bn_CA_kredyt-Agro-042025-1200x250
1200x250_baner_duchman
1200x250_baner_topigs
1200x250_baner_miya_gold
biopoint1200
004 AG-PROJEKT 2025-04a

Notifications
Clear all

Soja

29 Posty
15 Users
0 Reactions
37.8 K Widok
(@krzysztof11)
Posty: 163
Estimable Member
Topic starter
 

Czy trafiła wam się partia soji o poziomie białka 42%? Mówię wam ,tragedia .

 
Opublikowany : 2009-11-17 20:44
(@aconar)
Posty: 459
Reputable Member
 

Witam!
Na czym polega ta tragedia?

Pozdrawiam,
Andrzej Konarkowski

 
Opublikowany : 2009-11-17 22:03
(@adrian)
Posty: 246
Estimable Member
 

Czy trafiła wam się partia soji o poziomie białka 42%? Mówię wam ,tragedia .

:shock: no mi sie jeszcze tak nie zdarzyło:) ja trzymam poziom 46%+- a jaka cena ile dałeś..? p.s co prawda sa dwa rodzaje jedna około 46% a druga około 37,38% :D

Hodowla w cyklu otwartym

 
Opublikowany : 2009-11-18 18:12
WOJCIECH1236
(@wojciech1236)
Posty: 710
Honorable Member
 

a tak wogóle to po ile teraz kupujecie soje 46% :?: :?:
pośrutowaną w workach dodam... :)

 
Opublikowany : 2009-11-18 19:16
(@krzysztof11)
Posty: 163
Estimable Member
Topic starter
 

Soja haj pro ma 46% a moja ma 42% podobno w porcie cały czas jest dostępna.Ja płacę 1480za tonę.

 
Opublikowany : 2009-11-18 20:09
 dani
(@dani)
Posty: 489
Reputable Member
 

mi gościu przywozi soje w cenie 1300zł ale coś za tanio i dałem do analizy na białko ostnio to sporo kombinatoruw jest trzeba sprawdzac,,,,,,,,

 
Opublikowany : 2009-11-18 20:41
(@krzysztof11)
Posty: 163
Estimable Member
Topic starter
 

Jest ładna żółta ale przyswajalność musi mieć słabą .Widzę to po świniach bo coś im brak.

 
Opublikowany : 2009-11-18 20:51
(@aconar)
Posty: 459
Reputable Member
 

Witam!

Warto wiedzieć, że (patrz strona: http://tiny.pl/hxwkw ):

Jedynym wskaźnikiem stosowanym przy klasyfikacji poekstrakcyjnej śruty sojowej jako low-pro (ziarno nie łuskane) lub high-pro (ziarno łuskane) jest zawartość włókna w śrucie. Jeśli średnia zawartość włókna surowego w śrucie wynosi maksymalnie 4 % lub mniej, to śruta jest traktowana jako high-pro, natomiast jeśli zawartość włókna przekracza 4 %, to śruta jest traktowana jako low-pro. Przy czym zawartość włókna w śrucie low-pro nie jest ograniczona żadną normą...

A teraz zagadka dla bardziej dociekliwych:
Gdzie trafia łuska z ziaren soi po ich obłuszczeniu i wyprodukowaniu śruty sojowej high-pro?

O innych ciekawostkach związanych z „uszlachetnianiem” śruty sojowej przy innej okazji...

Pozdrawiam,
Andrzej Konarkowski

 
Opublikowany : 2009-11-18 21:53
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Tak, tak z USA wszystko jest najlepsze...

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 2009-11-18 22:18
(@jarki)
Posty: 305
Reputable Member
 

Tak, tak z USA wszystko jest najlepsze...

nawet F16 :!: cud techniki leciał tydzień z Ameryki :lol: :lol:

 
Opublikowany : 2009-11-19 07:49
(@aconar)
Posty: 459
Reputable Member
 

Tak, tak z USA wszystko jest najlepsze...

Ja nie powiedziałem, że wszystko, co jest z Ameryki, jest najlepsze...
W tabeli na stronie internetowej podanej przeze mnie są wyniki analizy śrut sojowych wyprodukowanych w różnych krajach (USA, Argentyna, Brazylia, Indie, UE).

Natomiast przetłumaczyłem fragment informacji (akapit pod tabelą), z której jasno wynika, na co należy zwracać uwagę kupując śrutę sojową.

W myśl zasady:
nie zawsze to, co wygląda na śrutę sojową, jest tylko śrutą sojową

Zresztą świnie wiedzą o tym najlepiej (patrz post wyżej Krzysztofa11)

Pozdrawiam,
Andrzej Konarkowski

 
Opublikowany : 2009-11-19 09:00
(@krzysztof11)
Posty: 163
Estimable Member
Topic starter
 

Wiedziałem że ktoś z fachowców zabierze głos w tej sprawie.Po mojej analizie rozpętało się istne piekło w tej sprawie.W internecie już pisze o tej partii soji , która nie utrzymuje żadnych parametrów.

