FORUM

Notifications
Clear all

wiedza

5 Posty
4 Users
0 Reactions
8,220 Widok
(@gratka)
Posty: 206
Reputable Member
Topic starter
 

witam was wszystkich otoz mam pytanie z ciekawosci, jak powstaje np sruta sojowa opiekana, ekstrahowana, czy do tego jest specjalna maszyna, ktora podnosi przez to strawnosc śruty sojowej? i macie moze namiary na firme ktora taka soje by sprzedawała?

 
Opublikowany : 18/05/2011 1:41 pm
(@maciek)
Posty: 2315
Noble Member
 

a nie chodzi ci czasami o Soje Ekstrudowana????

 
Opublikowany : 18/05/2011 1:53 pm
(@gratka)
Posty: 206
Reputable Member
Topic starter
 

tak chodzi mi wlasnie o taka ktora ma wiecej strawnosci niz normalna sruta sojowa ktora jest do tuczników, jakim przemianą poddaje sie srute zeby uzyskac lepsza stawność? i jakie sa do tego potrzebne urządzenia?

 
Opublikowany : 18/05/2011 2:30 pm
(@mcrobb)
Posty: 140
Estimable Member
 

Czyli coś w rodzaju HP300, Imcosoyu ?

 
Opublikowany : 19/05/2011 10:20 am
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

HP 300 to jest białko sojowe hydrolizowane, nie znam dokładnie procesu produkcji ale domyślam się że polega to m.in. na rozpuszczeniu materiału w wodzie a następnie wysuszeniu.
Ekstruzja to proces polegający na poddaniu materiału wysokiej temperaturze w warunkach wysokiego ciśnienia a nastepnie gwałtownemu rozprężeniu podczas którego rozprężająca siepara wodna rozrywa materiał od środka (tak jak podczas robienia popkornu). W procesie ekstruzji przemianomulega głównie skrobia której ziarna sierozpadają i ulegaja żelatynizacji co poprawia strawność, dodatkowopaszasie sterylizuje mikrobiologicznie, neutralizuje s. antyżywieniowe, natomias białko w tymprocesiemożełatwo ulec uszkodzeniu jeslinp temperatura będzie za wysoka.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 21/05/2011 11:19 pm
Share: