FORUM
Witam
Jaką polecacie używać śrutę do odchowu warchlaków 30kg-120kg ?
To już raczej tuczniki, nie warchlaki.
pytanie brzmi czy soji z piaskiem
i rzepakowej z łuską kokosową
To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,
zakładam że soja będzie bez piasku, a rzepak bez łuski
piasek dodają cwaniacy do soji ??
piasek dodają cwaniacy do soji ??
Sa firmy co lubia dokładac do gotowców.
To już raczej tuczniki, nie warchlaki.
Liczyłem, że ktoś zdradzi swoje receptury.
Od 30 do 70 kg ok. 150 kg soi i 50 kg rzepaku ( jeśli dobrze pamiętam). Śruta rzepakowa ma dużo włókna, mało energii, substancje antyżywieniowe.
Pow. 70-80kg nie pamiętam. Podam jutro.
Ja od dawna stosuję śrutę rzepakową w ilości 200kg, właśnie ze względu na ten nieszczęsny piasek w tej soi....
Ale teraz mam firmę, która ma soję bez piasku... I się zastanawiam czy warto przechodzić z rzepaku na soje...
To już raczej tuczniki, nie warchlaki.
Liczyłem, że ktoś zdradzi swoje receptury.
Od 30 do 70 kg ok. 150 kg soi i 50 kg rzepaku ( jeśli dobrze pamiętam). Śruta rzepakowa ma dużo włókna, mało energii, substancje antyżywieniowe.
Pow. 70-80kg nie pamiętam. Podam jutro.
Ja zdradze
6 worków po 25 kg.koncentratu dla tucznika z gold pasz szufelka lutamoldu ,5 kg. soli i do pełna jeczmień w mieszalniku okonek ,około 1200 kg.
od 25 kg do smierci i lochy karmiące ,prośne pozostałości z karmników tuczników jak mało to z mieszalnika
towarzystwo uchachane od ucha do ucha
a na finisherke > 110kg starczy sama sruta rzepakowa bez soji powiedzmy w ilosci 100kg?
Ten rzut mieszałem tak:
na start 150kg soji+ 25kg rzepaku, nastepnie 100 soji 100 rzepaku, potem 50kg soji i 100 rzepaku i teraz mysle im to jakos racjonalnie obciąć na przedział wagowy 110-130
200kg mączki mięsno kostnej od 70kg do końca, pszenżyto i mieszanka 50/50.
Soja i inne dodatki stosując to 500zł wyjdzie i to jeszcze byle co się zrobi.
A tak odnośnie śruty sojowej , raz się trafiała w worku taka grubego kalibru , (jak sól potasowa ) , raz coś takiego jak piasek znad morza:)
Obserwowałem też ziarna kukurydzy , więc ..
vicia to moze jeszcze podaj swoje dane z dowodu osobistego.
jego sprawa jak mu dowala to zostanie tylko na koncie kwota wolna od zajecia
poz
To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,
A słyszał ktoś o jakichś dowaleniach ??:)
Gdyby poszukali po tych co im teraz się opłaca i na waciki zostaje , to by u każdego zakazaną mączkę znależli .Każdy kto przestrzega zasad produkcji , teraz jej nie prowadzi .Niech tylko wytrzeżwieje lekarz krajowy , to za tych trucicieli się weżmie .
o i wlasnie mietko wiem czemu przestales juz tuczyc
A słyszał ktoś o jakichś dowaleniach ??:)
a chcesy sie przekonac to sie zglos do powiatu
To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,
Witam!
Mączki mięsno-kostne są trujące dla zwierząt wyłącznie w Unii Europejskiej.
Ilekroć producenci świń czy drobiu próbują rozwiązać ten problem i odwołać pozbawiony jakiegokolwiek sensu zakaz skarmiania mączek (wprowadzony nakazowo 1 stycznia 2000 r.), zaraz pojawiają się w Brukseli odpowiedni "eksperci" z walizkami odpowiednich papierów i skutecznie przekonują urzędników, profesorów, lekarzy weterynarii i dziennikarzy, że mączki jednak trują zwierzęta i zagrażają zdrowiu, a nawet życiu obywateli UE.
Pozdrawiam,
Andrzej Konarkowski
u nas w powiatowym inspektoracie twierdzą że za maczki cale stado do utylizacji wyślą
Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114
Muchozol ale powiedz a nie wysyłasz do urzędu , masz jakąś posadę że dalej odsyłasz??:) Tak bez podejrzeń to chyba próbek nie pobierają z paszy ??
W sąsiedniej wsi jest ok5000tyś ogonów , 90% leci na " obamie" taka się nazwa przyjęła tego specyfiku:)
A hemoglobina , tzw krwinka też jest zakazana ?? 90% białka ?
vicia 1223 myślisz że tylko producenci trzody czytają te forum ! pomyśl dwa razy a dopiero pisz
Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114
A co to jest nowość , to co napisałem ?