tylko rzetelnie!
najlepiej poznań /okolice
w firmie paszowej sano w sekowie powinni tobie zrobić takie badanie
wiekszosc firm skupujacych zboza ma juz takie laboratorium w ktorym mozna okreslic poziom bialka
jeśli na worku jest napisane zawartość białka ogólnego powyżej 46% to jąka wartość brać pod uwagę przy układaniu dawek pokarmowych tą z norm żywieniowych która mówi że zawartość białka w tej soi wynosi 43% czy 46%?
46%
to czemu normy podają 43% ?
pisalem wyzej juz 43% jest to sruta LOW-PRO raczej juz nie dostepna w sprzedazy !!!! 46% śruta HI-PRO !!!! i napewno taka posiadasz
Jest jeszcze w sprzedaży susz kukurydziany po gorzelniany może ktoś ze specjalistów zabierze tu głos wiem tylko że jest bardzo podobny do soi.

piszesz DDGS suszony wywar kukurydziany albo pszenny to plusy i minusy ostatnio dużo sie otym pisze w prasie rolniczej np.w Hoduj z Głową

Wie ktoś moze gdzie by można kupić soje nie śrutowaną?? Bo tak pomyślałem ze bez problemu mógłbym ją samemu pośrutować...
z tego co mi wiadomo soja ktora przplywa do polski jest poekstratkcyjna sruta sojowa wiec jest poddawana jakiejsc obrubce i nie sadze zeby udalo sie ja kupic nie "srutowana" - Oni chyba tlocza z tego olej
tak tłoczą olej spójsz sobie na zawrtość białka i tłuszczu w soji a wjej śrucie
Zwracam honor jest w ofercie nie tylko śruta 48% ale także śruta sojowa 52%. 48% jest to głównie śruta ze stanów. Brazylijska i Argentyńska jest uboższa w białko. Ja obecnie posiadam 48% z tym że jest ona bardziej pylista. Ale białko potwierdzałem w dwóch laboratoriach.
zainteresowanych paszami, prestarterami, dodatkami śrutą sojową itp. zapraszam 608 500 699
- 11 Fora
- 2,099 Tematy
- 129.8 K Posty
- 0 Online
- 5,387 Członkowie