 
Opublikowany : 2009-11-20 20:24
(@blazej_1737501433)
Posty: 603
Honorable Member
 

W moich rejonach saja 78 zł worek 50 kg albo jak kto woli 1560 zł tona :D

gg 673912

 
Opublikowany : 2009-11-21 19:13
(@maciek)
Posty: 2315
Noble Member
 

1540 !!!!

 
Opublikowany : 2009-11-21 20:25
(@jarki)
Posty: 305
Reputable Member
 

1540 !!!!

tak samo :?

 
Opublikowany : 2009-11-21 21:45
 Don
(@don)
Posty: 610
Honorable Member
 

Panowie dajcie jakiś namiar na laboratorium w którym mogę zawiesc/wysłać próbkę soji aby mi okreslili poziom białka/ tylko rzetelnie!
najlepiej poznań /okolice

 
Opublikowany : 2009-11-23 19:19
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

w firmie paszowej sano w sekowie powinni tobie zrobić takie badanie

 
Opublikowany : 2009-11-23 19:58
(@maciek)
Posty: 2315
Noble Member
 

wiekszosc firm skupujacych zboza ma juz takie laboratorium w ktorym mozna okreslic poziom bialka

 
Opublikowany : 2009-11-23 21:28
(@arek39)
Posty: 372
Reputable Member
 

jeśli na worku jest napisane zawartość białka ogólnego powyżej 46% to jąka wartość brać pod uwagę przy układaniu dawek pokarmowych tą z norm żywieniowych która mówi że zawartość białka w tej soi wynosi 43% czy 46%?

 
Opublikowany : 2010-03-23 21:45
(@maciek)
Posty: 2315
Noble Member
 

46%

 
Opublikowany : 2010-03-23 22:00
(@arek39)
Posty: 372
Reputable Member
 

to czemu normy podają 43% ?

 
Opublikowany : 2010-03-23 22:02
(@maciek)
Posty: 2315
Noble Member
 

pisalem wyzej juz 43% jest to sruta LOW-PRO raczej juz nie dostepna w sprzedazy !!!! 46% śruta HI-PRO !!!! i napewno taka posiadasz

 
Opublikowany : 2010-03-23 22:24
(@krzysztof11)
Posty: 163
Estimable Member
Topic starter
 

Jest jeszcze w sprzedaży susz kukurydziany po gorzelniany może ktoś ze specjalistów zabierze tu głos wiem tylko że jest bardzo podobny do soi.

 
Opublikowany : 2010-03-27 21:52
marek mokwa
(@marek-mokwa)
Posty: 622
Honorable Member
 

piszesz DDGS suszony wywar kukurydziany albo pszenny to plusy i minusy ostatnio dużo sie otym pisze w prasie rolniczej np.w Hoduj z Głową

 
Opublikowany : 2010-03-28 20:36
WOJCIECH1236
(@wojciech1236)
Posty: 710
Honorable Member
 

Wie ktoś moze gdzie by można kupić soje nie śrutowaną?? Bo tak pomyślałem ze bez problemu mógłbym ją samemu pośrutować...

 
Opublikowany : 2010-04-13 10:09
(@maciek)
Posty: 2315
Noble Member
 

z tego co mi wiadomo soja ktora przplywa do polski jest poekstratkcyjna sruta sojowa wiec jest poddawana jakiejsc obrubce i nie sadze zeby udalo sie ja kupic nie "srutowana" - Oni chyba tlocza z tego olej

 
Opublikowany : 2010-04-13 12:04
(@arek39)
Posty: 372
Reputable Member
 

tak tłoczą olej spójsz sobie na zawrtość białka i tłuszczu w soji a wjej śrucie

 
Opublikowany : 2010-04-13 16:00
(@mcrobb)
Posty: 140
Estimable Member
 

Zwracam honor jest w ofercie nie tylko śruta 48% ale także śruta sojowa 52%. 48% jest to głównie śruta ze stanów. Brazylijska i Argentyńska jest uboższa w białko. Ja obecnie posiadam 48% z tym że jest ona bardziej pylista. Ale białko potwierdzałem w dwóch laboratoriach.

 
Opublikowany : 2010-04-19 10:42
(@Anonymous)
Posty: 0
New Member Gość
 

zainteresowanych paszami, prestarterami, dodatkami śrutą sojową itp. zapraszam 608 500 699

 
Opublikowany : 2010-11-23 14:42
Share:

350x470_baner_dsm-firmenich
350x470_baner_dsm-firmenich

Slide
biopoint1200
1200x250_baner_duchman
1200x250_baner_pig_at
template (2)
1200x250_baner_topigs
1200x250_baner_miya_gold
Trzoda Chlewna - Ogólnopolskie czasopismo dla producentów trzody, zootechników i lekarzy weterynarii
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.